LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 14 Μαΐου 2019 18:56

Αποστολάκης: οι τουρκικές προκλήσεις αφορούν ολόκληρη την ΕΕ

Έθεσε ζήτημα λήψης μέτρων σε βάρος της Άγκυρας, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, στις Βρυξέλλες.

ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ - ΕΕ

Της Μαρίας Αρώνη

Το ζήτημα της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κυπριακή ΑΟΖ έθεσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, στο οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Αποστολάκης δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι επεσήμανε στο Συμβούλιο της ΕΕ και στην Ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι «τη συνεχή προκλητική συμπεριφορά και προβληματική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο» και πως «η σταθερή πολιτική της Ελλάδας είναι να διευθετεί οποιοδήποτε ζήτημα με τους γείτονές της και με καλή πίστη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις ισχύουσες Συνθήκες».

ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ - ΕΕ

Συνεχίζοντας ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας ανέφερε τα εξής: «Επιπλέον τόνισα την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να διεξάγει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Η Τουρκία πρέπει να πάψει τις παράνομες δραστηριότητες, να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου στην εν λόγω θαλάσσια ζώνη και να απόσχει από μονομερείς ενέργειες, που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή. Υπογράμμισα ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τον ψύχραιμο τρόπο που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία το θέμα και εξέφρασα την ικανοποίησή μας για το γεγονός ότι η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα υποστήριξαν σταθερά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της. Επεσήμανα, επίσης, ότι η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί ένα ευρωπαϊκό θέμα που αφορά ολόκληρη την ΕΕ. Έτσι, σε πνεύμα αλληλεγγύης, η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει μια ενιαία στάση όταν αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους της και παραβιάζονται  οι διατάξεις του διεθνούς δικαίου στην επικράτειά τους».

ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ - ΕΕ

Ερωτηθείς σχετικά με το πώς τοποθετήθηκαν οι ομόλογοί του στο Συμβούλιο της ΕΕ, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι όλοι υποστηρίζουν τη θέση της Κύπρου και θα κάνουν ότι είναι δυνατόν προκειμένου να σταματήσει αυτή η κατάσταση.

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι η Τουρκία να συνταχθεί με τη διεθνή κοινότητα και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο «για να μπορέσουμε να βρούμε μια άκρη».

Ερωτηθείς αν έθεσε το ζήτημα να ληφθούν, σε μια δεύτερη φάση, μέτρα σε βάρος της Τουρκίας, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι έθεσε το ζήτημα, αλλά δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί τα μέτρα. «Αναμένουμε τις εξελίξεις και παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση», πρόσθεσε.

ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ - ΕΕ

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης, επεσήμανε στο Συμβούλιο την ανάγκη να ληφθούν συλλογικά και συγκεκριμένα μέτρα από μέρους της ΕΕ κατά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με κυπριακές διπλωματικές πηγές, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας είχε κατ’ ιδίαν συνομιλία με την Ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, με την οποία συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τρόπους αντίδρασης της ΕΕ. Ο κ. Αγγελίδης συναντήθηκε και με τις Υπουργούς Άμυνας της Ιταλίας και της Γερμανίας τις οποίες επίσης ενημέρωσε για την κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αναφέρουν οι ίδιες κυπριακές πηγές.

Ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου μεταβαίνει στη Γαλλία για συνάντηση με την Υπουργό Άμυνας της χώρας, με κύριο θέμα συζήτησης τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)Χθες 20:27 | Ειδήσεις

"Όταν θα λάβετε το επόμενο sms μην το αμελήσετε", είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του εθνικού προγράμματος "Προλαμβάνω".

Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)Χθες 19:43 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας για την κατακόρυφη, όπως είπε, αύξηση του πυροσβεστικού εξοπλισμού της χώρας για τη φετινή χρονιά.

Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φοράΧθες 21:19 | Ειδήσεις

Απόψε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής ο «χρυσός» Έλληνας Ολυμπιονίκης κατάφερε να κάνει ό,τι κανένας άλλος γυμναστής στα 69 χρόνια ιστορία του θεσμού.

Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)Χθες 20:32 | Ειδήσεις

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για "επαγγελματίες κατευναστές" και εγκάλεσε ευθέως την κυβέρνηση ότι υποβαθμίζει την 50ή επέτειο της εισβολής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γκάρι Κασπάροφ - Ρωσία: Ένταλμα για σύλληψη του σκακιστή23:59Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: ήττα στο “game 2” για τους ερυθρόλευκους23:48Κασσελάκης: “Πυρά” στην κυβέρνηση από Χίο και Σάμο (εικόνες)23:38Οχάιο: Άνδρας πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση - “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” φώναζε (βίντεο) 23:25Πάτρα: Συλλήψεις για επιθέσεις σε αστυνομικούς και φθορές σε λεωφορεία23:11Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)22:59Σάββατο του Λαζάρου - Καιρός: τοπικές μπόρες και βοριάδες22:45 Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση22:31Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο χασάπης της Γάζας22:18Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:37BCL: Το Περιστέρι πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε21:23Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:12Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο