LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 10 Μαΐου 2019 15:17

“Παγώνει” η έξοδος στις αγορές

Το πακέτο παροχών που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, η διεθνής αναταραχή και οι τυχόν μονομερείς ενέργειες συνθέτουν «εκρηκτικό κοκτέιλ».

ομόλογα - Τσίπρας

Προς αναβολή βαίνει η έξοδος της χώρας στις αγορές, αφού η έκδοση ομολόγων από τον ΟΔΔΗΧ, δεν μπορεί να γίνει άμεσα, δεδομένου ότι η αναταραχή στις διεθνείς αγορές, με φόντο τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας σε συνδυασμό με το πακέτο παροχών που εξήγγειλε η κυβέρνηση, αλλά κυρίως την απόπειρα έμμεσης «μονομερούς» μείωσης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% του ΑΕΠ αντί για 3,5% από το 2020, ασκούν έντονες πιέσεις στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, με το δεκαετές να ξεπερνά και πάλι το 3,5%.

Είναι γεγονός ότι παράγοντες της αγοράς συμφωνούν πως θα ήταν «τρέλα» στις δεδομένες συνθήκες να επιχειρήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους νέα έκδοση ομολόγων, όπως είναι γνωστό ότι σχεδίαζε με ορίζοντα υλοποίησης έως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Εκτός κι αν μεσολαβήσει ένα θαύμα. Οι διαπραγματευτικοί δίαυλοι κυβέρνησης - θεσμών παραμένουν ανοιχτοί.

Επί του παρόντος, το μέτωπο το οποίο έχει ανοίξει η κυβέρνηση με τους θεσμούς έχει περισσότερες πιθανότητες να διευρυνθεί περαιτέρω παρά να κλείσει. Η προοπτική των ευρωεκλογών έχει κρατήσει τις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών θεσμών συγκρατημένες, όχι όμως αυτές του ΔΝΤ και των αγορών.

Εκτός Λογιστικών Προτύπων το σχέδιο της Κυβέρνησης για χρήση ταμειακών διαθεσίμων

Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ταμειακά προκειμένου να καλυφθούν ενδεχόμενα μελλοντικά ελλείμματα του Προϋπολογισμού. «Δεν μπορείς με ταμειακά διαθέσιμα να καλύψεις έλλειμμα. Είναι λάθος. Πολύ απλά δεν γίνεται» επισημαίνει πηγή με μακρά εμπειρία στους κανόνες λειτουργίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, επιμένοντας ότι αυτά τα «περισσεύματα» είναι λογιστικές εγγραφές παρελθόντων ετών. Πέρα από αυτό, όλο αυτό το «μαξιλάρι» έχει συνυπολογιστεί στην Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους (DSA) του 2018, προκειμένου να βγουν όλες οι παράμετροι, δηλαδή με λίγα λόγια έχει προσμετρηθεί στην απομείωση του Χρέους. 

Σήμερα, πέρα από τα 13 δισ ευρώ που παραμένουν εκτός της Τράπεζας της Ελλάδας, στον Ειδικό Λογαριασμό που τηρείται στην ΤτΕ, υπάρχουν περίπου 34 δισ ευρώ. Από αυτά, τα 15,7 δισ ευρώ είναι το περιβόητο cash buffer του ESM που είναι κλειδωμένο, κοινώς δεν αγγίζεται από κανέναν, κάτι που επεσήμανε, άλλωστε, ο Πρωθυπουργός στο Ζάππειο. Από τα υπόλοιπα, περίπου 12 δισ ευρώ προέρχονται από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και τα υπόλοιπα 6 δισ είναι από τα περισσεύματα των πλεονασμάτων, τις εκδόσεις των ομολόγων και υπόλοιπα δανείων του ESM. Σε κάθε περίπτωση, βρίσκονται στην ίδια ακριβώς δεξαμενή.

Μπορεί να ανοίξει ένας νέος υπολογαριασμός από αυτά τα διαθέσιμα; Φυσικά και μπορεί. Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η χρήση είναι πολύ συγκεκριμένη και αφορά μόνο στην απομείωση του Χρέους και σε καμία περίπτωση την κάλυψη ενδεχόμενων ελλειμμάτων. 

Ποιά είναι η ορθολογική οδός; Μια πολιτική απόφαση σε επίπεδο Eurogroup ! Η αλήθεια είναι ότι έδαφος για τέτοιου είδους διαπραγμάτευση φαίνεται να υπάρχει, καθώς αναγνωρίζεται το ανεδαφικό και το ανούσιο αυτών των πολύ υψηλών και αντιαναπτυξιακών πλεονασμάτων. Όπως σημειώνουν πηγές με άμεση γνώση τέτοιων συζητήσεων, αυτή η διαπραγμάτευση θα χρειαστεί για να ωριμάσει τουλάχιστον 6 με 12 μήνες. 

Ο Πίτερ Ντόλμανεπικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα, μιλώντας χθες σε συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου εξέφρασε την αντίδρασή του Ταμείου μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις. Το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους κατέγραφε ανησυχία στο ευρωπαϊκό επίπεδο. «Οι προτάσεις Τσίπρα συνιστούν την εκδοχή δημοσιονομικής χαλάρωσης, η οποία συναρτάται με την πολιτική και για την οποία ανησυχούσαμε στις αναλύσεις βιωσιμότητας χρέους», δήλωσε στο πρακτορείο μία πηγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πλέον έντονες αντιδράσεις εντοπίζονται στους κόλπους του ESM.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Οι έντιμοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, που είναι η συντριπτική πλειονότητα, δεν έχουν να φοβηθούν τίποταΣήμερα 10:37 | Ειδήσεις

Όλα όσα είπε στην ανάρτηση του ο πρωθυπουργός για τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου.

Κυρανάκης: Η ιστορία των τρόλεϊ αξίζει σεβασμό - Ευθύνη μας η επόμενη μέραΣήμερα 15:28 | Ειδήσεις

Ξεκίνησε σήμερα η αποξήλωση καλωδίων από τον Πειραιά, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών, Κωνσταντίνου Κυρανάκη και του δημάρχου, Γιάννη Μώραλη.

Αλεξανδρούπολη: Συνεχίζεται η ενίσχυση των αγροτικών μπλόκων σε βόρειο και νότιο ΈβροΣήμερα 15:20 | Ειδήσεις

Με συνεχιζόμενη την ενίσχυση των εν λόγω μπλόκων στο βόρειο και νότιο τμήμα του νομού, συνεχίζεται η διακοπή της κυκλοφορίας μόνο των φορτηγών διεθνών μεταφορών σε Ορμένιο και Κήπους.

Βρετανία: Επίθεση με σπρέι πιπεριού έγινε στο αεροδρόμιο του ΧίθροουΣήμερα 15:52 | Ειδήσεις

Οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου Χίθροου συνεργάζονται στενά με την αστυνομία για τη διερεύνηση του περιστατικού και την πλήρη αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των εγκαταστάσεων του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νετανιάχου: Κοντά η δεύτερη φάση του αμερικανικού σχεδίου για τη Γάζα - Επαφές με Τραμπ στο τέλος του μήνα17:42Αλεξανδρούπολη: Συνεχίζεται η ενίσχυση των αγροτικών μπλόκων σε βόρειο και νότιο Έβρο17:28Πρόεδρος Βρετανικού Μουσείου: Υπάρχει “περιθώριο προσγείωσης” για τα Γλυπτά του Παρθενώνα17:14Formula 1: Παγκόσμιος πρωταθλητής για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Λάντο Νόρις17:00Διάρρηξη στο Δημαρχείο Σαρωνικού: Ταυτοποιήθηκε 39χρονος ύποπτος16:46Βρετανία: Επίθεση με σπρέι πιπεριού έγινε στο αεροδρόμιο του Χίθροου16:32Λαμία: Σε κομβικά σημεία της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, τα αγροτικά μπλόκα16:18Βόλος: Ξεκίνησε η ανέλκυση του σκάφους του λιμενικού που βρέθηκε πάνω σε βραχίονα του λιμανιού16:04Λάρισα: Επίθεση του Ρουβίκωνα στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ15:50Κυρανάκης: Η ιστορία των τρόλεϊ αξίζει σεβασμό - Ευθύνη μας η επόμενη μέρα15:36Ολυμπιακός: Μάχη μέχρι τέλους με την ΑΕΚ 15:24Προσάραξη του σκάφους του Λιμενικού που βρέθηκε πάνω στον βραχίονα του λιμανιού στο Βόλο15:10"Νυχτερινός Ποιμήν": Επιχείρηση για τον εντοπισμό ανηλίκων σε νυχτερινά κέντρα14:56Λίβερπουλ - Σαλάχ: Φαίνεται ότι η ομάδα με θυσιάζει για προσωπικό όφελος14:42Χανιά: Συνελήφθησαν τρείς άνδρες για κατοχή ναρκωτικών ουσιών14:28ΗΠΑ: "Πραγματικά κοντά" η λύση του πολέμου στην Ουκρανία14:14Αλγερία: Σφοδρό τροχαίο - Αναφορές για 14 νεκρούς14:00Ιωάννινα: Κλειστός από αγρότες, ο κόμβος του αεροδρομίου13:46Νέο Ηράκλειο: 16 χρόνος λήστεψε δύο 12χρονες υπό την απειλή μαχαιριού13:32Λασίθι: Συνελήφθη ανήλικος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και όπλων13:18
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο