LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 09 Μαΐου 2019 17:18

Άσκηση “Δια Πυρός 2019” στην Πάρνηθα (βίντεο)

Μεγάλη άσκηση της Πυροσβεστικής στην Πάρνηθα για την αντιπυρική περίοδο 2019. Τι λένε η Ό. Γεροβασίλη, Σ. Φάμελλος και Γ. Ταφύλλης για την φετινή προετοιμασία.

Με την ενεργή και αναβαθμισμένη συμμετοχή της Δασικής Υπηρεσίας, σε έναν ρόλο συνεργασίας με το Πυροσβεστικό Σώμα όπως προβλέπεται από την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η φετινή πανελλαδική άσκηση «Δια Πυρός 2019», που αποτελεί το κρισιμότερο τεστ ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού και της επιχειρησιακής ετοιμότητας για την αντιμετώπιση μεγάλης πυρκαγιάς, σε πραγματικές συνθήκες.

Για την Αττική, το Π.Σ. που διοργανώνει τη συγκεκριμένη άσκηση σε όλη την Ελλάδα, επέλεξε μια πολύπαθη και βαριά πληγωμένη από πολλές πυρκαγιές στο παρελθόν περιοχή, την Ντάρδιζα της Πάρνηθας, όπου την παρακολούθησαν η Όλγα Γεροβασίλη, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, η ηγεσία της Πυροσβεστικής και εκπρόσωποι της περιφέρειας, του δήμου Αχαρνών, της Δασικής Υπηρεσίας, εθελοντικών οργανώσεων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη μετά την ολοκλήρωση της άσκησης ευχήθηκε καλή δύναμη σε όλους τους συμμετέχοντες στον μηχανισμό της αντιπυρικής προστασίας, και ένα καλό καλοκαίρι από πλευράς πυρκαγιών, ενώ τόνισε ότι κάθε χρόνο ενισχύεται το Πυροσβεστικό Σώμα και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου για την βελτίωση της επιχειρησιακής κατάστασης.

Από την πλευρά του ο κ. Φάμελλος εστίασε στο ρόλο της Δασικής Υπηρεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και στην πρόληψη των πυρκαγιών. Όπως ανέφερε, είναι ήδη σε εξέλιξη ένα ευρύ πρόγραμμα πρόληψης και 5.066 εργαζόμενοι βρίσκονται στο πεδίο για έργα προς αυτή την κατεύθυνση.

«Ο σχεδιασμός επί χάρτου με την πραγματική άσκηση ετοιμότητας προφανώς έχουν διαφορά» είπε η κ. Γεροβασίλη και συμπλήρωσε: «Η άσκηση ετοιμότητας είναι αυτή μέσω της οποίας μπορεί κανείς να δει τον επιτυχημένο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, την αποτελεσματικότητα των μέσων, την αποτελεσματικότητα του επιχειρησιακού σχεδιασμού και βεβαίως τυχόν προβλήματα και μεταβολές οι οποίες μπορεί να προκύψουν στο συνολικό σχεδιασμό.

Η άσκηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και θέλω να ευχηθώ καλή δύναμη στο Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά και σε όλους όσους εμπλέκονται, για την επόμενη αντιπυρική περίοδο».

Σε ερώτηση αν η φετινή άσκηση είχε και έναν συμβολικό χαρακτήρα λόγω της περσινής τραγωδίας στο Μάτι, η υπουργός απάντησε:

«Δεν έχει συμβολικό, αλλά ουσιαστικό χαρακτήρα. Δεν είναι σύμβολο η άσκηση, αλλά γίνεται για την ετοιμότητα του μηχανισμού όπως κάθε χρόνο... Ενισχύουμε το Π.Σ. με ανθρώπινο δυναμικό, με μέσα, με υλικοτεχνική υποδομή, με επικαιροποιημένο νομοθετικό πλαίσιο και βεβαίως έχει κατατεθεί και το καινούργιο σχέδιο νόμου σε διαβούλευση, για την Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας. Πρόσφατα κάναμε και με τον κύριο Φάμελλο την ΚΥΑ που διαχωρίζει τις αρμοδιότητες της Δασικής και Πυροσβεστικής.

Ο κ. Φάμελλος από την πλευρά του είπε ότι παραβρέθηκε στην άσκηση με τους επικεφαλής των Δασικών Υπηρεσιών ενώ για σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η πρώτη σύσκεψη συντονισμού, με βάση την ΚΥΑ.

«Για πρώτη φορά υπάρχει πολύ καλύτερος συντονισμός και μια καλύτερη προσπάθεια. Ευχόμαστε να είμαστε απόλυτα επιτυχείς όλοι, να είναι πολύ εύκολη και ασφαλής η αντιπυρική περίοδος», είπε ο κ. Φάμελλος και τόνισε:

«Οι δασικές υπηρεσίες θα είναι δίπλα στο Π.Σ. σε όλη αυτή την διαδικασία και ταυτόχρονα υλοποιείται και ένα ευρύ πρόγραμμα πρόληψης. Οι δασικές πυρκαγιές επιβάλλουν ένα ισχυρό πρόγραμμα πρόληψης».

Ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης δήλωσε ότι η σημερινή άσκηση είναι μέρος μιας σειράς ασκήσεων και τόνισε ότι μαζί με το Π.Σ. που είναι σε ετοιμότητα όλο το χρόνο και το έχει αποδείξει, σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται και όλες οι άλλες δυνάμεις.

«Προηγήθηκε άσκηση επί χάρτου και τις επόμενες δύο- τρεις εβδομάδες θα ακολουθήσει και σε επίπεδο Κέντρου Επιχειρήσεων του Π.Σ., έτσι ώστε να γίνει δοκιμή του επιπέδου συντονισμού και να δοκιμαστούν τα σχέδια σε επιτελικό επίπεδο», είπε ο κ. Ταφύλλης και συνέχισε: «Έτσι ολοκληρώνεται ένας κύκλος, ενώ πλησιάζουμε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου. Εύχομαι καλή δύναμη σε όλους».

Η σημερινή άσκηση πραγματοποιήθηκε στο ύψωμα «Αχλαδιά», το οποίο βρίσκεται πλησίον της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου «Ντάρδιζας», στη νότια πλευρά του ορεινού όγκου της Πάρνηθας και μεταξύ του οικισμού της Φυλής, της συνοικίας των Άνω Λιοσίων και των εγκαταστάσεων της ΕΥΔΑΠ, στην περιοχή του δήμου Αχαρνών. Η περιοχή ανήκει στον δήμο Φυλής και παρουσιάζει σοβαρό ιστορικό πυρκαγιών. Σημαντικότερες πυρκαγιές που απείλησαν την περιοχή, είναι αυτές του έτους 2007, η οποία ξεκίνησε από την περιοχή των Δερβενοχωρίων και έφτασε μέχρι την κορυφή του βουνού της Πάρνηθας, του έτους 2006, η οποία έκαψε περίπου 500 στρέμματα και του έτους 2001, η οποία έκαψε περίπου 1500 στρέμματα δάσους και ανακόπηκε νότια της Μονής.

Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε όλες τις πιθανές εκδοχές κινδύνου σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και ανάγλυφο, αρχής γενομένης από σημείο με θάμνους και επέκταση σε αναδασωμένη περιοχή και επέκταση σε ψηλό πευκοδάσος, αλλά και με άμεση απειλή κατοικημένων περιοχών.

Στην εκτέλεση της άσκησης δοκιμάστηκαν όλα τα επιχειρησιακά σχέδια, με την συμμετοχή όλων των πυροσβεστικών μέσων και υπηρεσιών με κλιμακούμενη δράση, ενώ εκτελέστηκε και σχέδιο εκκένωσης της Μονής και της κατοικημένης περιοχής με την συμμετοχή του δήμου.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤεντώνει το “σχοινί” η Τουρκία παρά την απειλή κυρώσεωνΣήμερα 06:40 | Ειδήσεις

Έτοιμη για όλα δηλώνει η Άγκυρα. Ικανοποίηση σε Κύπρο και Αθήνα για τις απειλές της ΕΕ. Η πρώτη αντίδραση Ερντογάν. Εκβιάζει με την Αμμόχωστο το ψευδοκράτος.

Ιός του Δυτικού Νείλου: Νέες διευκρινίσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟΣήμερα 15:51 | Ειδήσεις

Η ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας με αφορμή δημοσιεύματα για κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου.

Ζημιά 1,5 εκατ. ευρώ στον ΔΕΔΔΗΕ από σπείρα που “πείραζε” μετρητές (εικόνες)Σήμερα 15:17 | Ειδήσεις

Πως η σπείρα εύρισκε "πελάτες", ποια ήταν η "ταρίφα" τους, και ποια μεθοδολογία ακολουθούσαν για να "πειράξουν" τους μετρητές.

Η Μπέλα Θορν απάντησε στον εκβιασμό δημοσιεύοντας γυμνές φωτογραφίες της! (εικόνες)Σήμερα 10:33 | Ειδήσεις

Η 21χρονη ηθοποιός όχι μόνο δεν υπέκυψε στις απειλές που δεχόταν, αλλά πέρασε στην αντεπίθεση δημοσιεύοντας η ίδια «καυτές» φωτογραφίες της.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Μήλον της έριδος” ο Κώστας Σλούκας17:52“StrEAT Food”: ο Βασίλης Καλλίδης στο Λος Άντζελες (εικόνες)17:39Μητσοτάκης: ανανεωμένη η ΝΔ διεκδικεί την ψήφο όλων των Ελλήνων17:27Ο καιρός για τους αγρότες17:15Έκλεβε αυτοκίνητα και πήγαινε για ψώνια στην Κηφισιά17:03Ψάρι γίγας αλιεύθηκε στη Λίμνη Πλαστήρα (εικόνες)16:50Γεννηματά: Ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε το ΕΣΥ στα πρόθυρα της κατάρρευσης16:37Ελένη Βιτάλη στο “Πρωινό”: Δεν με ενοχλεί ο διαχωρισμός έντεχνου –λαϊκού (βίντεο)16:25Ιός του Δυτικού Νείλου: Νέες διευκρινίσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ16:12Μοτοσικλέτα παρέσυρε και σκότωσε ηλικιωμένο16:00“Μην ψαρώνεις”: Έρχονται τα πάνω – κάτω στα νέα επεισόδια (εικόνες)15:47Ζημιά 1,5 εκατ. ευρώ στον ΔΕΔΔΗΕ από σπείρα που “πείραζε” μετρητές (εικόνες)15:35Europa League: η κλήρωση για Ατρόμητο και Άρη15:22Το Ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ (εικόνες)15:10Μυστικά για τέλεια γεμιστά από τον Βασίλη Καλλίδη14:57Τα έκανε “γυαλιά –καρφιά” στο ΙΚΑ (εικόνες)14:45Εργάνη: ρεκόρ στο ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων στο πεντάμηνο14:32Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΠΟΕΔΗΝ στο Υπουργείο Υγείας (εικόνες)14:20Καλοκαιρινό “σαφάρι” της ΑΑΔΕ14:07Πέθανε ο Βαγγέλης Δημητρέας13:55
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο