LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 10 Μαΐου 2019 15:17

“Παγώνει” η έξοδος στις αγορές

Το πακέτο παροχών που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, η διεθνής αναταραχή και οι τυχόν μονομερείς ενέργειες συνθέτουν «εκρηκτικό κοκτέιλ».

ομόλογα - Τσίπρας

Προς αναβολή βαίνει η έξοδος της χώρας στις αγορές, αφού η έκδοση ομολόγων από τον ΟΔΔΗΧ, δεν μπορεί να γίνει άμεσα, δεδομένου ότι η αναταραχή στις διεθνείς αγορές, με φόντο τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας σε συνδυασμό με το πακέτο παροχών που εξήγγειλε η κυβέρνηση, αλλά κυρίως την απόπειρα έμμεσης «μονομερούς» μείωσης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% του ΑΕΠ αντί για 3,5% από το 2020, ασκούν έντονες πιέσεις στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, με το δεκαετές να ξεπερνά και πάλι το 3,5%.

Είναι γεγονός ότι παράγοντες της αγοράς συμφωνούν πως θα ήταν «τρέλα» στις δεδομένες συνθήκες να επιχειρήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους νέα έκδοση ομολόγων, όπως είναι γνωστό ότι σχεδίαζε με ορίζοντα υλοποίησης έως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Εκτός κι αν μεσολαβήσει ένα θαύμα. Οι διαπραγματευτικοί δίαυλοι κυβέρνησης - θεσμών παραμένουν ανοιχτοί.

Επί του παρόντος, το μέτωπο το οποίο έχει ανοίξει η κυβέρνηση με τους θεσμούς έχει περισσότερες πιθανότητες να διευρυνθεί περαιτέρω παρά να κλείσει. Η προοπτική των ευρωεκλογών έχει κρατήσει τις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών θεσμών συγκρατημένες, όχι όμως αυτές του ΔΝΤ και των αγορών.

Εκτός Λογιστικών Προτύπων το σχέδιο της Κυβέρνησης για χρήση ταμειακών διαθεσίμων

Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ταμειακά προκειμένου να καλυφθούν ενδεχόμενα μελλοντικά ελλείμματα του Προϋπολογισμού. «Δεν μπορείς με ταμειακά διαθέσιμα να καλύψεις έλλειμμα. Είναι λάθος. Πολύ απλά δεν γίνεται» επισημαίνει πηγή με μακρά εμπειρία στους κανόνες λειτουργίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, επιμένοντας ότι αυτά τα «περισσεύματα» είναι λογιστικές εγγραφές παρελθόντων ετών. Πέρα από αυτό, όλο αυτό το «μαξιλάρι» έχει συνυπολογιστεί στην Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους (DSA) του 2018, προκειμένου να βγουν όλες οι παράμετροι, δηλαδή με λίγα λόγια έχει προσμετρηθεί στην απομείωση του Χρέους. 

Σήμερα, πέρα από τα 13 δισ ευρώ που παραμένουν εκτός της Τράπεζας της Ελλάδας, στον Ειδικό Λογαριασμό που τηρείται στην ΤτΕ, υπάρχουν περίπου 34 δισ ευρώ. Από αυτά, τα 15,7 δισ ευρώ είναι το περιβόητο cash buffer του ESM που είναι κλειδωμένο, κοινώς δεν αγγίζεται από κανέναν, κάτι που επεσήμανε, άλλωστε, ο Πρωθυπουργός στο Ζάππειο. Από τα υπόλοιπα, περίπου 12 δισ ευρώ προέρχονται από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και τα υπόλοιπα 6 δισ είναι από τα περισσεύματα των πλεονασμάτων, τις εκδόσεις των ομολόγων και υπόλοιπα δανείων του ESM. Σε κάθε περίπτωση, βρίσκονται στην ίδια ακριβώς δεξαμενή.

Μπορεί να ανοίξει ένας νέος υπολογαριασμός από αυτά τα διαθέσιμα; Φυσικά και μπορεί. Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η χρήση είναι πολύ συγκεκριμένη και αφορά μόνο στην απομείωση του Χρέους και σε καμία περίπτωση την κάλυψη ενδεχόμενων ελλειμμάτων. 

Ποιά είναι η ορθολογική οδός; Μια πολιτική απόφαση σε επίπεδο Eurogroup ! Η αλήθεια είναι ότι έδαφος για τέτοιου είδους διαπραγμάτευση φαίνεται να υπάρχει, καθώς αναγνωρίζεται το ανεδαφικό και το ανούσιο αυτών των πολύ υψηλών και αντιαναπτυξιακών πλεονασμάτων. Όπως σημειώνουν πηγές με άμεση γνώση τέτοιων συζητήσεων, αυτή η διαπραγμάτευση θα χρειαστεί για να ωριμάσει τουλάχιστον 6 με 12 μήνες. 

Ο Πίτερ Ντόλμανεπικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα, μιλώντας χθες σε συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου εξέφρασε την αντίδρασή του Ταμείου μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις. Το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους κατέγραφε ανησυχία στο ευρωπαϊκό επίπεδο. «Οι προτάσεις Τσίπρα συνιστούν την εκδοχή δημοσιονομικής χαλάρωσης, η οποία συναρτάται με την πολιτική και για την οποία ανησυχούσαμε στις αναλύσεις βιωσιμότητας χρέους», δήλωσε στο πρακτορείο μία πηγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πλέον έντονες αντιδράσεις εντοπίζονται στους κόλπους του ESM.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΧρίστος Δήμας στον ΑΝΤ1: Την Πέμπτη τα υπόλοιπα 10 χιλιόμετρα του αυτοκινητοδρόμου "Πάτρα – Πύργος" (βίντεο)Σήμερα 08:35 | Ειδήσεις

Όσα είπε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας μιλώντας στο "Καλημέρα Ελλάδα" το πρωί της Τετάρτης.

Δυστύχημα στη Λούτσα: Είχε κάνει και χρήση κοκαΐνης ο 29χρονοςΣήμερα 10:31 | Ειδήσεις

Τα νεότερα στοιχεία από τις τοξικολογικές εξετάσεις, αλλάζουν τα δεδομένα για την τραγωδία στη Λούτσα.

Κωνσταντοπούλου στον ΑΝΤ1: Είμαστε ξεκάθαρα με τους αγρότες – στηρίζουμε τα μπλόκαΣήμερα 09:21 | Ειδήσεις

Αποκάλεσε τον Τσίπρα «πολιτικό απατεώνα» και τόνισε ότι «είναι υποχρέωση μας να μην αφήσουμε τον κόσμο να εξαπατηθεί ξανά».

Κουκάκι: Καταδρομική επίθεση σε καταστήματαΣήμερα 07:36 | Ειδήσεις

Έσπασαν τζαμαρίες καταστημάτων και προκάλεσαν φθορές σε ΑΤΜ. Πανικός στη Βεΐκου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
NATO: Η Ουκρανία πρέπει να βρίσκεται στην ισχυρότερη δυνατή θέση στις ειρηνευτικές συνομιλίες10:59Δυστύχημα στη Λούτσα: Είχε κάνει και χρήση κοκαΐνης ο 29χρονος10:45Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:32Κυψέλη: Συνελήφθη 58χρονος για πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και διακίνηση μεταναστών – Εντοπίστηκε παράνομο εργαστήριο10:18Συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη10:04Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 24χρονο για απαγωγή και απόπειρα βιασμού09:50Αγρότες – Καρδίτσα: Ενισχύεται το μπλόκο στην εθνική οδό09:35Κωνσταντοπούλου στον ΑΝΤ1: Είμαστε ξεκάθαρα με τους αγρότες – στηρίζουμε τα μπλόκα09:20Χρίστος Δήμας στον ΑΝΤ1: Την Πέμπτη τα υπόλοιπα 10 χιλιόμετρα του αυτοκινητοδρόμου "Πάτρα – Πύργος" (βίντεο)09:05Μουντιάλ 2026: Με "παρόντα" τον Ντόναλντ Τραμπ η κλήρωση της τελικής φάσης 08:51Γερμάνια: Εκπλάπη φορτίο με 20.000 φυσίγγια των Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη μεταφορά του08:37Παππάς στον ΑΝΤ1: Ο Γεωργιάδης είναι εργατικός, αλλά αναποτελεσματικός08:23Ισραήλ: Η Χαμάς παρέδωσε τα λείψανα ενός εκ των δύο τελευταίων ομήρων08:08Μουντιάλ 2026: Εξετάζονται αλλαγές στο πρωτόκολλο VAR, θα ...αποφασίζει και για τα κόρνερ07:53Κουκάκι: Καταδρομική επίθεση σε καταστήματα07:39Ρωσία: Δεν βρισκόμαστε πιο κοντά στη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία07:25Επίδομα παιδιού - Α21: Κλείνει προσωρινά η πλατφόρμα σήμερα07:11Γάζα: Δημοσιογράφος νεκρός μετά από ισραηλινό πλήγμα06:57ΤΑΞΙ: Συνεχίζεται και σήμερα η απεργία06:42Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 3 Δεκεμβρίου06:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο