LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 19 Απριλίου 2019 14:34

Τα υπερπλεονάσματα ανοίγουν τον δρόμο για φοροελαφρύνσεις

Τα σενάρια που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης και πότε θα «κλειδώσουν».

Ελλάδα - Πλεόνασμα

 Του Νίκου Ρογκάκου

Με ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων πορεύεται η Κυβέρνηση στον δρόμο προς της Ευρωεκλογές, ενώ τα μέτρα αυτά αναμένεται να οριστικοποιηθούν με την επιστροφή του Πρωθυπουργού από την Κίνα.

Σε κάθε περίπτωση οδηγός για τις όποιες ελαφρύνσεις θα αποτελέσουν και οι ανακοινώσεις της Eurostat την Μεγάλη Τρίτη για το πλεόνασμα του 2018, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών έχουν «προεξοφλήσει» μία νέα σημαντική υπέρβαση για τέταρτη συνεχή χρονιά, του στόχου με το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,9% του ΑΕΠ.

Οι προβλέψεις στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (2019 -2022) και στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το 2018 ήταν για πρωτογενές αποτέλεσμα 3,56% του ΑΕΠ και 3,82% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

Όσο ο προϋπολογισμός συνεχίσει να παράγει υπερπλεονάσματα (με τα στοιχεία στο πρώτο τρίμηνο του 2019 να δείχνουν υπέρβαση 1,46 δις ευρώ) η κάλυψη του κόστους των νέων παρεμβάσεων στην άμεση και την έμμεση φορολογία θα γίνει χωρίς ενστάσεις από τους θεσμούς, οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία «ζυγίζουν» τις δημοσιονομικές αντοχές του προϋπολογισμού.

Σε συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης έκαναν τις πρώτες ασκήσεις «επί χάρτου» σχετικά με το είδος των φοροελαφρύνσεων, το εύρος των μειώσεων και το δημοσιονομικό κόστος που θα έχουν στο προϋπολογισμό χωρίς να διαταράσσεται η πρόβλεψη για πλεόνασμα 3,5% που ορίζει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας.

Οι ελαφρύνσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου έχουν μπει διάφορες ιδέες για παρεμβάσεις αλλά και μέτρα «ανακούφισης» των νοικοκυριών με:  

1.      μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα (ιδιαίτερα στη βενζίνη)

2.      μείωση του υψηλού ΦΠΑ από το  24% στο 22%

3.      ενδεχομένως και την επαναφορά της «13ης σύνταξης»

4.      μείωση του ΦΠΑ στον χώρο της εστίασης από το 24% στο 13%

5.      μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 22% από 24% & του χαμηλού από το 13% στο 12%

Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, σύμφωνα με τα ίδιες πληροφορίες, συζήτησαν και για το «κομμάτι» του ελληνικού χρέους των 3,7 δις ευρώ που βαρύνεται με υψηλό κόστος εξυπηρέτησης καθώς έχει επιτόκιο 5,13% και το οποίο το υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει ήδη κινήσεις για την πρόωρη αποπληρωμή.

Ο λόγος για τις δόσεις του 2019 και του 2020 που έχει η Ελλάδα  προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αν όχι σήμερα λόγω του Πάσχα των Καθολικών που είναι αυτή την εβδομάδα τότε την επόμενη (σ.σ. που είναι και το πιο πιθανό σενάριο)  το υπουργείο  Οικονομικών θα αποστείλει αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για έγκριση της πρόωρης αποπληρωμής των 3,7 δις ευρώ των υποχρεώσεων προς το Ταμείο.   

Ο ESM πρέπει να δώσει έγκριση για κατ' εξαίρεση πρόωρη εξόφληση των 3,7 δις ευρώ (waiver), διότι οι συμφωνίες με τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης τα οποία προσέφυγαν στη δανειακή βοήθειά του προβλέπουν ότι έχει καθεστώς «προτιμώμενο πιστωτή» (preferred creditor), όπως και το ΔΝΤ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟ Αντόνιο Κόστα συγκαλεί έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών μελών της Ε.ΕΧθες 22:40 | Ειδήσεις

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχε κύκλο επαφών, μετά την επιβολή νέων δασμών από τον Τραμπ, στις ευρωπαϊκές χώρες που δεν συμφωνούν μαζί του για την Γροιλανδία.

Ισπανία: Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Κόρδοβα - Εκτροχιάστηκαν δύο τρένα υψηλής ταχύτηταςΧθες 23:17 | Ειδήσεις

Σκηνές χάους στην Κόρδοβα - Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης.

Ταΰγετος: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης των ορειβατών - Στο νοσοκομείο οι τέσσερις τραυματίεςΧθες 22:19 | Ειδήσεις

Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ τους παρέλαβαν και τους μετέφεραν στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης.

Δολοφονία στο Αγρίνιο: Φόβοι για βεντέτα στην περιοχή - Σε επιφυλακή οι αρχέςΧθες 18:52 | Ειδήσεις

Με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση είναι αντιμέτωπος ο 44χρονος, που φέρεται να ομολόγησε τη δολοφονία του κοινοτάρχη στην Αιτωλοακαρνανία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μελόνι: Λανθασμένη η πρόβλεψη για αύξηση των δασμών23:59Πλασματικά ενοίκια: Μεγάλοι χαμένοι οι ευσυνείδητοι πολίτες23:48Ισπανία: Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Κόρδοβα - Εκτροχιάστηκαν δύο τρένα υψηλής ταχύτητας23:34ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Θρίαμβος της “Ένωσης” με δήμιο τον Γιόβιτς23:20Γυναικοκτονία: Σκότωσε την γυναίκα του και την έθαψε σε χωράφι23:07Η ΕΕ εξετάζει δασμούς 93 δισεκ. ευρώ στις ΗΠΑ ως αντίποινα μετά τις απειλές Τραμπ22:53Ο Αντόνιο Κόστα συγκαλεί έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών μελών της Ε.Ε22:39Ταΰγετος: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης των ορειβατών - Στο νοσοκομείο οι τέσσερις τραυματίες22:20Κουνούπια και κλιματική αλλαγή: Πώς τα νέα δεδομένα παρατείνουν την παρουσία τους και ευνοούν την εξάπλωσή τους22:00Ant1 Sports: Πρεμιέρα με το δεξί για την Σάκκαρη στο Australian Open21:41Ταΰγετος - Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Σπάρτης, στον ΑΝΤ1: Η επιχείρηση εξελίσσεται αργά αλλά ομαλά21:35ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός: Οι “πράσινοι” την νίκη και ο “Δικέφαλος” τις εντυπώσεις21:10ΥΠΕΘΟ: Πιο γρήγορες πληρωμές - Λιγότερες απευθείας αναθέσεις20:53Ακρίβεια: Κόβουν το κολατσιό απ'έξω οι Έλληνες - Εκτοξεύθηκαν οι τιμές στα κυλικεία20:48Τι καιρό θα κάνει την Δευτέρα20:38Δολοφονία στο Αγρίνιο: Φόβοι για βεντέτα στην περιοχή - Σε επιφυλακή οι αρχές20:34Συντάξεις Φεβρουαρίου 2026: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές;20:21ΠΑΟΚ – ΟΦΗ: Νίκη για τον “Δικέφαλο” και τώρα Μπέτις20:05Άνω Πατήσια: Φωτιά σε εγκαταλελειμμένο χώρο εργοστασίου19:48Χανιά: Συλλήψεις για διάρρηξη και ναρκωτικά19:33
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο