LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 30 Απριλίου 2019 22:21

Στα πρόθυρα του εμφυλίου η Βενεζουέλα

Ταραχές στο Καράκας μετά την έκκληση του Χουάν Γκουαϊδό προς τον στρατό να  ανατρέψει τον Νικολάς Μαδούρο.

AP - Καράκας - επεισόδια

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, απηύθυνε σήμερα άλλη μια έκκληση στον στρατό να τον βοηθήσει να ανατρέψει τον Νικολάς Μαδούρο, διαβεβαιώνοντας ότι "δεν υπάρχει επιστροφή" στην προσπάθειά του αυτή. Μια ομάδα στρατιωτικών ξεσηκώθηκε και ξέσπασαν βίαια επεισόδια έξω από μια αεροπορική βάση, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί τουλάχιστον ένας αξιωματικός.

Αρκετές δεκάδες ένοπλοι στρατιώτες που συνόδευαν τον Γκουαϊδό συγκρούστηκαν με συναδέλφους τους που στηρίζουν τον Μαδούρο έξω από τη βάση Λα Καρλότα του Καράκας. Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λάστιχα, εκτόξευαν πέτρες και οι δυνάμεις ασφαλείας απαντούσαν με δακρυγόνα. Ένα θωρακισμένο όχημα έπεσε πάνω σε μια ομάδα αντικυβερνητικών διαδηλωτών, αλλά είναι άγνωστο πόσοι άνθρωποι τραυματίστηκαν.

"Τώρα είναι η ώρα!. Οι 24 Πολιτείες της χώρας έχουν δεσμευτεί στον ίδιο δρόμο: δεν υπάρχει πλέον επιστροφή. Το μέλλον μας ανήκει: ο λαός και ο στρατός ενωμένοι για να βάλουμε τέλος στον σφετερισμό" της εξουσίας, έγραψε ο Γκουαϊδό στο Twitter.

Μετά τη 1 μεσημέρι, τοπική ώρα, το κίνημα έμοιαζε να έχει αποτύχει και ελάχιστοι διαδηλωτές παρέμεναν στον αυτοκινητόδρομο έξω από την αεροπορική βάση. Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας, στρατηγός Βλαντίμιρ Παντρίντο, προειδοποίησε την αντιπολίτευση ότι θα είναι υπεύθυνη για το "λουτρό αίματος" ενώ την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Γκουαϊδό στις ΗΠΑ, Κάρλος Βέκιο, καλούσε τον λαό "να παραμείνει στον δρόμο". "Δεν θέλω να μείνω στο σπίτι με τα χέρια σταυρωμένα ενώ το καθεστώς Μαδούρο μας καταπιέζει" είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διαδηλωτής, ο 26χρονος Κάλρος, που κρατούσε μια βόμβα μολότοφ.

Βενεζουέλα - επεισόδια

Από τις 23 Ιανουαρίου η Βενεζουέλα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη κρίση της σύγχρονης ιστορίας της: η οικονομία παραπαίει, το νόμισμα κατέρρευσε, υπάρχουν πολλές ελλείψεις και δύο "πρόεδροι": από τη μια ο κεντροδεξιός βουλευτής Χουάν Γκουαϊδό -τον οποίο αναγνωρίζουν ως μεταβατικό πρόεδρο περίπου 50 χώρες- και από την άλλη ο σοσιαλιστής Νικολάς Μαδούρο, που στηρίζεται από την Κίνα και τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε σήμερα με μήνυμά του στο Twitter "την απόπειρα πραξικοπήματος" από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό εναντίον του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο. "Ως χώρα που έχουμε δώσει μάχη εναντίον των πραξικοπημάτων και γνωρίζουμε τις αρνητικές συνέπειες που προκαλούν τα πραξικοπήματα, καταδικάζουμε την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα" έγραψε στο Twitter ο Τούρκος πρόεδρος, στενός σύμμαχος του Μαδούρο. "Ολόκληρος ο κόσμος πρέπει να σέβεται τις δημοκρατικές επιλογές των Βενεζουελάνων".

Νωρίς το πρωί, ένοπλοι στρατιώτες που έφεραν γαλάζιες κορδέλες, σε ένδειξη υποστήριξης προς τον Γκουαϊδό, πήραν θέση στην περιοχή της αεροπορικής βάσης, στο ανατολικό Καράκας. "Κι εμείς επίσης ανήκουμε στον λαό και κουραστήκαμε από αυτήν τη δικτατορία", δήλωσε ένας από αυτούς, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του. Ο ακριβής αριθμός των στρατιωτών που τάσσονται με τον Γκουαϊδό δεν είναι γνωστός. Πάντως, ο σύμβουλος του προέδρου της Βραζιλίας για θέματα ασφαλείας, ο απόστρατος στρατηγός Αουγκούστο Ελένο, είπε από την Μπραζίλια πως φαίνεται ότι η στήριξη που διαθέτει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είναι "αδύναμη". Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι αβέβαιο αν ανώτεροι αξιωματικοί έχουν εγκαταλείψει τον Μαδούρο για να ταχθούν με τον πολιτικό αντίπαλό του.

AP - Βενεζουέλα - επεισόδια

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης σήμερα στο Μαρακαΐμπο, το Σαν Κριστόμπαλ, το Μπαρκισιμέντο και τη Βαλένσια. Τα ξημερώματα, με ένα βίντεο που γυρίστηκε στη Λα Καρλότα, ο Γκουαϊδό, περιτριγυρισμένος από μερικούς ένστολους, ανακοίνωσε μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης ότι έχει τη στήριξη μιας ομάδας "θαρραλέων στρατιωτών". Στο πλευρό του έστεκε μια άλλη προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, ο Λεοπόλδο Λόπες, ο οποίος δήλωσε ότι "απελευθερώθηκε" από τους στρατιώτες καθώς βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό από το 2017.

Απαντώντας, ο Μαδούρο δήλωσε ότι η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων παραμένει πιστή στην κυβέρνησή του ενώ ο υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε ότι στους στρατώνες η κατάσταση είναι "φυσιολογική".

AP - Βενεζουέλα - επεισόδια

Μέχρι στιγμής ο Μαδούρο δεν έχει εμφανιστεί στην τηλεόραση ή δημοσίως. Ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα, που ρωτήθηκε από το πρακτορείο Reuters, είπε ότι "θα τον δείτε με τον λαό του στο Μιραφλόρες αργά ή γρήγορα". Ο Αρεάσα εκτίμησε ότι περίπου 30 ή και λιγότεροι στρατιωτικοί τάχθηκαν με τον Γκουαϊδό. "Είναι 30 από τους περίπου 200.000, δηλαδή είναι σχεδόν τίποτα", πρόσθεσε.

Ο υπουργός είπε επίσης ότι μίλησε με εκπροσώπους χωρών της περιοχής και της Ευρώπης που ανησυχούν για την κατάσταση και ζητούν την έναρξη διαλόγου. Απέφυγε να κατονομάσει τις χώρες, προσθέτοντας μόνο ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο.

AP - Βενεζουέλα - επεισόδια

Από την πλευρά του, ο Ντιοσντάντο Καμπέγιο, ο πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης, κάλεσε τους υποστηρικές του Μαδούρο να συγκεντρωθούν στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες. "Περιμένω τους ακτιβιστές για να υπερασπιστούμε τον πρόεδρό μας. Είμαστε διατεθειμένοι να τον υπερασπιστούμε μέχρι θανάτου", είπε μια γυναίκα, μέλος μιας οργάνωσης πολιτών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη αντίδρασή του μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν νωρίτερα σήμερα στη Βενεζουέλα, ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη χώρα αυτή.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκουν στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και την ελευθερία του", έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Τζον Μπόλτον, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, κάλεσε ονομαστικά τρεις υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Βενεζουέλας να εγκαταλείψουν τον Νικολάς Μαδούρο και να στηρίξουν την αντιπολίτευση, προειδοποιώντας ότι η Ουάσινγκτον διατηρεί "όλες τις επιλογές στο τραπέζι".

Ο Μπόλτον απευθύνθηκε στον υπουργό Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο, τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μάικελ Μορένο και τον διοικητή της προεδρικής φρουράς Ιβάν Ραφαέλ Ερνάντες Ντάλα, υποστηρίζοντας ότι και οι τρεις έχουν πει στην αντιπολίτευση ότι ο Μαδούρο πρέπει να παραχωρήσει την εξουσία στον Χουάν Γκουαϊδό. Αν και δεν παρουσίασε καμία απόδειξη ότι οι τρεις στενοί συνεργάτες του Μαδούρο έχουν δηλώσει πρόθυμοι να στραφούν εναντίον του, επέμεινε ότι η αντιπολίτευση ενημερώνει την αμερικανική κυβέρνηση για τις συζητήσεις τους.

"Ο πρόεδρος (Τραμπ) θέλει μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας από τον Μαδούρο στον Γκουαϊδό. Αυτό είναι ακόμη εφικτό, αν ικανός αριθμός στελεχών του καθεστώτος αποφασίσουν να στηρίξουν την αντιπολίτευση", είπε.

Ο σύμβουλος του προέδρου Τραμπ προειδοποίησε ταυτόχρονα τη Ρωσία να μην αναμιχθεί στην περιοχή ενώ κατηγόρησε την Κούβα ότι στηρίζει το καθεστώς Μαδούρο. Είπε επίσης ότι η Ουάσινγκτον παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στο Καράκας "και άλλα πράγματα τα οποία δεν θα συζητήσω".

"Αν αυτή η προσπάθεια αποτύχει, θα βυθιστούν σε μια δικτατορία από την οποία υπάρχουν ελάχιστες εναλλακτικές", είπε σχολιάζοντας τη "θαρραλέα" προσπάθεια του Γκουαϊδό να ανατρέψει τον Μαδούρο. Επέμεινε όμως ότι "δεν πρόκειται για πραξικόπημα" –δεδομένου ότι οι ΗΠΑ θεωρούν τον Γκουαϊδό νόμιμο πρόεδρο– και σχολίασε ότι δεν αιφνιδιάστηκε από τα γεγονότα.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠροϋπολογισμός 2026: Πέρασε με 159 “ναι” έναντι 136 “όχι”Σήμερα 20:37 | Ειδήσεις

Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών. Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση. Πακέτο θετικών  μέτρων ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ο Πρωθυπουργός.

Στην Πάτρα η "Ιθάκη" του Αλέξη Τσίπρα: Κοινωνική και εθνική ανάγκη η πολιτική αλλαγήΣήμερα 22:33 | Ειδήσεις

«Για μια Ελλάδα που δε θα μας πληγώνει και δε θα μας προσβάλει, για μια Ελλάδα που θα μας αξίζει, διότι αυτό είναι το μήνυμα της ‘Ιθάκης'", τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

"Αποκαλύψεις": Η Μαρία Καρυστιανού για τη δημιουργία κινήματος - Δεν θα αυτοπροταθώ ως ηγέτηςΣήμερα 16:20 | Ειδήσεις

«Μόνο του το κίνημα θα δείξει ποιον θέλει για αρχηγό. Δεν θέλουμε καμία συνεργασία με πολιτικά πρόσωπα».

ΟΠΕΚΕΠΕ - Κρήτη: Ελεύθεροι με όρους και οι 7 κατηγορούμενοι της πρώτης ομάδαςΣήμερα 22:13 | Ειδήσεις

Η διαδικασία των απολογιών θα συνεχιστεί αύριο Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, οπότε και αναμένεται να απολογηθούν τα πρόσωπα που φέρονται να είχαν ηγετικό ρόλο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Οι δημοσιογράφοι του ANT1 Sports μας προσκαλούν στον μεγάλο Χριστουγεννιάτικο Μαραθώνιο, στις 22 Δεκεμβρίου23:59Ολυμπιακός – Βαλένθια: Κατάρρευση στην τελευταία περίοδο23:46Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικης23:32Αγρότες: Την Πέμπτη στις Σέρρες η κρίσιμη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων23:18Στην Πάτρα η "Ιθάκη" του Αλέξη Τσίπρα: Κοινωνική και εθνική ανάγκη η πολιτική αλλαγή23:05ΟΠΕΚΕΠΕ - Κρήτη: Ελεύθεροι με όρους και οι 7 κατηγορούμενοι της πρώτης ομάδας22:51Φενέρμπαχτσε – Παναθηναϊκός: Το τριφύλλι… άνθισε στην Πόλη22:37Ακινητοποιήθηκε τρένο στον Δομοκό - Τεχνικό πρόβλημα στο Intercity 5722:23Τράμπ: Ανακοίνωσε ότι θα απευθύνει διάγγελμα στο έθνος το βράδυ της Τετάρτης22:09Ηλεκτρικός: Χωρίς στάση θα διέρχονται οι συρμοί από τον σταθμό "Βικτώρια" μετά τις 22:0021:56Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη21:42Τέλλογλου για αγρότες: "Παζάρι" με την κυβέρνηση για λύση έως το Σαββατοκύριακο21:29Κυψέλη: Ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα σε βάρος της 16χρονης που μαχαίρωσε τη 14χρονη σε σχολείο21:15Προϋπολογισμός 2026: Πέρασε με 159 “ναι” έναντι 136 “όχι”21:01Προϋπολογισμός 2026 – Πιερρακάκης: Οι αγρότες αξίζουν τον σεβασμό μας20:48Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος του ANT1 στηρίζει το Σωματείο ΕΛΙΖΑ20:34ANT1 Sports: Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, για την ανάκαμψη στη “διαβολοβδομάδα” της Euroleague20:20Προϋπολογισμός 2026 - Μητσοτάκης: Επιστροφή δύο ενοικίων σε εκπαιδευτικούς, γιατρούς και νοσηλευτές20:06Προϋπολογισμός 2026 - Χατζηδάκης: Είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε πρόσθετα μέτρα στήριξης για τους αγρότες19:54Σε εξέλιξη κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω συγκέντρωσης διαμαρτυρίας19:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο