LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 09 Μαΐου 2019 17:18

Άσκηση “Δια Πυρός 2019” στην Πάρνηθα (βίντεο)

Μεγάλη άσκηση της Πυροσβεστικής στην Πάρνηθα για την αντιπυρική περίοδο 2019. Τι λένε η Ό. Γεροβασίλη, Σ. Φάμελλος και Γ. Ταφύλλης για την φετινή προετοιμασία.

Πυρκαγιά - Πυροσβεστική

Με την ενεργή και αναβαθμισμένη συμμετοχή της Δασικής Υπηρεσίας, σε έναν ρόλο συνεργασίας με το Πυροσβεστικό Σώμα όπως προβλέπεται από την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η φετινή πανελλαδική άσκηση «Δια Πυρός 2019», που αποτελεί το κρισιμότερο τεστ ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού και της επιχειρησιακής ετοιμότητας για την αντιμετώπιση μεγάλης πυρκαγιάς, σε πραγματικές συνθήκες.

Για την Αττική, το Π.Σ. που διοργανώνει τη συγκεκριμένη άσκηση σε όλη την Ελλάδα, επέλεξε μια πολύπαθη και βαριά πληγωμένη από πολλές πυρκαγιές στο παρελθόν περιοχή, την Ντάρδιζα της Πάρνηθας, όπου την παρακολούθησαν η Όλγα Γεροβασίλη, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, η ηγεσία της Πυροσβεστικής και εκπρόσωποι της περιφέρειας, του δήμου Αχαρνών, της Δασικής Υπηρεσίας, εθελοντικών οργανώσεων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη μετά την ολοκλήρωση της άσκησης ευχήθηκε καλή δύναμη σε όλους τους συμμετέχοντες στον μηχανισμό της αντιπυρικής προστασίας, και ένα καλό καλοκαίρι από πλευράς πυρκαγιών, ενώ τόνισε ότι κάθε χρόνο ενισχύεται το Πυροσβεστικό Σώμα και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου για την βελτίωση της επιχειρησιακής κατάστασης.

Από την πλευρά του ο κ. Φάμελλος εστίασε στο ρόλο της Δασικής Υπηρεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και στην πρόληψη των πυρκαγιών. Όπως ανέφερε, είναι ήδη σε εξέλιξη ένα ευρύ πρόγραμμα πρόληψης και 5.066 εργαζόμενοι βρίσκονται στο πεδίο για έργα προς αυτή την κατεύθυνση.

«Ο σχεδιασμός επί χάρτου με την πραγματική άσκηση ετοιμότητας προφανώς έχουν διαφορά» είπε η κ. Γεροβασίλη και συμπλήρωσε: «Η άσκηση ετοιμότητας είναι αυτή μέσω της οποίας μπορεί κανείς να δει τον επιτυχημένο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, την αποτελεσματικότητα των μέσων, την αποτελεσματικότητα του επιχειρησιακού σχεδιασμού και βεβαίως τυχόν προβλήματα και μεταβολές οι οποίες μπορεί να προκύψουν στο συνολικό σχεδιασμό.

Η άσκηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και θέλω να ευχηθώ καλή δύναμη στο Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά και σε όλους όσους εμπλέκονται, για την επόμενη αντιπυρική περίοδο».

Σε ερώτηση αν η φετινή άσκηση είχε και έναν συμβολικό χαρακτήρα λόγω της περσινής τραγωδίας στο Μάτι, η υπουργός απάντησε:

«Δεν έχει συμβολικό, αλλά ουσιαστικό χαρακτήρα. Δεν είναι σύμβολο η άσκηση, αλλά γίνεται για την ετοιμότητα του μηχανισμού όπως κάθε χρόνο... Ενισχύουμε το Π.Σ. με ανθρώπινο δυναμικό, με μέσα, με υλικοτεχνική υποδομή, με επικαιροποιημένο νομοθετικό πλαίσιο και βεβαίως έχει κατατεθεί και το καινούργιο σχέδιο νόμου σε διαβούλευση, για την Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας. Πρόσφατα κάναμε και με τον κύριο Φάμελλο την ΚΥΑ που διαχωρίζει τις αρμοδιότητες της Δασικής και Πυροσβεστικής.

Ο κ. Φάμελλος από την πλευρά του είπε ότι παραβρέθηκε στην άσκηση με τους επικεφαλής των Δασικών Υπηρεσιών ενώ για σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η πρώτη σύσκεψη συντονισμού, με βάση την ΚΥΑ.

«Για πρώτη φορά υπάρχει πολύ καλύτερος συντονισμός και μια καλύτερη προσπάθεια. Ευχόμαστε να είμαστε απόλυτα επιτυχείς όλοι, να είναι πολύ εύκολη και ασφαλής η αντιπυρική περίοδος», είπε ο κ. Φάμελλος και τόνισε:

«Οι δασικές υπηρεσίες θα είναι δίπλα στο Π.Σ. σε όλη αυτή την διαδικασία και ταυτόχρονα υλοποιείται και ένα ευρύ πρόγραμμα πρόληψης. Οι δασικές πυρκαγιές επιβάλλουν ένα ισχυρό πρόγραμμα πρόληψης».

Ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης δήλωσε ότι η σημερινή άσκηση είναι μέρος μιας σειράς ασκήσεων και τόνισε ότι μαζί με το Π.Σ. που είναι σε ετοιμότητα όλο το χρόνο και το έχει αποδείξει, σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται και όλες οι άλλες δυνάμεις.

«Προηγήθηκε άσκηση επί χάρτου και τις επόμενες δύο- τρεις εβδομάδες θα ακολουθήσει και σε επίπεδο Κέντρου Επιχειρήσεων του Π.Σ., έτσι ώστε να γίνει δοκιμή του επιπέδου συντονισμού και να δοκιμαστούν τα σχέδια σε επιτελικό επίπεδο», είπε ο κ. Ταφύλλης και συνέχισε: «Έτσι ολοκληρώνεται ένας κύκλος, ενώ πλησιάζουμε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου. Εύχομαι καλή δύναμη σε όλους».

Η σημερινή άσκηση πραγματοποιήθηκε στο ύψωμα «Αχλαδιά», το οποίο βρίσκεται πλησίον της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου «Ντάρδιζας», στη νότια πλευρά του ορεινού όγκου της Πάρνηθας και μεταξύ του οικισμού της Φυλής, της συνοικίας των Άνω Λιοσίων και των εγκαταστάσεων της ΕΥΔΑΠ, στην περιοχή του δήμου Αχαρνών. Η περιοχή ανήκει στον δήμο Φυλής και παρουσιάζει σοβαρό ιστορικό πυρκαγιών. Σημαντικότερες πυρκαγιές που απείλησαν την περιοχή, είναι αυτές του έτους 2007, η οποία ξεκίνησε από την περιοχή των Δερβενοχωρίων και έφτασε μέχρι την κορυφή του βουνού της Πάρνηθας, του έτους 2006, η οποία έκαψε περίπου 500 στρέμματα και του έτους 2001, η οποία έκαψε περίπου 1500 στρέμματα δάσους και ανακόπηκε νότια της Μονής.

Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε όλες τις πιθανές εκδοχές κινδύνου σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και ανάγλυφο, αρχής γενομένης από σημείο με θάμνους και επέκταση σε αναδασωμένη περιοχή και επέκταση σε ψηλό πευκοδάσος, αλλά και με άμεση απειλή κατοικημένων περιοχών.

Στην εκτέλεση της άσκησης δοκιμάστηκαν όλα τα επιχειρησιακά σχέδια, με την συμμετοχή όλων των πυροσβεστικών μέσων και υπηρεσιών με κλιμακούμενη δράση, ενώ εκτελέστηκε και σχέδιο εκκένωσης της Μονής και της κατοικημένης περιοχής με την συμμετοχή του δήμου.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΒουλή: Κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη για τη διαφθοράΧθες 11:52 | Ειδήσεις

Σε έντονο ύφος η συζήτηση στην «Ώρα του Πρωθυπουργού». Σύγκρουση του Πρωθυπουργού και με την Φώφη Γεννηματά για το Μεταναστευτικό.

Επίδομα θέρμανσης: Εισοδηματικά κριτήρια και δικαιούχοιΧθες 17:22 | Ειδήσεις

Πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων το επίδομα θέρμανσης, το οποίο σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, θα είναι φέτος σημαντικά αυξημένο. "Πυρά" από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βασίλης Δάρρας στον ΑΝΤ1: Υπάρχει ελπίδα για τον Παναγιώτη - ΡαφαήλΧθες 07:49 | Ειδήσεις

Μήνυμα ελπίδας για την πορεία της υγείας του Παναγιώτη - Ραφαήλ έστειλε, μιλώντας αποκλειστικά στον ΑΝΤ1 και τον Θανάση Τσίτσα, ο κορυφαίος ιατρός, Βασίλης Δάρρας που ανέλαβε τη θεραπεία του στο διάσημο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης.

Ηράκλειο: Έβλεπε τις κόρες του να κάνουν μπάνιο και αυνανιζότανΧθες 16:36 | Ειδήσεις

«Πάγωσε» το δικαστήριο στο άκουσμα του κατηγορητηρίου. «Καταπέλτης» ο Εισαγγελέας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Victoria’s Secret: Τέλος εποχής για τo show με τα διάσημα “αγγελάκια”23:59Ίντερ: ο Κόντε είπε στους παίκτες πώς να κάνουν σεξ πριν από τα ντέρμπι!23:48Θανατηφόρο τροχαίο στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Πέλλας23:37Η Μαρίνα Βερνίκου άνοιξε το σπίτι της στο “Πρωινό” (βίντεο)23:26Απολαυστικός ο Παναθηναϊκός “άλωσε” το Μόναχο23:14Έργο πνοής στην Θεσσαλονίκη με την ανάπλαση των στάβλων Παπάφη23:03Τα “έσπασαν” με Βρεττό στο “Πρωινό” (βίντεο)22:51Νέοι διοικητές σε νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα22:40Ζησάκης: Ποτέ δεν είπα ότι δεν εκτιμώ τον Κώστα Σπυρόπουλο (βίντεο)22:27Βυθίζεται στο χάος η Βολιβία22:16Τι λέει στον ΑΝΤ1 ο ιερέας που επέβαλε “ταρίφα” για να γίνονται λειτουργίες έως τα Χριστούγεννα (βίντεο)22:04Στο νοσοκομείο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι21:52Αποκλειστικά στο “Πρωινό” ο John Varvatos (βίντεο)21:40Κεραυνός έπεσε σε σπίτι και προκάλεσε ζημιές (εικόνες)21:28Δημήτρης Κοντοπίδης: αρνήθηκε την μεταμόσχευση πνευμόνων ζητώντας την κυκλοφορία φαρμάκου για την κυστική ίνωση (βίντεο)21:16“Κόλαση” φωτιάς σε ξενοδοχείο στην Βρετανία (βίντεο)21:03Κατερίνη: Κατάθεση ψυχής στον ΑΝΤ1 από τον χαροκαμένο πατέρα και σύζυγο (βίντεο)20:50Τραμπ: Εάν δεν ήμουν εγώ, το Χονγκ Κονγκ θα είχε εξαλειφθεί σε 14 λεπτά20:38Αποκλειστικές εικόνες και καταγγελίες στον ΑΝΤ1 για την βία στα πανεπιστήμια (βίντεο)20:25Η Τουρκία ανακοίνωσε και νέα γεώτρηση στη Μεσόγειο20:14
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο