LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 04 Μαΐου 2019 16:28

“Ναρκοπέδιο” η κυπριακή ΑΟΖ από την παράνομη τουρκική γεώτρηση

Καταδικάζουν Αθήνα και Λευκωσία. Αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα από την ΕΕ.

Ερντογάν - Κυπριακή ΑΟΖ

Τεντώνει επικίνδυνα το σχοινί η Τουρκία, στέλνοντας το πλωτό γεωτρύπανο “Πορθητής” (Fatih) εντός της κυπριακής ΑΟΖ με σκοπό την ανεύρεση υδρογονανθράκων.

Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει “συναγερμό” σε Αθήνα και Λευκωσία, που καταδίκασαν απερίφραστα τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας, ενώ αυστηρή προειδοποίηση έστειλε η ΕΕ καλώντας «επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου». Την ίδια ώρα, η Άγκυρα υψώνει τους τόνους, απαντώντας με μια σκληρή ανακοίνωση σε Βρυξέλλες και Λευκωσία.

Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τονίζοντας πως «η ελευθερία συνιστά για κάθε Έλληνα βιωματική αξία και είμαστε έτοιμοι να την υπερασπισθούμε έναντι οιασδήποτε επιβουλής». Απευθυνόμενος προς την Άγκυρα σημείωσε: «Κατ’ εξοχήν δε αυτό δεν πρέπει να το παραβλέπει η γειτονική μας Τουρκία, δοθέντος μάλιστα ότι από τον σεβασμό αυτής της αρχής εξαρτάται η μεταξύ μας φιλία και καλή γειτονία καθώς και η γενικότερη Ευρωπαϊκή της προοπτική».

ΠΟΡΘΗΤΗΣ

Μήνυμα σύνεσης, συνεργασίας αλλά και αποφασιστικότητας, έστειλε προς τους γείτονες μας ο Αλέξης Τσίπρας, από τα Χανιά, υπογραμμίζοντας πως «το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο οφείλει να γίνεται απ' όλους σεβαστό και θα γίνεται από όλους σεβαστό, γιατί εμείς είμαστε εδώ να υπερασπιστούμε και θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με όποιον τρόπο χρειαστεί, είτε μόνοι μας είτε με τους συμμάχους μας». «Έχουμε τη δύναμη, την αποφασιστικότητα και θα υπερασπιστούμε το δίκιο μας και στο Αιγαίο και στην Κύπρο», τόνισε.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Τουρκία «να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

Χαιρετίζει «την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Η Ελλάδα υπενθυμίζει το περιεχόμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 και τις μετέπειτα σχετικές τοποθετήσεις της ΕΕ και παραμένει σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και με τους κοινοτικούς της εταίρους και συμμάχους, για τις επόμενες ενδεδειγμένες ενέργειες», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Νίκος Αναστασιάδης - Κύπρος - Συνέντευξη Τύπου

Αναστασιάδης: δεν διευκολύνει την επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό

Παράνομες χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης τις ενέργειες της Τουρκίας, με την έναρξη γεώτρησης δυτικά της Πάφου. Προσερχόμενος στο Συνεδριακό Κέντρο, όπου διεξάγεται το Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας έρχονται αμέσως μετά την απόφαση ή την εισήγηση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι οποιεσδήποτε ενέργειες. Και είναι σαφέστατη η αναφορά προς ποία κατεύθυνση κλίνει, έτσι ώστε να διευκολυνθεί αυτό το οποίο όλοι επιδιώκουμε, την επανέναρξη του διαλόγου».

«Δεν θεωρώ» συνέχισε, «ότι με τα όσα πράττει η Τουρκία μπορεί να υποβοηθηθεί αυτός ο διάλογος. Και είναι καιρός να το καταλάβουμε όλοι, ότι δυστυχώς υπάρχουν τα κωλύματα που ευλόγως δεν οδηγούν στην επανέναρξη του διαλόγου παρά τη δική μας πολιτική βούληση».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας συνιστά σοβαρότατη, κατά το Διεθνές και Ενωσιακό Δίκαιο, παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας σε σχέση με το Κυπριακό, αλλά και εξηγεί γιατί η Άγκυρα απέρριψε την πρόταση για άτυπη συνάντηση σε σχήμα Κρανς Μοντανά για συζήτηση του Κυπριακού.

Φεντερίκα Μογκερίνι

ΕΕ: επειγόντως η Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε εκ μέρους της ΕΕ «μεγάλη ανησυχία» για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεώτρηση εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου.

Υπενθυμίζοντας ότι, τον Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε καταδικάσει έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η κ. Μογκερίνι κάλεσε «επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και να απέχει από οποιαδήποτε παρόμοια παράνομη ενέργεια στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

ΝΔ: οι προκλήσεις πρέπει να σταματήσουν

Τις κινήσεις της Τουρκίας επέκρινε και η Νέα Δημοκρατία, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

Η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Καταδικάζουμε τη "διπλωματία της κανονιοφόρου" που υιοθετεί η Άγκυρα.

Η Τουρκία αυτο-αποκλείστηκε από τις θετικές ενεργειακές εξελίξεις και συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο, γιατί ούτε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας θέλει να εφαρμόσει, ούτε την Κυπριακή Δημοκρατία να αναγνωρίσει. Τώρα με προκλήσεις και διαρκή ένταση επιχειρεί να επιβάλλει την παρουσία της. Υποσκάπτει έτσι την περιφερειακή σταθερότητα, παρεμποδίζει την ευρωπαϊκή πολιτική ενεργειακής ασφάλειας και προκαλεί προβλήματα στην Ατλαντική Συμμαχία. Γι /αυτό απορρίπτεται από τα κράτη της περιοχής και δεν είναι αποδεκτή από την ΕΕ. Από τις δηλώσεις για δήθεν "ούτε ένα πρόβλημα με τους γείτονες" φτάσαμε στην πολιτική "ούτε ένας γείτονας χωρίς πρόβλημα".

Η Διεθνής κοινότητα οφείλει να αντιδράσει χωρίς καθυστέρηση, στέλνοντας στην Άγκυρα τα κατάλληλα σαφή μηνύματα. Οι προκλήσεις πρέπει άμεσα να σταματήσουν.

Η Νέα Δημοκρατία έχει εγκαίρως και πλήρως ενημερώσει εταίρους και συμμάχους.

Μόλις πριν δύο ημέρες στη Νέα Υόρκη ενημερώθηκε εκτενώς για τις εκτιμήσεις και τις ανησυχίες μας και η Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Ρόζμαρι Ντι Κάρλο.

Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καθήκον μας για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή».

Κίνημα Αλλαγής: Να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου η Τουρκία

Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ δεν έχουμε τίποτε περισσότερο να προσθέσουμε στη δήλωση της Ύπατης Εκπρόσωπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία είναι ξεκάθαρη: «καλούμε επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη και να απόσχει από οποιαδήποτε τέτοια  παράνομη δράση στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τομεάρχη Εξωτερικών και Άμυνας του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέα Λοβέρδου.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωεκλογές - Μητσοτάκης: Πρέπει να είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις (εικόνες)Σήμερα 13:11 | Ειδήσεις

"Εμείς σας μιλάμε για το πώς θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα και το μόνο μέλημα των άλλων είναι πώς θα πέσει ο Μητσοτάκης", είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Basket League: Μπασκετμπολίστας ξυλοκόπησε την σύντροφο τουΣήμερα 13:34 | Ειδήσεις

Η γυναίκα κατέθεσε μήνυση για σωματικές βλάβες κατά του συντρόφου της. 

Πειραιάς - Κατάρρευση κτηρίου: θρήνος στο “τελευταίο αντίο” για τον αστυνομικό (εικόνες)Σήμερα 17:21 | Ειδήσεις

Σε κλίμα οδύνης συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτισν για τελευταία φορά τον αστυνομικό που έασε τη ζωή του όταν τον καταπλάκωσε κτήριο στον Πειραιά.

Ρόδος - Χατζηνικόλας: Η Περιφέρεια έταξε βοήθημα στα παιδιά του νεκρού εθελοντή, αλλά... δεν μπορεί να το δώσει!Σήμερα 11:51 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει σε εξώδικο που έστειλε η χήρα του άτυχου εθελοντή, που πέθανε ενώ μαινόταν η μεγάλη φωτιά στην Ρόδο. "Απίθανη" είναι η απάντηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δανία: Εκκένωση του αεροδρομίου μετά από απειλή για βόμβα18:03Ενδοοικογενειακή βία: Πέντε συλλήψεις στη Δυτική Ελλάδα17:49Πειραιάς - Κατάρρευση κτηρίου: θρήνος στο “τελευταίο αντίο” για τον αστυνομικό (εικόνες)17:34Γάζα: Συνάντηση ΥΠΕΞ Τουρκίας και Αιγύπτου – Νέος κύκλος αίματος στη Δυτική Όχθη17:21Επεισοδιακή καταδίωξη στο κέντρο της Αθήνας17:07AEK: Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Ιστορίας της ομάδας (εικόνες)16:53“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Αγωνία και διλήμματα για τον Δημήτρη και την Άννα (εικόνες)16:38Ριζούπολη: Φωτιά σε διαμέρισμα 16:25Πειραιάς - Κατάρρευση κτηρίου: προφυλακιστέος ο εργολάβος16:11Ιωάννινα: νεκρή γυναίκα σε φωτιά σε καμινάδα15:58Ευρωεκλογές - Ανδρουλάκης: Να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση πού περιφρονεί την αυτοδιοίκηση (εικόνες)15:44Κακοκαιρία - Πήλιο: Επιχείρηση απεγκλωβισμού οικογένειας από την Πυροσβεστική15:30Σαραντάπορο - Βασιλική Πλεξίδα: Φόρος τιμής για τα 7 χρόνια από την πτώση του ελικοπτέρου (εικόνες)15:16Φιντάν: Εάν δεν ιδρυθεί Παλαιστινιακό κράτος η κρίση θα συνεχιστεί15:02“Ανακαινίζω - Νοικιάζω”: εκατοντάδες εγκρίσεις αιτήσεων τις πρώτες ημέρες14:49Απάτη - Σέρρες: παρίσταναν τους λογιστές και απέσπασαν λεία “μαμούθ”14:36Basket League: Μπασκετμπολίστας ξυλοκόπησε την σύντροφο του14:22Θεσσαλονίκη: παιδί παρασύρθηκε από ηλεκτρικό πατίνι14:09Πογέτ: Τελείωσα το συμβόλαιό μου και είμαι ελεύθερος13:55Ευρωεκλογές - Μητσοτάκης: Πρέπει να είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις (εικόνες)13:41
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο