LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 19 Απριλίου 2019 08:55

Γερμανικός Τύπος: ο Τσίπρας εντείνει την πίεση στην Μέρκελ για τις επανορθώσεις

Εκτενή δημοσιεύματα για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων από την Αθήνα. Γερμανοί πολιτικοί στηρίζουν το ελληνικό αίτημα.

Δηλώσεις - Τσίπρας - Μέρκελ - Μαξίμου

Η Tagesspiegel έχει τίτλο «Η Ελλάδα ζητά επανορθώσεις από τη Γερμανία» και σημειώνει πως «για τη Γερμανία το θέμα θεωρείται λήξαν. Η Αθήνα το βλέπει ωστόσο διαφορετικά και θα μπορούσε να αξιώσει μέχρι και 290 δισεκατομμύρια ευρώ».

H Handelsblatt επιγράφει το ρεπορτάζ της με τον τίτλο: «Ο Τσίπρας εντείνει την πίεση στην Μέρκελ στη διαμάχη για τις πολεμικές αποζημιώσεις». Η εφημερίδα σημειώνει: «101 χρόνια μετά το τέλος του Α/ Παγκοσμίου Πολέμου και 74 χρόνια μετά τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας του Χίτλερ, η Ελλάδα καταθέτει τώρα επίσημα αίτημα για επανορθώσεις στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Το Βερολίνο καλείται να καταβάλει εκατοντάδες δισεκατομμύρια για πολεμικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις στα θύματα του πολέμου, όπως αποφάσισε το ελληνικό κοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία».

Και η εφημερίδα συμπληρώνει: «Δεν είναι μόνο ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν τις αποζημιώσεις αλλά και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τις απαιτήσεις και υπερψήφισε, καθώς και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το Βερολίνο όμως θεωρεί το αίτημα αβάσιμο. Η στάση της γερμανικής κυβέρνησης δεν αλλάζει. Το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων έχει επιλυθεί οριστικά τόσο νομικά όσο και πολιτικά».

Βιβλίο - γερμανικές αποζημιώσεις - Sueddeutsche Zeitung

Γερμανοί πολιτικοί στηρίζουν το ελληνικό αίτημα

Το Focus, στη διαδικτυακή του σελίδα, αναφέρεται στη θηριωδίες των Ναζί, στις εξοντώσεις, στα μαρτυρικά χωριά και σημειώνει πως δεν συμφωνούν όλοι οι Γερμανοί πολιτικοί με τη θέση της κυβέρνησης πως το θέμα θεωρείται λήξαν. Για παράδειγμα, ο αντιπρόεδρος του SPD, Ραλφ Στέγκνερ, μιλώντας στο Focus Online δηλώνει: «Ο σεβασμός απέναντι στην Ελλάδα απαιτεί να διαφοροποιηθεί κανείς απέναντι σε αυτή την απαίτηση και να αντιπαρατεθεί με ευαισθησία». Ο ίδιος δηλώνει πως δεν έχει τοποθετηθεί οριστικά.

Ο Γκρέγκορ Γκίζι από το κόμμα “Η Αριστερά” δηλώνει μάλιστα όσον αφορά τα κατοχικό δάνειο: «Ακόμα και οι Ναζί είχαν ξεκινήσει να το ξεπληρώνουν» και επισημαίνει πως ούτε η πρώην Ανατολική ούτε η πρώην Δυτική Γερμανία ήταν πρόθυμες να συνεχίσουν να πληρώνουν. Υπογραμμίζει ακόμη πως η θέση του είναι σαφής: «Πιστεύω πως το δάνειο θα πρέπει να αποπληρωθεί. Για το ύψος των τόκων μπορούμε να διαφιλονικήσουμε ωστόσο τελικά θα πρέπει να συμφωνήσουμε».

Η Suddeutsche Zeitung επισημαίνει πως «νομικοί και ιστορικοί και των δυο χωρών δεν συμφωνούν σχετικά με το κατά πόσο είναι βάσιμο το αίτημα των Ελλήνων. Η κυβέρνηση στο Βερολίνο βασίζεται στη Συμφωνία 2+4 του 1990 που αφορά την επανένωση των δυο Γερμανιών και αναφέρει πως “δεν προβλέπονται περαιτέρω αποζημιώσεις”. Η διαμάχη θα μπορούσε να καταλήξει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και η Πολωνία έχει διατυπώσει απαιτήσεις για γερμανικές επανορθώσεις και το ποσό εκεί ανέρχεται στα 800 δισεκατομμύρια ευρώ».

Βιβλίο - γερμανικές αποζημιώσεις - Sueddeutsche Zeitung

DLF: Η “ωxρά κηλίδα” της γερμανικής Ιστορίας

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ναζί διέπραξαν φρικτά εγκλήματα στην Ελλάδα. Πολλοί Γερμανοί δεν έμαθαν γι’ αυτά επί δεκαετίες. Ο ελληνικός λαός δικαιούται περισσότερα από ένα απόλυτο “όχι” της γερμανικής κυβέρνησης για τις πολεμικές αποζημιώσεις, γράφει ο Μίχαελ Λέμαν, ο ανταποκριτής του πρώτου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD στην Αθήνα, στην ιστοσελίδα του δημόσιου γερμανικού ραδιοφώνου Deutschlandfunk (DLF)

«Στη δεκαετία του 1980, διάβασα και άκουσα για πρώτη φορά λεπτομερώς για τις αποτρόπαιες πράξεις των Γερμανών στρατιωτών της Βέρμαχτ στην Ελλάδα. Υπήρχαν δύο σελίδες σε έναν γερμανικό ταξιδιωτικό οδηγό και ο παραθεριστής της Ελλάδας διαφωτιζόταν με λίγα λόγια και χωρίς πάρα πολλές λεπτομέρειες.

Και όπως συνέβη μ’ εμένα, πολλοί Γερμανοί, οι οποίοι πράγματι έμαθαν ως μαθητές πολλά για την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, για τη δίωξη των Εβραίων και την εξέλιξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου,  εμείς τα παιδιά της δεκαετίας του ’60 και του ’70 δεν μάθαμε τίποτα ή σχεδόν τίποτα για τα εγκλήματα στην Ελλάδα. Περίπου 330.000 Έλληνες δολοφονήθηκαν ή πέθαναν από την πείνα κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.

Αρπάζοντας και δολοφονώντας προέλαυναν οι στρατιώτες της Βέρμαχτ και τα SS σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα ή εισέβαλαν κατά χιλιάδες σε λίγες μόνο ώρες στην Κρήτη. Οι Γερμανοί στρατιώτες όχι μόνο κατέστρεψαν πολλές ζωές, τρόφιμα και υποδομές στην Ελλάδα - κατέστρεψαν τη φήμη ολόκληρης της χώρας. Η Γερμανία έγινε η χώρα των εχθρών».

ΚΡΗΤΗ - ΝΑΖΙ - ΚΑΤΟΧΗ

Οι δικηγόροι συμβουλεύουν συμβιβασμό

«Από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο πολλά καλά έχουν συμβεί. Η Γερμανία και η Ελλάδα έχουν γίνει σημαντικοί εταίροι στην Ευρώπη, καθώς και σημαντικοί εμπορικοί εταίροι. Η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός για τους Γερμανούς τουρίστες. Υπάρχει η γερμανο-ελληνική φιλία, υπάρχουν μικτά γερμανο-ελληνικά ζευγάρια και οικογένειες. Μόνο αυτή η “ωχρά κηλίδα” φαίνεται πως εξακολουθεί να υπάρχει στη γερμανική πλευρά για πολλούς. Αυτό που συνέβη κάτω από τη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει γίνει συνειδητό σε πολλούς Γερμανούς. Διαφορετικά δεν θα υπήρχε η αυστηρή απόρριψη της γερμανικής κυβέρνησης να ασχοληθούμε με το θέμα των αποζημιώσεων», αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα.

«Υπάρχουν πολλοί νομικοί οι οποίοι θεωρούν, όπως και η γερμανική  κυβέρνηση,  ότι το ζήτημα έχει κλείσει οριστικά και ότι δεν μπορούν να υπάρξουν αποζημιώσεις για την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν όμως και λίγοι νομικοί, οι οποίοι αμφισβητούν ακριβώς αυτό. Συστήνουν ένθερμα να ληφθεί σοβαρά υπόψη η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου  και να διεξαχθούν νέες συνομιλίες, ώστε να γίνει διαπραγμάτευση για έναν συμβιβασμό με τους Έλληνες εταίρους. Στο τέλος δεν θα δοθούν φυσικά δισεκατομμύρια στην Ελλάδα από τη Γερμανία - αλλά κάτι περισσότερο από αυτό το αυστηρό “όχι” σε περαιτέρω συνομιλίες για τις επανορθώσεις το δικαιούται ιδίως ο ελληνικός λαός. Αυτή η απαίτηση των Ελλήνων δεν παραγράφεται».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚαλημέρα Ελλάδα – Γιώργος Παπαδάκης: "Λύγισε" στον αέρα η αρχισυντάκτρια του "Έκανε τόσα όνειρα και δεν πρόλαβε να τα ζήσει"Σήμερα 09:15 | Ειδήσεις

Με λυγμούς το τελευταίο αντίο από την Άννυ Ζιώγα, αρχισυντάκτρια της εκπομπής για δεκαετίες.

Η δήλωση του Προέδρου του Ομίλου ANTENNA, Θοδωρή Κυριακού, για την απώλεια του Γιώργου ΠαπαδάκηΧθες 22:59 | Ειδήσεις

Ο αποχαιρετισμός του κλείνει με σεβασμό και ειλικρινή ευγνωμοσύνη, με τη σκέψη του να βρίσκεται στην οικογένεια του Γιώργου Παπαδάκη.

Καλημέρα Ελλάδα: Με ένα μεγάλο αντίο στον Γιώργο Παπαδάκη ξεκίνησε η εκπομπήΣήμερα 07:04 | Ειδήσεις

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η παρέμβαση της αρχισυντάκτριας της εκπομπής, Άννυς Ζιώγα, η οποία εμφανίστηκε από την αίθουσα σύνταξης, βουρκωμένη.

Τάσος Αρνιακός: Είναι δύσκολο να πιστέψω, ότι ο Γιώργος Παπαδάκης δεν είναι πια κοντά μαςΣήμερα 09:09 | Ειδήσεις

Ο Τάσος Αρνιακός μίλησε στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα για τον αγαπημένο φίλο του και συνεργάτη, Γιώργο Παπαδάκη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Στρατής Λιαρέλλης για Γιώργο Παπαδάκη: Ο Γιώργος ήταν ένας αυθεντικός άνθρωπος10:38Καλημέρα Ελλάδα – Νικόλας Βαφειάδης: Ο Γιώργος Παπαδάκης ήταν μοναδικός10:25Καλημέρα Ελλάδα – Γιώργος Παπαδάκης: "Λύγισε" στον αέρα η αρχισυντάκτρια του "Έκανε τόσα όνειρα και δεν πρόλαβε να τα ζήσει"10:10Κινηματογραφική καταδίωξη στον Πειραιά09:56H Mαρία Μπαλοδήμου αποχαιρετά τον Γιώργο Παπαδάκη - Δεν το πίστευα...Έλεγα είναι fake news09:42Τάσος Αρνιακός: Είναι δύσκολο να πιστέψω, ότι ο Γιώργος Παπαδάκης δεν είναι πια κοντά μας09:28Ο χάρτης των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 9/109:14Μετρό Θεσσαλονίκης: Αλλάζει από σήμερα το πρόγραμμα δρομολογίων09:00ΑΑΔΕ: Δεκάδες χιλιάδες έλεγχοι το 202608:43Παναθηναϊκός: Στο στόχαστρο ο Βάθκεθ της Βαλένθια για το αριστερό άκρο της άμυνας08:29Ελβετία: Ταυτοποιήθηκαν οι 40 νεκροί του Κραν Μοντανά08:15Ουκρανία: Δυο άμαχοι νεκροί σε πλήγματα της Ρωσίας08:06O γιος του Μαδούρο κάλεσε τους υποστηρικτές του να βγουν στον δρόμο07:52Καλημέρα Ελλάδα: Με ένα μεγάλο αντίο στον Γιώργο Παπαδάκη ξεκίνησε η εκπομπή07:38Αίτημα Κωνσταντοπούλου στον Κακλαμάνη για σύγκληση της Βουλής, μετά τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα07:24Νιγηρία: Τουλάχιστον 26 νεκροί από ανατροπή σκάφους07:10Απειλές Τραμπ κατά Κολομβίας: Οι ΗΠΑ κυβερνούν τη Βενεζουέλα06:56Δανία - Γροιλανδία: Η πρωθυπουργός της χώρας ζήτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις απειλές06:42Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 5 Ιανουαρίου 06:28Τι καιρό θα κάνει την Δευτέρα06:14
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο