LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Τεχνολογία - ΕπιστήμηΔημοσίευση: 18 Απριλίου 2019 20:15

Προσοχή στο κακόβουλο λογισμικό JNEC Ransomware

Ανακοίνωση – προειδοποίηση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος…

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους πολίτες για την εμφάνιση - σε διεθνές επίπεδο - μιας νέας έκδοσης κακόβουλου λυτρισμικού λογισμικού «Ransomware–Cryptoware» υπό την ονομασία «JNEC», που παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον, αφενός ως προς τη μέθοδο παραπλάνησης των υποψήφιων θυμάτων και αφετέρου ως προς τον τρόπο λήψης του κλειδιού αποκρυπτογράφησης.

Το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό JNEC εκμεταλλεύεται κενό ασφάλειας παλαιότερων εκδόσεων ευρέως χρησιμοποιούμενου λογισμικού συμπίεσης/αποσυμπίεσης αρχείων μολύνοντας πληροφοριακά συστήματα με την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εμπεριέχουν κακόβουλα επισυναπτόμενα αρχεία, κυρίως δε «παραποιημένες – αλλοιωμένες» φωτογραφίες γυναικών.

Μετά την εγκατάστασή του λυτρισμικού λογισμικού στο πληροφοριακό σύστημα:

•             κρυπτογραφείται  το σύνολο των αρχείων που εντοπίζει,

•             απαιτείται η πληρωμή «λύτρων» για την παροχή του κλειδιού αποκρυπτογράφησης σε μορφή κρυπτονομισμάτων,

•             υποδεικνύεται στο χρήστη η δημιουργία συγκεκριμένης διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να λάβει το κλειδί αποκρυπτογράφησης.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται οι χρήστες του διαδικτύου και οι διαχειριστές δικτύων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας για την αποφυγή προσβολής τους από κακόβουλο λογισμικό, καθώς επίσης να μην προβαίνουν στην πληρωμή των ζητούμενων «λύτρων», προκειμένου να αποθαρρύνονται τέτοιες παράνομες πρακτικές και να αποτρέπεται η περαιτέρω εξάπλωση του φαινομένου.

Συγκεκριμένα, καλούνται οι χρήστες του διαδικτύου ή/και οι διαχειριστές δικτύων:

•             Να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, το οποίο πρέπει να διατηρούν εκτός του δικτύου, έτσι ώστε σε περίπτωση προσβολής να είναι δυνατή η αποκατάστασή τους.

•             Στις περιπτώσεις που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν συνημμένα αρχεία, που περιέχονται στα μηνύματα αυτά, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.

•             Να ελέγχουν και να εγκαθιστούν πάντα την ενημερωμένη (UptoDate) έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος.

•             Να χρησιμοποιούν γνήσια λογισμικά προγράμματα, ενημερωμένα στην τελευταία τους έκδοση και να διατηρούν πάντα ενημερωμένο το πρόγραμμα προστασίας του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή από κακόβουλο λογισμικό.

•             Να φροντίζουν για την προστασία και των φορητών τους συσκευών (Tablet&Smartphones),Οδηγίες και συμβουλές υπάρχουν στον ιστότοπο http://www.cyberalert.gr/mobile-malware.

Σημειώνεται ότι, για περιστατικά μολύνσεων από κακόβουλο λογισμικό τύπου Ransomware – Cryptoware, η EUROPOL και το European Cybercrime Centre (EC3) έχουν θέσει σε λειτουργία τον ιστότοπο https://www.nomoreransom.org, όπου οι πολίτες μπορούν να βρουν συμβουλές προστασίας, αλλά και κλειδιά αποκρυπτογράφησης για ορισμένες από τις μορφές κακόβουλου λογισμικού.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

•             Τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88

•             Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

•             Μέσω της εφαρμογής για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones): FEELSAFE,E-COMMERCE

•             Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR.

•             Μέσω της διαδικτυακής πύλης της Ελληνικής Αστυνομίας: https://portal.astynomia.gr

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΞύλο στη Βουλή: Ο Φλώρος συνελήφθη και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑΣήμερα 14:23 | Ειδήσεις

Όλες οι εξελίξεις μετά από το επεισόδιο χειροδικίας που συνέβη στους διαδρόμους του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Άγιοι Ανάργυροι: φωτογραφίες ντοκουμέντο με το μαχαίρι που ο 39χρονος σκότωσε την Κυριακή (βίντεο)Σήμερα 14:02 | Ειδήσεις

Τι “μαρτυρούν” οι φωτογραφίες που εξασφάλισε ο ΑΝΤ1, από το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας της Κυριακής, έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων..

Δολοφονία Λυγγερίδη: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωσηΣήμερα 13:15 | Ειδήσεις

Πότε αναμένεται να απολογηθούν οι 67 κατηγορούμενοι για την δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγγερίδη.

Υγεία – Κασσελάκης: οι δηλώσεις του για τις δημόσιες δαπάνες που “άναψαν φωτιές”Σήμερα 12:49 | Ειδήσεις

Σκληρή κριτική από την Νέα Αριστερά που τον κατηγορεί για άγνοια. «Ο Κασσελάκης ζητάει μείωση δαπανών στην Υγεία», καταγγέλλει ο Γεωργιάδης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΑΔΑΕ: Ο κ. Ανδρουλάκης θα ενημερωθεί άμεσα για τους λόγους της παρακολούθησής του15:48Λάρισα: Πατίνι συγκρούστηκε με ΙΧ - Στο νοσοκομείο δύο ανήλικοι (εικόνες)15:34Μεγάλη Τετάρτη: Δεμένα τα πλοία λόγω της απεργίας της Πρωτομαγιάς15:20“The 2Night Show”: Με Βρεττό, Iορδάνοβα και Μπομπέτσι η παρέα της Τετάρτης (εικόνες)15:07Ευρωεκλογές 2024 – Πλεύση Ελευθερίας: Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι14:53Γενοκτονία Αρμενίων: η κτηνωδία που δεν παραδέχθηκε ποτέ η Τουρκία14:39Ξύλο στη Βουλή: Ο Φλώρος συνελήφθη και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ14:26Ευρωεκλογές 2024: Στέφος, Αντώναρος, Αρναούτογλου και Αναγνωστάκης στο δρόμο για τις κάλπες14:13ΔΥΠΑ: Επίδομα καταβάλλεται στους ανέργους με “Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης”13:59Δολοφονία Λυγγερίδη: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση 13:46“Ο Πρώτος από εμάς” - Sneak Preview: Αγωνία και φόβος στο επεισόδιο της Τετάρτης (εικόνες)13:32Ζώδια – Λίτσα Πατέρα: Η Τετάρτη φέρνει ένταση και απρόβλεπτα, αλλά στο βάθος ελπίδα (βίντεο)13:18Υγεία – Κασσελάκης: οι δηλώσεις του για τις δημόσιες δαπάνες που “άναψαν φωτιές”13:05Άγιος Δημήτριος: Διανομέας δέχεται άγρια επίθεση στη μέση του δρόμου (βίντεο)12:51Νίκος Παπανδρέου στο “Πρωινό”: Ας μπορούσα να ρωτήσω τον πατέρα μου, αν είναι περήφανος για εμένα σήμερα (βίντεο)12:39Ξύλο στη Βουλή: Φλώρος - Γραμμένος “πιάστηκαν στα χέρια”12:24Άγιοι Ανάργυροι: φωτογραφίες ντοκουμέντο με το μαχαίρι που ο 39χρονος σκότωσε την Κυριακή (βίντεο)12:11Κηφισιά: Θύμα διάρρηξης ο Λούκας Βιλντόζα του Παναθηναϊκού11:58Σκύδρα - Καταγγελία για bullying: Συμμαθητής μου, έσβησε τσιγάρο στο μάγουλό μου11:44Πολεμική Αεροπορία: Επισμηνίας βρέθηκε νεκρός στη μονάδα του11:31
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο