Ο κρόκος Κοζάνης μπαίνει στην κουζίνα της Κίνας
Την κουζίνα της Κίνας έβαλαν στόχο οι παραγωγοί του κρόκου Κοζάνης με τις εξαγωγές να ξεκινάνε σύντομα.
Εντός του Μαΐου αναμένεται να καταφθάσουν στην αγορά της Κίνας οι πρώτες ποσότητες συσκευασμένου κρόκου Κοζάνης, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Νίκος Πατσιούρας
Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίηση των παραγωγών γι' αυτή τη θετική, όπως τη χαρακτήρισε, εξέλιξη, που ανοίγει τον δρόμο για μία νέα αγορά τεράστιας δυναμικής.
Ανατρέχοντας στο παρελθόν, ο κ. Πατσιούρας επισήμανε πως πρόκειται για μια διαδικασία η οποία διήρκεσε περίπου δυόμισι χρόνια, στη διάρκεια της οποίας επισκέφθηκαν τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό στελέχη των αρμόδιων κινεζικών υπηρεσιών.
Για την επιτυχία του εγχειρήματος καθοριστική, κατά τον κ. Πατσιούρα, ήταν η συμβολή των ελληνικών συναρμόδιων υπουργείων και φορέων που συμμετείχαν σε όλη τη διαδικασία.
Στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο έγινε δεκτό να εξάγει η Ελλάδα στην Κίνα κρόκο Κοζάνης και το κείμενο της σχετικής συμφωνίας αναμένεται να υπογραφεί το επόμενο διάστημα.
Εξαγωγές κρόκου Κοζάνης γίνονται σήμερα σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και πρόσφατα στο Βιετνάμ.