LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 10 Μαΐου 2019 19:08

Εγκαίνια για το ελληνικό περίπτερο στη 58η Μπιενάλε Βενετίας

Η παγκόσμια έκθεση Σύγχρονης Τέχνης ανοίγει τις πύλες της. Τι δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού για τη ελληνική συμμετοχή.

58η Μπιενάλε Βενετίας - ελληνικό περίπτερο

Εγκαινιάστηκε νωρίτερα σήμερα το Ελληνικό Περίπτερο της 58ης Μπιενάλε Βενετίας, της πιο ονομαστής παγκόσμιας έκθεσης για τις εικαστικές δημιουργίες.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά, η οποία εξέφρασε την υποστήριξη της στους Έλληνες καλλιτέχνες αλλά και τον θαυμασμό της στη δύναμη της τέχνης «που συνήθως αναρωτιέται και αμφιβάλλει και είναι αυτή που μας αποκαλύπτει περισσότερα για τις κρυφές όψεις της πραγματικότητας, τις πιο ενδιαφέρουσες».

«Η παρουσία τριών καλλιτεχνών στο εθνικό περίπτερο και με αυτά τα διαφορετικά μεταξύ τους μηνύματα αποτελεί πρόκληση» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ζορμπά. «Έχουμε την αναβίωση του παρελθόντος, με το έργο του Ζάφου Ξαγοράρη, τη γυναικεία ματιά με την Εύα Στεφανή, το οποίο είναι ένα βλέμμα καθορισμένο από το φύλο, που πάει να μας δείξει μία νέα, διαφορετική ισορροπία, κι έχουμε τον Πάνο Χαραλάμπους σε μία περφόρμανς κι ένα έργο ανοικτό σε πολλαπλές ερμηνείες, καθώς ο ίδιος συμμετέχει κι έχει απέναντί του έναν αετό και μας καλεί να σκεφτούμε να έχουμε απέναντί μας είτε ένα παρελθόν κλειστό κι εθνικιστικό, ή ένα μέλλον που αφήνει πίσω όλο αυτό και κοιτάζει προς το μέλλον».

Οι τρεις καλλιτέχνες που εκπροσωπούν την ελληνική σκηνή της τέχνης- ο Πάνος Χαραλάμπους, ο Ζάφος Ξαγοράρης και η Εύα Στεφανή- υπό την επιμέλεια της Κατερίνας Τσέλου, έχουν προσπαθήσει ο καθένας από τη δική του οπτική γωνιά να προσεγγίσουν κάποια καίρια ζητήματα στις επαφές της τέχνης με την καθημερινή ζωή, την ιστορία, την πολιτιστική παράδοση και τα ανεξάντλητα διχαστικά ερωτήματα για τον προορισμό της τέχνης.

Το ερώτημα που από κοινού θέτουν με το έργο τους στη Μπιενάλε της Βενετίας οι τρεις καλλιτέχνες, διερευνά το κατά πόσο η τέχνη πρέπει να μείνει σε μία σφαίρα αφαιρετική, «αυστηρά πνευματική» και τελικά ιδεολογικά προσδιορισμένη, ή να αποτελέσει ένα εργαλείο για την ανάγνωση των βιωμάτων, των στερεότυπων, των υπαρξιακών επιδιώξεων και των γενικότερων νοητικών εικόνων που διαμορφώνει η επαφή της πραγματικότητας με τον βαθύτερο κόσμο των σκέψεων, της φαντασίας, του οραματισμού και ιδίως της κριτικής ικανότητας στον κοινωνικό περίγυρο και το περιβάλλον.

Με γνώμονα λοιπόν την κριτική στάση απέναντι στις αισθητικές και συγχρόνως βαθιά κοινωνικές μορφές που καλείται να υποστηρίξει η τέχνη, οι τρεις καλλιτέχνες προτείνουν ως τίτλο ένα φανταστικό πρόσωπο, τον Mr Stigl, που ως προϊόν μίας ιστορικής παρανόησης έχει τη δυνατότητα-όπως και η τέχνη με την αφαιρετική της δύναμη -να ισορροπεί ανάμεσα στο νοητό και το φανταστικό, στο παρόν αλλά και στο άχρονο, το ιστορικό συμβάν και την κατασκευασμένη κατάσταση/υπόσταση.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚεραμέως για συλλογικές συμβάσεις: Αυξήσεις μισθών για εργαζόμενους, ασφαλές περιβάλλον -Τέλος οι μνημονιακοί περιορισμοίΣήμερα 11:54 | Ειδήσεις

Νέα εποχή με την Κοινωνική Συμφωνία – Καταργούνται μνημονιακοί περιορισμοί, τι αλλάζει

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένοχοι οι 14 κατηγορούμενοι – Ποινές φυλάκισης 10-18 μηνώνΣήμερα 15:10 | Ειδήσεις

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, αρνήθηκε την αναγνώριση ελαφρυντικού στους κατηγορούμενους, με μοναδική εξαίρεση κατηγορούμενο ο οποίος έχει επιστρέψει τα χρήματα που του είχαν πιστωθεί.

Σοκ στη Νίκαια: 20χρονος ασελγούσε στα ανίψια του, 2 και 4 ετών, μαζί με τον σύντροφό τουΣήμερα 13:30 | Ειδήσεις

Ο 20χρονος φέρεται να ομολόγησε τις αποτρόπαιες πράξεις του, ενώ στην κατοχή της αστυνομίας βρίσκεται αποδεικτικό βιντεοληπτικό υλικό από τα κινητά τηλέφωνα των κατηγορουμένων.

Ρόδος: Γιος λιμενικού ο 19χρονος στρατιώτης που σκοτώθηκε από χειροβομβίδα – Πώς έγινε το δυστύχημαΣήμερα 14:46 | Ειδήσεις

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στο πεδίο βολής στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου, κατά την μεταφορά οπλισμού και χειροβομβίδων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Συλλυπητήρια Τασούλα για τον θάνατο του 19χρονου στρατιώτη στη Ρόδο16:12Εκρηκτικό το κλίμα στην πορεία κατά της βίας γυναικών στην Κωνσταντινούπολη: "Θέλουμε να ζήσουμε" – 14 προσαγωγές15:59Χωρίς νίκη επί ελληνικού εδάφους παραμένει η Ρεάλ Μαδρίτης σε αγώνες UEFA15:45Κύπρος: Υπεγράφη οριοθέτηση της ΑΟΖ και συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης με Λίβανο15:31ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένοχοι οι 14 κατηγορούμενοι – Ποινές φυλάκισης 10-18 μηνών15:17Ρόδος: Γιος λιμενικού ο 19χρονος στρατιώτης που σκοτώθηκε από χειροβομβίδα – Πώς έγινε το δυστύχημα15:03Δήλωση του Νίκου Δένδια για το δυστύχημα στη Ρόδο14:49Βραζιλία: Νέος τραυματισμός για τον Νεϊμάρ14:35Σοκ στη Νίκαια: 20χρονος ασελγούσε στα ανίψια του, 2 και 4 ετών, μαζί με τον σύντροφό του14:21Μαρούσι: Βρέθηκε οχιά μέσα σε κτήριο14:07ΟΠΕΚΕΠΕ: Την ενοχή 14 κατηγορουμένων για παράνομες επιδοτήσεις πρότεινε ο εισαγγελέας13:53Πάτρα: Άγνωστος έριξε κροτίδα μέσα σε σχολείο – Τραυματίας ένας 12χρονος μαθητής13:39Σαλαμίνα: Προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή πήρε η 46χρονη που δολοφόνησε την πεθερά της13:25Ταυτοποιήθηκε 37χρονος για απειλητικό μήνυμα εναντίον του δημάρχου Νεάπολης – Συκεών13:11Κακοκαιρία Adel : Ισχυρές βροχές τις επόμενες μέρες - Ποιες περιοχές θα πλήξει12:57Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ - Σεμερτζίδου: Έχω μόνο ένα μηχανάκι στο όνομά μου- Έπρεπε να πάρω άδεια για να οδηγήσω τη Ferrari;12:43Φλέγεται ουρανοξύστης στο Χονγκ Κονγκ12:29Ένα κινεζικό ρομπότ μπήκε στο βιβλίο Γκίνες των ρεκόρ επειδή περπάτησε αδιάκοπα επί 3 ημέρες12:15Κεραμέως για συλλογικές συμβάσεις: Αυξήσεις μισθών για εργαζόμενους, ασφαλές περιβάλλον -Τέλος οι μνημονιακοί περιορισμοί12:00Μητσοτάκης: Πρώτη φορά στη χώρα μας έχουμε στρατηγική για το δημογραφικό 11:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο