LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 13 Μαΐου 2019 17:07

“Βυθίζεται” η τουρκική οικονομία

Ο Ερντογάν “βάζει χέρι” στα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας…

AP - τουρκική λίρα

Νομοσχέδιο για τη μεταφορά υποχρεωτικών διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας, ύψους 40 δισ. λιρών (6,6 δισ. δολαρίων) στον κρατικό προϋπολογισμό για την ενίσχυσή του, επεξεργάζετα το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών, όπως δήλωσαν τρεις οικονομικοί αξιωματούχοι στο Reuters.

Ο προϋπολογισμός έχει μεγαλύτερο του αναμενόμενου έλλειμμα, δήλωσαν ανωνύμως οι πηγές , επειδή δεν είναι εξουσιοδοτημένες να μιλήσουν δημόσια. Δεν ήταν ξεκάθαρο πότε ή αν το νομοσχέδιο θα φθάσει στη Βουλή, αν και μία από τις πηγές δήλωσε ότι αυτό θα γίνει «σύντομα».

Η τουρκική οικονομία έπεσε σε ύφεση πέρυσι και η λίρα κατρακύλησε. Το νόμισμα είναι υπό πίεση ξανά, εν μέρει λόγω των ανησυχιών για τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας, τα οποία θα τη βοηθούσαν να αμυνθεί σε μία νέα κρίση. Τα «υποχρεωτικά διαθέσιμα», που διακρίνονται από τα συναλλαγματικά αποθέματα, είναι τα διαθέσιμα από τα κέρδη της κεντρικής τράπεζας, τα οποία τηρούνται με βάση τη νομοθεσία για να χρησιμοποιηθούν σε εξαιρετικές συνθήκες. Στο τέλος του 2018 ανέρχονταν σε 27,6 δισ. λίρες, σύμφωνα με τον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας.

Μία δεύτερη πηγή, με γνώση του θέματος, σημείωσε ότι τα περυσινά «υποχρεωτικά διαθέσιμα» μαζί με τα φετινά, ανέρχονται σε 40 δισ. λίρες, κάτι που ανέφεραν και οι τρεις πηγές που μίλησαν στο Reuters. «Η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει περίπου 40 δισ. λίρες σε υποχρεωτικά διαθέσιμα. Η μεταφορά του ποσού αυτού στον προϋπολογισμό της κεντρικής διοίκησης του 2019 θεωρείται ενδεδειγμένη. Το μέτρο αυτό στοχεύει στη βελτίωση και ενίσχυση του προϋπολογισμού», είπε η δεύτερη πηγή. Παραμένει ασαφές πόσα από τα διαθέσιμα θα μεταφερθούν τελικά και ποιες – αν θα υπάρξουν – νέες υποχρεώσεις θα ισχύουν για την κεντρική τράπεζα.

Η μεταφορά θα αποτελούσε τη δεύτερη κίνηση της ‘Αγκυρας το τελευταίο διάστημα να χρησιμοποιήσει κεφάλαια της κεντρικής τράπεζας για τη στήριξη του προϋπολογισμού της. Τον Ιανουάριο, η τράπεζα μεταβίβασε περίπου 37 δισ. λίρες από κέρδη στο υπουργείο Οικονομικών, τρεις μήνες νωρίτερα από τον προγραμματισμένο χρόνο. «Δεν θυμάμαι τη χρήση υποχρεωτικών διαθεσίμων στο παρελθόν. Η μέθοδος αυτή προέκυψε για να σταματήσει η περαιτέρω επιδείνωση του προϋπολογισμού», δήλωσε η πρώτη πηγή. «Πρέπει να υπάρξει νομοθεσία για τη μεταφορά των υποχρεωτικών διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας. Η νέα νομοθεσία σχεδιάζεται να παρουσιασθεί στο κοινοβούλιο σύντομα», είπε η πηγή.

Ο προϋπολογισμός της Τουρκίας κατέγραψε έλλειμμα 36,2 δισ. λιρών στο πρώτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας. Το έλλειμμα αναμένεται να φθάσει τα 80,6 δισ. λίρες στο τέλος του έτους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αργεντινή: Μαζικές διαδηλώσεις κατά της λιτότητας και υπέρ της αύξησης των πόρων των Πανεπιστημίων (εικόνες)09:30Ηράκλειο: Ήπιε, δεν βρήκε ταξί και πήρε τηλέφωνο την Άμεση Δράση!09:16Σεπόλια: Εμπρησμός σε ΑΤΜ και ζημιές σε σούπερ-μάρκετ (εικόνες)09:02ΗΠΑ - Ουκρανία: Εγκρίθηκε από το Κογκρέσο το πακέτο Μπάιντεν 08:49Ιράν: Απαγόρευσε ξανά στις γυναίκες την είσοδο σε γήπεδο ποδοσφαίρου08:35“The 2Night Show” – Βαλαβάνη: Δεν θέλω να κάνω τα ίδια “λάθη” με τη νέα μου σχέση08:22Αφρικανική σκόνη: Πότε υποχωρεί το φαινόμενο - Επιπτώσεις στην υγεία και οδηγίες προστασίας (εικόνες)08:09Δολοφονία Λυγγερίδη – Καπερνάρος: Περιμένω πιέσεις για να κλείσουν στόματα…07:55“The 2Night Show” – Χρήστος Άρχος: Τα παιδικά όνειρα, οι σπουδές ψυχολογίας και οι προβλέψεις της χρονιάς (βίντεο)07:42Rapid test δωρεάν την Τετάρτη σε 177 σημεία07:28Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”07:15ΗΠΑ: Συντριβή αεροσκάφους στην Αλάσκα07:01Εορτολόγιο - 23 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 06:48Γκιουλέρ για Στάινμαγερ: Ο άνθρωπος κόβει ντονέρ…06:34ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: Μπλόκο της Αστυνομίας στη συγκέντρωση οπαδών06:21Καιρός - Τετάρτη: Σκόνη, λασποβροχές και άνεμοι έως 8 μποφόρ06:07Γενοκτονία Αρμενίων: η κτηνωδία που δεν παραδέχθηκε ποτέ η Τουρκία06:01Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός αθωώθηκε επειδή... “το σώμα του παράγει αλκοόλ”23:59Youth League - Ολυμπιακός: Η επιστροφή των πρωταθλητών, τα ρεκόρ και οι αλλαγές στον θεσμό (εικόνες)23:48Τροχαίο: Σκοτώθηκε οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε σε φανάρι23:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο