LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 06 Μαΐου 2019 07:20

Βόρεια Μακεδονία: υπέρμαχος της Συμφωνία των Πρεσπών ο νέος Πρόεδρος

Ο Στέβο Πεντάροφσκι εξελέγη νέος Πρόεδρος της γείτονος χώρας, η οποία ετοιμάζεται πυρετωδώς, να υποδεχθεί το Πάπα.

Στέβο Πεντάροφσκι - Βόρεια Μακεδονία - εκλογές

«Θα είμαι πρόεδρος όλων των πολιτών». Με αυτή τη δέσμευση, με πυκνές αναφορές σε όλες τις εθνοτικές κοινότητες της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας, ο Στέβο Πεντάροφσκι, υποψήφιος των συγκυβερνώντων κομμάτων SDSM και DUI στον β' γύρο των χθεσινών προεδρικών εκλογών, έδωσε το στίγμα της πολιτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει αφού αναλάβει ως νέος πρόεδρος.

Παρά τις ανησυχίες ότι η συμμετοχή δεν θα ξεπερνούσε το 40% στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση, και παρά την κόπωση του εκλογικού σώματος από τις αλλεπάλληλες κάλπες από το 2016 και μετά, καθώς και από την πόλωση στο πολιτικό σκηνικό στη χώρα, το ποσοστό όσων προσήλθαν τελικά για να ψηφίσουν ξεπέρασε το 46%, καθιστώντας έγκυρη την εκλογική διαδικασία και αναδεικνύοντας νικητή τον Πεντάροφσκι με ποσοστό 51,83% (με καταμετρημένο το 98% των ψήφων) έναντι 44,57% της υποψήφιας του VMRO-DPMNE Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Σθεναρός υποστηρικτής της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο 56χρονος Στέβο Πεντάροφσκι θεωρεί, όπως είπε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους που είχαν κατακλύσει από νωρίς τα κεντρικά γραφεία του SMSM στα Σκόπια, ότι με την ψήφο της η πλειοψηφία των πολιτών έδειξε ότι στηρίζει τη συμφωνία, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Όπως και ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος δεν έκρυψε τη χαρά του για την εκλογή του Πεντάροφσκι αφού τυχόν αποτυχία της υποψηφιότητάς του θα έστελνε τη χώρα σε πρόωρες κάλπες, έτσι και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος θέτει ψηλά στην «ατζέντα» των προτεραιοτήτων του την προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας, για την υλοποίηση της οποίας, όπως επανέλαβε και χθες, η χώρα του χρειάζεται τη στήριξη της Ελλάδας.

«Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα είναι αληθινοί φίλοι (...) μαζί θα οικοδομήσουμε ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τις χώρες και τους πολίτες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο νικητής του β' γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Στη φιλία και την ενότητα μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας αναφέρθηκε και ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα η φιλία αυτή να αποτελέσει καλό παράδειγμα και σήμα για όλες τις χώρες του κόσμου. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Ζάεφ στο ευρωπαϊκό «προφίλ» του νέου προέδρου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα έχει πλέον ευρωπαίο πρόεδρο. «Με δύο ξεκάθαρους εκλογικούς γύρους, αποδείξαμε ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει κορυφαίες δημοκρατικές δυνατότητες, ότι η χώρα είναι έτοιμη για την Ευρώπη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Την ίδια ώρα, στο «στρατόπεδο» των ηττημένων διάχυτη ήταν η αναμενόμενη απογοήτευση, με τη Σιλιάνοφσκα να ισχυρίζεται ότι το αποτέλεσμα δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και να ζητεί την άμεση διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Στέβο Πεντάροφσκι - Βόρεια Μακεδονία - εκλογές

Με μουσική και χορό οι πανηγυρισμοί για τη νίκη

Στην οδό Bihacka 8, στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος SDSM, η ατμόσφαιρα ανέδιδε από νωρίς αισιοδοξία. Στελέχη του κόμματος άρχισαν να καταφτάνουν με το κλείσιμο της κάλπης. Λίγο αργότερα, κατά την ανακοίνωση των πρώτων νικητήριων αποτελεσμάτων από τον εκπρόσωπο Τύπου του SDSM, Κόστα Κοσταντίνοφ, τα... μπλουζ που ακούγονταν νωρίτερα από τα μεγάφωνα έδιναν τη θέση τους στο νταούλι και τον ζουρνά, με υποστηρικτές του Στέβο Πεντάροφσκι να στήνουν χορό στον προαύλιο χώρο, κρατώντας σημαίες της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Έξω από τα γραφεία, όπως και στην αίθουσα Τύπου -την ίδια όπου σχεδόν δυο χρόνια πριν, ο Ζόραν Ζάεφ με εμφανή τα σημάδια από τα πρωτοφανή επεισόδια βίας που είχαν προηγηθεί στη Βουλή έκανε δηλώσεις για όσα είχαν προηγηθεί- πληθώρα δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων, εγχώριων και διεθνών, ανέμεναν από νωρίς τις δηλώσεις του Στέβο Πεντάροφσκι, με την πλειονότητα να τον θεωρεί βέβαιο νικητή.

Στελέχη του επιτελείου του Πεντάροφσκι εμφανίζονταν τις στιγμές εκείνες συγκρατημένα αισιόδοξα, στα πηγαδάκια που είχαν στηθεί μέσα κι έξω από τα γραφεία, μη θέλοντας να προδικάσουν το αποτέλεσμα και σεβόμενα, όπως τόνιζαν, τη διαδικασία της καταμέτρησης των ψήφων, που βρίσκονταν εκείνη την ώρα σε εξέλιξη.

Ωστόσο, με τα πρώτα αποτελέσματα να καταφτάνουν, δείχνοντας το καθαρό προβάδισμα του υποψηφίου των SDSM και DUI έναντι της υποψήφιας του VMRO-DPNNE, τη συγκρατημένη αισιοδοξία αντικατέστησαν τα πλατιά χαμόγελα και ο ενθουσιασμός, με κάποιους από τους υποστηρικτές να ξεσπούν σε ιαχές επευφημίας για τον Πεντάροφσκι. Όταν έφτασε στα γραφεία του κόμματος για να κάνει δηλώσεις επικράτησε το αδιαχώρητο.

AP - Βόρεια Μακεδονία - προεδρικές εκλογές - Στέβο Πεντάροφσκι - Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα

Η κάλπη και ο... Πάπας

Οι εκλογές διεξήχθησαν με το βλέμμα πολλών στραμμένο όχι στην κάλπη, αλλά στην επίσκεψη του Ποντίφικα, αύριο (Τρίτη 7/5): εκτός από κάποιες αφίσες με τα πρόσωπα του Στέβο Πεντάροφσκι και της Σιλιάνα Γκορντάνοφσκα στις κεντρικές οδικές αρτηρίες να υπενθυμίζουν πως είχε σημάνει ξανά η ώρα της κάλπης, τίποτα δεν παρέπεμπε σε εκλογική ημέρα.

Μεσημέρι Κυριακής, στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, εργάτες με ανασκουμπωμένα τα μανίκια, παρά το ψιλόβροχο, έδιναν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να είναι έτοιμη η σκηνή απ' όπου θα λειτουργήσει ο Πάπας, χοροστατώντας σε δημόσια θεία λειτουργία, την οποία αναμένεται να παρακολουθήσουν χιλιάδες πιστοί, όχι μόνο από τη Βόρεια Μακεδονία, όπου το ποσοστό των καθολικών είναι πολύ χαμηλό, αλλά και από πολλές άλλες χώρες της περιοχής και όχι μόνο.

Σε κάθε περίπτωση, τα Σκόπια φοράνε τα «καλά» τους για να υποδεχθούν τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Οι προσόψεις μισοτελειωμένων κτιρίων στα πλαϊνά της εξέδρας έχουν καλυφθεί με μακριά λευκά πανιά, γίνονται παρεμβάσεις τύπου... λίφτινγκ στα σιντριβάνια - απομεινάρια του μεγαλομανούς «Σχεδίου 2014» του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι - ενώ συνεργεία αλλάζουν τις καμένες λάμπες γύρω από την πλατεία.

Συγχαρητήρια απο την ΕΕ

Με θερμά λόγια υποδέχθηκε ο Γιοχάνες Χαν, ο ευρωπαίος επιτροπος αρμόδιος για την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας και τις διαπραγματευσεις για τη διεύρυνση, την επικράτηση του Στέβο Πεντάροφσκι, σον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο οποίος διεξήχθη χθες Κυριακή στη Βόρεια Μακεδονία.

«Συγχαρητήρια στον Στέβο Πεντάροφσκι για την εκλογή του στο αξίωμα του προέδρου της Δημορκατίας της Βόρειας Μακδονίας. Αδημονών για τη συνέχιση της συνεργασίας στον πλαίσιο του προγράμματος μεταρρυθμίσεων» με σκοπό να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ τον Ιούνιο», ανέφερε ο Χαν μέσω Twitter.

“H Bόρεια Μακεδονία μπορεί να υπολογίζει στη συνέχιση της υποστήριξης της ΕΕ ως προς την ενταξιακή προοπτική της», πρόσθεσε ο επίτροπος Χαν στις δύο αναρτήσεις του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πήγε να σφάξει μια κότα και μαχαιρώθηκε!11:34Novartis: Προς αφαίρεση της δικογραφίας από την Ελένη Τουλουπάκη11:23ΔΝΤ: επιφυλάξεις για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους11:11Μπαμπάς για δεύτερη φορά ο Αντώνης Κανάκης (βίντεο)10:59Φωτιά σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ (εικόνες)10:48Οι προϋποθέσεις για να δοθεί Golden Visa σε αλλοδαπούς10:39Ο “Μελέτης” από τις “Άγριες Μέλισσες” σε video clip με την Χρύσπα (βίντεο)10:28Τρόμος από την ανατίναξη ΑΤΜ10:19Κεφαλογιάννη – Τσίπρας: πολιτική αντιπαράθεση στον ΑΝΤ1 (βίντεο)10:07Σκοτώθηκε αθλήτρια μετά από πτώση της σε προπόνηση09:56Παναγιώτης-Ραφαήλ: ξεκίνησε το ταξίδι ζωής για τη Βοστώνη (εικόνες)09:45Ποινικό αδίκημα το upskirting09:33Μαρκόπουλος – Μάρκου στον ΑΝΤ1 για τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ (βίντεο)09:22Narwhal: το κουτάβι που γεννήθηκε με ουρά στο κεφάλι!09:10Ψηφίστηκε από την Βουλή ο νέος Ποινικός Κώδικας08:59Πολυτεχνείο: Δρακόντεια μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. με χιλιάδες αστυνομικούς και drones08:47Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στα Εξάρχεια με τραυματίες αστυνομικούς 08:34Χριστίνα Φαμέλη Χειλά: Ο ρόλος στις “Άγριες Μέλισσες” και η απώλεια της μητέρας της (βίντεο)08:22Στις φλόγες θαλαμηγός στη μαρίνα Γλυφάδας08:08Κακοκαιρία “Βικτώρια”: αποτιμούν τις ζημιές τους οι πληγείσες περιοχές (εικόνες)07:57
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο