Στις Βρυξέλλες ο Πομπέο με το “βλέμμα” στο Ιράν
Της Μαρίας Αρώνη
Οι προσπάθειες που καταβάλλονται για να συνεχίσει το Ιράν να τηρεί τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, βρίσκονται, μεταξύ άλλων στο επίκεντρο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα στις Βρυξέλλες.
Η ΕΕ στηρίζει πλήρως τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν και θέλει οι αντίπαλες δυνάμεις (οι ΗΠΑ και το Ιράν) να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση, δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι. "Θα συνεχίσουμε να την υποστηρίζουμε με όλα μας τα μέσα και όλη μας την πολιτική βούληση", ανέφερε χαρακτηριστικά η Μογκερίνι.
Στις Βρυξέλλες μετέβη σήμερα το πρωί και ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος λίγο πριν μεταβεί στη Ρωσία προσεκλήθη στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, προκειμένου να συναντηθεί με τους ομολόγους του της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Οι τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις (Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) είχαν υπογράψει τη συμφωνία στη Βιένη το 2015, μαζί με την Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.
Η συνάντηση με τον Μάικ Πομπέο οργανώθηκε την τελευταία στιγμή, παραδέχτηκε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι. «Έχουμε πολύ σοβαρές διαφωνίες και διαφορές, και πιστεύουμε ότι ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπισή τους και για να αποφύγουμε την κλιμάκωση», δήλωσε προσερχόμενη στο Συμβούλιο.
Οι Ευρωπαίοι θέλουν να διατηρήσουν τη συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, η οποία απειλείται από την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών και την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν.
Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χάντ εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες την ανησυχία του για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης και για τον κίνδυνο σύγκρουσης από «ατύχημα» στον Περσικό Κόλπο, ενώ ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν Ιβ Λεντριάν τόνισε ότι δε συμφωνεί με τη θέση των ΗΠΑ ότι πρέπει να αυξηθούν οι πιέσεις και οι κυρώσεις. "Στην Ευρώπη, πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία είναι απαραίτητη για την ασφάλειά μας και κανείς δεν θέλει να δει το Ιράν να διαθέτει πυρηνικά όπλα", δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας.
Η Τεχεράνη ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την αναστολή ορισμένων από τις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας και κάλεσε επίσημα τους Ευρωπαίους να αποσύρουν τις επιχειρήσεις τους από τον πετρελαϊκό και τραπεζικό τομέα του Ιράν, εντός δύο μηνών.
"Οι δηλώσεις του Ιράν σχετικά με τις δεσμεύσεις τους είναι πολύ ανησυχητικές και το τελεσίγραφο δεν μας αρέσει", προειδοποίησε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, ο οποίος τόνισε ότι η είναι σημαντικό η ΕΕ να παραμείνει ενωμένη και να ενεργήσει από κοινού για να διατηρήσει τη συμφωνία και να διασφαλίσει ότι το Ιράν θα παραμείνει σε αυτήν.
Ωστόσο, η Ουάσιγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη για την προετοιμασία "επικείμενων" επιθέσεων εναντίον των συμφερόντων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι στέλνει στον Περσικό Κόλπο ένα πολεμικό πλοίο και συστοιχίες πυραύλων Patriot, που προστίθενται σε ένα αεροπλανοφόρο και σε βομβαρδιστικά αεροπλάνα B-52 που αναπτύσσονται στην περιοχή.
"Νομίζω ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια περίοδο ηρεμίας, για να βεβαιωθούμε ότι όλοι καταλαβαίνουμε τι σκέφτεται η άλλη πλευρά", δήλωσε ο Βρετανός υπουργός. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το Ιραν δεν θα ξαναγυρίσει στην πυρηνικοποίηση. Γιατί αν το Ιράν γίνει πυρηνική δύναμη, είναι πιθανό να θελήσουν να κάνουν το ίδιο και οι γείτονές του», δήλωσε ο Τζέρεμι Χαντ. «Αυτή είναι η πιο ασταθής περιοχή στον κόσμο και θα ήταν ένα τεράστιο βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση", προειδοποίησε.