Μουσείο Ακρόπολης: Γενέθλια με ανοιχτή την υπόγεια ανασκαφή
Η περιδιάβαση σε κάποιο μουσείο μοιάζει με περιδιάβαση στην Ιστορία.. Κινούμαστε εν μέσω μιας διαδοχής αντικειμένων, μιμούμενοι το πέρασμα του χρόνου και ανακαλύπτοντας προφανώς εξελικτικές αλλαγές ή ακόμη και κάποια σταδιακή ανάπτυξη όσον αφορά την φόρμα, το ύφος, τα εφευρήματα, την αξία ή την νοοτροπία.
Το μουσείο, το κράτος έθνος και η σύγχρονη αντίληψη του πολιτισμού εμφανίστηκαν μαζί. Και δεν πρόκειται για απλές έννοιες, για απλές λέξεις αλλά για δημιουργήματα μέσω από τα οποία έρχεται η εξέλιξη, η παιδεία, ο πολιτισμός και καθετί που ισοδυναμεί με πρόοδο. Το μουσείο και τα εκθέματα του είναι ζωντανοί οργανισμοί.. Κανένα μουσειακό αντικείμενο δεν είναι βουβό, απεναντίας όλα τους είναι εξ ορισμού εφοδιασμένα μ ένα θρύλο και μία διεύθυνση στο πολιτισμικό και ιστορικό χωρόχρονο. Τα μουσεία καθιστούν αναγνωρίσιμο το ορατό. Ο Πολιτισμός είναι η ταυτότητα μας..
Είναι γεγονός ότι την 10η Ιουνίου το Μουσείο της Ακρόπολης κλείνει 10 χρόνια και μία σειρά από εκδηλώσεις και δρώμενα θα πραγματοποιηθούν τιμώντας το γεγονός. Το Μουσείο των 25.000 τμ στην καρδιά της Αθήνας προσφέρει όλες εκείνες τις υπηρεσίες που ταιριάζουν σ ένα σύγχρονο παγκοσμίου βεληνεκούς μουσείου του 21ου αιώνα. Κάνοντας μία αναδρομή, το 2000 προκηρύχθηκε νέος διεθνής διαγωνισμός με πρόσκληση 12 γραφείων τα οποία κλήθηκαν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους οι οποίες κρίθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2001 από την Διεθνή Επιτροπή Αξιολόγησης. Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο του Γαλλοελβετού Μπερνάρ Τσουμί και στο ελληνικό γραφείο του Μιχάλη Φωτιάδη της Αρχιτεκτονική Συνεργασία ΕΠΕ.
Από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του οι επισκέπτες που παρευρίσκονται καθημερινά είναι χιλιάδες για να θαυμάσουν και να περιηγηθούν σε αρχαιολογικούς θησαυρούς που φιλοξενεί η μόνιμη έκθεση αλλά και για τις περιοδικές εκθέσεις και εικαστικές προτάσεις που παρελαύνουν συνεχώς. Αναντίρρητα είναι το πρώτο σε επισκεψιμότητα και φήμη μουσείο της χώρας. Όπως γράφει η Κατερίνα Καρσιώτη, μία ξεχωριστή εμπειρία θα έχει την ευκαιρία να ζήσει στο πλαίσιο των 10 χρόνων ο θεατής .. Θα έχει την δυνατότητα να επισκεφθεί τη στάθμη -1 του Μουσείο με συνολικά 1.290 αρχαία αντικείμενα από την τελική Νεολιθική Εποχή ως τον 10ο αιώνα μ.Χ. Ο επισκέπτης λοιπόν αφού διασχίσει τον προθάλαμο του ισογείου βρίσκεται στον πρώτο εκθεσιακό χώρο. Το γυάλινο δάπεδο που τον διατρέχει επιτρέπει την θέαση στην αρχαιολογική ανασκαφή την οποία ο θεατής θα μπορεί να παρακολουθήσει σ αυτήν την μεγάλη εικαστική γιορτή.
Πριν περίπου ένα χρόνο το Συμβούλιο Μουσείων έδωσε το πράσινο φως για την συγκεκριμένη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη. Η παρουσίασή τους σε μια ειδική προθήκη-«σχισμή» που θα περιτρέχει τους τοίχους του υπογείου για περίπου 35 μέτρα, αλλά και οι εκπλήξεις που θα συναντούν οι επισκέπτες κατά την περιήγησή τους στον χώρο της ανασκαφής, υπόσχονται να δώσουν προστιθέμενη αξία στο περίφημο μουσείο. Κι αυτό γιατί θα αναδεικνύει, πέρα από τα αριστουργήματα της αρχαϊκής και κλασικής περιόδου που εκτίθενται στις αίθουσές του, την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής που έζησαν σε διάφορες εποχές. Με άλλα λόγια την πραγματική ζωή που συντελέστηκε σε αυτήν.
«Δεν έχουμε μια ανασκαφή την οποία στεγάσαμε. Έχουμε ενσωματώσει μια ανασκαφή στην αρχιτεκτονική του Μουσείου ως έκθεμα. Είναι μια ολίγον ασυνήθιστη αντίληψη, η οποία όμως δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά ήταν αναγκαίο να γίνει για να μπορεί η ανασκαφή να δεθεί με το Μουσείο Ακρόπολης», δήλωσε ο πρόεδρός του, Δημήτρης Παντερμαλής, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Μουσείων, μαζί με τους συνεργάτες του, αρχαιολόγο Σταματία Ελευθεράτου και αρχιτέκτονα Ελένη Σπάρτση. «Η ζωή δεν αποτελείται μόνο από τις μεγάλες στιγμές της αρχαϊκής και της κλασικής Αθήνας. Είναι κι αυτά τα ταπεινά ευρήματα της καθημερινότητας που δίνουν μια ανάγλυφη εικόνα», ανέφερε ο κ. Παντερμαλής. Κάποιος που θα επισκεφτεί το Μουσείο Ακρόπολης – και ίσως δεν θα του φτάνει μια μέρα – θα βλέπει από ψηλά τους θεούς και τις λατρείες και μετά θα κατεβαίνει στην καθημερινή ζωή. Όπως κάθε χρόνο το Μουσείο θα γιορτάσει τα γενέθλιά του έχοντας ελεύθερη είσοδο για το κοινό και μια σειρά εκδηλώσεων που θα ανακοινωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.
Η είσοδος την ημέρα του εορτασμού θα είναι ελεύθερη για το κοινό.