Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η Κυβέρνηση Τσίπρα
Ψήφο εμπιστοσύνης από 151 συν δύο βουλευτές, τον Υπουργό Τουρισμού, Θανάση Θεοχαρόπουλο, και τον βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννη Σαρίδη, που στήριξε για δεύτερη φορά τον Αλέξη Τσίπρα, έλαβε η Κυβέρνηση.
Ο Γιάννης Σαρίδης, αν και βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, επέλεξε μετά τον κρατικό προϋπολογισμό να στηρίξει άλλη μια φορά την Κυβέρνηση, δίνοντάς της ψήφο εμπιστοσύνης. Ούτε την προηγούμενη φορά, ούτε τώρα αναμένεται - εκτός απροόπτου - να διαγραφεί, καθώς αυτομάτως θα διαλυόταν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Βασίλη Λεβέντη, που διαθέτει μόλις πέντε βουλευτές.
Στην ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης “ναι” είπαν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι έξι ανεξάρτητοι βουλευτές (Έλενα Κουντουρά, Κώστας Ζουράρις, Τέρενς Κουίκ, Βασίλης Κόκκαλης, Κατερίνα Παπακώστα και Σπύρος Δανέλλης) και ο νέος Υπουργός Τουρισμού, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Από την ψηφοφορία απείχαν η βουλευτής της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, της ΔΗΣΥ, Χαρά Κεφαλίδου, ο ανεξάρτητος Κώστας Κατσίκης και ο Γιάννης Λαγός από τη Χρυσή Αυγή.
“Όχι” στην Κυβέρνηση είπαν 136 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Από την ψηφοφορία απείχε η Ένωση Κεντρώων.
Στις πρώτες του δηλώσεις, μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε έξω από τη Βουλή ότι την επόμενη εβδομάδα θα ψηφιστούν από τη Βουλή, τα οικονομικά μέτρα που «έχουμε σχεδιάσει εδώ και δύο χρόνια». «Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ενίσχυση των πολλών, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Μετά το σημερινό αποτέλεσμα, την επόμενη εβδομάδα όλα όσα εξαγγείλαμε, μέτρα ελάφρυνσης των πολλών, μέτρα στήριξης της οικονομίας, μέτρα στήριξης της ελληνικής κοινωνίας, θα γίνουν πράξη άμεσα. Όλα όσα αφορούν το 2019 θα ψηφιστούν την άλλη εβδομάδα και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την μεθεπόμενη εβδομάδα. Είναι μια στρατηγική που αφορά την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας για να νιώσουν οι πολίτες που ακόμα δεν έχουν αισθανθεί το τέλος της κρίσης και το τέλος των μνημονίων, να αισθανθούν στην καθημερινότητά τους, στη ζωή τους, ανάσα, ελάφρυνση και προοπτική».
Σε άλλη ερώτηση εάν περιμένουμε και άλλα μέτρα ελάφρυνσης εκτός από αυτά, που ανακοινώθηκαν και ψηφίζονται την επόμενη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός είπε: «Έχουμε μια στρατηγική η οποία δεν είναι στρατηγική συγκυριακή ή ευκαιριακή. Αυτά που ανακοινώσαμε , τα έχουμε σχεδιάσει εδώ και δύο χρόνια, είναι μόνιμα μέτρα».
Η αποτίμηση της Νέας Δημοκρατίας
«Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να συνομιλήσει επί της ουσίας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και όχι με τον Αλέξη Τσίπρα. Αναφέρθηκε ονομαστικά στον κ. Τσακαλώτο αρκετές φορές γιατί ακούγοντας τη δική του τοποθέτηση αναγνώρισε ότι με τον υπουργό Οικονομικών μπορεί να γίνει μια ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση», σχολιάζαν πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. «Έστειλε έτσι ένα σαφές μήνυμα ότι η ένταση και η τοξικότητα στον δημόσιο διάλογο προκαλείται αποκλειστικά από τον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο προσπέρασε ως πολιτικό που τον έχουν ξεπεράσει και οι πολίτες και η εποχή. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που επέλεξε να μην του απαντήσει καν, καθώς ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε σε κανένα από τα πολιτικά ερωτήματα που του έθεσε».
Καυτηριάζοντας την αναφορά του Πρωθυπουργού στον Δημήτρη Κουφοντίνα, ανέφεραν: «Είναι μάλλον η πρώτη φορά στη βουλή που ο αμετανόητος δολοφόνος Κουφοντίνας αποκαλείται από πρωθυπουργό ως «κύριος Κουφοντίνας». Εν τη ρίμη του λόγου του ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι για εκείνον ο Κουφοντίνας είναι ένας απλός κρατούμενος και όχι ο καθοδηγητής της νέας γενιάς τρομοκρατών. Και κυρίως απέδειξε γιατί οι πάσης φύσεως Ρουβίκωνες αντιμετωπίζονται με πρωτοφανή ανοχή από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι βουλευτές της ΝΔ σχολίαζαν ότι ο κ. Τσίπρας, ενώ μιλά στον ενικό στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αισθάνεται την ανάγκη να αποκαλέσει «Κύριο» τον Δημήτρη Κουφοντίνα».
Νωρίτερα, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, ο κ. Τσίπρας είπε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη: «Προσπαθήσατε αυτό το τριήμερο, με κάθε τρόπο, να εκτρέψετε τη συζήτηση από τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη ζωή και την καθημερινότητα των Ελληνίδων και των Ελλήνων, με στόχο να μη συζητήσουμε για τα μέτρα στήριξης της ελληνικής κοινωνίας, για την οικονομία, να μη συζητήσουμε για το σχέδιό μας για οριστική έξοδο από τη κρίση, για διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και για οριστική επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά για θέματα που το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ. έχει επιλέξει».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι φωτοβολίδα, δε πρόκειται να σβήσει και θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές», δήλωσε ο Πρωθυπουργός και κατέληξε λέγοντας: «ο ελληνικός λαός στις 26 του Μάη θα στείλει ένα μήνυμα ηχηρό και ισχυρό και στις ελίτ, αλλά και στους αλαζόνες που νομίζουν ότι η επιθυμία της εξουσίας αρκεί για να δικαιώσει τα πάντα. Κάθε ατόπημα, κάθε ακρότητα, κάθε ψεύδος, κάθε συκοφαντία, κάθε προσβολή».
Από το βήμα της Βουλής ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε «Ο κ. Τσίπρας ταύτισε απόλυτα την κυβέρνησή του με την αλαζονική, επιθετική και φασιστική συμπεριφορά του κ. Πολάκη αφού ο μετέτρεψε την πρόταση μομφής σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης».
Αναφερόμενος στην ομιλία του κ. Τσακαλώτου ο οποίος είπε πως ΣΥΡΙΖΑ είναι και όλος ο κόσμος που στήριξε την Κυβέρνηση, όταν ακόμη βρισκόταν στο ποσοστό του 3%, ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά πως είναι «Προβολή από το μέλλον η αναφορά στο 3% του ΣΥΡΙΖΑ».
Στην διαμάχη μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη Βουλή.
Χαρακτήρισε την επιλογή της κόντρας των δύο πολιτικών αρχηγών ως «συνειδητή επιλογή», προκειμένου να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον του κόσμου.Όπως τόνισε η κυρία Γεννηματά, «εμείς δεν επιδιώξαμε ποτέ την πολιτική εξόντωση των πολιτικών μας αντιπάλων. Αυτές είναι πρακτικές της δεξιάς που σήμερα αντιγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ», ενώ συμπλήρωσε ότι «ο κ. Τσίπρας με την πολιτική του εξελίχθηκε σε μεγάλο χορηγό της δεξιάς».
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας από το βήμα της Βουλής. «Είμαστε απέναντι στις τυχοδιωκτικές πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ. Και στους υπουργούς του παρελθόντος που μόνη έγνοια έχουν την ανακατάληψη της εξουσίας» είπε, ενώ δήλωσε ότι δεν θα συμμετέχει στο «θλιβερό κατήφορο» της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. «Τρεις μέρες τώρα στη Βουλή θέλετε να μιλάμε για τις κουμπαριές της οικογένειας Μητσοτάκη, για τις δουλειές του πατέρα Τσίπρα και για τις βαρβαρότητες του κ. Πολάκη. Το Ποτάμι δεν συμμετέχει λοιπόν και δεν θα συμβάλει σε αυτόν τον «θλιβερό κατήφορο!»
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, στην ομιλία του είπε ότι «δεν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση γιατί δεν θεωρούμε ότι έχει πολιτική νομιμοποίηση».
Μετέφερε καταρχήν την απογοήτευση των πολιτών από το επίπεδο της συζήτησης, και τόνισε, εκ νέου, ότι αυτή η συζήτηση διεξάγεται σε κρίσιμες στιγμές, καθώς «η αποστολή τουρκικού γεωτρύπανου ισοδυναμεί με εισβολή στην κυπριακή και ευρωπαϊκή ΑΟΖ».
«Οι πολιτικοί άνδρες, την ψήφο τη ζητούν από το λαό και όχι από την εθνική αντιπροσωπεία. Εκείνη η ψήφος θα μετρήσει», δήλωσε ο Βασίλης Λεβέντης από το βήμα της Βουλής, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.
Αναφερόμενος στα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ο κ. Λεβέντης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε μέτρα ανακούφισης, αλλά η Ελλάδα έφτασε στην εξαθλίωση.
Η ένταση ξεκίνησε «με το καλημέρα» στη σημερινή τρίτη ημέρα συζήτησης στη Βουλή. Ο Νίκος Φίλης κράτησε για άλλη μια φορά αποστάσεις από τις δηλώσεις του Παύλου Πολάκη, κάνοντας λόγο για άστοχες διατυπώσεις που αδικούν τον ίδιο και τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός επιτέθηκε με σκληρή γλώσσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καλώντας τον να ζητήσει συγγνώμη για όσα είπε για τον πατέρα και τον θείο του Αλέξη Τσίπρα.
«Με αυτά που ο κ. Μητσοτάκης επέτρεψε στον εαυτό του να ξεστομίσει εναντίον του πατέρα του πρωθυπουργού, κατέβασε πολλά σκαλιά κάτω το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου», είπε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε: Μετά την ανάρτηση του πρωθυπουργού, αναφορικά με τον πατέρα του, που έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται εκεί που νόμιζε ότι είχε στριμώξει τον κ. Πολάκη. Στη θέση αυτού που οφείλει ή να επανορθώσει και να ζητήσει συγνώμη συνδεόμενος με το αίσθημα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας ή να μείνει στη μνήμη μας ως ο «τόσος ήτανε», αποδοκιμαζόμενος από τη μεγάλη πλειοψηφία του δημοκρατικού κόσμου, ανεξαρτήτως παρατάξεων και εγκωμιαζόμενος μόνο από μια δράκα φανατικών και από μια σιχαμερή φασιστική φυλλάδα που μακελεύει και διασύρει ανθρώπους, όπως κάποτε έκανε η Αυριανή εναντίον του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, παρουσιάζοντάς τον με χαλκευμένα στοιχεία ως συνεργάτη των Ες- Ες».
Στη χθεσινή επίθεση των κουκουλοφόρων στη Βουκουρεστίου αναφέρθηκε η Εύη Χριστοφιλοπούλου από τη ΔΗΣΥ, καλώντας την κυβέρνηση να απαντήσει αν προστατεύει εκείνους που υπερασπίζονται τον Κουφοντίνα. «Σε αυτούς δείχνετε ανοχή; Ζητάτε ψήφο εμπιστοσύνης που διαλύσατε τα Σώματα Ασφαλείας, την ομάδα Δέλτα», είπε και επεσήμανε ότι οι πολίτες αισθάνονται ανασφάλεια.
Να σημειωθεί ότι η κυρία Χριστοφιλοπούλου, όπως φαίνεται και στο σχετικό βίντεο, είχε ένα μικρό ατύχημα καθώς κατυθυνόταν στο βήμα της Βουλής για την ομιλία της.
Ένταση επικράτησε όταν ο Πρόεδρος της Βουλής θέλησε να σχολιάσει όσα είπε η κ. Χριστοφιλοπούλου περί καθυστερήσεων στην αποκατάσταση των ζημιών στο Μάτι. Οι συνεχείς παρεμβάσεις του ανεξάρτητου βουλευτή Δημήτρη Καμμένου εξόργισαν τον Νίκο Βούτση που τον αποκάλεσε πρόχειρο και τυμβωρύχο. «Ο άνθρωπος δεν πήγε σε πάνελ το πρωί και θέλει την ώρα του», είπε.
Απανωτές κόντρες επί παντός του επιστητού
Άνω-κάτω έκανε τη Βουλή ο Νίκος Κοτζιάς επειδή δόθηκε ο λόγος στον Σπύρο Δανέλλη κι όχι στον ίδιο. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών τα έβαλε με τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Κρεμαστινό, κάνοντας λόγο για αθλιότητα. Οι τόνοι δεν έπεσαν ούτε όταν ο κ. Δανέλλης του παραχώρησε τη θέση στο βήμα. Ο Νίκος Κοτζιάς αποχώρησε φωνάζοντας ενώ λίγο αργότερα επέστρεψε λίγο αργότερα κρατώντας ένα χαρτί στα χέρια του. Έφθασε μέχρι τα έδρανα των κρατικών λειτουργών φωνάζοντας στον κ. Κρεμαστινό να παραιτηθεί από το προεδρείο. «Αφήστε τα κόλπα όλοι σας», έλεγε σε έντονο ύφος με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να τον καλούν να κάνει τα παράπονά του στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.
Στην ομιλία του, με αφορμή τη διαρροή e-mails διπλωματών από τον Πάνο Καμμένο στη Βουλή, ο κ. Κοτζιάς άφησε υπαινιγμούς για συνεργασία του Προέδρου των ΑΝΕΛ με Ρώσους ή Κινέζους πράκτορες.
Εν τω μεταξύ, “θερμό επεισόδιο” εκτυλίχθηκε και μεταξύ του Ανδρέα Λοβέρδου και του Θανάση Θεοχαρόπουλου, με αφορμή την υπουργοποίηση του Προέδρο της ΔΗΜΑΡ.
Λίγο αργότερα, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, επιτέθηκε στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, για όσα είχε πει ο Πρόεδρος της ΝΔ περί κεπισκέψεων επιχειρηματιών στο γραφείο του Υπ. Επικρατείας, στο Μαξίμου.
“Σφυροκόπημα” απο το ΚΚΕ στον Τσίπρα
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την διακήρυξη που υπέγραψε στη Ρουμανία ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε ο ΓΓ του ΚΚΕ, καταγγέλλοντάς τον ότι υπέγραψε μαζί με ακροδεξιούς ηγέτες, όπως ο Βίκτορ Όρμπαν και ο Σεμπάστιαν Κούρτς «αντικομμουνιστική διακήρυξη» για το «γκρέμισμα του Σιδηρούν Παραπετάσματος».
Κόντρα Βενιζέλου - Τσακαλώτου με στοίχημα …ποτό
Η δέσμευση της κυβέρνησης για πλεονάσματα ύψους 3,5 % μέχρι το 2020 με το μαξιλάρι των 5,5 δισ. ευρώ ως εγγύηση, βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης στη Βουλή, ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Μάλιστα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προθυμοποιήθηκε να κεράσει ... ποτό τον Βαγγέλη Βενιζέλο αν αποδειχθεί ότι είχε μιλήσει για «θεωρητικά» πλεονάσματα.