LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 20 Απριλίου 2019 15:53

Γερμανικός Τύπος: Το θέμα των αποζημιώσεων δεν έχει κλείσει

Να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση για το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων καλούν αναλυτές τη γερμανική κυβέρνηση.

Βιβλίο - γερμανικές αποζημιώσεις - Sueddeutsche Zeitung

Την ανάγκη να ανταποκριθεί η Γερμανία στο αίτημα του ελληνικού κοινοβουλίου για τις γερμανικές αποζημιώσεις, επισημαίνουν Γερμανοί σχολιαστές με άρθρα τους σε τρεις γερμανικές εφημερίδες: τη Frankfurter Allgemine Zeitung, τη Sueddeutsche Zeitung και τη Νeues Deutschland.

Frankfurter Allgemine Zeitung (FAZ): Να μην σβηστούν με την υπεροψία του ισχυρού οι αποζημιώσεις

Υπάρχουν Γερμανοί που αγνοούν σε πόσο μεγάλο βαθμό εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα η μνήμη των εγκλημάτων των ναζί / εθνικοσοσιαλιστών κατακτητών σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες - συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Επιπλέον, η χώρα χρειάστηκε περισσότερο χρόνο από άλλους για να ανακάμψει από τη «γερμανική βασιλεία του τρόμου».

Ήταν επομένως ένα θαύμα η φιλική διάθεση (των Ελλήνων) προς τη Γερμανία, η οποία σύντομα θεωρήθηκε δεδομένη. Ωστόσο, δεν ήταν συνδεδεμένη με τη λήθη εκείνων των γεγονότων που σχεδόν κάθε οικογένεια στην Ελλάδα μπορεί να διηγηθεί.

Βέβαια, και οι ίδιοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι η πιο πρόσφατη απαίτηση για αποζημιώσεις δεν είναι ρεαλιστική. Μια κακή συμβουλή, ωστόσο, θα ήταν να σβήσουμε με την υπεροψία του ισχυρού εντελώς από το τραπέζι τη ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική κυβέρνηση.

Στην επεξεργασία του παρελθόντος μας για το Τρίτο Ράιχ ανήκουν ακριβώς η προσπάθεια συμφιλίωσης και στενότερης συνεργασίας. Διότι στο ελληνικό κοινοβούλιο, όλα τα κόμματα υποστηρίζουν την απαίτηση για αποζημιώσεις. Τις απορρίπτει μόνο τη φασιστική «Χρυσή Αυγή». Με αυτήν οι δημοκράτες δεν πρέπει να έχουν τίποτα το κοινό.

Sueddeutsche Zeitung: Σημαντικότερη από τις χρονοβόρες αγωγές η βοήθεια προς την Ελλάδα

Σε λίγες εβδομάδες, συμπληρώνονται 75 χρόνια από τη σφαγή του Δίστομο. Τον Ιούνιο του 1944, δολοφονήθηκαν 218 άνθρωποι από μια μονάδα των SS στο μικρό χωριό που δεν απέχει πολύ από τους αρχαίους Δελφούς, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών. Οι απόγονοι των θυμάτων έφεραν την υπόθεση στα ανώτατα δικαστήρια, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τελικά έχασαν όλες τις δίκες για αποζημιώσεις, επειδή το διεθνές δίκαιο δεν δίνει σε ιδιώτες το δικαίωμα να τις διεκδικήσουν. Αλλά η μακρά σειρά των δικών είχε ως αποτέλεσμα να έχει γίνει γνωστό το θέμα της φρικώδους ναζιστικής κατοχής της Ελλάδα στο Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, της οποίας το Δίστομο αποτελεί ορόσημο και έχει γίνει συνείδηση σε ένα ευρύτερο κοινό στη Γερμανία.

Και οι απαιτήσεις για αποζημιώσεις που εγείρει τώρα η ελληνική κυβέρνηση είναι πιθανό να καταλήξουν στα ανώτατα δικαστήρια. Μέχρι να βγουν οι αποφάσεις θα χρειαστούν χρόνια και το εάν θα υπάρξει κάποιο είδος νομικής ειρήνης είναι ανοικτό. Θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο για να υπάρξει μια αμοιβαία πολιτική προσέγγιση.

Για παράδειγμα, το Βερολίνο θα μπορούσε να διαθέσει επαρκέστερα ποσά στα Ταμεία που έχουν δημιουργηθεί για κοινά σχέδια διατήρησης της μνήμης, από ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως. Αυτό που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι οι επενδύσεις. Να εξαναγκαστούν γερμανικές εταιρείες να το κάνουν δεν γίνεται, μπορούν όμως να ενθαρρυνθούν. Στο θέμα αυτό θα μπορούσαν το Βερολίνο και η Αθήνα να συνεργαστούν «φιλικά» και «επί ίσοις όροις"», όπως επιθυμεί τώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας - δηλαδή πράξεις αντί αγωγών.

Νeues Deutschland (ΝD): Το θέμα των αποζημιώσεων δεν έχει κλείσει. Διαπραγματευτείτε με τους Έλληνες!

«Το θέμα των αποζημιώσεων για τη ναζιστική εποχή δεν έχει κλείσει. Οι Γερμανοί θα πρέπει να ανταποκριθούν στο αίτημα του ελληνικού Κοινοβουλίου και να διαπραγματευτούν με την Ελλάδα για το θέμα αυτό.

Είναι δικαιολογημένο το ερώτημα γιατί συζητούνται αυτή τη στιγμή οι αποζημιώσεις και πάλι στην Ελλάδα. Αυτό σχετίζεται με τον κυρίαρχο ρόλο που διαδραματίζει η Γερμανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιδίως η γερμανική κυβέρνηση πίεσε μαζί με την τρόικα, αποτελούμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την κυβέρνηση της Αθήνας να ακολουθήσουν μια αυστηρή πολιτική λιτότητας, για να λάβει η υπερχρεωμένη Νοτιοευρωπαϊκή χώρα δάνεια ως αντάλλαγμα. Αυτή περιλάμβανε περικοπές των συντάξεων και των μισθών. Μια ανεξάρτητη πολιτική δεν ήταν πλέον δυνατή για την Ελλάδα. Αν και η χώρα έχει εξέλθει εδώ και καιρό από το λεγόμενο σχέδιο διάσωσης της Ε.Ε., η φτώχεια εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Επιπλέον, οι δανειστές έχουν επωφεληθεί από την "βοήθεια" τους για την Ελλάδα. Η Γερμανία αποκόμισε κέρδη δισεκατομμυρίων από τους τόκους.

Είναι κατανοητό ότι πολλοί Έλληνες αισθάνονται ότι αντιμετωπίζονται χωρίς σεβασμό. Όταν η χώρα αντιμετώπιζε το φάσμα της πτώχευσης, δεν έκανε κανείς την σκέψη στην γερμανική δημόσια ζωή ότι θα έπρεπε να συμπεριφέρονται διαφορετικά στον Ευρωπαίο εταίρο του διότι οι δολοφόνοι του ναζιστικού Ράιχ ήταν υπεύθυνοι για τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, την σχεδόν πλήρη εξολόθρευση της εβραϊκής κοινότητας, την λεηλασία της οικονομίας και την εκτεταμένη καταστροφή των υποδομών. Απέναντι σε χώρες που οι Γερμανοί έχουν διαπράξει τέτοια εγκλήματα πριν από μερικές δεκαετίες, είναι σκόπιμη η αυτοσυγκράτηση. Αντ 'αυτής, πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί, όπως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο τότε υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέδειξαν μια επαίσχυντη αλαζονεία εκείνες τις μέρες της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Ας ελπίσουμε ότι κάποια μέρα θα λάβουν το λογαριασμό».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΆγιος Δημήτριος: Ιδιοκτήτες ψητοπωλείου δέχθηκαν πυροβολισμούς από τρία άτομαΣήμερα 08:27 | Ειδήσεις

Οι ιδιοκτήτες φέρουν τραύματα σε πόδι, μηρό και γάμπα και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Θεσσαλονίκη: Νεκρή ηλικιωμένη μετά από τη φωτιά σε διώροφη κατοικίαΣήμερα 08:01 | Ειδήσεις

Τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστα.

Πρεμιέρα για τις χειμερινές εκπτώσεις - Ποιες Κυριακές θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματαΣήμερα 06:31 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς, περίπου 6 στους 10 καταναλωτές πραγματοποιούν αγορές κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων, με βασική στόχευση την κάλυψη προσωπικών και οικογενειακών αναγκών.

Έντονο κύμα ψύχους σαρώνει τη χώρα - Πού θα χιονίσειΣήμερα 06:56 | Ειδήσεις

Παγετός, κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια, θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νέος Κόσμος - Καταγγελία στο Καλημέρα Ελλάδα, για το μπαλκόνι που έπεσε σε αυτοκίνητο: "Ποιος θα με αποζημιώσει;"08:58Άγιος Δημήτριος: Ιδιοκτήτες ψητοπωλείου δέχθηκαν πυροβολισμούς από τρία άτομα08:44Κορυδαλλός: Συνελήφθη 40χρονος που έπαιζε δυνατά μουσική - Κατασχέθηκαν έξι ηχεία08:30Θεσσαλονίκη: Νεκρή ηλικιωμένη μετά από τη φωτιά σε διώροφη κατοικία08:16Λος Άντζελες: Φορτηγό έπεσε πάνω σε διαδηλωτές υπέρ του Ιράν08:02Αταμάν: Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό που νίκησε με 40 πόντους την Καρδίτσα, όταν είσαι μεγάλη ομάδα έτσι πρέπει να κερδίζεις07:48Τραμπ: Το Ιράν θέλει να διαπραγματευτεί - Σε εξέλιξη προετοιμασία για πιθανή συνάντηση07:34Κιλκίς: Συνελήφθησαν 2 άτομα για ναρκωτικά - Κατασχέθηκε ένα κιλό ακατέργαστης κάνναβης07:20Έντονο κύμα ψύχους σαρώνει τη χώρα - Πού θα χιονίσει07:06Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μαδρίτη - Στο επίκεντρο Ουκρανία και Μέση Ανατολή06:52Πρεμιέρα για τις χειμερινές εκπτώσεις - Ποιες Κυριακές θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα06:38Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 12 Ιανουαρίου06:24Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα06:10Grateful Dead – Μπομπ Γουίρ: Πέθανε ο συνιδρυτής του συγκροτήματος23:59Bloomberg: Βρετανία και Γερμανία συζητούν την ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στη Γροιλανδία23:47Αγρίνιο: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ η σπείρα που είχε ξαφρίσει έξι σπίτια 23:35Ποδαρικό στο 2026 με "τρίποντο" ο Παναθηναϊκός κόντρα στον Πανσερραϊκό23:21Μαρούσι – Προμηθέας Πάτρας: Επιστροφή στις νίκες για τους γηπεδούχους23:07Θήβα: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες22:53Missing Alert για την εξαφάνιση 59χρονου22:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο