LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 17 Απριλίου 2019 06:33

Μειώσεις φόρων στην ατζέντα της Κυβέρνησης εντός Μαΐου

Τα σενάρια που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο και ο «δρόμος» που θα περάσουν για να φτάσουν στη Βουλή.

Φορολογία - ΦΠΑ - φορολογούμενοι - δόσεις - φόροι

Του Νίκου Ρογκάκου

Μειώσεις φόρων μόνιμου χαρακτήρα σε εισόδημα, ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων περιλαμβάνει το νέο «πακέτο» των φοροελαφρύνσεων που εξετάζει η κυβέρνηση στη βάση των αντοχών του προϋπολογισμού και των περιθωρίων για παροχές που αφήνει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας που παρακολουθούν οι θεσμοί.

Οι οριστικές αποφάσεις για τα νέα μέτρα ελάφρυνσης θα ληφθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, αμέσως μετά το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, και θα ανακοινωθούν λίγο πριν από τις ευρωεκλογές. Τον σχεδιασμό για τις νέες πολιτικές ελάφρυνσης έχει αναλάβει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που θα κάνει και τις σχετικές εισηγήσεις, ενώ τον τελευταίο λόγο θα έχει ο πρωθυπουργός, που και στην συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, άνοιξε την «πόρτα».

Είναι σαφές ότι το «πακέτο» των νέων φοροελαφρύνσεων θα συζητηθεί προηγουμένως με τους θεσμούς ώστε να αποφευχθεί ένα λάθος «σήμα» προς τις αγορές, ότι «ξηλώνονται» βασικές μεταρρυθμίσεις των μνημονίων. Το κουαρτέτο των δανειστών θα βρίσκεται στην Αθήνα 6 με 8 Μαΐου για την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση και είναι ένα διάστημα που εξυπηρετεί τα κυβερνητικά σχέδια.

Έτσι, μετά τα αναδρομικά, το κοινωνικό μέρισμα, το επίδομα ενοικίου, την αύξηση του κατώτατου μισθού, τις ρυθμίσεις με τις 120 δόσεις για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία αλλά και τις ευνοϊκές διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας, οι οποίες παίρνουν τον δρόμο προς τη Βουλή, η κυβέρνηση ετοιμάζει παράλληλα νέα «δέσμη» μέτρων ελάφρυνσης για νοικοκυριά, φυσικά πρόσωπα, μικρομεσαίους και καταναλωτές.

Κεντρική θέση σε αυτό αναμένεται να έχει η διατήρηση του αφορολογήτου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με τον Αλέξη Τσίπρα να δεσμεύεται προσωπικά ότι «όσο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, η μείωση στο αφορολόγητο όριο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί».

Το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει να κλείσει το θέμα με το αφορολόγητο το συντομότερο δυνατόν, πολύ πριν στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών, παρά την επιμονή που εξακολουθούν να δείχνουν οι εταίροι στην εφαρμογή της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης. Εφόσον άλλωστε από τις διαπραγματεύσεις και την αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας οι δανειστές πειστούν από τα ελληνικά επιχειρήματα για την ακύρωση του μέτρου (όπως συνέβη με τις συντάξεις), θα είναι το πλέον ισχυρό προεκλογικό χαρτί για την κυβέρνηση.

Αναλυτικότερα στο «καλάθι» με τα μέτρα ελάφρυνσης που τελούν υπό διαμόρφωση βρίσκονται:

-Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

-Η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, από το 22% στο 20%.

-Η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται σήμερα στα εισοδήματα πάνω από τις 12.000 ευρώ (η Κυβέρνηση θέλει να μην υπάρχει εισφορά έως τις 30.000 ευρώ).

-Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και συγκεκριμένα του υψηλού στο 22% από 24% και του χαμηλού στο 12% από 13%. Το μέτρο είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να εφαρμοστεί το 2021. Ωστόσο, μπορεί να έρθει νωρίτερα.

-Η διατήρηση του μειωμένου κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κω και Λέρος) που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές. Να σημειωθεί ότι το μέτρο αυτό λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2019.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕπίθεση Ισραήλ στο Ιράν: Αεροπορική βάση στο “στόχαστρο”Σήμερα 06:25 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν οι πληροφορίες απο διεθνή ΜΜΕ. Τι δηλώνουν επισήμως οι ιρανικές Αρχές.

Μέση Ανατολή - Πετρέλαιο: Μεγάλη αύξηση στις διεθνείς τιμές φέρνει η νέα έντασηΣήμερα 07:12 | Ειδήσεις

"Ράλι ανόδου" καταγράφεται στις διεθνείς αγορές, μετά και τις πληροφορίες για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

ECL - Ολυμπιακός: Αποθέωση στο αεροδρόμιο για την πρόκριση στα ημιτελικά (βίντεο)Σήμερα 06:54 | Ειδήσεις

Φίλαθλοι των Πειραιωτών περίμεναν επί ώρες να επιστρέψουν τα μέλη της αποστολής, μετά την μεγαλύτερη μέχρι στιγμής επιτυχία της ομάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σταδίου: Τροχαίο με σοβαρά τραυματισμένο οδηγόΣήμερα 06:36 | Ειδήσεις

Που και πως συνέβη το τροχαίο στο κέντρο της Αθήνας. Ποια είναι η κατάσταση του οδηγού του δικύκλου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μέση Ανατολή - Πετρέλαιο: Μεγάλη αύξηση στις διεθνείς τιμές φέρνει η νέα ένταση07:17Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή07:03ECL - Ολυμπιακός: Αποθέωση στο αεροδρόμιο για την πρόκριση στα ημιτελικά (βίντεο)06:50Σταδίου: Τροχαίο με σοβαρά τραυματισμένο οδηγό06:37Επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: Αεροπορική βάση στο “στόχαστρο”06:23Καιρός - Παρασκευή: Βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας06:09Φενερμπαχτσέ – Ολυμπιακός: Πασάς… στην Πόλη ο “Θρύλος”!00:52“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)00:23ECL: Ήττα και αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ23:59Μπριζίτ Μακρόν: Η ζωή της μεταφέρεται στη μικρή οθόνη23:47Βία ανηλίκων: Ξυλοδαρμός ανηλίκου…για το TikTok (βίντεο)23:35Πάτρα: Γκαραζόπορτα πλάκωσε γυναίκα23:22ΑΠΘ - SeaCare: Φοιτητική Ομάδα διακρίθηκε σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Καινοτομίας23:08Ενδοοικογενειακή βία - Βία ανηλίκων: Οι αστυνομικές δράσεις το πρώτο 15μερο του Απριλίου (βίντεο)22:55Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη δεν είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας22:41Ιρλανδία: Συγγενείς των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς δικαιώθηκαν μετά από 43 χρόνια22:28Διασύνδεση POS με ταμειακές - Χατζηδάκης: Καμία παράταση22:01Κόρινθος: Θρίλερ με σορό γυναίκας στη θάλασσα21:47Δάγκειος πυρετός: “Συναγερμός” από τον ΠΟΥ για τη Λατινική Αμερική21:34Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: “Ανίκητος” στο χώμα!21:20
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο