LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 23 Απριλίου 2019 16:33

Εύκαμπτα φτερά αεροσκάφους αλλάζουν σχήμα κατά την πτήση

“Επαναστατική” κατασκευή φτερών από NASA και MIT για ασφαλέστερες πτήσεις…

Φτερό - αεροσκάφη - MIT - NASA

Μηχανικοί του ΜΙΤ και της NASA ανέπτυξαν και δοκίμασαν ένα επαναστατικό νέο είδος φτερού αεροσκάφους, το οποίο αποτελείται από εκατοντάδες μικρά και όμοια κομμάτια: Το φτερό αυτό μπορεί να αλλάζει σχήμα και θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα στον τομέα της αεροδιαστημικής, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Σύμφωνα με το MIT News, η νέα αυτή προσέγγιση στην κατασκευή φτερών μπορεί να δώσει σημαντικά μεγαλύτερη ευελιξία στον σχεδιασμό και την κατασκευή μελλοντικών αεροσκαφών. Το εν λόγω σχέδιο δοκιμάστηκε σε αεροδυναμική σήραγγα της NASA και παρουσιάστηκε σε επιστημονικό άρθρο στο Smart Materials and Structures, το οποίο συνέταξαν οι Νίκολας Κρέιμερ (NASA Ames), Κένεθ Τσέουνγκ (ΜΙΤ, NASA Ames), Μπέντζαμιν Τζένετ (ΜΙΤ) και οκτώ άλλοι.

Αντί να απαιτεί ξεχωριστές κινητές επιφάνειες για τον έλεγχο του αεροσκάφους, όπως στα συμβατικά φτερά, το νέο αυτό σύστημα καθιστά δυνατή τη μεταμόρφωση/ παραμόρφωση ολόκληρης της πτέρυγας, ή τμημάτων της, μέσω της χρήσης ενός συνδυασμού άκαμπτων και εύκαμπτων στοιχείων στη δομή. Τα μικροσκοπικά αυτά στοιχεία, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα ελαφρύ πλαίσιο- πλέγμα, στη συνέχεια καλύπτονται με ένα λεπτό στρώμα πολυμερούς, παρόμοιου με αυτό του πλαισίου.

Φτερό - αεροσκάφη - MIT - NASA

Το αποτέλεσμα είναι ένα φτερό πολύ πιο ελαφρύ, και ως εκ τούτου πολύ πιο αποδοτικό και οικονομικό από ενεργειακής άποψης, σε σχέση με τα συμβατικού σχεδιασμού φτερά, είτε αυτά είναι μεταλλικά είτε από συνθετικά υλικά. Καθώς η δομή, η οποία αποτελείται από πολλά μικροσκοπικά τρίγωνα, διαθέτει πολύ κενό χώρο, σχηματίζει ένα μηχανικό «μεταϋλικό», που συνδυάζει τη δομική ακαμψία ενός ελαστικού πολυμερούς και την ελαφρότητα και τη χαμηλή πυκνότητα ενός αεροτζέλ.

Όπως σημειώνει ο Τζένετ, η καθεμιά από τις φάσεις μιας πτήσης- προσγείωση, απογείωση, ελιγμοί κλπ- έχει τις δικές της βέλτιστες δυνατές παραμέτρους φτερών, οπότε και τα συμβατικά φτερά είναι στην ουσία ένας συμβιβασμός, καθώς δεν είναι ιδανικά για κανένα, «θυσιάζοντας» έτσι αποδοτικότητα. Ένα φτερό που θα μπορεί συνέχεια να αλλάζει θα παρείχε πολύ καλύτερες επιδόσεις. Επίσης, αν και θα ήταν δυνατή η χρήση μοτέρ και καλωδίων για την παραγωγή των δυνάμεων που απαιτούνται για τις μεταβολές στα φτερά, οι ερευνητές πήγαν ένα βήμα παραπέρα και σχεδίασαν ένα σύστημα το οποίο ανταποκρίνεται αυτόματα στις αλλαγές στις αεροδυναμικές συνθήκες, αλλάζοντας το σχήμα του: Ένα είδους αυτορυθμιζόμενης, παθητικής διαδικασίας μετατροπής του φτερού.

ΕΝΟΤΗΤΕΣ NASAMIT
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓιώργος Παπαδάκης - Το τελευταίο αντίο στον πατριάρχη της τηλεόρασηςΧθες 18:34 | Ειδήσεις

Δημοσιογράφοι που συνεργάστηκαν μαζί του, το επιτελείο της εκπομπής "Καλημέρα Ελλάδα" και πλήθος πολιτικών, βρέθηκαν το πρωί στο Αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας, για το ύστατο χαίρε στον Γιώργο Παπαδάκη.

Λαμία: Σταδιακή άρση των αποκλεισμών από τους αγρότες ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργόΧθες 22:40 | Ειδήσεις

Τα τρακτέρ αποσύρονται από τα σημεία πλήρους αποκλεισμού, παραμένοντας ωστόσο στα μπλόκα. 

Πολιτική αναταραχή στην Κύπρο: Βίντεο "καίει" συνεργάτες του Νίκου ΧριστοδουλίδηΧθες 18:59 | Ειδήσεις

Πηγές της προεδρίας θεωρούν το βίντεο «δόλιο» και προϊόν μονταζιέρας.

Ισχυροί άνεμοι κρατούν δεμένα τα πλοία στα περισσότερα λιμάνιαΧθες 21:15 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή για το λιμάνι του Πειραιά;

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πέθανε ο ηθοποιός Χρήστος Πολίτης - Ο γνωστός "Γιάγκος Δράκος" της σειράς Λάμψη00:00Παναθηναϊκός – Βίρτους Μπολόνια: Νίκη για τους "πράσινους" στη Euroleague23:56Λαμία: Σταδιακή άρση των αποκλεισμών από τους αγρότες ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό23:46Missing alert για την εξαφάνιση 16χρονης23:36ΗΠΑ: Η απελευθέρωση κρατουμένων στη Βενεζουέλα είναι ένα παράδειγμα της επιρροής του Τραμπ23:26Missing alert για την εξαφάνιση ανήλικης23:12Σύνταξη πριν τα 62 χρόνια - Ποιοι έχουν το δικαίωμα;22:58Αγρίνιο: Άνδρας επιτέθηκε στον Δήμαρχο και δάγκωσε υπάλληλο22:44Χαλκιδική: 61χρονος μαχαίρωσε τον 52χρονο συμπέθερό του22:30Τέμπη: Συνεχίζεται αύριο η δίκη για το βιντεοληπτικό υλικό της εμπορικής αμαξοστοιχίας22:16Θεσσαλονίκη: Εξακολουθεί ο 48ωρος αποκλεισμός στα τελωνεία Προμαχώνα, Εξοχής, Ευζώνων και Νίκης22:02Ισχυροί άνεμοι κρατούν δεμένα τα πλοία στα περισσότερα λιμάνια21:48Πάτρα: Στο εισαγγελέα 26χρονος κατηγορούμενος για τον θάνατο 30χρονου έπειτα από ξυλοδαρμό σε κέντρο διασκέδασης21:34Κύπρος: "Κακόβουλο και προϊόν μοντάζ" βίντεο περί χρηματισμού του Χριστοδουλίδη, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος21:20Στερεά Ελλάδα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών21:06Γιώργος Παπαδάκης - Το τελευταίο αντίο στον πατριάρχη της τηλεόρασης20:52ANT1 Sports: Ποδοσφαιριστές από την Λατινική Αμερική έχουν στο στόχαστρό τους Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός20:38Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή20:24Σαράφογλου για Μαδούρο – Ερντογάν: Το παρασκήνιο μιας στρατηγικής συμμαχίας με επίκεντρο τον χρυσό20:10Στα λευκά ντύθηκαν οι Ασπράγγελοι Ζαγορίου19:56
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο