LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 10 Μαΐου 2019 15:17

“Παγώνει” η έξοδος στις αγορές

Το πακέτο παροχών που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, η διεθνής αναταραχή και οι τυχόν μονομερείς ενέργειες συνθέτουν «εκρηκτικό κοκτέιλ».

ομόλογα - Τσίπρας

Προς αναβολή βαίνει η έξοδος της χώρας στις αγορές, αφού η έκδοση ομολόγων από τον ΟΔΔΗΧ, δεν μπορεί να γίνει άμεσα, δεδομένου ότι η αναταραχή στις διεθνείς αγορές, με φόντο τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας σε συνδυασμό με το πακέτο παροχών που εξήγγειλε η κυβέρνηση, αλλά κυρίως την απόπειρα έμμεσης «μονομερούς» μείωσης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% του ΑΕΠ αντί για 3,5% από το 2020, ασκούν έντονες πιέσεις στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, με το δεκαετές να ξεπερνά και πάλι το 3,5%.

Είναι γεγονός ότι παράγοντες της αγοράς συμφωνούν πως θα ήταν «τρέλα» στις δεδομένες συνθήκες να επιχειρήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους νέα έκδοση ομολόγων, όπως είναι γνωστό ότι σχεδίαζε με ορίζοντα υλοποίησης έως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Εκτός κι αν μεσολαβήσει ένα θαύμα. Οι διαπραγματευτικοί δίαυλοι κυβέρνησης - θεσμών παραμένουν ανοιχτοί.

Επί του παρόντος, το μέτωπο το οποίο έχει ανοίξει η κυβέρνηση με τους θεσμούς έχει περισσότερες πιθανότητες να διευρυνθεί περαιτέρω παρά να κλείσει. Η προοπτική των ευρωεκλογών έχει κρατήσει τις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών θεσμών συγκρατημένες, όχι όμως αυτές του ΔΝΤ και των αγορών.

Εκτός Λογιστικών Προτύπων το σχέδιο της Κυβέρνησης για χρήση ταμειακών διαθεσίμων

Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ταμειακά προκειμένου να καλυφθούν ενδεχόμενα μελλοντικά ελλείμματα του Προϋπολογισμού. «Δεν μπορείς με ταμειακά διαθέσιμα να καλύψεις έλλειμμα. Είναι λάθος. Πολύ απλά δεν γίνεται» επισημαίνει πηγή με μακρά εμπειρία στους κανόνες λειτουργίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, επιμένοντας ότι αυτά τα «περισσεύματα» είναι λογιστικές εγγραφές παρελθόντων ετών. Πέρα από αυτό, όλο αυτό το «μαξιλάρι» έχει συνυπολογιστεί στην Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους (DSA) του 2018, προκειμένου να βγουν όλες οι παράμετροι, δηλαδή με λίγα λόγια έχει προσμετρηθεί στην απομείωση του Χρέους. 

Σήμερα, πέρα από τα 13 δισ ευρώ που παραμένουν εκτός της Τράπεζας της Ελλάδας, στον Ειδικό Λογαριασμό που τηρείται στην ΤτΕ, υπάρχουν περίπου 34 δισ ευρώ. Από αυτά, τα 15,7 δισ ευρώ είναι το περιβόητο cash buffer του ESM που είναι κλειδωμένο, κοινώς δεν αγγίζεται από κανέναν, κάτι που επεσήμανε, άλλωστε, ο Πρωθυπουργός στο Ζάππειο. Από τα υπόλοιπα, περίπου 12 δισ ευρώ προέρχονται από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και τα υπόλοιπα 6 δισ είναι από τα περισσεύματα των πλεονασμάτων, τις εκδόσεις των ομολόγων και υπόλοιπα δανείων του ESM. Σε κάθε περίπτωση, βρίσκονται στην ίδια ακριβώς δεξαμενή.

Μπορεί να ανοίξει ένας νέος υπολογαριασμός από αυτά τα διαθέσιμα; Φυσικά και μπορεί. Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η χρήση είναι πολύ συγκεκριμένη και αφορά μόνο στην απομείωση του Χρέους και σε καμία περίπτωση την κάλυψη ενδεχόμενων ελλειμμάτων. 

Ποιά είναι η ορθολογική οδός; Μια πολιτική απόφαση σε επίπεδο Eurogroup ! Η αλήθεια είναι ότι έδαφος για τέτοιου είδους διαπραγμάτευση φαίνεται να υπάρχει, καθώς αναγνωρίζεται το ανεδαφικό και το ανούσιο αυτών των πολύ υψηλών και αντιαναπτυξιακών πλεονασμάτων. Όπως σημειώνουν πηγές με άμεση γνώση τέτοιων συζητήσεων, αυτή η διαπραγμάτευση θα χρειαστεί για να ωριμάσει τουλάχιστον 6 με 12 μήνες. 

Ο Πίτερ Ντόλμανεπικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα, μιλώντας χθες σε συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου εξέφρασε την αντίδρασή του Ταμείου μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις. Το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους κατέγραφε ανησυχία στο ευρωπαϊκό επίπεδο. «Οι προτάσεις Τσίπρα συνιστούν την εκδοχή δημοσιονομικής χαλάρωσης, η οποία συναρτάται με την πολιτική και για την οποία ανησυχούσαμε στις αναλύσεις βιωσιμότητας χρέους», δήλωσε στο πρακτορείο μία πηγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πλέον έντονες αντιδράσεις εντοπίζονται στους κόλπους του ESM.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑφρικανική σκόνη: η “επέλαση”, η πρόβλεψη για την Τετάρτη και οι οδηγίες των ειδικώνΧθες 22:14 | Ειδήσεις

Πως κατέγραψε η NASA την αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα. Πρόγνωση καιρού για την Τετάρτη από τον Τάσο Αρνιακό. Οδηγίες από ειδικούς για ευπαθείς ομάδες.

Ευρωεκλογές - Γκάλοπ: Ποιοι υποψήφιοι προηγούνται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρωνΧθες 19:36 | Ειδήσεις

Ποιο ποσοστό συγκεντρώνει το πρώτο κόμμα στην εκίμηση ψήφου. Ποιο κόμμα είναι δεύτερο και ποιο τρίτο. Πώς κινούνται τα υπόλοιπα κόμματα.

Επιστολική ψήφος - Μητσοτάκης στο TikTok: Η συμμετοχή στις εκλογές στηρίζει τη Δημοκρατία (βίντεο)Χθες 20:33 | Ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η επιστολική ψήφος απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες

Ανακάλυψη: Ο τάφος του Πλάτωνα εντοπίστηκε στην Ακαδημία ΠλάτωνοςΧθες 15:57 | Ειδήσεις

Που ακριβώς βρίσκεται σύμφωνα με την έρευνα ο τάφος του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Πλάτωνα. Πώς οδηγήθηκαν οι ερευνητές στο σημείο ταφής του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός αθωώθηκε επειδή... “το σώμα του παράγει αλκοόλ”23:59Youth League - Ολυμπιακός: Η επιστροφή των πρωταθλητών, τα ρεκόρ και οι αλλαγές στον θεσμό (εικόνες)23:48Τροχαίο: Σκοτώθηκε οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε σε φανάρι23:39Παρά-Κολύμβηση: “Χάλκινος” ο Λεργιός στην Μαδέιρα23:27Καιρός - Τετάρτη: Σκόνη, λασποβροχές και άνεμοι έως 8 μποφόρ23:14Αττική: “Μπλακ άουτ” σε πολλές περιοχές στα νότια23:05Δίκη Τραμπ – Εκδότης “National Enquirer”: Συμφωνήσαμε να “θάβω” ρεπορτάζ εναντίον του22:52Euroleague: Ο Παναθηναϊκός έχασε από την Μακάμπι στο ΟΑΚΑ22:38Αφρικανική σκόνη: η “επέλαση”, η πρόβλεψη για την Τετάρτη και οι οδηγίες των ειδικών22:24Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας22:11“MeToo” - ΗΠΑ: Αποζημίωση “μαμούθ” σε θύματα αθλίατρου θα πληρώσει το... FBI!21:57Κώστας Στεφανάκης: Έφυγε από την ζωή ο ηθοποιός21:43Καούρες: Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;21:29Ελλείψεις φαρμάκων - Γεωργιάδης: Υπάρχει φόβος ότι θα ξαναζήσουμε ό,τι έγινε με τον κορονοϊό (εικόνες)21:16Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου21:02Επιστολική ψήφος - Μητσοτάκης στο TikTok: Η συμμετοχή στις εκλογές στηρίζει τη Δημοκρατία (βίντεο)20:49e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών σε χιλιάδες επαγγελματίες 20:36Φωτιά στην Πάρο: Τρεις συλλήψεις 20:22Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας20:09Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών: Καμπάνια του ΕΟΔΥ19:55
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο