LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 06 Μαΐου 2019 06:52

Όλες οι λεπτομέρειες για τη ρύθμιση των 120 δόσεων

Δείτε αναλυτικά τι προβλέπεται ανά κατηγορία οφειλετών. Μέχρι πότε μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις.

Ευρώ - χρήματα - λεφτά

Του Νίκου Ρογκάκου

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη ρύθμιση οφειλών μέχρι 120 δόσεις σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους. 

Σύμφωνα με την απόφαση της διάσκεψης των προέδρων, η επεξεργασία του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη 8 Μαίου και θα ολοκληρωθεί σε δύο συνεδριάσεις την Πέμπτη 9 Μαίου, ενώ η συζήτηση του στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα και ειδικότερα την Τρίτη 14 Μαίου και να ψηφιστεί την Τετάρτη 15 Μαίου.

Η ρύθμιση κατατέθηκε χωρίς περιουσιακά κριτήρια, αλλά μόνο με εισοδηματικά για τον αριθμό των δόσεων. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα σε 3,9 εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου να εξοφλήσουν τμηματικά, σε 18 έως και 120 μηνιαίες δόσεις, τις οφειλές τους προς την Εφορία, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως την 31η-12-2018 παρέχει η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο που καταθέτει τη Δευτέρα 6 Μάϊου στη Βουλή.  

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση δεν προβλέπονται περιουσιακά κριτήρια, ενώ τα εισοδήματα που θα λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό του αριθμού των δόσεων θα είναι σε κάθε περίπτωση τα πραγματικά δηλωθέντα και όχι αυτά που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Η ρύθμιση προβλέπει τα ακόλουθα ανά κατηγορία οφειλετών:

Φυσικά πρόσωπα  

 1. Ρύθμιση, έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις, οφειλών προς την εφορία που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως 31-12-2018.
 2. Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος εκτός από αυτούς που έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία.

Εισόδημα:

 • Ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρώ παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις, με το ελάχιστο ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης να μην μπορεί να είναι χαμηλότερο των 30 ευρώ. Ειδικά για τους φορολογούμενους αυτούς η ρύθμιση δεν προβλέπει επιβάρυνση με τόκους εφόσον το συνολικό ποσό της ρυθμιζόμενης οφειλής δεν υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ.
 • Για φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ θα ισχύει προοδευτική κλίμακα συντελεστών με βάση την οποία θα καθορίζεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων σε συνάρτηση με το ποσό της ρυθμιζόμενης οφειλής. Για όσους βαρύνονται με τέκνα ο συντελεστής θα μειώνεται προκειμένου ο αριθμός των δόσεων να είναι μεγαλύτερος. Και για τους φορολογούμενους αυτούς το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσεις δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 30 ευρώ.
 • Σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής της ρυθμιζόμενης οφειλής προβλέπεται διαγραφή του συνόλου (του 100%) των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν συσσωρευθεί μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
 • Σε περίπτωση επιλογής δόσεων θα ισχύουν μειώσεις έως 90% στα ποσά των προσαυξήσεων και των τόκων.
 • Ο ελάχιστος αριθμός των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης ορίζεται στις 18.

Νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα:

 1. Οι οφειλές που προέρχονται από τακτικές αιτίες δηλαδή από φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝ.Φ.Ι.Α. κ.λπ., θα μπορούν να ρυθμίζονται έως και σε 18 μηνιαίες δόσεις.
 2. Οι έκτακτες οφειλές, δηλαδή αυτές που προέρχονται από φόρους κληρονομιών, εφάπαξ ποσά προστίμων κ.λπ. θα μπορούν να ρυθμίζονται έως και σε 30 μηνιαίες δόσεις.
 3. Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης καθορίστηκε στα 30 ευρώ.
 4. Στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν οφειλές που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως τις 31-12-2018.
 5. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής ρυθμιζόμενης οφειλής θα προβλέπεται διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν συσσωρευθεί μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
 6. Σε περίπτωση επιλογής της αποπληρωμής σε δόσεις θα προβλέπονται μειώσεις στις προσαυξήσεις και τους τόκους.

Χρονικό περιθώριο: Οι αιτήσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να υποβληθούν έως τις 28 Ιουνίου 2019.

Λοιπά στοιχεία:

 • Οι οφειλέτες μπορούν, αν θέλουν, να εντάξουν στη νέα ρύθμιση και ήδη ρυθμισμένες οφειλές τους, ενταγμένες στις "πάγιες ρυθμίσεις" των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων.
 • Για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση θα προβλέπεται επίσης αναστολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεων, πλειστηριασμών κ.λπ.).
 • Σε περίπτωση κατά την οποία ο οφειλέτης δεν θα έχει πληρώσει εμπρόθεσμα δύο συνεχόμενες δόσεις θα χάνει τη ρύθμιση.
 • Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση θα αρχίσει να λειτουργεί από τις 14 Μαΐου για τα φυσικά πρόσωπα και από τις 15 Μαΐου για τα νομικά πρόσωπα.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα όσα διευκρίνισε η κυρία Παπανάτσιου:

 • Τα νομικά πρόσωπα (κερδοσκοπικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) που μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση ανέρχονται σε 104.000, ενώ οι συνολικές οφειλές τους, οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν, φθάνουν τα 20 δισ. ευρώ. Από τις οφειλές αυτές τα 17 δισ. ευρώ είναι ποσά που υπερβαίνουν το 1.000.000 ευρώ ανά οφειλέτη.
 • Όσα νομικά πρόσωπα έχουν ήδη ενταχθεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Όσα όμως νομικά πρόσωπα δεν έχουν ακόμη λάβει ακόμη έγκριση για ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό μπορούν να επιλέξουν είτε την ένταξή τους στη ρύθμιση είτε την παραμονή τους στον εξωδικαστικό.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΔΟΣΕΩΝ ΡΥΘΜΙΣΗΣ

Οφειλέτης με εισόδημα €10.000, οφειλή €3.600

 • 120 μηνιαίες δόσεις
 • 30/μήνα

Οφειλέτης με εισόδημα €13.000, οφειλή €3.000

 • 100 μηνιαίες δόσεις
 • 30 ευρώ/μήνα

Οφειλέτης με εισόδημα €21.000, οφειλή €30.000

 • 120 μηνιαίες δόσεις
 • 250/μήνα

Οφειλέτης με εισόδημα €51.000, χρέος €3.000

 • 18 μηνιαίες δόσεις
 • 167/μήνα  

Οφειλέτης με εισόδημα €30.000, χρέος €6.000

 • 51 μηνιαίες δόσεις, €118/μήνα
 • Αν βαρύνεται με 1 εξαρτώμενο τέκνο τότε: 60 μηνιαίες δόσεις, €100/μήνα

Η ΡΥΘΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Η καινοτομία της προωθούμενης διάταξης αφορά την δυνατότητα μείωσης της αρχικής οφειλής στην περίπτωση του επανυπολογισμού. Αναλυτικά:

 • Η Ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει για τις αιτήσεις αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και θα παραμείνει ανοικτή έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
 • Δεν προβλέπονται εισοδηματικοί ή περιουσιακοί περιορισμοί.
 • Αφορά το σύνολο των οφειλών στα Ταμεία έως και τον Δεκέμβριο του 2018, που αγγίζουν τα 35 δισ. ευρώ.
 • Καταργούνται όλες οι υπόλοιπες ενεργές ρυθμίσεις που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή στο ΚΕΑΟ. Τα εναπομείναντα χρέη ρυθμίζονται με βάση τη νέα αυτή ρύθμιση. Εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν τελεσίδικα ενταχθεί στον Εξωδικαστικό και στον νόμο Κατσέλη.

Για εργοδότες

Με οφειλές προς το πρώην ΙΚΑ, προβλέπεται η αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις, με 50% έκπτωση στα πρόστιμα. Αν η εξόφληση της βασικής οφειλής γίνει εφάπαξ, τότε η έκπτωση στα πρόστιμα θα είναι στο 100%.

Για μισθωτούς

 • Προβλέπεται ο επανυπολογισμός και μπορεί να επιλεγεί εθελοντικά.
 • Θα γίνει για χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2002-2016 με βάση την ελάχιστη εισφορά του νόμου Κατρούγκαλου, όπως διαμορφώνεται με τον προηγούμενο κατώτατο μισθό των 586,08 ευρώ.
 • Οφειλές που δημιουργήθηκαν έως και 31/12/2001, όπως και όσες ανήκουν στη διετία 2017-2018, δεν επανυπολογίζονται
 • Ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα να ρυθμίσει την υφιστάμενη οφειλή του δίχως επανυπολογισμό, καθώς ο επανυπολογισμός κουρεύει όχι μόνο το χρέος, αλλά και τις συντάξιμες αποδοχές του οφειλέτη.

ΠΑΡΔΕΙΓΜΑΤΑ 120 ΔΟΣΕΩΝ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ (πρ. ΟΑΕΕ)

ΠΑΛΑΙΑ ΟΦΕΙΛΗ    ΝΕΑ ΟΦΕΙΛΗ      ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΕΙΩΣΕΙΣ

       €24.400                         €8.150                             66,6%

       €33.600                         €11.050                           67,1%  

ΠΑΡΔΕΙΓΜΑΤΑ 120 ΔΟΣΕΩΝ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ (πρ. ΕΤΑΑ)

ΠΑΛΑΙΑ ΟΦΕΙΛΗ    ΝΕΑ ΟΦΕΙΛΗ      ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΕΙΩΣΕΙΣ

          €35.400                      €11.300                            66,6%

          €49.000                      €15.400                            68,5%

Οι αγρότες

Οι αγρότες (οφειλές προς πρ. ΟΓΑ) θα επωφελούνται από τις 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ και το κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 100%, αλλά δεν θα εντάσσονται στον επανυπολογισμό. Για αυτούς αυξάνεται το όριο οφειλών έως το οποίο μπορούν όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης να πάρουν σύνταξη, από 4.000 σε 6.000 ευρώ. Η ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται αν δεν καταβληθεί ποσό που αντιστοιχεί σε 2 δόσεις της ρύθμισης ή αν δεν εξυπηρετούνται οι τρέχουσες οφειλές του 2019.

Αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας

Για τις συντάξεις χηρείας καταργείται το ηλικιακό όριο των 55 ετών. Πλέον, οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου θα καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ακόμα και μετά την παρέλευση τριετίας. Παράλληλα, αυξάνεται το δικαιούμενο ποσοστό από 50% σε 70%. Η αύξηση αφορά όλες τις συντάξεις που εκδόθηκαν με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. Δεν προβλέπεται όμως η καταβολή αναδρομικών ποσών. Η αύξηση θα δοθεί από την ψήφιση του νόμου. Διατηρείται η σύνταξη λόγω θανάτου που δικαιούνται τα άγαμα παιδιά μέχρι την ηλικία των 24 ετών, ανεξάρτητα από το αν σπουδάζουν ή όχι. Μετά την πάροδο της τριετίας, αν ο επιζών εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή, καταβάλλεται, αναλόγως της χρονικής διάρκειας της εργασίας ή αυτοαπασχόλησης, το 50% της σύνταξης, η οποία όμως δεν μπορεί να υπολείπεται από τα κατώτατο όρια των 360-384 ευρώ. Προβλέπεται, τέλος, ότι σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου μετά τις 13 Μαΐου 2016, η σύνταξη επανυπολογίζεται και αποδίδεται στον επιζώντα σύζυγο το ποσοστό που δικαιούται χωρίς προσωπική διαφορά.

Τα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Μεταξύ άλλων ασφαλιστικών και εργασιακών διατάξεων στο σχέδιο νόμου σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνονται και οι εξης: Επιμηκύνεται από 13 σε 17 χρόνια το χρονικό διάστημα στο οποίο πρέπει να έχουν συμπληρωθεί οι 1.000 εκ των 3.600 απαιτούμενων ημερών εργασίας σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ) από συνολικό χρόνο ασφάλισης 4.500 ημερών ή 15 ετών. Η διάταξη αυτή αφορά ασφαλισμένους για πρώτη φορά έως τις 31/12/1992.

Προστασία των ντελιβεράδων

Ορίζεται ως υποχρέωση του εργοδότη να δηλώνει γραπτά στο σύστημα Εργάνη το όχημα με τον αριθμό κυκλοφορίας που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο. Προβλέπεται η λήψη αναγκαίων μέτρων ώστε τα οχήματα που χρησιμοποιούνται από τους εργαζόμενους να είναι κατάλληλα προσαρμοσμένα και συντηρημένα, προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η υγεία τους. Ο εργοδότης οφείλει να εφοδιάζει με τον κατάλληλο εξοπλισμό ατομικής προστασίας τους εργαζόμενους που κατά την εκτέλεση της εργασίας τους χρησιμοποιούν μοτοποδήλατο ή μοτοσικλέτα ιδιοκτησίας, νομής ή κατοχής δικής του ή των εργαζόμενων. Αν ο εργαζόμενος χρησιμοποιεί μεταφορικό μέσο δικής του ιδιοκτησίας, νομής ή κατοχής, ο εργοδότης οφείλει να καταβάλλει πρόσθετη μηνιαία αποζημίωση κίνησης και συντήρησης του οχήματος, ίση με το 15% του νόμιμου κατώτατου μισθού ή της προκύπτουσας αναλογίας σε περίπτωση μερικής απασχόλησης. Η αποζημίωση αυτή δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές.  

Τα χρέη στους ΟΤΑ

Χρέη 2,7 δις ευρώ προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και περίπου 300 εκατ. ευρώ προς τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης μπορούν επίσης να ενταχθούν σε ρύθμιση οφειλών σε έως 100 δόσεις.  Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει σε διάστημα 4 μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου και επίσης προβλέπονται διαγραφές προσαυξήσεων σε συνάρτηση με το πλήθος των δόσεων. Σε αντιδιαστολή με τις ρυθμίσεις χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, η ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών την οποία παρουσίασε ο υπουργός Αλέξης Χαρίτσης στη ρύθμιση των 100 δόσεων μπορούν να ενταχθούν και οφειλές προς Δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις οι οποίες θα βεβαιωθούν εντός 2 μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚορονοϊός: δεκάδες θάνατοι, ρεκόρ διασωληνωμένων και 3067 νέα κρούσματαΧθες 17:11 | Ειδήσεις

Σε δυσθεώρητα ύψη παραμένει ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών. Ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ και από τις χιλιάδες εισαγωγές ασθενών κάθε εβδομάδα.

Lockdown - Παπαευαγγέλου: Όχι χαλάρωση τώρα - Μέτρα ανά περιοχή, όταν...Χθες 18:19 | Ειδήσεις

Για σταθεροποίηση των κρουσμάτων που δεν πρέπει να δώσει λάθος μήνυμα, έκανε λόγο η Βάνα Πεπαευαγγέλου. Εφιαλτικές εκτιμήσεις για θανάτους και διασωληνώσεις.

Κυψέλη: σύλληψη για την επίθεση με καυστικό υγρόΧθες 23:29 | Ειδήσεις

Ποιος είναι ο νεαρός που έπεσε στα χέρια της αστυνομίας. Ποια η σχέση του με την 25χρονη, που δέχθηκε την επίθεση.

Δολοφονία Καραϊβάζ - συγκλονίζουν η σύζυγος και ο γιος του: η ζωή μας έμεινε στη μέσηΧθες 19:34 | Ειδήσεις

Εμφανώς συγκινημένοι μίλησαν στον ΑΝΤ1 η σύζυγος και ο γιος του Γιώργου Καραϊβάζ. Στην ΕΛΑΣ οι δικηγόροι της οικογένειας. Τα νέα στοιχεία και οι έρευνες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Οι ασκήσεις γλουτών που ακολουθούν οι stars του Hollywood και πρέπει να ξεκινήσεις!23:59Δουλεύετε από το σπίτι; Tips για να είστε παραγωγικοί και με πρόγραμμα!23:50Κούβα - Ραούλ Κάστρο: παραδίδει την ηγεσία του κόμματος23:43Γιώργος Χρανιώτης: Μετά την σύζυγο και τον γιο του κόλλησε και ο ίδιος κορονοϊό23:35Κυψέλη: σύλληψη για την επίθεση με καυστικό υγρό23:27Marytale: Τα κιλά που έφυγαν... Η αλήθεια μου23:19Μένιος Φουρθιώτης: αναφορές για πυροβολισμούς στο σπίτι του23:13Παιδοφιλία: Σώστε τα παιδιά σας από… τον σιωπηλό εχθρό23:08Γλέζος – Σάντας: Πινακίδα στην Ακρόπολη με τα ονόματά τους 23:02“Υγεία πάνω απ΄ όλα”: τα θέματα του Σαββατοκύριακου22:56Θάνατος εγκύου στην Αλεξανδρούπολη: Τι έδειξε η νεκροτομή22:48Αερόβια ή αναερόβια άσκηση; Τι να επιλέξεις για απώλεια λίπους;22:39Πέθανε ηθοποιός του Harry Potter22:27Εμβόλιο Johnson&Johnson - Θεμιστοκλέους: Παγώνουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα22:16Πλατεία Βαρνάβα: αστυνομικό “μπλόκο” στα κορονοπάρτι (εικόνες)22:04Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου21:53Eurogroup – Σταϊκούρας: Καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις θα πλήξουν την ανάκαμψη 21:42Ο Γιώργος Κατσαρός στο “Ενώπιος Ενωπίω” το Σάββατο21:30Πάτρα: Πάνω από 22 κιλά κοκαΐνης σε φορτηγό (εικόνες)21:17Κατρούγκαλος για Δένδια: διατύπωσε ορθά τις πάγιες ελληνικές θέσεις στον Τσαβούσογλου21:05
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο