LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 05 Μαΐου 2019 18:13

Η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στα Ταμεία

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας που έρχεται αύριο στη Βουλή. Τι θα ισχύσει για τους αγρότες.

πληρωμή - χρήματα - λεφτά

«Το προηγούμενο σχέδιο νόμου έρχεται σε συνέχεια της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που έθεσε σε υγιή βάση το ασφαλιστικό σύστημα και πλέον στόχο έχει να δώσει τη δυνατότητα σε 1,3 εκατομμύριο οφειλέτες να βάλουν ένα οριστικό τέλος στα βάρη του παρελθόντος», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί από κοινού με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με αντικείμενο την παρουσίαση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας το οποίο θα έχει προβλέψεις για τη ρύθμιση χρεών σε Εφορία, Ταμεία και Δήμους και το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή αύριο και με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή του Τάσου Πετρόπουλου στο σχεδιασμό του νομοσχεδίου, είπε πως η καινοτομία της προηγούμενης διάταξης αφορά στη δυνατότητα μείωσης της αρχικής οφειλής σε περίπτωση επαναϋπολογισμού.

ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ - ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

-Αυξήσεις και αλλαγές στις συντάξεις χηρείας

Στα βασικά σημεία της ομιλίας της, η Υπουργός Εργασίας ανέφερε πως:

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα ανοίξει αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

-Τι προβλέπει η ρύθμιση για τις 120 δόσεις στην εφορία

Επανάλαβε πως δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια για την υπαγωγή των οφειλετών στη ρύθμιση, η οποία αφορά σε οφειλές προς τα Ταμεία έως το Δεκέμβριο του 2018, οι οποίες αγγίζουν τα 35 δισ. ευρώ.

 Πληροφορίες αναφέρουν ότι καταργούνται όλες οι υπόλοιπες ενεργές ρυθμίσεις. Τα εναπομείναντα χρέη θα ρυθμιστούν βάσει της νέας ρύθμισης, ενώ θα εξαιρεθούν μόνο όσα έχουν ενταχθεί τελεσίδικα στον εξωδικαστικό μηχανισμό και στο νόμο Κατσέλη.

ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ - ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Αναφορικά με τους εργοδότες που έχουν οφειλές στο πρώην ΙΚΑ, προβλέπεται αποπληρωμή σε έως και 120 δόσεις, με έκπτωσης 50% στα πρόστιμα. Η έκπτωση στα πρόστιμα θα είναι καθολική, δηλαδή 100% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.

-Η προστασία των διανομέων στον νέο νόμο

Επαναϋπολογισμός προβλέπεται για τους μη μισθωτούς και μπορεί να επιλεγεί εθελοντικά για χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2002 – 2016, με βάση την ελάχιστη εισφορά του νόμου Κατρούγκαλου, όπως διαμορφώνεται με τον προηγούμενο κατώτατο μισθό των 586,08 ευρώ.

-Η ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους

Οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι και τις 31-12-2001, όπως και αυτές που ανήκουν στη διετία 2017-2018 δεν επαναϋπολογίζονται. Ο οφειλέτης όμως διατηρεί το δικαίωμα ρύθμισης της υφιστάμενης οφειλής χωρίς επαναϋπολογισμός, αφού ο επαναϋπολογισμός κουρεύει και τις συντάξιμες αποδοχές του οφειλέτη, εκτός από το χρέος του.

Ειδική κατηγορία οι αγρότες

 Για οφειλές προς τον πρώην ΟΓΑ θα υπάρξουν 120 δόσεις με ελάχιστη τα 30 ευρώ και κούρεμα των προσαυξήσεων στο 100%, όμως δε θα εντάσσονται στον επαναϋπολογισμό. Για τους αγρότες αυξάνεται το όριο των οφειλών έως το οποίο μπορούν όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης να πάρουν σύνταξη, από 4.000 σε 6.000 ευρώ.

Αλλαγές στο καθεστώς απολύσεων

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχει πρόβλεψη και για τις απολύσεις, με την Έφη Αχτσιόγλου να σημειώνει ότι πρόκειται για πολύ σημαντική διάταξη. Σύμφωνα με τη διάταξη προβλέπεται ότι οι απολύσεις θα πρέπει να στηρίζονται σε βάσιμο λόγο.

Τα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Μεταξύ άλλων ασφαλιστικών και εργασιακών διατάξεων στο σχέδιο νόμου σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνονται και οι εξής: Επιμηκύνεται από 13 σε 17 χρόνια το χρονικό διάστημα στο οποίο πρέπει να έχουν συμπληρωθεί οι 1.000 εκ των 3.600 απαιτούμενων ημερών εργασίας σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ) από συνολικό χρόνο ασφάλισης 4.500 ημερών ή 15 ετών. Η διάταξη αυτή αφορά ασφαλισμένους για πρώτη φορά έως τις 31/12/1992.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και ΘεσσαλονίκηΣήμερα 16:15 | Ειδήσεις

Που θα χτυπήσουν οι ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - ΤουρκίαςΣήμερα 12:23 | Ειδήσεις

Μετά την υλοποίηση της Visa Express οι αφίξεις Τούρκων πολιτών στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου έως την Τετάρτη ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023

Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεωνΣήμερα 14:52 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος για την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε και έδερνε τη γυναίκα του για να πάρει χρήματαΣήμερα 16:18 | Τοπικά Νέα

Ο εφιάλτης μιας 37χρονης στα χέρια του συζύγου της, που την κακοποιούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, απαιτώντας χρήματα για τα χρέη του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πρατήρια καυσίμων – Σκρέκας: Συνεχείς οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια17:56Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματα17:43Youth League - Ολυμπιακός: Στον τελικό τα “μωρά” των ερυθρόλευκων17:29Anonymous: Χάκαραν τον ισραηλινό στρατό17:16Βαρκελώνη: Σκύλοι θεραπείας φέρνουν χαμόγελο σε ασθενείς της εντατικής (βίντεο)17:02“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Αγωνία και διλήμματα για τον Δημήτρη και την Άννα (εικόνες)16:49Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε και έδερνε τη γυναίκα του για να πάρει χρήματα16:35Κακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη 16:21Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τον τόπο της σύγκρουσης16:08Χατζηδάκης: : Η λέξη - κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα15:54Ελεύθερη πτώση: Παγκόσμιο ρεκόρ από Ρώσους που έπεσαν από την... στρατόσφαιρα! (βίντεο)15:40Γαλλία: Άντρας απειλούσε να ανατιναχτεί έξω από το ιρανικό προξενείο (βίντεο)15:26“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία15:15Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων15:02Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Περιορισμός των αφίξεων στο αεροδρόμιο 14:49Θεσσαλονίκη: Έκλεψε μπαταρία από... αναπηρικό αμαξίδιο14:35Ισραηλινή επίθεση - Άγκυρα: Κίνδυνος μόνιμης σύγκρουσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις14:22Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε πολυκατοικία (βίντεο)14:08“Απάτητες παραλίες”: οι 198 περιοχές προστασίας στην Ελλάδα13:57Κιμ Γιονγκ Ουν - “Φιλικός Πατέρας”: Το νέο τραγούδι αφιερωμένο στον Βορειοκορεάτη ηγέτη (βίντεο)13:44
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο