LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 02 Μαΐου 2019 11:49

“Πράσινο φως” των δανειστών στα μέτρα για το χρέος

Το 1 δις αγγίζει το πακέτο που αποφάσισε ο ESM. Ποιο μήνυμα στέλνει στην Αθήνα ο Ρέγκλινγκ.

Ελλάδα - ΕΕ - σημαίες

Την έγκριση του Συμβουλίου των Διευθυντών του EFSF έλαβαν σήμερα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση αποφασίστηκε να επιστραφούν στην Ελλάδα 103 εκατ. ευρώ που πλήρωσε η χώρα την περίοδο 1 Ιανουαρίου – 17 Ιουνίου 2018 για την «επιτάχυνση» του επιτοκίου δανείων που έλαβε.

Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2018 και 17 Ιουνίου 2019 θα μειωθεί στο 0% το 2% της επιτάχυνσης του περιθωρίου το οποίο θα έπρεπε να επιβληθεί κανονικά για συγκεκριμένα δάνεια του EFSF. Αυτό θα προσφέρει στην χώρα εξοικονόμηση 226 εκατομμυρίων ευρώ. Το συνολικό όφελος από τις δυο κινήσεις φτάνει τα 329 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα ο ESM λειτουργώντας ως ατζέντης για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα κάνει την μεταφορά του ποσού από τα κέρδη των ομολόγων SMP/ANFA τα οποία αντιστοιχούν σε 644,42 εκατ. ευρώ. Η απόφαση ακολουθεί το σχετικό πράσινο φως από το EwG στις 26 Απριλίου.

«Μετά το τέλος του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα ανέλαβε τη δέσμευση να συνεχίσει την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν υπό το πρόγραμμα. Η σημερινή απόφαση του EFSF να μην επιβάλει την αύξηση επιτοκίων δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις, δηλώνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας για τον EFSF/ESM καθώς έχουμε διαθέσει πάνω από 200 δισ. ευρώ σε δάνεια προς την Ελλάδα. Η συνέχιση του μεταρρυθμιστικού μονοπατιού θα διευρύνει την δυνητική ανάπτυξη, θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας και θα κάνει επίσης ευκολότερη την αποπληρωμή των δανείων», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Ταμείου. «Η μεταφορά του εσόδου από τα SMP/ANFA είναι παραχώρηση, δεν είναι δάνειο. Μαζί με την επιστροφή από την «επιτάχυνση» στο επιτόκιο, αυτό το πακέτο αντιστοιχεί σε σχεδόν 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: Αύριο η επιστροφή ενοικίου σε παραπάνω από 1 εκατ. ενοικιαστέςΣήμερα 12:41 | Ειδήσεις

«Μειώνουμε τον φόρο στις μικρές ιδιοκτησίες ενώ μειώνουμε στο 50% και καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ σε χωριά κάτω από 1.500 κατοίκους και μειώνουμε τον ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Εξεταστική καλεί ξανά τον "Φραπέ" – Βίαιη προσαγωγή ζητά η αντιπολίτευσηΣήμερα 10:36 | Ειδήσεις

 Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ξυλούρης είχε αρνηθεί προ ημερών να προσέλθει για κατάθεση, επικαλούμενος το δικαίωμα στη σιωπή. 

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε 10 περιοχές – Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥΣήμερα 12:31 | Ειδήσεις

Αυτές τις περιοχές θα πλήξει σήμερα και αύριο η κακοκαιρία Adel.

Αττική: Συνελήφθησαν με 481 πίνακες - Οι περισσότεροι ήταν πλαστοί (εικόνες)Σήμερα 10:18 | Ειδήσεις

Μεταξύ των πινάκων, εντοπίστηκαν και πλαστά έργα γνωστού Έλληνα ζωγράφου, του οποίου τα αντίστοιχα γνήσια έργα έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ρωσία: Κλείνει το τελευταίο προξενείο της Πολωνίας στην χώρα14:14Νέα έκτακτη στήριξη 56 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους που επλήγησαν από ευλογιά και πανώλη14:00"Μένουμε ενημερωμένοι": Καμπάνια της ΕΛΑΣ για τις απάτες κατά ηλικιωμένων (βίντεο)13:46Η συμφωνία Κύπρου - Λιβάνου για οριοθέτηση ΑΟΖ προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία13:32Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε 10 περιοχές – Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ13:18Αγρότες: Στήνουν μπλόκο στον Ε-65 την Κυριακή13:04Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: Αύριο η επιστροφή ενοικίου σε παραπάνω από 1 εκατ. ενοικιαστές12:49Χονγκ Κονγκ: Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός της φωτιάς σε ουρανοξύστες - Τρεις συλλήψεις (εικόνες)12:35Πάπας Λέων: Έφτασε στην Τουρκία - Το απόγευμα η συνάντηση με τον Ερντογάν12:21Τζουμέρκα: Η κακοκαιρία προκάλεσε κατάρρευση εδάφους 50 μέτρα από οικισμό (εικόνες)12:07Αυστραλία: Επίθεση καρχαρία - Νεκρή μια 20χρονη11:53Παναθηναϊκός: Πρόστιμα από την UEFA για τους αγώνες με Φέγενορντ και Γκόου Αχέντ Ιγκλς11:39Στο "κόκκινο" η λειψυδρία στην Αττική11:25Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών11:11ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Εξεταστική καλεί ξανά τον "Φραπέ" – Βίαιη προσαγωγή ζητά η αντιπολίτευση10:57Αττική: Συνελήφθησαν δύο άνδρες με 481 πίνακες - Οι περισσότεροι ήταν πλαστοί (εικόνες)10:43Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκε ψήφισμα για κατώτατο ηλικιακό όριο για παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης10:2927χρονος οδηγός μηχανής μετέτρεψε τη Λεωφόρο Μαραθώνος σε πίστα ράλι10:15ΕΕ: Η Κομισιόν ενέκρινε εκταμίευση 2,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του "NextGenerationEU"10:01Τραγωδία στο Πέραμα: Μία νεκρή έπειτα από ανατροπή φορτηγού (βίντεο)09:47
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο