LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 17 Απριλίου 2019 06:33

Μειώσεις φόρων στην ατζέντα της Κυβέρνησης εντός Μαΐου

Τα σενάρια που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο και ο «δρόμος» που θα περάσουν για να φτάσουν στη Βουλή.

Φορολογία - ΦΠΑ - φορολογούμενοι - δόσεις - φόροι

Του Νίκου Ρογκάκου

Μειώσεις φόρων μόνιμου χαρακτήρα σε εισόδημα, ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων περιλαμβάνει το νέο «πακέτο» των φοροελαφρύνσεων που εξετάζει η κυβέρνηση στη βάση των αντοχών του προϋπολογισμού και των περιθωρίων για παροχές που αφήνει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας που παρακολουθούν οι θεσμοί.

Οι οριστικές αποφάσεις για τα νέα μέτρα ελάφρυνσης θα ληφθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, αμέσως μετά το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, και θα ανακοινωθούν λίγο πριν από τις ευρωεκλογές. Τον σχεδιασμό για τις νέες πολιτικές ελάφρυνσης έχει αναλάβει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που θα κάνει και τις σχετικές εισηγήσεις, ενώ τον τελευταίο λόγο θα έχει ο πρωθυπουργός, που και στην συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, άνοιξε την «πόρτα».

Είναι σαφές ότι το «πακέτο» των νέων φοροελαφρύνσεων θα συζητηθεί προηγουμένως με τους θεσμούς ώστε να αποφευχθεί ένα λάθος «σήμα» προς τις αγορές, ότι «ξηλώνονται» βασικές μεταρρυθμίσεις των μνημονίων. Το κουαρτέτο των δανειστών θα βρίσκεται στην Αθήνα 6 με 8 Μαΐου για την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση και είναι ένα διάστημα που εξυπηρετεί τα κυβερνητικά σχέδια.

Έτσι, μετά τα αναδρομικά, το κοινωνικό μέρισμα, το επίδομα ενοικίου, την αύξηση του κατώτατου μισθού, τις ρυθμίσεις με τις 120 δόσεις για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία αλλά και τις ευνοϊκές διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας, οι οποίες παίρνουν τον δρόμο προς τη Βουλή, η κυβέρνηση ετοιμάζει παράλληλα νέα «δέσμη» μέτρων ελάφρυνσης για νοικοκυριά, φυσικά πρόσωπα, μικρομεσαίους και καταναλωτές.

Κεντρική θέση σε αυτό αναμένεται να έχει η διατήρηση του αφορολογήτου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με τον Αλέξη Τσίπρα να δεσμεύεται προσωπικά ότι «όσο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, η μείωση στο αφορολόγητο όριο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί».

Το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει να κλείσει το θέμα με το αφορολόγητο το συντομότερο δυνατόν, πολύ πριν στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών, παρά την επιμονή που εξακολουθούν να δείχνουν οι εταίροι στην εφαρμογή της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης. Εφόσον άλλωστε από τις διαπραγματεύσεις και την αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας οι δανειστές πειστούν από τα ελληνικά επιχειρήματα για την ακύρωση του μέτρου (όπως συνέβη με τις συντάξεις), θα είναι το πλέον ισχυρό προεκλογικό χαρτί για την κυβέρνηση.

Αναλυτικότερα στο «καλάθι» με τα μέτρα ελάφρυνσης που τελούν υπό διαμόρφωση βρίσκονται:

-Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

-Η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, από το 22% στο 20%.

-Η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται σήμερα στα εισοδήματα πάνω από τις 12.000 ευρώ (η Κυβέρνηση θέλει να μην υπάρχει εισφορά έως τις 30.000 ευρώ).

-Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και συγκεκριμένα του υψηλού στο 22% από 24% και του χαμηλού στο 12% από 13%. Το μέτρο είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να εφαρμοστεί το 2021. Ωστόσο, μπορεί να έρθει νωρίτερα.

-Η διατήρηση του μειωμένου κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κω και Λέρος) που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές. Να σημειωθεί ότι το μέτρο αυτό λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2019.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια: Επιχειρούν εναέρια μέσα15:14Νίκαια: Άγνωστοι έκλεψαν το άγαλμα "Η Γυναίκα του Λαού" του Γιάννη Παππά15:00ΑΔΕΔΥ: Για πότε προκηρύχθηκε 24ωρη απεργία στο Δημόσιο14:46Απόστολος Βεσυρόπουλος: Πέθανε από ανακοπή ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ 14:31Έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στη Τζια14:31Αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα 350.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων14:17Ανακοπή καρδιάς υπέστη ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος 14:04Ποινική δίωξη για ναρκωτικά και όπλα στους 6 Τούρκους13:50Πειραιάς: Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε γυναίκα από τη θάλασσα 13:35Δέκα συλλήψεις σε επιχείρηση της ΕΛΑΣ σε οικισμό της Φυλής13:20Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία στην Λυγιά λόγω τεχνικού προβλήματος13:06Φωτιά στην Αχαΐα - Κινητοποιήθηκαν 4 εναέρια μέσα12:51Μητσοτάκης για "Αμοργόραμα": Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία - Τι είπε για τα Θαλάσσια Πάρκα12:36Θεσσαλονίκη: Χιλιάδες κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα και οδήγηση χωρίς κράνος12:21Γάζα: Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Γκουτέρες, ζητεί άμεση κατάπαυση του πυρός12:07ΕΕ και ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειες για επιστροφή των απαχθέντων παιδιών της Ουκρανίας11:52Νέοι βομβαρδισμοί της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκρήξεις από το Κίεβο ως τη Λβιβ11:36Ηράκλειο: Σύλληψη 38χρονου για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών και όπλων11:24Πάτρα: Επαναλειτουργεί το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» μετά τη φωτιά που είχε σημειωθεί στις 26 Ιουλίου11:10Αιματηρά επεισόδια στον αγώνα Ιντεπεντιέντε – Ουνιβερσιδάδ: Τρεις νεκροί, δεκάδες τραυματίες10:56
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο