LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 21 Απριλίου 2019 09:22

Αεροπορικές επιδρομές στην Τρίπολη της Λιβύης

Κλιμακώνονται οι εχθροπραξίες, ενώ ξεπερνούν τους 200 οι νεκροί τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

επίθεση αυτοκτονίας -  υπουργείο Εξωτερικών - Λιβύη

(φωτογραφία αρχείου)

Αεροπορικές επιδρομές και εκρήξεις σημειώθηκαν τη νύχτα του Σαββάτου στην Τρίπολη της Λιβύης, καθώς οι εχθροπραξίες κλιμακώνονται μετά την έναρξη της επιχείρησης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (Λ.Ε.Σ.), με σκοπό να αποσπαστεί η πόλη από τις δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.

Δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters και κάτοικοι είπαν πως είδαν αεροσκάφος να κάνει κύκλους για πάνω από 10 λεπτά στον ουρανό της πρωτεύουσας και να ανοίγει πυρ σε διάφορα σημεία. Αεροσκάφος ακούστηκε και πάλι τις πρώτες πρωινές σήμερα να κάνει κύκλους πριν ακουστεί μια πολύ ισχυρή έκρηξη.

Δεν είναι ξεκάθαρο εάν τα πλήγματα έκανε πολεμικό αεροσκάφος ή τηλεχειριζόμενο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV). Οι κάτοικοι έχουν κάνει λόγο για βομβαρδισμούς από UAV τις τελευταίες ημέρες, κάτι όμως που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα. Οι εκρήξεις που ακούστηκαν τη νύχτα ήταν ισχυρότερες από αυτές σε προηγούμενες επιδρομές.

Κάτοικοι έκαναν λόγο για εκτοξεύσεις πολλών πυραύλων, ένας από τους οποίους πιστεύεται πως έπληξε στρατόπεδο κυβερνητικών δυνάμεων στη συνοικία Σαμπάα, στον νότιο τομέα της Τρίπολης, όπου σημειώνονται οι σφοδρότερες μάχες.

Λιβύη - πόλεμος

Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ άρχισαν την επιχείρησή τους την 4η Απριλίου, αλλά ως τώρα δεν έχει μπορέσει να ξεπεράσει τις θέσεις άμυνας των δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στην διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, στο νότιο τμήμα της Τρίπολης.

Αν επιβεβαιωθεί ότι έγινε χρήση UAV, αυτό θα σημάνει τη χρήση τεχνολογικά πιο εξελιγμένων μέσων στη σύγκρουση. Ο Λ.Ε.Σ. βασίζεται μέχρι τώρα κυρίως σε πεπαλαιωμένα μαχητικά σοβιετικής κατασκευής, τα απομεινάρια της πολεμικής αεροπορίας του Μουάμαρ Καντάφι, που ανατράπηκε το 2011, χωρίς ιδιαίτερη ακρίβεια στον προσδιορισμό και την προσβολή στόχων, καθώς και επίσης πεπαλαιωμένα ελικόπτερα, σύμφωνα με κατοίκους και στρατιωτικές πηγές.

Στο παρελθόν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος προσέφεραν αεροπορική υποστήριξη στις δυνάμεις του Χάφταρ, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που επέτρεψαν στον ΛΕΣ να πάρει τον πλήρη έλεγχο της ανατολικής Λιβύης. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτος είχαν επίσης εξαπολύσει επιδρομές στην Τρίπολη το 2014, για να βοηθήσουν μια δύναμη προσκείμενη στον Χάφταρ σε προηγούμενη έξαρση των συγκρούσεων, είχαν πει τότε Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Μετά το 2014, τα Εμιράτα και η Αίγυπτος προμήθευσαν τον Λ.Ε.Σ. με εξοπλισμό, όπως κάποια μαχητικά και ελικόπτερα, βοηθώντας τον Χάφταρ να πάρει το πάνω χέρι στον οκταετή πόλεμο στη Λιβύη, σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ.

Οι μάχες στην Τρίπολη έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 227 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 1.128, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Την Παρασκευή, δύο παιδιά σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Τρίπολης, σύμφωνα με κατοίκους.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτήΧθες 20:03 | Ειδήσεις

Κρατούμενος θα παραμείνει μέχρι την απολογία του ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό του βουλευτή Βασιλη Γραμμένου.

Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις ΕυρωεκλογέςΧθες 20:12 | Ειδήσεις

Σε 86 από τις 122 σελίδες της απόφασης, αναλύονται οι λόγοι που "μπλόκαραν" τους Σπαρτιάτες.

Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορίαΧθες 19:47 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρουσίαση του προγράμματος "Αιγίς" για την πολιτική προστασία.

Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)Χθες 19:04 | Ειδήσεις

Πως μια φορητή μνήμη βοήθησε τους αστυνομικούς να "ξεκλειδώσουν" πρόσωπα και καταστάσεις. Νέες εικόνες από τους οπαδούς πριν απο το μοιραίο χτύπημα στον αστυνομικό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γιώργος Γεννηματάς: ο εμπνευστής του ΕΣΥ07:01Rapid test δωρεάν την Πέμπτη σε 186 σημεία06:48Τροχαίο δυστύχημα στην Ημαθία06:34Εορτολόγιο - 25 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα06:21Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη06:07Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Πήραν το πλεονέκτημα έδρας οι “ερυθρόλευκοι”00:12Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:58Λονδίνο: αφηνιασμένα άλογα έσπειραν τον πανικό στους δρόμους της πόλης (βίντεο)23:45Παρά-Κολύμβηση: Μιχαλεντζάκης και Σταματοπούλου πήραν αργυρά μετάλλια23:18Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)23:04Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”22:51Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του Αεροδρομίου22:38H AEK “στρίμωξε” τον Παναθηναϊκό και είναι “αγκαλιά” με τον τίτλο22:25Ακίνητα: Τροπολογία για τα ύψη κτηρίων, μετά τις αντιδράσεις (βίντεο)22:12Ισπανία - Σάντσεθ: Προς παραίτηση ο Πρωθυπουργός, για την έρευνα στην σύζυγο του21:59Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)21:45Άρης - Ολυμπιακός: Ισοπαλία…. “πονοκέφαλος” για τους ερυθρόλευκους21:32Πρωτομαγιά - Απεργία: ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή21:18Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης: Ο Πετρούνιας στον τελικό21:04Make-A-Wish Ελλάδος: 29 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Ευχής20:51
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο