LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 13 Μαΐου 2019 19:25

Στα “χαρακώματα” για το “7ήμερο εργασίας”

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ με αφορμή τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα εργασιακά.

Τσίπρας - Μητσοτάκης - Βουλή

Στα «χαρακώματα» βρέθηκαν κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία, με αφορμή όσα είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα εργασιακά. Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι είναι έτοιμος να καθιερώσει την επταήμερη εργασία., ενώ η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για σκόπιμη διαστρέβλωση των λεγομένων του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Ο Πρόεδρος της ΝΔ στην χθεσινή διακαναλική συνέντευξη Τύπου ανέφερε πως «όταν μία επιχείρηση -αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα- συμφωνεί με τους εργαζόμενους, συμφωνεί με επιχειρησιακή σύμβαση να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές απ’ ό,τι θα είχαν οι εργαζόμενοι πριν, και με αυξημένα δικαιώματα, και συμφωνούν τα δύο μέρη. Δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει». 

Η δήλωση αυτή προκάλεσε νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. 

«Το τερμάτισε, Έσπασε όλα τα κοντέρ», είπε ο Πρωθυπουργός από την Ήπειρο, πυροδοτώντας την πολιτική κόντρα, που συνεχίζεται και σήμερα, καθώς κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι, «αντί να δεσμευθεί για τη διατήρηση της μόνιμης 13ης σύνταξης που θα ψηφίσουμε μεθαύριο στη Βουλή, αυτός δεσμεύθηκε για την κατάργηση του 5ήμερου και την καθιέρωση της 7ήμερης εργασίας. Τον κατηγορούμε ότι θέλει να γυρίσει τη χώρα πίσω στην εποχή των μνημονίων και του ΔΝΤ, στο 2014, ενώ αυτός έχει ένα ακόμα πιο μεγαλεπήβολο σχέδιο. Να τη γυρίσει τη χώρα στον 18ο αιώνα. Στην εποχή του εργασιακού Μεσαίωνα», για να πάρει σήμερα την απάντηση από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατρίας ότι « ο Αλέξης Τσίπρας λέει ψέματα επτά μέρες την εβδομάδα», τονίζοντας πως ο Πρωθυπουργός «θα πει ακόμη περισσότερα μέχρι τις 26 Μαΐου για να αποφύγει τη συντριβή του».

Επί του θέματος παρενέβη τηλεφωνικά στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Ζούλιας, ο οποίος διευκρίνισε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούσε για επταήμερη λειτουργία συγκεκριμένης επιχείρησης και όχι για επταήμερη εργασία, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι διαδίδει fake news.

Αντικείμενο διαμάχης προκάλεσε το θέμα και μεταξύ των Πάνου Σκουρλέτη και Λευτέρη Αυγενάκη, οι οποίοι «διασταύρωσαν τα ξίφη» τους στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

«Ο κ. Μητσοτάκης δέσμιος των πιο ακραίων συντηρητικών πολιτικών, αδυνατεί να κατανοήσει ότι η ψηφιακή εποχή και η νέα τεχνολογία μπορεί και πρέπει να συμβαδίζει με την μείωση του χρόνου εργασίας και την ευημερία των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Αυτό συνιστά πρόοδο. Ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της γυναίκας. Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού και επιστροφή στο χθες.», αναφέρει από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής

Την ίδια ώρα, ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στο "Καλημέρα Ελλάδα" τόνισε ότι πρόκειται για «μία ακόμα διαμάχη, κοκορομαχία για πράγματα στα οποία συμφωνούν και οι δύο», αφού όπως είπε «έχει ήδη ξεκινήσει η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που το υπουργείο Εργασίας έχει νομιμοποιήσει» κι έκανε λόγο για «επιχειρήσεις που οι εργαζόμενοι έχουν ένα Σαββατοκύριακο το μήνα να καθίσουν».

«Είναι δυνατόν αν μιλάμε για 7ημερη εργασία; Αυτό δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο και ούτε μπορεί να γίνει. Σε κάθε περίπτωση εδώ πρόκειται για γκάφα του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο βουλευτής και τομεάρχης απασχόλησης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης σχολιάζοντας την ανακοίνωση Μαξίμου για τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα εργασιακά στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου.

Μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό στη συνέχεια, ο ΓΓ Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης κατηγόρησε τον Γ.Βρούτση ότι «εκτίθεται στο ψέμα», αφού ούτε ο ίδιος ούτε η Υπουργός Εργασίας έχουν καμιά αρμοδιότητα να υπογράφουν σύμβαση με εταιρεία.

«Αν ακούσει κανείς το απόσπασμα της διακαναλικής συνέντευξης του κ. Μητσοτάκη θα δει ότι αφενός ο κ. Βρούτσης λέει ψέματα, αφετέρου ότι το επικοινωνιακό επιτελείο του κ. Μητσοτάκη σε δύσκολη θέση που είναι, προσπαθεί να τον καλύψει. Για να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα, πρώτον, το εφταήμερο στη λειτουργία πολλών κλάδων έχει ψηφιστεί, στην εστίαση, στον τουρισμό, στη βαριά βιομηχανία, στα πετρέλαια. Αυτό δεν καθορίζεται σε καμία περίπτωση από επιχειρησιακή σύμβαση, η λειτουργία είναι λειτουργία, με το νόμο. Εκείνο που καθορίζεται και για αυτό λένε ψέματα όλοι στη ΝΔ με επιχειρησιακή σύμβαση είναι οι εργασιακές σχέσεις, οι εργασιακές σχέσεις καθορίζουν το ωράριο, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το νομοθετημένο 40ωρο την εβδομάδα. Είναι σαφής η δήλωση του κ. Μητσοτάκη, αυτή είναι η αντίληψη τους» κατέληξε ο κ. Νεφελούδης.    

Η κόντρα συνεχίστηκε και στη Βουλή με τον Γιάννη Βρούτση να κάνει λόγο για γκάφα της κυβέρνησης και να επιμένει ότι υπάρχει σύμβαση για 7ήμερη εργασία στον τουριστικό κλάδο.

«Είναι σαφές ότι ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε σε επταήμερη εργασία, δεν χρειάζεται να το ξαναδιαβάσουμε», σχολίασε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, υποστηρίζοντας ότι συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν εγκρίνονται από κανένα υπουργό, καθώς θα ήταν αντισυνταγματικό.

«Υπάρχει κλαδική σύμβαση από το 2018 που «μιλά για 7 ημέρες δουλειά στον κόσμο του τουρισμού», είπε ο Γιάννης Βρούτσης και κατέθεσε τη σχετική σύμβαση στη Βουλή. Έκανε δε, λόγο για «γκάφα» και «απόλυτη υποκρισία» της κυβέρνησης και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι άλλα έλεγε όταν επισκέφθηκε την εταιρία Παπαστράτος και άλλα σήμερα. Προανήγγειλε μάλιστα, την κατάθεση από τη ΝΔ τροπολογίας για τη μείωση του ΦΠΑ στο σύνολο της εστίασης, χωρίς εξαιρέσεις.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φενερμπαχτσέ – Ολυμπιακός: Πασάς… στην Πόλη ο “Θρύλος”!00:52“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)00:23ECL: Ήττα και αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ23:59Μπριζίτ Μακρόν: Η ζωή της μεταφέρεται στη μικρή οθόνη23:47Βία ανηλίκων: Ξυλοδαρμός ανηλίκου…για το TikTok (βίντεο)23:35Πάτρα: Γκαραζόπορτα πλάκωσε γυναίκα23:22ΑΠΘ - SeaCare: Φοιτητική Ομάδα διακρίθηκε σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Καινοτομίας23:08Ενδοοικογενειακή βία - Βία ανηλίκων: Οι αστυνομικές δράσεις το πρώτο 15μερο του Απριλίου (βίντεο)22:55Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη δεν είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας22:41Ιρλανδία: Συγγενείς των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς δικαιώθηκαν μετά από 43 χρόνια22:28Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή22:14Διασύνδεση POS με ταμειακές - Χατζηδάκης: Καμία παράταση22:01Κόρινθος: Θρίλερ με σορό γυναίκας στη θάλασσα21:47Δάγκειος πυρετός: “Συναγερμός” από τον ΠΟΥ για τη Λατινική Αμερική21:34Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: “Ανίκητος” στο χώμα!21:20Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ της Πέμπτης21:07Δολοφονία στην Ιεράπετρα: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος κατηγορούμενος20:53Δομοκός: Ψευδοροφή έπεσε στα θρανία μαθητών (εικόνες)20:40Αλέν Ντελόν: Η Ουκρανία θα του απονείμει παράσημο20:26Το βίντεο του ξυλοδαρμού 8χρονου από 7χρονο στο TikTok και οι αντιδράσεις των γονιών20:13
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο