LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 22 Απριλίου 2019 06:41

Ισοψηφία “θρίλερ” στις προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία (βίντεο)

Με ελάχιστη διαφορά «τερμάτισαν» οι δύο από τους τρεις υποψήφιους. Ποιοι πάνε στο δεύτερο γύρο.

Βόρεια Μακεδονία - εκλογές

Οι δύο βασικοί αντίπαλοι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, που διεξήχθη χθες Κυριακή, ο Στέβο Πεντάροφσκι και η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σχεδόν ισοψήφησαν. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας, με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, ο πρώτος, ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, συγκέντρωσε ποσοστό 42,72% (317.690 ψήφους), ενώ η δεύτερη, η υποψήφια του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, έλαβε ποσοστό 42,6% (316.741 ψήφους).

Ο τρίτος υποψήφιος, ο οποίος στηρίχθηκε από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης («Συμμαχία για τους Αλβανούς» και «BESA») συγκέντρωσε ποσοστό 10,3% (76.775 ψήφους).

Ο Στέβο Πεντάροφσκι λίγο πριν από τα μεσάνυχτα υποστήριξε ότι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών επικράτησε η επιλογή που οραματίζεται και επιθυμεί ο ίδιος, μια κοινωνία για όλους, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η επιλογή αυτή θα επιβραβευθεί στον δεύτερο γύρο και πως «θα είναι ο νέος Πρόεδρος της δημοκρατικής, προοδευτικής και ευρωπαϊκής Βόρειας Μακεδονίας».

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ συνεχάρη τον Στέβο Πεντάροφσκι για την επικράτησή του, έστω με μικρή διαφορά, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η διαφορά θα αυξηθεί στον δεύτερο γύρο, καθώς - όπως υποστήριξε - ο Πεντάροφσκι και οι θέσεις και οι απόψεις του είναι προοδευτικές και ενώνουν τον λαό, ενώ η Σιλιάνοφσκα και το VMRO-DPMNE εκφράζουν τη συντήρηση και διχάζουν τους πολίτες.

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξέφρασε την ικανοποίησή της για το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ έχει απολέσει τη νομιμοποίησή της και πρέπει να σκεφθεί σοβαρά το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι ισχυρίστηκε ότι ο πραγματικός νικητής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών είναι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και το κόμμα του οποίου ηγείται ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε ότι ο λαός τιμώρησε την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ για την άσχημη και αποκαρδιωτική, όπως την χαρακτήρισε, κατάσταση στη χώρα. Ο Μίτσκοσκι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θα επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο νέος (ή η νέα) πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας θα εκλεγεί στον δεύτερο γύρο, την 5η Μαΐου, εφόσον το ποσοστό της συμμετοχής στη διαδικασία ξεπεράσει το 40%. Όλα τα ενδεχόμενα φαντάζουν πιθανά.

Στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν ο 56χρονος Πεντάροφσκι, ο εθνικός συντονιστής της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, και η 65χρονη Σιλιάνοφσκα, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων.

Για να θεωρηθούν έγκυρες οι προεδρικές εκλογές, πρέπει το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο να ξεπεράσει το 40%. Σε διαφορετική περίπτωση, οι εκλογές θα ακυρωθούν και θα προκηρυχθούν νέες.

Στον χθεσινό πρώτο γύρο, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε περίπου στο 42%, ήταν δηλαδή το χαμηλότερο όλων των προεδρικών εκλογών που έχουν διεξαχθεί στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑπειλές Ζαχάροβα κατά της Ελλάδας: Η Ρωσία θα απαντήσει στην κοινή παραγωγή drones με την Ουκρανία – Η απάντηση της ΑθήναςΧθες 23:10 | Ειδήσεις

«Απειλές κατά κυρίαρχων κρατών αυτοδικαίως απορρίπτονται» αντέτειναν διπλωματικές πηγές της Αθήνας.

Ο Ζελένσκι έλαβε το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ - Θα συνομιλήσει με τον Τραμπ τις επόμενες ημέρεςΧθες 19:37 | Ειδήσεις

Τι αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ουκρανού Προέδρου.

Κύκλωμα Ρομά με τηλεφωνικές απάτες: Εκβίασαν 10χρονο παιδί - "Η μαμά σου μου χρωστάει"Χθες 19:50 | Ειδήσεις

Ένας από τους κακοποιούς φέρεται να εκβίασε τηλεφωνικά 10χρονο παιδί, προκειμένου να του παραδώσει χρήματα και κοσμήματα που υπήρχαν στο σπίτι.   

Δολοφονία Γιάννη Λάλα: Προσωρινά κρατούμενοι και οι τέσσερις κατηγορούμενοιΧθες 19:55 | Ειδήσεις

Σε βάρος των τεσσάρων κατηγορουμένων, έχει ασκηθεί βαρυτατη ποινική δίωξη για σειρά κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σοκ στην Πορτογαλία: Εννιάχρονο αγόρι ακρωτηριάστηκε από συμμαθητές του σε τουαλέτα σχολείου23:59Ολυμπιακός: Τραυματίας ο Πασχαλάκης23:46Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 49χρονος που πέταξε πέτρα σε λεωφορείο23:32«Κατάπιε» και την Ντουμπάι ο Παναθηναϊκός με 103-8223:18Απειλές Ζαχάροβα κατά της Ελλάδας: Η Ρωσία θα απαντήσει στην κοινή παραγωγή drones με την Ουκρανία – Η απάντηση της Αθήνας23:04Πιερρακάκης: Η ελληνική οικονομία κατατάσσεται σε εκείνες με τις ισχυρότερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη22:50Έκλεβαν ρούχα από καταστήματα στην Αττική και τα μεταπωλούσαν στην Αλβανία - Οκτώ συλλήψεις 22:36Η Ρωσία παρέδωσε 1.000 σορούς Ουκρανών στρατιωτών22:22Παναθηναϊκός: Τραυματίστηκε ο Οσμάν στο πρώτο δεκάλεπτο με την Ντουμπάι22:08Δήμος Αθηναίων: Νέος κανονισμός κυκλοφορίας και στάθμευσης για τα πατίνια – Τι αλλάζει21:54Συνελήφθη ένας άνδρας για κατοχή αρχαίων αντικειμένων και θρησκευτικών εικόνων21:40Πειραιάς: 34χρονος γρονθοκόπησε οδηγό ταξί και προκάλεσε ζημιές στο όχημα21:26Αποκλειστικό ΑΝΤ1: "Σπάει" τη σιωπή του ο υπαρχηγός του κυκλώματος καζίνο21:12Ο Ζελένσκι έλαβε το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ - Θα συνομιλήσει με τον Τραμπ τις επόμενες ημέρες20:58ΟΠΕΚΕΠΕ - Η Ρίτσα Μπιζόγλη στον ΑΝΤ1 για τον "Φραπέ" και τον "Χασάπη"20:48Δολοφονία Γιάννη Λάλα: Προσωρινά κρατούμενοι και οι τέσσερις κατηγορούμενοι20:38Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή20:24Κύκλωμα Ρομά με τηλεφωνικές απάτες: Εκβίασαν 10χρονο παιδί - "Η μαμά σου μου χρωστάει"20:10Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έγινε από τους πρώτους οδηγούς που δέχονται ψηφιακό πρόστιμο 19:56Βορίζια: Την Παρασκευή η απόφαση για το αν θα προφυλακιστεί ο 23χρονος19:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο