LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 20 Απριλίου 2019 13:32

“Τροχάδην” της Αθήνας για προαπαιτούμενα και ελαφρύνσεις

Ποια ζητήματα θα βρεθούν στο επίκεντρο της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Τσακαλώτος

Του Νίκου Ρογκάκου 

Δεκαέξι ημέρες έχεις στην διάθεσή του του υπουργείο Οικονομικών για να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες των προαπαιτούμενων πριν την έλευση των Επικεφαλής των Θεσμών την Αθήνα, την Δευτέρα 6 Μαΐου.

Αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα, θα βρίσκονται στην Αθήνα ο Ντέκλαν Κοστέλο από την Κομισιόν και οι ομόλογοί του από τους υπόλοιπους θεσμούς, για την εκκίνηση της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης σε επίπεδο υπουργών.

Οι δανειστές θα ξεκινήσουν το «σκανάρισμα» σε μία σειρά προαπαιτούμενων πολλά από τα οποία αποτελούν «ουρές» από την δεύτερη αξιολόγηση. Η προεργασία έχει ήδη γίνει από τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία βρέθηκαν αρχές Απριλίου στην Ελλάδα για να επιταχύνουν τις διαδικασίες με το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων στο διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη και να ανοίξουν την «αυλαία» της 3ης αξιολόγησης.

Η αποστολή περιελάμβανε και τους επικεφαλής οι οποίοι ανέβαλαν την επίσκεψη από τη στιγμή που οι διατάξεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας προσαρμόστηκαν στα  μέτρα των ευρωπαϊκών θεσμών και ψηφίστηκαν εν συνεχεία από την ελληνική βουλή.

Οι παροχές ανησυχούν τους Θεσμούς

Με τις νέες παροχές και τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση για την ανακούφιση νοικοκυριών, καταναλωτών και τις ρυθμίσεις για τις οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που προωθούνται και με τις συζητήσεις για να μην εφαρμοστεί η μείωση στο αφορολόγητο να έχουν ανοίξει για τα καλά, η έλευση των δανειστών στην χώρας μας κρίνεται από  ευρωπαϊκές πηγές επιβεβλημένη.

 Είναι σαφές ότι όλες οι προεκλογικές πρωτοβουλίες θα βρεθούν «επί τάπητος» με τους θεσμούς αφού πρόκειται για υψηλής αξίας «αντίμετρα» για την κυβέρνηση που θα συμβάλλουν στο κλείσιμο της δημοσκοπικής ψαλίδας.

Το «μπρα ντε φερ» του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους πιστωτές προδιαγράφεται ιδιαίτερα δύσκολο καθώς ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει πέσει πάνω στον «Βρυξελλιώτικο τοίχο» με τις 120 δόσεις με τους θεσμούς να ζητούν προσαρμογή των διατάξεων για τις ρυθμίσεις των χρεών προς την εφορία.

Σε αυτό το πλαίσιο στο επίκεντρο της 3ης αξιολόγησης θα βρεθούν κάποιες  «ουρές» από την 2η μαζί με κάποια νέα «φρέσκα» κεφάλαια.

 

Τα θέματα της 3ης Αξιολόγησης

  1. Το  «πακέτο» ελαφρύνσεων και παροχών Τσίπρα σε καύσιμα, ΦΠΑ και 13η σύνταξη σε συνδυασμό με τον τρόπο χρηματοδότησης των μέτρων
  2. Οι διατάξεις με τις ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία
  3. Η εφαρμογή του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία
  4. Η πλήρης αναθεώρηση του ν. Κατσέλη τους επόμενους μήνες
  5. Πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των αναβολών από τα δικαστήρια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών
  6. Η εισπρακτικότητα των φόρων
  7. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ελληνικού κράτους
  8. Η πορεία του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων
  9. Η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ
  10. Τα οφέλη της αύξησης του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην ανταγωνιστικότητα και στην απασχόληση
  11. Προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με την τόνωση της ανάπτυξης.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)Χθες 20:27 | Ειδήσεις

"Όταν θα λάβετε το επόμενο sms μην το αμελήσετε", είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του εθνικού προγράμματος "Προλαμβάνω".

Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)Χθες 19:43 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας για την κατακόρυφη, όπως είπε, αύξηση του πυροσβεστικού εξοπλισμού της χώρας για τη φετινή χρονιά.

Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φοράΧθες 21:19 | Ειδήσεις

Απόψε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής ο «χρυσός» Έλληνας Ολυμπιονίκης κατάφερε να κάνει ό,τι κανένας άλλος γυμναστής στα 69 χρόνια ιστορία του θεσμού.

Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)Χθες 20:32 | Ειδήσεις

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για "επαγγελματίες κατευναστές" και εγκάλεσε ευθέως την κυβέρνηση ότι υποβαθμίζει την 50ή επέτειο της εισβολής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γκάρι Κασπάροφ - Ρωσία: Ένταλμα για σύλληψη του σκακιστή23:59Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: ήττα στο “game 2” για τους ερυθρόλευκους23:48Κασσελάκης: “Πυρά” στην κυβέρνηση από Χίο και Σάμο (εικόνες)23:38Οχάιο: Άνδρας πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση - “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” φώναζε (βίντεο) 23:25Πάτρα: Συλλήψεις για επιθέσεις σε αστυνομικούς και φθορές σε λεωφορεία23:11Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)22:59Σάββατο του Λαζάρου - Καιρός: τοπικές μπόρες και βοριάδες22:45 Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση22:31Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο χασάπης της Γάζας22:18Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:37BCL: Το Περιστέρι πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε21:23Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:12Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο