LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 05 Μαΐου 2019 09:41

“Πυρ ομαδόν” στην Τουρκία για την παράνομη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Άγκυρα προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο, αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή.

AP - Ερντογάν - Κυπριακή ΑΟΖ

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας των προκλήσεων της Τουρκίας, που προσπαθεί να επιβάλει τετελεσμένα, προχωρώντας σε παράνομη γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αψηφώντας τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ απέρριψε τις συστάσεις της Ε.Ε. να επιδείξει επειγόντως αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για… νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας, που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο. Το πλωτό γεωτρύπανο “Πορθητής” (Fatih) παραμένει στην περιοχή δυτικά της Πάφου, έτοιμο να ξεκινήσει έρευνες για την ανεύρεση υδρογονανθράκων.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ διεμήνυσε σήμερα ότι «η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».

Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει “συναγερμό” σε Αθήνα και Λευκωσία, που καταδίκασαν απερίφραστα τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΠΟΡΘΗΤΗΣ - ΠΛΟΙΟ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, υπογράμμισε πως η συμπεριφορά της Τουρκίας δυσχεραίνει, μεταξύ άλλων, και την προσπάθεια για επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό. «Δεν θεωρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά, «ότι με τα όσα πράττει η Τουρκία μπορεί να υποβοηθηθεί αυτός ο διάλογος. Και είναι καιρός να το καταλάβουμε όλοι, ότι δυστυχώς υπάρχουν τα κωλύματα που ευλόγως δεν οδηγούν στην επανέναρξη του διαλόγου παρά τη δική μας πολιτική βούληση».

«Η τουρκική προκλητικότητα αποτελεί μια κατάσταση διαρκείας με διακυμάνσεις», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Νέα Σελίδα” ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Ρήγας. «Η τουρκική ηγεσία έχει εργαλειοποιήσει γεωπολιτικά την παραβατικότητα, μια τέτοια κατάσταση όμως δεν μπορεί να σταθεί πουθενά και να παράγει αποτελέσματα. Πρόκειται για μια αδιέξοδη τακτική, που το μόνο που προσφέρει στην τουρκική πλευρά είναι η απομόνωση», σημειώνει ο κ. Ρήγας και προσθέτει: «Εδώ ελλοχεύει ο κίνδυνος η απομόνωση αυτή των γειτόνων μας να ανατροφοδοτεί ένα φαύλο κύκλο νέων εντάσεων και προκλήσεων».

«Η αποφασιστικότητα στην φύλαξη των συνόρων μας και η υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων στο Αιγαίο θα πρέπει να συνδυάζεται με την προσπάθεια διατήρησης ανοιχτών διαύλων διαλόγου της Ελλάδας και της Ευρώπης με την Τουρκία», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σε δηλώσεις του από τον Έβρο, χαρακτηρίζοντας ως υποκριτική την απαίτηση όσων στην Ευρώπη ζητούν να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. «Από την μια τους πουλάνε όπλα και κάνουν επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων στην Τουρκία και από την άλλη λένε “να κοπεί κάθε συζήτηση με τους Τούρκους”, εμείς όμως που ζούμε εδώ, πρέπει να ενθαρρύνουμε την συνεννόηση της Ευρώπης με την Τουρκία».

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦωτιά στο Μάτι: Έφεση κατά της δικαστικής απόφασης άσκησε η ΕισαγγελίαΣήμερα 12:43 | Ειδήσεις

Ποιος από τους κατηγηρούμενους στην πρώτη δίκη είναι ο μόνος που εξαιρέθηκε από την έφεση και γιατί 

Γάζα: Σφοδροί βομβαρδισμοί στον θύλακα, “τελευταία ευκαιρία” στο ΚάιροΣήμερα 09:03 | Ειδήσεις

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι δεν διαθέτει αποθέματα καυσίμων για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη Γάζα και κάλεσε το Ισραήλ να ανοίξει αμέσως δύο σημεία διέλευσης.

Τουρκία: Προκαλεί με NAVTEX στο ΑιγαίοΣήμερα 12:10 | Ειδήσεις

Λίγες ημέρες πριν από την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Άγκυρα η Τουρκία προχωρά σε ακόμα μία προκλητική κίνηση, δεσμεύοντας με NAVTEX, περιοχές του Αιγαίου. 

Αφρικανική σκόνη: Οδηγίες προστασίας για την νέα έξαρση του φαινομένουΣήμερα 14:39 | Ειδήσεις

Τι συστήνει το Υπουργείο Υγείας, για την προστασία των πολιτών από το νέο κύμα αφρικανικής σκόνης που αναμένεται να πλήξει την χώρα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τροχαίο δυστύχημα στη Βούλα: έκκληση για τον εντοπισμό του οδηγού που εγκατέλειψε γυναίκα15:50Πετρούπολη - Απόπειρα ανθρωποκτονίας: Συνελέφθη στην Γαλλία ο δράστης 15:36Γκιστάβ Φλομπέρ: Ο συγγραφέας της “Μαντάμ Μποβαρύ”15:22Διαδικτυακή απάτη… made in China: Fake e-shop εξαπάτησε 800000 καταναλωτές15:09Πετρέλαιο: “Βουτιά” στις διεθνείς τιμές14:55Αφρικανική σκόνη: Οδηγίες προστασίας για την νέα έξαρση του φαινομένου14:42Φωκίδα: Αυτοκίνητο παρέσυρε μηχανή - Νεκρός ο αναβάτης14:28“Ψυχοκόρες” - Sneak preview: εκδίκηση και συγκρούσεις στο επεισόδιο της Τετάρτης (εικόνες)14:14Σάμος: Προφυλακιστέα η 49χρονη πατροκτόνος14:00Σύνταγμα: Βίντεο από τα επεισόδια στην διαδήλωση ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα13:47“Ναυάγιο” – Ζάκυνθος: Κλειστή η διάσημη παραλία και το 202413:33Πιερρακάκης - Πάπας: Συνάντηση στο Βατικανό (εικόνες)13:20Μητσοτάκης για Μονή της Χώρας: Παντελώς αχρείαστη η μετατροπή της σε τζαμί (εικόνες)13:08Τουρκία: Προκαλεί με NAVTEX στο Αιγαίο12:55Φωτιά στο Μάτι: Έφεση κατά της δικαστικής απόφασης άσκησε η Εισαγγελία12:42Δημήτρης Κόκοτας: Η Ματίνα Παγώνη για την εξέλιξη της υγείας του (βίντεο)12:28“Ο Πρώτος από εμάς”: Χωρισμοί και ανατροπές στο νέο επεισόδιο (εικόνες)12:15Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: Η νέα Σελήνη, τα απρόβλεπτα γεγονότα και οι προβλέψεις της Τετάρτης (βίντεο)12:02Πύργος: Χτύπησε την έγκυο πρώην σύζυγό του11:49Κωνσταντινούπολη: Boeing προσγειώθηκε με την “κοιλιά” αφού δεν άνοιξαν οι τροχοί (εικόνες)11:35
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο