LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 14 Μαΐου 2019 11:03

Οι Τούρκοι έδειξαν σε χάρτες τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο

Συνεχίζονται οι προκλήσεις της Άγκυρας, παρά τις νέες προειδοποιήσεις της Ε.Ε. για κυρώσεις.

Κύπρος - ΑΟΖ - υδρογονάνθρακες

Χάρτη έδειξαν στους ξένους διπλωμάτες που κάλεσαν για ενημέρωση στο τουρκικό ΥΠΕΞ οι Τούρκοι διπλωμάτες, με επικεφαλής των Γενικό Διευθυντή Ναυτιλίας – Αεροπορικών θεμάτων Τσαγατάι Ερτσιγές, υποστηρίζοντας ότι οι δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας είναι εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και εντός της περιοχής που το ψευδοκράτος αδειοδότησε την κρατική εταιρεία πετρελαίου.

Όπως αποκαλύπτει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του το CNN Turk, κλήθηκαν για πρώτη φορά στο τουρκικό ΥΠΕΞ ξένοι διπλωμάτες στην Άγκυρα για να τους εξηγήσουν τις τουρκικές θέσεις για ανατολική Μεσόγειο και στη συνάντηση συμμετείχαν και διπλωμάτες από Ισραήλ, Αίγυπτο και Ελλάδα. Οι Τούρκοι διπλωμάτες υποστήριξαν ότι εργασίες γεώτρησης γίνονται στην υφαλοκρηπίδα Τουρκίας και στις περιοχές όπου αδειοδοτήθηκε η κρατική εταιρεία πετρελαίου από το ψευδοκράτος και τους έδειξαν και χάρτη στον οποίο: Πρώτον, σημείωσαν με κόκκινο τις περιοχές της φερόμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπου γίνονται οι εργασίες γεώτρησης. Δεύτερον, σημείωσαν με ροζ τις περιοχές που το ψευδοκράτος ‘αδειοδότησε’ την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας. Τρίτον, σημείωσαν με κίτρινο τα τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία δεν αναγνωρίζουν και έδειξαν ότι συμπίπτουν με τις δικές τους περιοχές.

Σύμφωνα με το CNN Turk, οι Τούρκοι διπλωμάτες υποστήριξαν ότι λόγω της μη επίλυσης του Κυπριακού σε εκείνες τις περιοχές υπάρχουν πεδία που αμφισβητούνται (γκρίζες περιοχές) στις οποίες κάνουν δραστηριότητες γεώτρησης οι ξένες εταιρείες και που η Τουρκία το θεωρεί απαράδεκτο. Στις περιοχές αυτές που ‘συμπίπτουν’, σύμφωνα με τους Τούρκους διπλωμάτες, οι ξένες εταιρείες κάνουν μονομερείς εργασίες αντίθετα με το διεθνές δίκαιο. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι σε αυτές τις περιοχές έχει δικαιώματα και το ψευδοκράτος και πως δεν πρέπει να γίνονται εργασίες εκεί μέχρι να λυθεί το Κυπριακό. Προειδοποίησε μάλιστα και την ΕΕ να μην παίρνει θέση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΚΥΠΕ, για το Μπαρμπαρός οι Τούρκοι διπλωμάτες είπαν ότι κάνει έρευνες στις περιοχές που έχει αδειοδοτηθει από το ψευδοκράτος.

Όλα αυτά, ενώ η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, την Δευτέρα επανέλαβε την προειδοποίηση της ΕΕ προς την Τουρκία για παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Κληθείσα να σχολιάσει την τουρκική στάση, η Φ. Μογκερίνι εστίασε στην καλή συνεργασία μεταξύ των κυπριακών και των ελληνικών αρχών με τις Βρυξέλλες και επανέλαβε τη δήλωση της 4ης Μαΐου, οπότε εξέφρασε εκ μέρους της ΕΕ "σοβαρή ανησυχία" για την πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει σε εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Αναφέρθηκε επίσης στη δήλωση του Μαρτίου 2018 με την οποία οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ καταδίκαζαν "τις συνεχιζόμενες παράνομες ενεργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο".

"Καλούμε επειγόντως την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να απόσχει από κάθε τέτοια παράνομη ενέργεια στην οποία η ΕΕ θα απαντήσει καταλλήλως και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο", επισήμανε η Φ. Μογκερίνι, ενώ αναφέρθηκε και στη θέση που εκφράστηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες στο Σίμπιου την περασμένη εβδομάδα, η οποία όπως είπε, είναι και η "ξεκάθαρη θέση που εξέφρασαν οι υπουργοί σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο". 

Προς συνάντηση Κατρούγκαλου - Τσαβούσογλου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, υπο το βάρος των εξελίξεων, αποκτά το ενδεχόμενο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να υπάρξει, στο περιθώριο της Συνόδου στο Ελσίνκι, πιθανότατα την Παρασκευή, συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου με τον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβουσογλου.

Σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε ό,τι αφορά την προκλητική δραστηριότητα της Τουρκίας έχει προβεί η Κυβέρνηση, διαβεβαίωσε στη Βουλή η αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, και απαντώντας στην κριτική της ΝΔ για λανθασμένες αξιολογήσεις στο ζήτημα αυτό, είπε πως η Ελλάδα έχει ξεκάθαρη θέση και λειτουργεί με γνώμονα τη διασφάλιση της ειρήνης, της φιλίας, της συνεργασίας και της αποτροπής.

Η κ. Αναγνωστοπούλου κάλεσε τη η ΝΔ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην πλειοδοτούν σε πατριωτισμό και στο ερώτημα του Γιώργου Κουμουτσάκου αν υπάρχει πρόθεση για διεύρυνση των ΜΟΕ, είπε πως «δεν υπάρχει αίτημα». Κάλεσε δε, την Τουρκία να εφαρμόσει τα ισχύοντα.

«Είναι ζήτημα ολίγου χρόνου η Κυβέρνηση να αποχωρήσει και δεν μπορεί να δεσμεύει την χώρα, καθώς ακούω για διεύρυνση αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, δεν μπορείτε 10 μέρες προ εκλογών να παίρνετε τέτοιες αποφάσεις», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Κουμουτσάκος.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚαλλιάνος - Κούγιας κατά Γεωργιάδη: Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του (βίντεο)Σήμερα 07:50 | Ειδήσεις

«Η δικογραφία για τις συλλήψεις για τον θάνατο του Λυγγερίδη είναι της πλάκας, μόνο και μόνο για να πλήξει τον Ολυμπιακό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ποινικολόγος και αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

“Pink Panthers” - Ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία: Δύο συλλήψεις στην ΑθήναΣήμερα 09:12 | Ειδήσεις

Πως τα μέλη της διεθνούς συμμορίας είχαν κάνει “χτυπήματα” κέντρο της πρωτεύουσας. Τι βρέθηκε στην κατοχή τους.

Βασιλιάς Κάρολος: “Επιδεινώνεται η υγεία του –προετοιμάζονται για την κηδεία του”Σήμερα 10:10 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ για την «επιδείνωση της υγείας του Κάρολου» και τα σχέδια για την κηδεία με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Γέφυρα Μενάι».

Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε 6 Δήμους την ΠαρασκευήΣήμερα 08:48 | Ειδήσεις

Μακρά θα είναι η διαδρομή της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας πριν παραδοθεί το απόγευμα στους Γάλλους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βασιλιάς Κάρολος: “Επιδεινώνεται η υγεία του –προετοιμάζονται για την κηδεία του”10:19Σητεία: Τον μαχαίρωσε επειδή του έκανε παρατήρηση10:06Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα στην αυλή σχολείου!09:52Κωνσταντάτος για βόμβες στο Ελληνικό: Από θαύμα δεν γίναμε παρανάλωμα09:39Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άντρας που έπεσε στις γραμμές του τρένου09:25“Pink Panthers” - Ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία: Δύο συλλήψεις στην Αθήνα09:12Νέα Ιωνία: Άντρας έπεσε στις γραμμές του τρένου09:04Τσερνόμπιλ: το πυρηνικό δυστύχημα που άλλαξε τον κόσμο08:50Κρήτη – ενδοοικογενειακή βία: Πολυετής φυλάκιση σε πατέρα που χτύπησε την κόρη του08:37Τροχαίο δυστύχημα με μηχανή στην Σκιάθο08:24Καλλιάνος - Κούγιας κατά Γεωργιάδη: Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του (βίντεο)08:10Και η ψυχολογική κακοποίηση;08:09Ρομάριο: Επιστρέφει στα γήπεδα μετά από 15 χρόνια07:57“Ενώπιος Ενωπίω” – Ελεονώρα Μελέτη: Δεν θα γίνω πολιτικάντζα…07:43Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε 6 Δήμους την Παρασκευή07:29Κασσελάκης: Μπορούμε να είμαστε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές07:15Εορτολόγιο - 26 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 07:01Γκράινερ: Σκέφτηκα την αυτοκτονία στις ρωσικές φυλακές06:48Σημεία για rapid test την Παρασκευή σε 176 σημεία06:34Τροχαίο δυστύχημα στην Ελευσίνα06:21
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο