LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 23 Απριλίου 2019 10:56

Τσίπρας στους FT: Θέλουμε συμφωνία με πιστωτές για νέο μείγμα πολιτικής

Τι είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στους Financial Times για τις εκλογές, τη φορολογία, το πρωτογενές πλεόνασμα και το Brexit.

Αλέξης Τσίπρας - Συνεδρίαση ΣΥΡΙΖΑ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ότι το αδιέξοδο με το Brexit δείχνει τα ελαττώματα μιας "εθνικιστικής προσέγγισης" και της "σοβινιστικής ρητορικής" στην αντιμετώπιση των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων μιας χώρας.

"Το Brexit ήταν μια πολύ κακή εξέλιξη για την Ευρώπη και για τη Βρετανία", δηλώνει ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στους Financial Times. "Αυτό που παρακολουθούμε τώρα είναι το αποτέλεσμα μιας σοβινιστικής ρητορικής που υποσχέθηκε πρόοδο με μια εθνικιστική προσέγγιση, όχι με συλλογικές λύσεις".

Ο κ. Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2015 ως ένας ριζοσπαστικός αριστερός που αντιτίθεται σθεναρά στις απαιτήσεις των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας, αλλά λιγότερο από έναν χρόνο αργότερα, αποδέχτηκε το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας με όρους που ήταν πιο αυστηροί από αυτούς που προσφέρονταν αρχικά στη χώρα.

Όπως είπε, η Ελλάδα έμαθε "με το δύσκολο τρόπο" ότι ήταν εθνικό της συμφέρον να παραμείνει στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.  

"Εάν η Βρετανία, που είναι μια πολύ σημαντική δύναμη, αντιμετωπίζει τόσες δυσκολίες στο πώς θα προχωρήσει το Brexit, για φανταστείτε τι θα γινόταν με την Ελλάδα", δηλώνει ο Τσίπρας. "Οι εξελίξεις με το Brexit αποδεικνύουν ότι αυτή η προσέγγιση, η εθνικιστική προσέγγιση, δεν μπορεί να οδηγήσει σε λύση των πραγματικών προβλημάτων".

Ο κ. Τσίπρας προειδοποιεί και για τις ευρωσκεπτικιστικές και ακροδεξιές λαϊκιστικές πολιτικές σε όλη την Ευρώπη, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αγωνίζεται να πείσει τους ψηφοφόρους εν όψει των ευρωεκλογών.

Εξετάζοντας την εκλογική επιρροή των δυνάμεων αυτών, σχολιάζει: "Εχει να κάνει με τις πολιτικές λιτότητας και το πρόσωπο της Ευρώπη, που δεν είναι τόσο ελκυστικό για τους ευρωπαίους πολίτες. Η Ευρώπη εμφανίζεται να μην είναι τόσο δημοκρατική και φιλική προς τις ανάγκες των πολιτών".

Ωστόσο, όπως είπε, είναι πολύ νωρίς για να «ξεγράψει» κανείς τα προοδευτικά αριστερά κόμματα που ανακάμπτουν σε χώρες όπως η Δανία, η Φινλανδία και η Ισπανία. Εάν η Βρετανία καταλάβει τις θέσεις στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μαζί με τις άλλες 27 χώρες της ΕΕ, το Εργατικό Κόμμα έχει μια καλή ευκαιρία να καταστεί το μεγαλύτερο κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου, παρατηρεί.

"Νομίζω ότι το παιχνίδι είναι ακόμη ανοιχτό στην Ευρώπη. Αν και στην παρούσα φάση υπάρχει η εντύπωση ότι η συντηρητική δεξιά και η ακροδεξιά έχουν καλύτερα αποτελέσματα, νομίζω ότι αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα", αναφέρει ο κ. Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει και ο ίδιος την πρόκληση της κάλπης αργότερα εντός του έτους. Το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι πίσω σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις. Σχεδιάζει να πραγματοποιήσει εκλογές τον Οκτώβριο, υπογραμμίζοντας την επιστροφή της Ελλάδας στη σταθερότητα με την ολοκλήρωση τετραετούς θητείας στην κυβέρνηση μετά από περισσότερα από 10 χρόνια βραχύβιων κυβερνήσεων.

Ο κ. Τσίπρας ελπίζει να αντλήσει πολιτικά οφέλη από την πρόσφατη οικονομική ανάκαμψη, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για άνοδο του ΑΕΠ μεταξύ 2,2 και 2,4% φέτος.

"Νομίζω ότι είναι κρίσιμο να πραγματοποιηθούν εκλογές σε μια χρονική στιγμή που οι πολίτες θα μπορούν να συγκρίνουν την κατάσταση του 2015 - όταν ήμασταν στο βαθύ σκοτάδι - με τη σημερινή", δηλώνει. "Μην ξεχνάτε ότι όταν ανέλαβα την εξουσία τα ταμεία ήταν άδεια... Υπήρχαν μέρες που ήμασταν πολύ αγχωμένοι επειδή δεν υπήρχε τρόπος να καταβάλλουμε μισθούς και συντάξεις".

Πρόσφατα η Ελλάδα πέτυχε μια συμφωνία με το ΔΝΤ, που της επιτρέπουν να αποπληρώσει μέρος του δανείου των 9,5 δισ. ευρώ πρόωρα. Ως αποτέλεσμα "θα γλυτώσουμε ένα σημαντικό ποσό (σ.σ. από τόκους), περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία", αναφέρει ο κ. Τσίπρας.

Επισημαίνει ότι η κυβέρνησή του θα παραμείνει προσηλωμένη στο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% ως το 2022, σε μια προσπάθεια να περάσει το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρήσει σε γενναίες παροχές που συνδέονται συνήθως με την προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα.

"Ενα από τα πιο σημαντικά πράγματα ήταν να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας στην Ευρώπη και τους πιστωτές μας οπότε δεν θέλαμε να παραβιάσουμε τη συμφωνία" (σ.σ. για τα πλεονάσματα) αναφέρει ο κ. Τσίπρας. "Εχουμε πετύχει αυτούς τους στόχους, έχουμε ακόμη καλύτερες επιδόσεις για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια. Πρέπει να κινούμαστε με ασφάλεια σε αυτό".

Όμως ελπίζει ότι η Ελλάδα σύντομα θα μπορέσει να συμφωνήσει με τους πιστωτές της "για ένα νέο μείγμα πολιτικής ώστε να πετύχει τους στόχους αλλά με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης". Για να επιτευχθεί αυτό, θέλει να μειώσει τη φορολογία για τις ελληνικές επιχειρήσεις και οι τράπεζες θα πρέπει να εμφανίσουν πρόοδο στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

"Είμαστε σε έναν ενάρετο κύκλο τώρα", είπε ο κ. Τσίπρας. "Δεν θα χάσουμε τους στόχους μας αν έχουμε χαμηλότερη φορολογία, αλλά θα έχουμε περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες δουλειές και περισσότερα έσοδα".

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότηταΣήμερα 16:55 | Ειδήσεις

Βέβαιος για την έμπρακτη στήριξη των Ευρωπαίων ηγετών στην Ελλάδα, εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Κασιμάτη: ατυχής αστεϊσμός η αναφορά μου “μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι”Σήμερα 14:45 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε διορθωτική δήλωση της. Μήνυση εναντίον της καταθέτουν οι αστυνομικοί. Σάλος και από την δήλωση του Γιάννη Μπαλάφα για την Πάολα...

Ο καθηγητής κιθάρας που κατηγορείται για βιασμό ανηλίκου (εικόνες)Σήμερα 16:05 | Ειδήσεις

Στην δημοσιότητα έδωσε η Αστυνομία τα στοιχεία της ταυτότητας του και φωτογραφίες του.

Χωρίς όριο ηλικίας για τα ΑμεΑ το κοινωνικό μέρισμαΣήμερα 18:18 | Ειδήσεις

Δεν θα υπάρχει ηλικιακό κριτήριο για τα άτομα με αναπηρία, σύμφωνα με το περιεχόμενο της ΚΥΑ που υπογράφηκε σήμερα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Παίζουν πόλεμο” οι Τούρκοι στο Αιγαίο19:06Ιεροκλής Μιχαηλίδης: Γι΄ αυτό δεν “βγήκαν” στην τηλεόραση οι “Άγαμοι Θύται” (βίντεο)18:53Πρόεδρος Βουλής Λιβύης: παράνομη και απορριπτέα η συμφωνία με την Τουρκία18:40Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στα ΜΑΤ στις 4 Δεκεμβρίου18:27Χωρίς όριο ηλικίας για τα ΑμεΑ το κοινωνικό μέρισμα18:14Πάιατ: τα κατοικημένα νησιά έχουν θαλάσσιες ζώνες 18:01Αντικαπνιστικός νόμος: Πελάτες βγαίνουν για τσιγάρο και γίνονται “καπνός”17:48Ο καιρός για τους αγρότες17:35Λαγκάρντ: εντυπωσιακά τα αποτελέσματα της Ελλάδας σε ανάπτυξη και πλεονάσματα17:23Διπλωματικές πηγές: H Τουρκία εκβίασε τη Λιβύη για να υπογράψει τη συμφωνία17:10Μητσοτάκης: η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα16:57“Διδώ”: υπερθέαμα από κεραυνούς στην Σάμο (εικόνες)16:44Πέθανε ο “Big Bird” του Sesame Street16:31Τσίπρας: κυρώσεις στην Τουρκία για να μη χρειαστούν δράσεις πέραν της διπλωματίας16:20Ο καθηγητής κιθάρας που κατηγορείται για βιασμό ανηλίκου (εικόνες)16:08Absolut Eros Edition: γιόρτασε την αγάπη με το άλλο σου μισό!15:55Γεννηματά: Αρκετά πια με την ανοχή στον Ερντογάν15:46Ευρωπαϊκή Πίστη: Βράβευση των αριστούχων νεοεισαχθέντων φοιτητών του ΕΚΠΑ15:33Γρίπη: άλλοι δύο ασθενείς στην Εντατική15:21Έλλη Κοκκίνου: Το “διάλειμμα” από τις μεγάλες πίστες και ο μονάκριβος γιος της (βίντεο)15:08
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο