LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 29 Απριλίου 2019 18:02

Το καταλανικό “παράδοξο” στις εκλογές της Ισπανίας

Από τη φυλακή στη Βουλή πέντε Καταλανοί αυτονομιστές ηγέτες. Τα σενάρια της "επόμενης ημέρας" των εκλογών... 

AP - Καταλονία - Κάρλες Πουτζδεμόν

Ένα μεγάλο κομμάτι από το διακύβευμα των εκλογών στην Ισπανία, που ανέδειξαν νικητές τους σοσιαλιστές αλλά που χαρακτηρίστηκαν και από την είσοδο στη βουλή της ακροδεξιάς, ήταν και παραμένει η διαχείριση του Καταλανικού ζητήματος. Τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας αύξησαν τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις τους , όμως, δεν είναι σίγουρο ότι θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο.

Βουλευτές εξελέγησαν πέντε Καταλανοί αυτονομιστές που βρίσκονται στη φυλακή.   Ο πρώην αντιπρόεδρος της Καταλονίας Οριόλ Τζουνκέρας, ο οποίος μαζί με τον καταλανό πρόεδρο Κάρλες Πουτζδεμόν υποκίνησαν την απόπειρα απόσχισης της ισπανικής επαρχίας το 2017, είναι ένας από αυτούς που εξελέγησαν στην κάτω βουλή. Ο Τζουνκέρας ήταν ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του αυτονομιστικού κόμματος Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC).

Στην κάτω βουλή μπήκε και ο πρόεδρος της οργάνωσης ANC (Καταλανική Εθνική Συνέλευση) Τζόρντι Σάντσεθ αλλά και ο Τζόρντι Τουρούλ, ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης την εποχή της απόπειρας απόσχισης από την Ισπανία, τον Οκτώβριο 2017.

Και οι δύο ήταν υποψήφιοι με το κόμμα Μαζί για την Καταλονία του Πουτζδεμόν, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα για να αποφύγει τη σύλληψη.

Ο Γιοζέπ Ρουλ, ο οποίος επίσης βρισκόταν στην τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας εκείνη την εποχή, εξελέγη στην κάτω βουλή.

Στη Γερουσία εξελέγη ο Ραούλ Ρομέβα, ο οποίος την περίοδο προσπάθειας απόσχισης ήταν υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Καταλονίας.

Τα αυτονομιστικά καταλανικά κόμματα κέρδισαν έδαφος στις εκλογές εξασφαλίζοντας 22 από τις 350 έδρες του κοινοβουλίου και πιθανόν να διαδραματίσουν ρόλο ρυθμιστή στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας με τους σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ που αναδείχτηκαν νικητές αλλά δεν εξασφάλισαν την πλειοψηφία των εδρών.

Δύσκολες διαπραγματεύσεις

Ο Ζουνκέρας, παρότι παραμένει εντός φυλακής, έχει τηρήσει πιο μετριοπαθή στάση απέναντι στον Πέδρο Σάντσεθ και δεν θα ήταν αρνητικός στο να στηρίξει την κυβέρνησή του.

Μεγάλο «αγκάθι», βέβαια, παραμένει το γεγονός ότι και ο Ζουνκέρας ζητάει από τον ηγέτη των Σοσιαλιστών να στηρίξει επί της αρχής ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας, κάτι που ο Σάντσεθ έχει απορρίψει κατηγορηματικά.

Υπάρχει, πάντως, στο προσκήνιο και το σοβαρό ενδεχόμενο ο Σάντσεθ να σχηματίσει κυβέρνηση με το Podemos, τα βάσκικα εθνικιστικά κόμματα και κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα σημαίνει πως το καταλανικό ζήτημα «εξοστρακίζεται» από την κεντρική πολιτική σκηνή της Ισπανίας και το κίνημα για ανεξαρτησία θα δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα. 

Γενικά στην Καταλονία, οι Σοσιαλιστές αύξησαν τα ποσοστά τους, ενώ το Λαϊκό Κόμμα τιμωρήθηκε πολύ άσχημα και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά μετά τις παλινωδίες της κυβέρνησης Ραχόι στο ζήτημα της ανεξαρτησίας και τους χειρισμούς κατά τη διάρκεια του αντίστοιχου δημοψηφίσματος.

ΕΝΟΤΗΤΕΣ εκλογέςΙσπανία
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΞύλο στη Βουλή: Ο Φλώρος συνελήφθη και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑΣήμερα 14:23 | Ειδήσεις

Όλες οι εξελίξεις μετά από το επεισόδιο χειροδικίας που συνέβη στους διαδρόμους του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ευρωεκλογές: “Μπλόκο” από τον Άρειο Πάγο στους ΣπαρτιάτεςΣήμερα 16:16 | Ειδήσεις

Πόσα από τα 46 κόμματα δεν θα βρίσκονται στη λίστα των Ευρωεκλογών. 

30ετες ομόλογο: Οι υψηλές προσφορές μείωσαν το επιτόκιο δανεισμούΣήμερα 16:39 | Ειδήσεις

Πόσα χρήματα άντλησε ο ΟΔΔΗΧ. Υπερδεκαπλάσια η προσφορά από επενδυτές. Για ακόμη μια ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, κάνει λόγο ο Κωστής Χατζηδάκης,

Άγιοι Ανάργυροι: φωτογραφίες ντοκουμέντο με το μαχαίρι που ο 39χρονος σκότωσε την Κυριακή (βίντεο)Σήμερα 14:02 | Ειδήσεις

Τι “μαρτυρούν” οι φωτογραφίες που εξασφάλισε ο ΑΝΤ1, από το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας της Κυριακής, έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων..

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ερντογάν - Στάινμαγερ: Η Τουρκία ζήτησε τερματισμό των αμυντικών περιορισμών18:42ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ολοκλήρωση αιολικών πάρκων 40 MW στη Δυτική Μακεδονία18:28“Αττικόν” για καταγγελία Καλλιάνου: ο πατέρας του δεν πληρούσε τα ιατρικά κριτήρια εισαγωγής σε ΜΕΘ18:15Θεσσαλονίκη: εμβόλισε περιπολικό στη διάρκεια καταδίωξης18:01Ενδοοικογενειακή βία: Απέσυρε την καταγγελία η σύντροφος του μπασκετμπολίστα του Περιστερίου17:48Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πλήγματα σε 40 στόχους της Χεζμπολάχ 17:35Καλλιάνος: Η καταγγελία για την περιπέτεια υγείας του πατέρα του και η απάντηση Γεωργιάδη (βίντεο)17:21Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου17:0730ετες ομόλογο: Οι υψηλές προσφορές μείωσαν το επιτόκιο δανεισμού16:54Ομόφυλα Ζευγάρια: Κόντρα Πλεύρη - Βελόπουλου για τους βουλευτές στις εκκλησίες16:40“Ελευθέριος Βενιζέλος”: Αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο16:27Ευρωεκλογές: “Μπλόκο” από τον Άρειο Πάγο στους Σπαρτιάτες16:16Βουλή: Άρση ασυλίας για Βελόπουλο και Μπουρχάν16:01ΑΔΑΕ: Ο κ. Ανδρουλάκης θα ενημερωθεί άμεσα για τους λόγους της παρακολούθησής του15:47Λάρισα: Πατίνι συγκρούστηκε με ΙΧ - Στο νοσοκομείο δύο ανήλικοι (εικόνες)15:34Μεγάλη Τετάρτη: Δεμένα τα πλοία λόγω της απεργίας της Πρωτομαγιάς15:20“The 2Night Show”: Με Βρεττό, Iορδάνοβα και Μπομπέτσι η παρέα της Τετάρτης (εικόνες)15:07Ευρωεκλογές 2024 – Πλεύση Ελευθερίας: Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι14:53Γενοκτονία Αρμενίων: η κτηνωδία που δεν παραδέχθηκε ποτέ η Τουρκία14:39Ξύλο στη Βουλή: Ο Φλώρος συνελήφθη και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ14:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο