LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 23 Απριλίου 2019 16:33

Εύκαμπτα φτερά αεροσκάφους αλλάζουν σχήμα κατά την πτήση

“Επαναστατική” κατασκευή φτερών από NASA και MIT για ασφαλέστερες πτήσεις…

Φτερό - αεροσκάφη - MIT - NASA

Μηχανικοί του ΜΙΤ και της NASA ανέπτυξαν και δοκίμασαν ένα επαναστατικό νέο είδος φτερού αεροσκάφους, το οποίο αποτελείται από εκατοντάδες μικρά και όμοια κομμάτια: Το φτερό αυτό μπορεί να αλλάζει σχήμα και θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα στον τομέα της αεροδιαστημικής, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Σύμφωνα με το MIT News, η νέα αυτή προσέγγιση στην κατασκευή φτερών μπορεί να δώσει σημαντικά μεγαλύτερη ευελιξία στον σχεδιασμό και την κατασκευή μελλοντικών αεροσκαφών. Το εν λόγω σχέδιο δοκιμάστηκε σε αεροδυναμική σήραγγα της NASA και παρουσιάστηκε σε επιστημονικό άρθρο στο Smart Materials and Structures, το οποίο συνέταξαν οι Νίκολας Κρέιμερ (NASA Ames), Κένεθ Τσέουνγκ (ΜΙΤ, NASA Ames), Μπέντζαμιν Τζένετ (ΜΙΤ) και οκτώ άλλοι.

Αντί να απαιτεί ξεχωριστές κινητές επιφάνειες για τον έλεγχο του αεροσκάφους, όπως στα συμβατικά φτερά, το νέο αυτό σύστημα καθιστά δυνατή τη μεταμόρφωση/ παραμόρφωση ολόκληρης της πτέρυγας, ή τμημάτων της, μέσω της χρήσης ενός συνδυασμού άκαμπτων και εύκαμπτων στοιχείων στη δομή. Τα μικροσκοπικά αυτά στοιχεία, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα ελαφρύ πλαίσιο- πλέγμα, στη συνέχεια καλύπτονται με ένα λεπτό στρώμα πολυμερούς, παρόμοιου με αυτό του πλαισίου.

Φτερό - αεροσκάφη - MIT - NASA

Το αποτέλεσμα είναι ένα φτερό πολύ πιο ελαφρύ, και ως εκ τούτου πολύ πιο αποδοτικό και οικονομικό από ενεργειακής άποψης, σε σχέση με τα συμβατικού σχεδιασμού φτερά, είτε αυτά είναι μεταλλικά είτε από συνθετικά υλικά. Καθώς η δομή, η οποία αποτελείται από πολλά μικροσκοπικά τρίγωνα, διαθέτει πολύ κενό χώρο, σχηματίζει ένα μηχανικό «μεταϋλικό», που συνδυάζει τη δομική ακαμψία ενός ελαστικού πολυμερούς και την ελαφρότητα και τη χαμηλή πυκνότητα ενός αεροτζέλ.

Όπως σημειώνει ο Τζένετ, η καθεμιά από τις φάσεις μιας πτήσης- προσγείωση, απογείωση, ελιγμοί κλπ- έχει τις δικές της βέλτιστες δυνατές παραμέτρους φτερών, οπότε και τα συμβατικά φτερά είναι στην ουσία ένας συμβιβασμός, καθώς δεν είναι ιδανικά για κανένα, «θυσιάζοντας» έτσι αποδοτικότητα. Ένα φτερό που θα μπορεί συνέχεια να αλλάζει θα παρείχε πολύ καλύτερες επιδόσεις. Επίσης, αν και θα ήταν δυνατή η χρήση μοτέρ και καλωδίων για την παραγωγή των δυνάμεων που απαιτούνται για τις μεταβολές στα φτερά, οι ερευνητές πήγαν ένα βήμα παραπέρα και σχεδίασαν ένα σύστημα το οποίο ανταποκρίνεται αυτόματα στις αλλαγές στις αεροδυναμικές συνθήκες, αλλάζοντας το σχήμα του: Ένα είδους αυτορυθμιζόμενης, παθητικής διαδικασίας μετατροπής του φτερού.

ΕΝΟΤΗΤΕΣ NASAMIT
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ζάκυνθος: Συνελήφθησαν οι γονείς του 2χρονου αγοριού που πέθανε μετά από επίθεση σκύλου21:17Θεσσαλονίκη: Κτηνοτρόφος καταρρέει, μετά την αναγκαστική θανάτωση του κοπαδιού του (βίντεο)21:03Μητσοτάκης: Η ανάρτηση για την ανασκόπηση του 2025 - Ένα έτος με μεγάλα έργα, νέες αποφάσεις και αλλαγές20:49Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Επεισόδια στα Εξάρχεια - Μολότοφ και προσαγωγές (βίντεο)20:35Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή20:21ANT1 Sports: Η FIFA τίμησε τον Τραμπ με το πρώτο Βραβείο Ειρήνης στην κλήρωση του Μουντιάλ20:09Συμβαίνει Τώρα: Πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στο κέντρο της Αθήνας (βίντεο)19:55Ο ΠΑΟΚ ανέβασε ταχύτητα και λύγισε τον Κολοσσό19:41Ναυάγιο με μετανάστες στην Κρήτη - 18 νεκροί19:27Πρωταθλητής χειμώνα ο Ολυμπιακός μετά το 3-0 επί του ΟΦΗ19:24Ουκρανία: Ο Ζελένσκι επικοινώνησε με Γουίκοφ και Κούσνερ για διαπραγματεύσεις19:10Στα μπλόκα οι αγρότες στην Κρήτη με επ' αόριστον κινητοποιήσεις18:56Missing alert για την εξαφάνιση 20χρονης18:42Σε εξέλιξη οι διαδηλώσεις για τον Γρηγορόπουλο - 32 προσαγωγές και 2 συλλήψεις18:28Παναθηναϊκός: Εκτός προπόνησης ο Κέντρικ Ναν18:14Hellenic Train: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη18:00Τα χτυπήματα στα τάνκερ του ρωσικού σκιώδους στόλου και οι κίνδυνοι για το Αιγαίο17:46Ζάκυνθος: Πώς συνέβη η φονική επίθεση σκύλου που κόστισε τη ζωή σε 2χρονο παιδί17:3217η επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Κλειστοί οι σταθμοί Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο17:18Κακοκαιρία Byron: Ξεκίνησαν οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών στη Δυτική Αττική17:04
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο