LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 23 Απριλίου 2019 10:56

Τσίπρας στους FT: Θέλουμε συμφωνία με πιστωτές για νέο μείγμα πολιτικής

Τι είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στους Financial Times για τις εκλογές, τη φορολογία, το πρωτογενές πλεόνασμα και το Brexit.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ότι το αδιέξοδο με το Brexit δείχνει τα ελαττώματα μιας "εθνικιστικής προσέγγισης" και της "σοβινιστικής ρητορικής" στην αντιμετώπιση των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων μιας χώρας.

"Το Brexit ήταν μια πολύ κακή εξέλιξη για την Ευρώπη και για τη Βρετανία", δηλώνει ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στους Financial Times. "Αυτό που παρακολουθούμε τώρα είναι το αποτέλεσμα μιας σοβινιστικής ρητορικής που υποσχέθηκε πρόοδο με μια εθνικιστική προσέγγιση, όχι με συλλογικές λύσεις".

Ο κ. Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2015 ως ένας ριζοσπαστικός αριστερός που αντιτίθεται σθεναρά στις απαιτήσεις των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας, αλλά λιγότερο από έναν χρόνο αργότερα, αποδέχτηκε το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας με όρους που ήταν πιο αυστηροί από αυτούς που προσφέρονταν αρχικά στη χώρα.

Όπως είπε, η Ελλάδα έμαθε "με το δύσκολο τρόπο" ότι ήταν εθνικό της συμφέρον να παραμείνει στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.  

"Εάν η Βρετανία, που είναι μια πολύ σημαντική δύναμη, αντιμετωπίζει τόσες δυσκολίες στο πώς θα προχωρήσει το Brexit, για φανταστείτε τι θα γινόταν με την Ελλάδα", δηλώνει ο Τσίπρας. "Οι εξελίξεις με το Brexit αποδεικνύουν ότι αυτή η προσέγγιση, η εθνικιστική προσέγγιση, δεν μπορεί να οδηγήσει σε λύση των πραγματικών προβλημάτων".

Ο κ. Τσίπρας προειδοποιεί και για τις ευρωσκεπτικιστικές και ακροδεξιές λαϊκιστικές πολιτικές σε όλη την Ευρώπη, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αγωνίζεται να πείσει τους ψηφοφόρους εν όψει των ευρωεκλογών.

Εξετάζοντας την εκλογική επιρροή των δυνάμεων αυτών, σχολιάζει: "Εχει να κάνει με τις πολιτικές λιτότητας και το πρόσωπο της Ευρώπη, που δεν είναι τόσο ελκυστικό για τους ευρωπαίους πολίτες. Η Ευρώπη εμφανίζεται να μην είναι τόσο δημοκρατική και φιλική προς τις ανάγκες των πολιτών".

Ωστόσο, όπως είπε, είναι πολύ νωρίς για να «ξεγράψει» κανείς τα προοδευτικά αριστερά κόμματα που ανακάμπτουν σε χώρες όπως η Δανία, η Φινλανδία και η Ισπανία. Εάν η Βρετανία καταλάβει τις θέσεις στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μαζί με τις άλλες 27 χώρες της ΕΕ, το Εργατικό Κόμμα έχει μια καλή ευκαιρία να καταστεί το μεγαλύτερο κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου, παρατηρεί.

"Νομίζω ότι το παιχνίδι είναι ακόμη ανοιχτό στην Ευρώπη. Αν και στην παρούσα φάση υπάρχει η εντύπωση ότι η συντηρητική δεξιά και η ακροδεξιά έχουν καλύτερα αποτελέσματα, νομίζω ότι αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα", αναφέρει ο κ. Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει και ο ίδιος την πρόκληση της κάλπης αργότερα εντός του έτους. Το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι πίσω σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις. Σχεδιάζει να πραγματοποιήσει εκλογές τον Οκτώβριο, υπογραμμίζοντας την επιστροφή της Ελλάδας στη σταθερότητα με την ολοκλήρωση τετραετούς θητείας στην κυβέρνηση μετά από περισσότερα από 10 χρόνια βραχύβιων κυβερνήσεων.

Ο κ. Τσίπρας ελπίζει να αντλήσει πολιτικά οφέλη από την πρόσφατη οικονομική ανάκαμψη, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για άνοδο του ΑΕΠ μεταξύ 2,2 και 2,4% φέτος.

"Νομίζω ότι είναι κρίσιμο να πραγματοποιηθούν εκλογές σε μια χρονική στιγμή που οι πολίτες θα μπορούν να συγκρίνουν την κατάσταση του 2015 - όταν ήμασταν στο βαθύ σκοτάδι - με τη σημερινή", δηλώνει. "Μην ξεχνάτε ότι όταν ανέλαβα την εξουσία τα ταμεία ήταν άδεια... Υπήρχαν μέρες που ήμασταν πολύ αγχωμένοι επειδή δεν υπήρχε τρόπος να καταβάλλουμε μισθούς και συντάξεις".

Πρόσφατα η Ελλάδα πέτυχε μια συμφωνία με το ΔΝΤ, που της επιτρέπουν να αποπληρώσει μέρος του δανείου των 9,5 δισ. ευρώ πρόωρα. Ως αποτέλεσμα "θα γλυτώσουμε ένα σημαντικό ποσό (σ.σ. από τόκους), περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία", αναφέρει ο κ. Τσίπρας.

Επισημαίνει ότι η κυβέρνησή του θα παραμείνει προσηλωμένη στο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% ως το 2022, σε μια προσπάθεια να περάσει το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρήσει σε γενναίες παροχές που συνδέονται συνήθως με την προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα.

"Ενα από τα πιο σημαντικά πράγματα ήταν να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας στην Ευρώπη και τους πιστωτές μας οπότε δεν θέλαμε να παραβιάσουμε τη συμφωνία" (σ.σ. για τα πλεονάσματα) αναφέρει ο κ. Τσίπρας. "Εχουμε πετύχει αυτούς τους στόχους, έχουμε ακόμη καλύτερες επιδόσεις για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια. Πρέπει να κινούμαστε με ασφάλεια σε αυτό".

Όμως ελπίζει ότι η Ελλάδα σύντομα θα μπορέσει να συμφωνήσει με τους πιστωτές της "για ένα νέο μείγμα πολιτικής ώστε να πετύχει τους στόχους αλλά με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης". Για να επιτευχθεί αυτό, θέλει να μειώσει τη φορολογία για τις ελληνικές επιχειρήσεις και οι τράπεζες θα πρέπει να εμφανίσουν πρόοδο στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

"Είμαστε σε έναν ενάρετο κύκλο τώρα", είπε ο κ. Τσίπρας. "Δεν θα χάσουμε τους στόχους μας αν έχουμε χαμηλότερη φορολογία, αλλά θα έχουμε περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες δουλειές και περισσότερα έσοδα".

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔημήτρης Κουφοντίνας: Η απόφαση του Αρείου Πάγου για την άδειά τουΣήμερα 11:15 | Ειδήσεις

Τι αποφάσισε ο ΄Άρειος Πάγος για την τύχη της άδειας του πολυϊσοβίτη της 17 Νοέμβρη.

Οικογενειακή τραγωδία! Σκότωσε την εν διαστάσει σύζυγό του!Σήμερα 08:41 | Ειδήσεις

Εκτέλεσε εν ψυχρώ την πρώην γυναίκα του και μητέρα του παιδιού του.

“Αγνόησαν” αίτημα για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στη ΒουλήΣήμερα 12:20 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με διαβαθμισμένα έγγραφα που είδα το φως της δημοσιότητας η Υπηρεσία Ασφάλειας της Βουλής είχε ζητήσει πρόσθετα μέτρα, φοβούμενη επιθέσεις για τον Κουφοντίνα.

Οδός “Στάθη Λαζαρίδη” για τον αστυνομικό που πυροβολήθηκε στα Ζωνιανά (εικόνες)Σήμερα 12:59 | Τοπικά Νέα

Απόδοση τιμής στον ειδικό φρουρό που δέχθηκε πυροβολισμό σε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ., συγκλονίζοντας το πανελλήνιο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πού ψηφίζω; SOS από το Υπ. Εσωτερικών στους πολίτες15:42Τσακαλώτος: τα χειρότερα πέρασαν15:29Σύγκρουση αμαξοστοιχίας με αυτοκίνητο (εικόνες)15:16Ο Νίκος Χιωτάκης στον ΑΝΤ1 (βίντεο)15:02Συλλήψεις για τους πυροβολισμούς στα Εξάρχεια14:49Το debate Κόκκαλη - Φλέσσα - Νικητιάδη – Γραμματικάκη στον ΑΝΤ1 (βίντεο)14:37Κανένα περιθώριο “χαλαρής ψήφου” σε αυτές τις Ευρωεκλογές14:23Ομαδική επίθεση χούλιγκαν σε καφετέρια14:10Ο Ηλίας Μουλάς από την “Φριτέζα” στο “Πρωινό”: από μικρός κατάλαβα ότι θα γίνω ηθοποιός (βίντεο)13:57Οριστικά στην Α2 ο Ολυμπιακός13:43Ο Απόστολος Γκλέτσος στον ΑΝΤ1 (βίντεο)13:30Κατρούγκαλος: δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα “θερμό” επεισόδιο στο Αιγαίο13:19Οδός “Στάθη Λαζαρίδη” για τον αστυνομικό που πυροβολήθηκε στα Ζωνιανά (εικόνες)13:06“Αγνόησαν” αίτημα για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στη Βουλή12:53ΝΔ για Κουφοντίνα: θα αλλάξουμε το νόμο για τις άδειες σε αμετανόητους δολοφόνους12:39“Φύλακας- άγγελος” ο αστυνομικός της Ομάδας “Ζ” έσωσε τη ζωή βρέφους12:27Τροχαίο με εγκατάλειψη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης12:12Ψητός σολομός με λεμόνι και ρίγανη από τον Βασίλη Καλλίδη11:59Ημιφορτηγό πήρε φωτιά κατά τη διάρκεια καταδίωξης (βίντεο)11:45Ολυμπιακός: μια… ανάσα από το μεγάλο “μπαμ” με τον Βαλμπουενά!11:32
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο