LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 13 Μαΐου 2019 17:52

ΦΠΑ: Κατατέθηκε η τροπολογία για μειώσεις σε εστίαση και τρόφιμα

Ποια αγαθά και υπηρεσίες μετατάσσονται σε χαμηλότερο συντελεστή. Σκέψεις για μείωση του ΦΠΑ και σε είδη ροφημάτων μετά τις αντιδράσεις.

ΦΠΑ - φόροι - αύξηση - διατροφή - υπηρεσίες

Κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α' βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις» η τροπολογία για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στα τρόφιμα και στην ενέργεια.

Με την συγκεκριμένη τροπολογία μετατάσσονται σε χαμηλότερο συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), διάφορα αγαθά και υπηρεσίες.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, μετατάσσονται σε μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 13% από 24% που ισχύει σήμερα:

i) είδη λαδιών, παρασκευάσματα κρεάτων και ψαριών, κακάο, ζύμες, αλάτι, ξύδια κ λπ.,
ii) η παροχή υπηρεσιών από οικοτροφεία, δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες και δομές που παρέχουν κατάλυμα σε άτομα με νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές και χρήση ουσιών,
iii) η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων, πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.

Επίσης, μειώνεται από 13% που είναι σήμερα σε 6% ο συντελεστής του φόρου για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο.

Τα… παράδοξα της τροπολογίας και οι σκέψεις για νομοτεχνική βελτίωση

Σαφές είναι ότι όλες οι αλλαγές που αφορούν σε μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών, σε χαμηλότερο ΦΠΑ, θα τεθούν σε ισχύ από την επόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου. Εγείρονται, όμως, ερωτήματα κυρίως ως προς την εστίαση.  

Συγκεκριμένα, οι διατάξεις ορίζουν τα εξής: "Η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων, πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων". Αυτό σημαίνει πολύ απλά πως ό,τι πίνεται, παραμένει σε συντελεστή 24%. Ωστόσο, υπάρχουν ροφήματα, τα οποία ως πρώτη ύλη θα πωλούνται εφεξής με ΦΠΑ 13%.  

Ειδικότερα, το κακάο και τα ελληνικά αφεψήματα (χαμομήλι, τσάι του βουνού, μέντα, λουίζα κ.λ.π.) πέφτουν στο 13%, αλλά αν τα παραγγείλει κανείς σε ένα καφενείο, θα επιβαρυνθεί με 24%. Αντιθέτως, σε 24% παραμένουν- είτε ως πρώτη ύλη είτε ως εστίαση- ο καφές, το τσάι (όχι του βουνού), οι χυμοί, τα αναψυκτικά. 

Μετά τα παράδοξα που εντοπίστηκαν στην τροπολογία και τις αντιδράσεις της αγοράς, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει νομοτεχνική βελτίωση προκειμένου μια σειρά από προϊόντα που ανήκουν στην κατηγορία των ροφημάτων να μεταταχθούν και αυτά στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% από 24% που είναι σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομοθετική βελτίωση σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή την Τρίτη. 

Αναλυτικά η τροπολογία για τη μείωση του ΦΠΑ:

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣυγκέντρωση παραγωγών και επαγγελματιών των λαϊκών αγορών στο Σύνταγμα - Τα αιτήματά τουςΣήμερα 10:39 | Ειδήσεις

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, παραγωγοί και επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών ξεκίνησαν απεργία διαρκείας.

Aγρότες- Μπλόκα: Ανοιχτό, μέχρι στιγμής, το οδικό δίκτυο στην Βόρεια ΕλλάδαΣήμερα 10:23 | Ειδήσεις

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα αγροτοκτηνοτροφικά μπλόκα στη Βόρεια Ελλάδα, με αντικείμενο τον καθορισμό της στάσης τους, σε συντονισμό με τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο.

Σέρρες: Στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα ο 16χρονος για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό 17χρονουΣήμερα 09:22 | Ειδήσεις

Ο ανήλικος φέρεται να ομολόγησε προανακριτικά την επίθεση στον 17χρονο, υποστηρίζοντας ότι εξοργίστηκε, όταν πληροφορήθηκε ότι το θύμα έστειλε μήνυμα σε μία κοπέλα, η οποία συνδέεται με τον ίδιο.

Χαϊδάρι: Προσποιούμενοι ότι έλεγαν τα κάλαντα έκλεψαν... παπούτσιαΣήμερα 07:44 | Ειδήσεις

Αναστάτωση προκάλεσε περιστατικό μικροκλοπής παραμονή Θεοφανίων στο Χαϊδάρι.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Καταιγίδα Γκορέτι: Ακυρώσεις πτήσεων στη Γαλλία και την Ολλανδία12:18Πότε ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις 202612:04Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Επικοινωνία με Σόλσκιερ για την τεχνική ηγεσία της ομάδας 11:50Μητσοτάκης για αγρότες: Για εμάς το παρόν και το μέλλον του πρωτογενούς τομέα είναι εθνική προτεραιότητα11:36Άρση προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο τμήμα του Αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο Σπάρτη11:22Προσπάθησε να περάσει δέμα με ναρκωτικά και κινητά στις Αγροτικές φυλακές Αγυιάς11:08Συγκέντρωση παραγωγών και επαγγελματιών των λαϊκών αγορών στο Σύνταγμα - Τα αιτήματά τους10:54Θεσσαλονίκη: Μεθυσμένος οδηγός προκάλεσε υλικές ζημιές10:40Aγρότες- Μπλόκα: Ανοιχτό, μέχρι στιγμής, το οδικό δίκτυο στην Βόρεια Ελλάδα10:26Θεσσαλονίκη: Διακινητής μεταναστών επιχείρησε να ξεφύγει από έλεγχο της αστυνομίας10:12Οι 10 κορυφαίοι σκόρερ στην Ευρώπη: Στην λίστα ο Ελ Κααμπί και ο Παυλίδης09:58Σέρρες: Στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα ο 16χρονος για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό 17χρονου09:44Δήμαρχος Αγ. Ευστρατίου: Πάω να πατήσω κάτω τον καρκίνο και να γυρίσω πίσω09:30Γερμανία: Διαλύθηκε ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βρανδεμβούργο09:16Ισχυρές βροχές και καταιγίδες έως την Πέμπτη - Συστάσεις της Πολιτικής Προστάσιας09:02Βενεζουέλα: Κηρύχθηκε επταήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα της επίθεσης των ΗΠΑ08:48Χαϊδάρι: Προσποιούμενοι ότι έλεγαν τα κάλαντα έκλεψαν... παπούτσια08:34Φιλιππίνες: Σεισμός 6,7 ρίχτερ ανατολικά από την Μπακουλίν08:20Φλώρινα: Πιάστηκαν στα χέρια για τον Τίμιο Σταυρό, ενώπιον του Νίκου Δένδια08:06Διαδηλώσεις στο Ιράν: Ρίψη δακρυγόνων σε νοσοκομείο στην Τεχεράνη07:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο