LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 30 Απριλίου 2019 11:48

Πως κινήθηκε η αγορά το Πάσχα

Οι εκτιμήσεις του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής. Πότε ξεκινούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις. Τι δήλωσε ο Βασίλης Κορκίδης.

Πασχαλινή αγορά - Πάσχα - βιτρίνα - κατάστημα


Μείωση του τζίρου κατά 4% - 6%, σε σχέση με πέρυσι, υπήρξε στην εμπορική κίνηση κατά την πασχαλινή περίοδο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής το οποίο περιμένει, λόγω των ενδιάμεσων εκπτώσεων, που ξεκινούν την Πέμπτη, ο Μάιος να είναι ο μήνας που θα επανέλθουν οι πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο σε θετικό πρόσημο, συγκριτικά πάντα με πέρυσι.

Ο Πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου και του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, αποτιμώντας την αγοραστική κίνηση κατά την πασχαλινή περίοδο και με την ευκαιρία της έναρξης των ανοιξιάτικων «ενδιάμεσων εκπτώσεων» επισημαίνει, τα εξής σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος μελετών του ΕΒΕΠ:

«Η πτωτική πορεία του τζίρου στο λιανικό εμπόριο, επανεμφανίστηκε στην αρχή του έτους και συνεχίζεται για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Η πασχαλινή αγορά, ως γνωστόν, είναι περιορισμένη σε χρόνο και χρήμα, αλλά και μικρή σε διάρκεια, αφού δεν ξεπερνά την εβδομάδα και ο τζίρος, συνολικά, δεν υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ. Οι πρώτες εκτιμήσεις, συγκριτικά με πέρυσι στις αγορές της Αττικής, δείχνουν ότι υπάρχει μία αισθητή μείωση που κυμαίνεται μεταξύ 4% - 6%. Αυτό σημαίνει λιγότερες πωλήσεις τον Απρίλιο, το ελάχιστο κατά 120 - 150 εκατ. ευρώ. Την τιμητική τους στη προτίμηση των καταναλωτών την περίοδο του Πάσχα είχαν, για άλλη μια χρονιά, τα είδη δώρων, με προτεραιότητα την ένδυση-υπόδηση και, βεβαίως, τα τρόφιμα. Θετικό είναι το γεγονός ότι το πασχαλινό τραπέζι διατηρήθηκε στα περυσινά επίπεδα τιμών, παρά τις πιέσεις για αυξήσεις. Από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, παρατηρείται μία καταναλωτική κόπωση, καθώς, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το λιανικό εμπόριο είχε μείωση τζίρου κατά -2,9%, ενώ τον Φεβρουάριο -2,3% και τον Μάρτιο μείωση -2,5%. Το πρώτο τρίμηνο του έτους, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε μεσοσταθμική μείωση πωλήσεων στην ένδυση-υπόδηση -12,8% και στα τρόφιμα -4,3%, που φαίνεται να αποτυπώνονται και τον Απρίλιο. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις τον Απρίλιο ανέρχονται σε 3,3 δισ. ευρώ, ενώ τον Μάιο μας περιμένουν άλλα 3,5 δισ. ευρώ άμεσων και έμμεσων φόρων. Όλες οι παραπάνω επιβαρύνσεις θα επηρεάσουν σίγουρα και την επόμενη περίοδο των ενδιάμεσων ανοιξιάτικων εκπτώσεων που, στην περιφέρεια Αττικής, όπως και σε άλλες, αλλά όχι όλες τις περιφέρειες της χώρας, ξεκινούν φέτος στις 2 Μαΐου και ολοκληρώνονται στις 15 Μαΐου. Αναφορικά με την αποτυχία του μέτρου των ενδιάμεσων εκπτώσεων έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις από τους αρμόδιους φορείς, αφού οι καταναλωτές είτε ζητούν την έκπτωση νωρίτερα, είτε περιμένουν μετά τις γιορτές να κάνουν τις αγορές τους. Ας ελπίσουμε ότι θα συμβεί το δεύτερο και ο Μάιος θα είναι ο μήνας που θα επανέλθουν οι πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο σε θετικό πρόσημο, συγκριτικά πάντα με πέρυσι. Πάντως, η μετατόπιση του τζίρου από τους μικρότερους στους μεγαλύτερους του εμπορίου φαίνεται να συνεχίζεται αυξανόμενη, όλο το πρώτο τετράμηνο. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η ανάσταση του λιανικού εμπορίου, τουλάχιστον στις περιφερειακές αγορές της Αττικής, δεν ήρθε ούτε φέτος το Πάσχα».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜαξίμου σε αγρότες: Η κοινωνία δεν έχει άλλο χρόνο για επαναστατική γυμναστικήΣήμερα 22:42 | Ειδήσεις

«Ο διάλογος γίνεται για να δοθούν λύσεις στους πολλούς και όχι για να εξυπηρετηθούν οι προσωπικές επιλογές ή οι κομματικές σκοπιμότητες των λίγων», τονίζουν κύκλοι του Μαξίμου.

Κωνσταντίνος Φλώρος στον ΑΝΤ1: Οι εξελίξεις στο Ιράν ανησυχούν ιδιαιτέρως και την ΤουρκίαΣήμερα 19:42 | Ειδήσεις

«Η υφήλιος βρίσκεται σε αναταραχή στο ξεκίνημα του 2026, με όσα συμβαίνουν στο Ιράν, την Βενεζουέλα, αλλά και το θέμα της Γροιλανδίας», υπογράμμισε ο κ. Φλώρος.

"Αποκαλύψεις" - Ειρήνη Μουρτζούκου: "Βόμβες" από την κατάθεσή της για τον θάνατο του ΠαναγιωτάκηΣήμερα 15:22 | Ειδήσεις

Παρά την ομολογία της για την εμπλοκή της στον θάνατο τεσσάρων βρεφών, η Ειρήνη Μουρτζούκου εξακολουθεί να αρνείται κατηγορηματικά πως έβλαψε τον μικρό Παναγιώτη.

"Αποκαλύψεις" - Καρυστιανού: Στις επόμενες εκλογές θα συμμετάσχουμε κι εμείςΣήμερα 15:27 | Ειδήσεις

«Εμένα ο μοναδικός και τελικός σκοπός είναι η δικαίωση του παιδιού μου και φυσικά μέσα από αυτό, η δικαίωση και της χώρας».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λάρισα: ΙΧ παρέσυρε και τραυμάτισε νεαρό κορίτσι23:59Σπύρος Λούης: Ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος που έφυγε από την ζωή σαν σήμερα23:46Καμίνια: Ληστεία σε βάρος ηλικιωμένης και της κόρης της - Συνελήφθησαν 3 δράστες έπειτα από καταδίωξη23:34“Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι” θα ταξιδέψει στην Ιαπωνία23:20Χανιά: Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που έκλεβε μοτοσικλέτες - 10 συλλήψεις23:07Μαξίμου σε αγρότες: Η κοινωνία δεν έχει άλλο χρόνο για επαναστατική γυμναστική22:53Eurovision 2026: Στον πρώτο ημιτελικό κληρώθηκε η Ελλάδα, στον δεύτερο η Κύπρος22:39Ρεάλ Μαδρίτης: Απολύθηκε ο Τσάμπι Αλόνσο μετά την ήττα από την Μπαρτσελόνα22:25Ασπρόπυργος: Αστυνομική επιχείρηση μετά τα επεισόδια της Κυριακής - Μία σύλληψη22:11Βενεζουέλα: Δεξαμενόπλοια από την Κίνα που πήγαιναν να παραλάβουν πετρέλαιο γυρίζουν στην Ασία21:57Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη οδηγός που έτρεχε με 128 χλμ σε κατοικημένη περιοχή21:43"Βουτιά" έκανε ο υδράργυρος στη Βόρεια Ελλάδα - Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες 21:28Ant1 Sports: Αλλαγή σκυτάλης στην κορυφή της βαθμολογίας της Super League21:12Ισπανία: Κατασχέθηκαν 10 τόνοι κοκαΐνης σε πλοίο που μετέφερε ... αλάτι20:58Κωνσταντίνος Φλώρος στον ΑΝΤ1: Οι εξελίξεις στο Ιράν ανησυχούν ιδιαιτέρως και την Τουρκία20:44ΕΕ: Απαγόρευση εισόδου στο Ευρωκοινοβούλιο σε όλο το διπλωματικό προσωπικό του Ιράν20:30Αττική - Τροχαία: Βεβαιώθηκαν 1.919 παραβάσεις μέσα στο περασμένο τριήμερο20:16Τένις - ATP: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στην 33η θέση20:02ΚΚΕ: Άθλιες κυβερνητικές μεθοδεύσεις για την διάσπαση του αγώνα των αγροτών19:48Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη19:32
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο