LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 19 Απριλίου 2019 14:34

Τα υπερπλεονάσματα ανοίγουν τον δρόμο για φοροελαφρύνσεις

Τα σενάρια που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης και πότε θα «κλειδώσουν».

Ελλάδα - Πλεόνασμα

 Του Νίκου Ρογκάκου

Με ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων πορεύεται η Κυβέρνηση στον δρόμο προς της Ευρωεκλογές, ενώ τα μέτρα αυτά αναμένεται να οριστικοποιηθούν με την επιστροφή του Πρωθυπουργού από την Κίνα.

Σε κάθε περίπτωση οδηγός για τις όποιες ελαφρύνσεις θα αποτελέσουν και οι ανακοινώσεις της Eurostat την Μεγάλη Τρίτη για το πλεόνασμα του 2018, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών έχουν «προεξοφλήσει» μία νέα σημαντική υπέρβαση για τέταρτη συνεχή χρονιά, του στόχου με το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,9% του ΑΕΠ.

Οι προβλέψεις στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (2019 -2022) και στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το 2018 ήταν για πρωτογενές αποτέλεσμα 3,56% του ΑΕΠ και 3,82% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

Όσο ο προϋπολογισμός συνεχίσει να παράγει υπερπλεονάσματα (με τα στοιχεία στο πρώτο τρίμηνο του 2019 να δείχνουν υπέρβαση 1,46 δις ευρώ) η κάλυψη του κόστους των νέων παρεμβάσεων στην άμεση και την έμμεση φορολογία θα γίνει χωρίς ενστάσεις από τους θεσμούς, οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία «ζυγίζουν» τις δημοσιονομικές αντοχές του προϋπολογισμού.

Σε συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης έκαναν τις πρώτες ασκήσεις «επί χάρτου» σχετικά με το είδος των φοροελαφρύνσεων, το εύρος των μειώσεων και το δημοσιονομικό κόστος που θα έχουν στο προϋπολογισμό χωρίς να διαταράσσεται η πρόβλεψη για πλεόνασμα 3,5% που ορίζει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας.

Οι ελαφρύνσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου έχουν μπει διάφορες ιδέες για παρεμβάσεις αλλά και μέτρα «ανακούφισης» των νοικοκυριών με:  

1.      μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα (ιδιαίτερα στη βενζίνη)

2.      μείωση του υψηλού ΦΠΑ από το  24% στο 22%

3.      ενδεχομένως και την επαναφορά της «13ης σύνταξης»

4.      μείωση του ΦΠΑ στον χώρο της εστίασης από το 24% στο 13%

5.      μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 22% από 24% & του χαμηλού από το 13% στο 12%

Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, σύμφωνα με τα ίδιες πληροφορίες, συζήτησαν και για το «κομμάτι» του ελληνικού χρέους των 3,7 δις ευρώ που βαρύνεται με υψηλό κόστος εξυπηρέτησης καθώς έχει επιτόκιο 5,13% και το οποίο το υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει ήδη κινήσεις για την πρόωρη αποπληρωμή.

Ο λόγος για τις δόσεις του 2019 και του 2020 που έχει η Ελλάδα  προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αν όχι σήμερα λόγω του Πάσχα των Καθολικών που είναι αυτή την εβδομάδα τότε την επόμενη (σ.σ. που είναι και το πιο πιθανό σενάριο)  το υπουργείο  Οικονομικών θα αποστείλει αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για έγκριση της πρόωρης αποπληρωμής των 3,7 δις ευρώ των υποχρεώσεων προς το Ταμείο.   

Ο ESM πρέπει να δώσει έγκριση για κατ' εξαίρεση πρόωρη εξόφληση των 3,7 δις ευρώ (waiver), διότι οι συμφωνίες με τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης τα οποία προσέφυγαν στη δανειακή βοήθειά του προβλέπουν ότι έχει καθεστώς «προτιμώμενο πιστωτή» (preferred creditor), όπως και το ΔΝΤ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔένδιας στον ΑΝΤ1: Αποκτούμε τις 4 πιο ισχυρές φρεγάτες στον πλανήτηΧθες 19:12 | Ειδήσεις

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, υπογράμμισε ότι «δημιουργούμε τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις στην Ιστορία του ελληνισμού». Τι μήνυμα που έστειλε στην Άγκυρα.

Τέλλογλου για το "φιάσκο" με τις τηλεπικοινωνίες: Υπήρχαν προειδοποιήσεις της Ε.Ε. εδώ και 3 χρόνιαΧθες 18:13 | Ειδήσεις

Πολλαπλές ήταν οι προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσταση στις τηλεπικοινωνίες, πριν το μπλακάουτ στο FIR Αθηνών.

Ελληνοτουρκικά: Νέες προκλήσεις από τουρκικά αεροσκάφη στο ΑιγαίοΧθες 20:45 | Ειδήσεις

Τα τουρκικά αεροσκάφη, πραγματοποίησαν παραβάσεις του FIR Αθηνών και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Απάτες SMS Blaster: Υπέκλεπταν τραπεζικά δεδομένα με εξοπλισμό μέσα από...πορτ μπαγκάζΧθες 18:22 | Ειδήσεις

Πώς λειτουργούσε η εγκληματική οργάνωση.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φρέντι Μέρκιουρι: Πέθανε η “κρυφή” του κόρη σε ηλικία 48 ετών23:59Μενίδι: Ειδική αστυνομική επιχείρηση σε οικισμούς - 13 συλλήψεις23:46Missing Alert για την εξαφάνιση 13χρονου23:32Αττική: Εξαρθρώθηκε συμμορία που λήστευε βενζινάδικα και μίνι μάρκετ - 5 συλλήψεις23:18Χονγκ Κονγκ: Στους 168 οι νεκροί από τη φονική πυρκαγιά του Νοεμβρίου23:04Μπάγερν Μονάχου – Παναθηναϊκός: Λύγισαν… στο τέλος οι “πράσινοι”22:48Ηγουμενίτσα: Καραμπόλα τριών οχημάτων - Τραυματίστηκε διανομέας 22:34Λευκός Οίκος: Η αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στη Γροιλανδία δεν αλλάζει τον στόχο του Τραμπ22:20Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 21χρονος για κατοχή και διακίνηση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών (εικόνες)22:06Κυρανάκης σε Πέρκα: Μην τσιρίζετε, εδώ είναι βουλή, δεν είναι η κουζίνα σας21:50Αίγιο: Νέο περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων - Στο νοσοκομείο 16χρονος21:36Euroleague: Πρόστιμο στον Αταμάν για σχόλια του21:22Ιράν: Ο Τραμπ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης21:08Ελληνοτουρκικά: Νέες προκλήσεις από τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο20:54Τέλλογλου για το "φιάσκο" με τις τηλεπικοινωνίες: Υπήρχαν προειδοποιήσεις της Ε.Ε. εδώ και 3 χρόνια20:40ANT1 Sports: Τα ζευγάρια των ημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδας20:26Γροιλανδία: Η Ρωσία εκφράζει "σοβαρή ανησυχία" για την αποστολή επιπλέον νατοϊκών δυνάμεων20:12Φενέρμπαχτσε: Ποινή φυλάκισης σε 2 ποδοσφαιριστές της19:58Πιερρακάκης για IRIS: Διπλασιάζονται τα όρια πληρωμών19:44Δένδιας στον ΑΝΤ1: Αποκτούμε τις 4 πιο ισχυρές φρεγάτες στον πλανήτη19:29
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο