Αιματοχυσία στη Γάζα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς (βίντεο)
Περίπου 250 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, προκαλώντας την απάντηση του ισραηλινού στρατού, που προχώρησε σε δεκάδες αεροπορικές επιδρομές, μια ραγδαία κλιμάκωση της έντασης, η οποία έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο έξι Παλαιστινίων, ανάμεσά τους ένα βρέφος και η έγκυος μητέρα του, αλλά και ενός Ισραηλινού.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό ρουκετών που έχουν εκτοξευθεί εναντίον του Ισραήλ σε μία μόνο ημέρα τα τελευταία χρόνια.
Ανελέητο ισραηλινό σφυροκόπημα στη Γάζα
Στο μεταξύ στις δεκάδες αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ, σε αντίποινα, σκοτώθηκαν έξι Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν ακόμη 40, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τα ξημερώματα όταν ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν μια ομάδα Παλαιστινίων στον καταυλισμό προσφύγων αλ Μπουρέιζ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον καταυλισμό αλ Σάτι.
Χθες, το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει ότι τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι 14 μηνών και η έγκυος μητέρα του, σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιδρομές. Η αδελφή του κοριτσιού τραυματίστηκε σοβαρά όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι τους. «Είχαμε καθίσει στο τραπέζι για να φάμε όταν το σπίτι βομβαρδίστηκε από ένα ισραηλινό αεροπλάνο. Η Σάμπα σκοτώθηκε επί τόπου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ένας ξάδελφος του πατέρα της μικρής.
Στο “στόχαστρο” το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu
Η ισραηλινή αεροπορία στοχοθέτησε 120 θέσεις της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, ανάμεσά τους και ένα τούνελ που χρησιμοποιούσανμ εξτρεμιστές για να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.
Δύο πολυώροφα κτήρια καταστράφηκαν. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, σε ένα από αυτά στεγάζονταν οι υπηρεσίες στρατιωτικών πληροφοριών και οι υπηρεσίες γενικής ασφάλειας της Χαμάς.
Κάτοικοι της συνοικίας δήλωσαν ότι σε ένα από τα πολυώροφα κτίρια στεγάζονταν τα γραφεία του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, μια πληροφορία που επιβεβαίωσε η Τουρκία, η οποία «καταδίκασε έντονα» την επίθεση και κατήγγειλε την «ανεξέλεγκτη επιθετικότητα».
«Καταδικάζουμε έντονα την επίθεση του Ισραήλ κατά των γραφείων του πρακτορείου Anadolu στη Γάζα. Η Τουρκία και το πρακτορείο Anadolu θα εξακολουθήσουν να ενημερώνουν τον κόσμο για την ισραηλινή τρομοκρατία και τις θηριωδίες στη Γάζα και σε άλλες περιοχές της Παλαιστίνης, ανεξαρτήτως τέτοιων επιθέσεων», διεμήνυσε μέσω twitter ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με το Anadolu, το προσωπικό του πρακτορείου είχε απομακρυνθεί από το κτίριο λίγο πριν το πλήγμα, καθώς υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά. Κανένας δημοσιογράφος δεν τραυματίστηκε.
Στο πλαίσιο αυτό της έντασης το Ισραήλ ανακοίνωσε το κλείσιμο των σημείων διέλευσης μεταξύ Γάζας και Ισραήλ αλλά και των περιοχών αλιείας του παλαιστινιακού θύλακα.
“Βροχή” από παλαιστινιακές ρουκέτες
Από το πρωί του Σαββάτου περίπου 250 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από Παλαιστίνιους μαχητές εναντίον περιοχών του νότιου και του κεντρικού Ισραήλ, πολλές από τις οποίες αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, επεσήμανε ο ισραηλινός στρατός, διευκρινίζοντας ότι το 70% των ρουκετών έπεσαν σε μη κατοικημένες περιοχές.
Μια Ισραηλινή 80 ετών τραυματίστηκε σοβαρά στην Κίριατ Γκατ, 20 χιλιόμετρα από τη Γάζα, και ένας 60χρονος Ισραηλινός σκοτώθηκε σήμερα το πρωί όταν ρουκέτα έπεσε στο σπίτι του στην πόλη Ασκελόν.
Η Ισλαμική Τζιχάντ, σύμμαχος της Χαμάς στη Γάζα, ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση κάποιων ρουκετών και ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει τις επιθέσεις αυτές.
Σε βίντεο που ανήρτησε η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης απείλησε να επιτεθεί σε πολλούς στρατηγικούς ισραηλινούς στόχους, ανάμεσά τους το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.
Αιγυπτιακή μεσολάβηση για την εκτόνωση της κρίσης
Σύμφωνα με πηγή της Ισλαμικής Τζιχάντ, η Αίγυπτος, που έχει αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, προσπαθεί να παρέμβει για την αποκλιμάκωση της έντασης, καθώς τις επόμενες ημέρες ξεκινά και ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού για τους μουσουλμάνους.
Από τις Βρυξέλλες η ΕΕ ζήτησε «τον άμεσο τερματισμό» των εκτοξεύσεων ρουκετών από τους Παλαιστίνιους, ενώ πρόσθεσε ότι στηρίζει «τις προσπάθειες που καταβάλλει η Αίγυπτος και ο ΟΗΕ για την αποκλιμάκωση της έντασης».
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Μεσανατολικό, Νικολάι Μλαντένοφ, κάλεσε «όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση και να επιστρέψουν στην κατανόηση των τελευταίων μηνών».
Η Ουάσινγκτον τόνισε ότι στηρίζει «το δικαίωμα» του Ισραήλ «στην αυτοάμυνα».
Τρεις παράγοντες ενδέχεται να ωθήσουν το Ισραήλ να αποκλιμακώσει την ένταση: οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μετά τη νίκη του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στις εκλογές του Απριλίου, η Eurovision η οποία φιλοξενείται στο Τελ Αβίβ στα μέσα Μαΐου και οι εορτασμοί για την επέτειο από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη.