LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 09 Μαΐου 2019 09:05

Moody’s: θετική η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι με την κίνηση αυτή, η Ελλάδα θα εξοικονομήσει κοντά στο 0,1% του ΑΕΠ, επιμηκύνοντας το προφίλ ωρίμανσης.

Θετικά βλέπει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την έγκριση που έλαβε η Ελλάδα (B1 σταθερό) για πρόωρη αποπληρωμή περίπου του 40% των συνολικών εκκρεμών υποχρεώσεών της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ μειώνει τις δαπάνες των τόκων της Ελλάδας και επιμηκύνει το μέσο προφίλ της ωρίμανσης του χρέους, δυο στοιχεία που είναι πιστωτικά θετικά για το κράτος.

Τα δάνεια του ΔΝΤ αντιστοιχούν σε μόλις το 2,6% του χρέους της Ελληνικής κυβέρνησης, όμως οι δαπάνες για τα επιτόκια των δανείων του ΔΝΤ είναι σημαντικά υψηλότερες από αυτές για τις άλλες υποχρεώσεις της χώρας, ιδιαίτερα αυτές προς την ευρωζώνη, αλλά και υψηλότερες από τις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων της Ελλάδας. Επιπλέον, τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν πολύ πιο σύντομη ωρίμανση απ’ ότι τα δάνεια από τον EFSF και τον ESM.

Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ θα επιμηκύνει το προφίλ ωρίμανσης της Ελλάδας, που έχει ήδη επιμηκυνθεί λόγω των πολύ μακροπρόθεσμων όρων αποπληρωμής των δανείων της ευρωζώνης.

Η Ελλάδα θα αποπληρώσει 3,7 δις ευρώ που χρωστά στο ΔΝΤ φέτος και του χρόνου. Το επιτόκιο επί των δανείων αυτών είναι 5,13% έναντι του 1,4% που είναι κατά μέσο όρο το κόστος της χρηματοδότησης από τον EFSF και τον ESM, και των κουπονιών 3,45% επί της πρόσφατης έκδοσης πενταετών ομολόγων και 3,875% επί της πρόσφατης έκδοσης 10ετών ομολόγων.

Με την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, η Ελλάδα αναμένει να εξοικονομήσει περίπου 150 εκατ. ευρώ, ή κοντά στο 0,1% του ΑΕΠ, και 2,4% επί των δαπανών της για την αποπληρωμή επιτοκίων. Η Ελλάδα χρειαστεί ακόμα να αποπληρώσει 1,3-2 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ κατά την περίοδο 2021-2023 και 284 εκατ. ευρώ το 2024.

Η χρηματοδότηση για την πρόωρη αποπληρωμή θα προέλθει από το σχετικά μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας, που ήταν γύρω στα 27 δισ. ευρώ ή 14% του ΑΕΠ στο τέλος του 2018, και αυξήθηκε λόγω των εσόδων από τις εκδόσεις ομολόγων ύψους 5 δισ. ευρώ φέτος.

Η Ιρλανδία (A2 σταθερό) και η Πορτογαλία (Baa3 σταθερό), που επίσης προχώρησαν σε πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ όταν ήταν στις αρχικές φάσεις της πλήρους επιστροφής στις αγορές, όπως είναι και η Ελλάδα τώρα, δημιούργησαν κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές με τις πρόωρες αποπληρωμές τους. Η πρόωρη αποπληρωμή υπόκειται στην έγκριση ορισμένων χωρών της ευρωζώνης που πρέπει να παραχωρήσουν την εξαίρεση (σ.σ. να μην εξοφληθεί παράλληλα πρόωρα και ο ESM.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Καμπανάκι” ΤτΕ για πλεόνασμα και “κόκκινα” δάνεια23:48Νεκρή ποδηλάτισσα μετά από τροχαίο (βίντεο)23:37Η τρομακτική στιγμή που αεροσκάφος πέφτει σε κενό αέρος (βίντεο)23:28Γεννηματά: Εθνική προτεραιότητα το δημογραφικό23:19“Το Πρωινό”: Το “ευχαριστώ” του Στέλιου Κρητικού στον Δημήτρη Ουγγαρέζο (βίντεο)23:08Ενίσχυσε την επίθεση του ο Ολυμπιακός22:57Πέρασε στην αθανασία η Gloria Vanderbilt 22:46Τσίπρας: το δικό μας σχέδιο είναι όλοι μαζί μπροστά22:33Μία σέρφερ ετών… 81, “τρελαίνει” την Κεφαλονιά (βίντεο)22:20Η απάντηση της Τουρκίας στο τελεσίγραφο των ΗΠΑ για τους S-40022:07Πρόβλημα στέγασης “γκρεμίζει” τα όνειρα μαθητών μουσικού σχολείου (βίντεο)21:55Δραγασάκης: Στοχευμένες, αναπτυξιακές και δίκαιες φοροελαφρύνσεις21:42Αποκλειστικό ΑΝΤ1: βίντεο-ντοκουμέντο από την εξουδετέρωση ένοπλου στο Όσλο (βίντεο)21:29Η Αλεσάντρα Αμπρόσιο στη Σαντορίνη (εικόνες)21:16Προσάρτηση της Αμμοχώστου αποφάσισαν οι Τουρκοκύπριοι21:04Βαρεμένος - Κουμουτσάκος στον ΑΝΤ1 για τις τουρκικές προκλήσεις και τις εκλογές20:52“Ξέχασε” τη 2χρονη κόρη της στο αυτοκίνητο και πέθανε από τη ζέστη20:40Αποκλειστικό ΑΝΤ1: τι λέει ο άνδρας που είδε την γυναίκα του να διαμελίζεται από ΙΧ στην Εθνική Οδό (βίντεο)20:27Ο Θάνος Ντόκος στον ΑΝΤ1 για τις τουρκικές προκλήσεις και την κυπριακή ΑΟΖ (βίντεο)20:15Κύπρος προς ΕΕ: περάστε από τα λόγια στην πράξη κατά της Τουρκίας20:02
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο