LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 03 Μαΐου 2019 09:07

Βενεζουέλα: Κάλεσμα για νέες διαδηλώσεις από τον Γκουαϊδό

Τέσσερις νεκροί είναι επισήμως ο απολογισμός των προχθεσινών επεισοδίων. Ποιον κατηγορεί ο Μαδούρο για την «απόπειρα πραξικοπήματος».

AP - Χουάν Γκουαϊδό

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ο Χουάν Γκουαϊδό, κάλεσε τους υποστηρικτές του να συμμετάσχουν αύριο Σάββατο σε «ειρηνικές» διαδηλώσεις μπροστά σε στρατιωτικές βάσεις σε όλη τη χώρα της Λατινικής Αμερικής σε κρίση για να απαιτήσουν από τον στρατό να αποσύρει τη στήριξή του στον σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος από την πλευρά του ανήγγειλε χθες ότι περνά στην αντεπίθεση εναντίον των «πραξικοπηματιών», δύο ημέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα ξεσηκωμού.

«Σάββατο 4: εθνική ειρηνική κινητοποίηση μπροστά στις κυριότερες στρατιωτικές μονάδες με αίτημα να ταχθούν υπέρ της τήρησης του Συντάγματος», ανέφερε μέσω Twitter ο Γκουαϊδό τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Ο στρατός θεωρείται κλειδί των εξελίξεων στη Βενεζουέλα. Μέχρι σήμερα, παραμένει πιστός στον Μαδούρο. Οι αποσκιρτήσεις είναι συγκριτικά λίγες.

Ο αρχηγός του κράτους τόνισε χθες βράδυ ότι «βρισκόμαστε εν μέσω της μάχης» προκειμένου «να αφοπλιστούν όλοι οι προδότες, όλοι οι πραξικοπηματίες», απευθυνόμενος σε περίπου 4.500 στρατιώτες στο προαύλιο του μεγαλύτερου στρατοπέδου της χώρας, έχοντας στο πλευρό του τον υπουργό Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο και αρκετούς ακόμη κορυφαίους αξιωματικούς.

Στα επεισόδια της Τρίτης και της Τετάρτης ανάμεσα σε πολίτες που υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό και δυνάμεις επιβολής της τάξης σκοτώθηκαν τέσσερις από τους διαδηλωτές, σύμφωνα με την αντιπολίτευση και τις οικογένειες των θυμάτων. Εξάλλου κατά τη Διεθνή Αμνηστία στις ταραχές τραυματίστηκαν 200 άνθρωποι και 205 συνελήφθησαν.

Για τον Μαδούρο, αληθινός εγκέφαλος της «απόπειρας πραξικοπήματος» είναι ο Τζον Μπόλτον, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο ίδιος ο Τραμπ είπε χθες ότι «πρέπει να τερματιστεί η καταστολή» στη Βενεζουέλα, όπου «ο κόσμος πεινάει», μία ημέρα μετά την προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησής του Μάικ Πομπέο ότι η Ουάσινγκτον δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προκρίνει τη στρατιωτική επιλογή.

Ο Πομπέο εξάλλου απαίτησε η Ρωσία να πάψει να «αποσταθεροποιεί» τη χώρα συνεχίζοντας να προσφέρει υποστήριξη στον πρόεδρο Μαδούρο. Αναμένεται να συζητήσει για τη Βενεζουέλα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Φινλανδία· η διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών όμως μοιάζει αδύνατο να γεφυρωθεί.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Οι αγρότες προχωρούν και πάλι στον αποκλεισμό του τελωνείου Ευζώνων 15:51Λάρισα: Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων στο κέντρο της πόλης - Έριξαν στο δρόμο γάλατα (εικόνες)15:41Μητσοτάκης: Η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους της κυβέρνησης15:31Δήμητρα Ματσούκα: Οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή στην ηθοποιό - Κρίθηκε ένοχη για όλες τις κατηγορίες15:21Τροχαίο στην Πάτρα: ΙΧ σφηνώθηκε σε νταλίκα - Τραυματίστηκε η έγκυος οδηγός15:11Θεσσαλονίκη: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ΠΑΘΕ15:01Το ant1news.gr συμμετέχει στη στάση εργασίας της ΕΣΗΕΑ10:59Πρόστιμο της ΣΤΑ.ΣΥ στον ανάδοχο αναβάθμισης συρμών της Γραμμής 1 του Μετρό για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις10:48ΝΒΑ – Αντετοκούνμπο: Συνεχίζεται ο κατήφορος… για τα “ελάφια”10:37ΕΚΤ: Αρνείται να δώσει δάνειο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας με βάση τα “δεσμευμένα χρήματα” της Ρωσίας10:26Τραγωδία στο Βερολίνο: Παιδί πέθανε μετά τον απεγκλωβισμό του από πυρκαγιά σε μονοκατοικία10:14Θεσσαλονίκη: Κατασχέθηκαν εκατοντάδες "μαϊμού" προϊόντα10:00Τροχαίο δυστύχημα στην Λούτσα: Υπό την επήρεια αλκοόλ οδηγούσε ο 29χρονος09:45Κινηματογραφική καταδίωξη 16χρονου στη Θεσσαλονίκη - Οδηγούσε χωρίς δίπλωμα κλεμμένη μηχανή09:31Βαρουφάκης στον ΑΝΤ1: Ο Τσίπρας με το βιβλίο του, προσπαθεί να μετατρέψει την ενοχή του σε αφέλεια09:17Λάρισα: Κλειστή και σήμερα η Εθνική Οδός Αθηνών–Θεσσαλονίκης στη Νίκαια09:03Μαρινάκης: Η κυβέρνηση δεν είναι αδιάφορη με το αγροτικό ζήτημα08:49Ινδονησία: Εκατοντάδες νεκροί από πλημμύρες – περισσότερο από 1 εκ. πολίτες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους08:35Ιταλία: 24χρονη θύμα σεξουαλικής κακοποίησης στο κέντρο του Μιλάνου08:21Χαϊδάρι: Τεράστιο δέντρο έπεσε μέσα σε παιδική χαρά!08:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο