Ομόφωνα ένοχοι οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Λουκμάν
Η υπόθεση δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν καταχωρείται πλέον στα ποινικά χρονικά της χώρας ως το πρώτο έγκλημα κατά ζωής με ρατσιστικό κίνητρο, με τελεσίδικη απόφαση της Δικαιοσύνης.
Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο εξέδωσε την απόφαση του για την δολοφονία του 27χρονου εργάτη από το Πακιστάν Σαχζάτ Λουκμάν το 2013, κηρύσσοντας ομόφωνα ενόχους τους δύο δράστες για ανθρωποκτονία από πρόθεση κρίνοντας την πράξη τους, όπως και το πρωτόδικο δικαστήριο, σύμφωνα με το άρθρο του ποινικού κώδικα που αναφέρεται σε εγκλήματα μίσους λόγω διαφορετικότητας του θύματος.
«Η επιλογή του θύματος έγινε λόγω των φυλετικών χαρακτηριστικών και της καταγωγής του» τόνισε ο πρόεδρος κατά την ανάγνωση του σκεπτικού του δικαστηρίου για την δολοφονία. Σύμφωνα με την απόφαση επί της ενοχής «το δικαστήριο δεν συνδέει την πράξη των δύο δραστών με την Χρυσή Αυγή αλλά με το γεγονός πως οι δύο δράστες γνώριζαν πως επιτίθενται σε έναν αλλοδαπό».
Να σημειωθεί πως οι δύο κατηγορούμενοι δικάζονται ήδη ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης στην δίκη της Χρυσής Αυγής.
Μετά από έξι χρόνια, η δικογραφία που ξεκίνησε ως ένας θάνατος μετά από διαπληκτισμό «δια ασήμαντον αφορμή», κατέληξε σήμερα ως η πρώτη υπόθεση ενός στυγερού εγκλήματος μίσους που απασχόλησε σε πρώτο και δεύτερο βαθμό τα ποινικά δικαστήρια. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε πως οι Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος σκότωσαν με επτά μαχαιριές τον 27χρονο αλλοδαπό τα ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου του 2013 στα Πετράλωνα με μοναδικό κίνητρο, όπως είχε αναφέρει στην πρόταση του ο Εισαγγελέας Έδρας Αναστάσιος Σκάρας «μία ιδεοληψία περί φυλετικής ανωτερότητας».
Οι δύο δράστες σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, επέβαιναν σε μηχανάκι και με αυτό έκλεισαν τον δρόμο στον Λουκμάν όταν τον συνάντησαν να πηγαίνει με ποδήλατο στην λαϊκή αγορά όπου δούλευε. Όπως είχε τονίσει ο κ. Σκάρας «αντιλήφθηκαν πως ήταν αλλοδαπός για αυτό του έκλεισαν τον δρόμο». Στην αρχή ο ένας και ακολούθως και ο άλλος, με μαχαίρια τύπου "πεταλούδα" μαχαίρωσαν τον 27χρονο αφήνοντας τον αιμόφυρτο στον δρόμο. Ο εισαγγελέας είχε τονίσει πως έχει πειστεί απόλυτα ότι οι δύο κατηγορούμενοι , που από την αρχή ισχυρίζονται πως είχαν διαπληκτισμό με τον Λουκμάν εκείνο το βράδυ, «είχαν αποφασίσει να βρουν κάποιον αλλοδαπό και λόγω της καταγωγής του να.. του δείξουν πως δεν είναι ευπρόσδεκτος εδώ».
Είχε τονίσει μάλιστα ο εισαγγελικός λειτουργός πως ο νεαρός εργάτης δέχθηκε «αναίτια και απρόκλητη επίθεση» ζητώντας από δικαστές και ενόρκους να μην δεχθούν όσα αναφέρουν οι δύο δράστες. Σε πρώτο βαθμό οι Λιακόπουλος και Στεργιόπουλος είχαν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, Το πρωτόδικο δικαστήριο ομόφωνα και με ανάλογη εισαγγελική πρόταση είχε χαρακτηρίσει το έγκλημα ρατσιστικό αν και είχε εισαχθεί ως υπόθεση ανθρωποκτονίας μετά από διαπληκτισμό χωρίς την παραμικρή αναφορά σε ρατσιστικά κίνητρα των δραστών.
Μετά την απόφαση επί της ενοχής, η υπεράσπιση των δύο, προέβαλε αίτημα να διακοπεί η διαδικασία για άλλη δικάσιμο, για την επιμέτρηση των ποινών καθώς όπως υποστήριξαν οι συνήγοροι, το επόμενο διάστημα αναμένεται να έχει ψηφιστεί το Νομοσχέδιο για το νέο Ποινικό Κώδικα και επομένως ζήτησαν να επιβληθούν ποινές ανάλογα με τα νέα δεδομένα. Οι δύο κατηγορούμενοι ζήτησαν να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου, της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς και της ειλικρινούς μεταμέλειας με τον εισαγγελέα να ζητά να απορριφθούν όλα τα αιτήματα τους.