LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 16 Απριλίου 2019 13:17

Θρήνος και ερωτήματα για την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων

Παγκόσμιο σοκ και θλίψη για την καταστροφή του εμβληματικού μνημείου. Διερευνώνται τα αίτια της πυρκαγιάς. Προβληματισμός για βίντεο από την ώρα της φωτιάς.

Παναγία των Παρισίων - καταστροφές - άντρας

Μαζί με τις πληγωμένες στέγες της Νοτρ Νταμ που χάθηκαν μέσα στον μαύρο καπνό, η καρδιά του Παρισιού γκρεμίστηκε χθες το βράδυ. Ο καθεδρικός ναός που υμνήθηκε από τον Βίκτορ Ουγκό, ένας από τους μεγαλύτερους του δυτικού κόσμου, είναι από την δημιουργία του ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η συγκίνηση που κατέλαβε τα πλήθη των Παριζιάνων που συγκεντρώθηκαν με δάκρυα στα μάτια χθες το βράδυ στις γέφυρες του Σηκουάνα και σε απόσταση ασφαλείας γύρω από την Νοτρ Νταμ μαρτυρά την ξεχωριστή θέση στις καρδιές των Γάλλων, και όχι μόνο, του γνωστού σε όλον τον κόσμο ναού, που περιλαμβάνεται στα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Η ανέγερσή του άρχισε τον Μεσαίωνα, στο τέλος του 12ου αιώνα και συνεχίσθηκε επί δύο αιώνες μέχρι το 1345.

Η επόμενη ημέρα είναι δύσκολη, κάτι που φάνηκε μόλις τέθηκε η πυρκαγιά υπό έλεγχο. Τα δύο τρίτα της στέγης κάηκαν, το περίφημο «Βέλος» έπεσε, βιτρό και τοιχογραφίες καταστράφηκαν. Τουλάχιστον διασώθηκαν οι τοίχοι του μοναδικού αυτού ναού.

Μέσα στο κτίριο, στάχτες και αποκαϊδια, μια απελπιστική κατάσταση. Όλα τα ξύλινα μέρη του ναού έχουν καταστραφεί. Κομμάτια από φλεγόμενα ξύλα εξακολουθούν να πέφτουν από την οροφή της Παναγίας που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Με μια ανθρώπινη αλυσίδα κατάφερε να σωθεί το ακάνθινο στεφάνι, που πιστεύεται ότι φορούσε ο Ιησούς πριν από τη Σταύρωση, κομμάτι από τον Τίμιο Σταυρό αλλά και ένα καρφί από τη Σταύρωση.

AP - Φωτιά - Παναγία των Παρισίων

Προβληματίζει ένα βίντεο από την ώρα της φωτιάς 

Εν τω μεταξύ, έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς ανακοίνωσε ότι διενεργεί η εισαγγελία του Παρισιού, με πολλές πηγές προσκείμενες στη γαλλική αστυνομία να αναφέρουν ότι η υπόθεση εργασίας είναι πως οφειλόταν σε ατύχημα. 

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Χέιτζ η πυρκαγιά πιθανόν να οφείλεται σε ατύχημα και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκλήθηκε σκόπιμα. «Προσανατολιζόμαστε προς το σενάριο του ατυχήματος», είπε στους δημοσιογράφους ο Χέιτζ και πρόσθεσε ότι 50 άνθρωποι απασχολούνται σε μια «μακρά» και «πολύπλοκη» έρευνα για τα αίτια της χθεσινής πυρκαγιάς.

Ωστόσο, ένα βίντεο που κάνει τον γύρο των social media την ώρα που έκαιγε η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων προβληματίζει.  Το βίντεο δείχνει έναν άνδρα σε έναν από τους Πύργους του Καθεδρικού Ναού να προχωράει τρέχοντας και να μπαίνει μέσα σε αυτόν.

Ο άνδρας που είναι μέσα στην Παναγία των Παρισίων, φοράει ένα κίτρινο γιλέκο, μαύρα ρούχα και κράνος στο κεφάλι. Το ντύσιμό του παραπέμπει στα Κίτρινα Γιλέκα που εδώ και μήνες κατακλύζουν τους δρόμους των γαλλικών πόλεων διαδηλώνοντας κατά του Εμανουέλ Μακρόν.



Η εικόνα έχει προκαλέσει εκατοντάδες σχόλια στα social media με όλους να αναρωτιούνται ποιος είναι αυτός ο άνδρας και τι έκανε εκείνη την ώρα μέσα στην Παναγία των Παρισίων, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα εάν πρόκειται για εργάτη, δημοτικό υπάλληλο ή πυροσβέστη.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύθηκε ότι ξεκινά εκστρατεία για την ανοικοδόμηση του ναού, καλώντας τα «σπουδαιότερα ταλέντα» στη Γαλλία και πέραν αυτής να συμβάλλουν στην αποκατάσταση του παρισινού μνημείου. «Θα ανοικοδομήσουμε τη Νοτρ Νταμ μαζί», τόνισε ο Μακρόν, που εμφανώς δυσκολευόταν να συγκρατήσει τα συναισθήματά του, υποσχόμενος ότι αυτό θα είναι «το έργο μας τα χρόνια που θα έλθουν».

Μακρόν - Παναγία των Παρισίων

Μάλιστα, δωρεές εκατοντάδων ευρώ ανακοίνωσαν την επομένη της καταστροφής επιχειρηματίες. Συγκεκριμένα, Ο όμιλος LVMH και η οικογένεια Αρνό ανακοίνωσαν τη "δωρεά" 200 εκατομμυρίων ευρώ για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων, ενώ και η γαλλική οικογένεια βιομηχάνων Πινό, η οποία προεδρεύει του ομίλου Kering, αποδέσμευσε 100 εκατομμύρια ευρώ μέσω της εταιρείας της επενδύσεων Artemis.

Παγκόσμιο σοκ 

Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι «ο Πάπας Φραγκίσκος προσεύχεται για όλους όσοι επλήγησαν από τη φωτιά που κατέστρεψε τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, που θα παραμείνει πάντα σύμβολο του γαλλικού έθνους».  «Ο Πάπας προσεύχεται για όλους εκείνους που αγωνίζονται, ιδίως για τους πυροσβέστες, να αντιμετωπίσουν αυτή τη δραματική κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανό Αλεξάντρ Γισπότι. «Η Notre Dame θα παραμείνει για πάντα – και το είδαμε αυτές τις ώρες – ένα μέρος όπου αυτοί που πιστεύουν αλλά και αυτοί που δεν πιστεύουν μπορούν να συναντηθούν στις πιο δραματικές στιγμές της γαλλικής ιστορίας», τόνισε.

Ηγέτες κρατών σε όλο τον κόσμο εξέφρασαν το σοκ αλλά και τη συμπαράστασή τους στους Γάλλους, ενώ συγκινητικά είναι τόσο τα πρωτοσέλιδα στον διεθνή Τύπο, όσο και τα σκίτσα που κατέκλεισαν τα social media. Ωστόσο, και ο αθλητικός κόσμος παρακολουθούσε εμβρόντητος την καταστροφή του εμβληματικού ναού.

Ο ναός βρισκόταν εν μέσω ανακαίνισης, με σκαλωσιές σε τμήματά του, κι ορισμένα από τα περίφημα μπρούτζινα γλυπτά του είχαν αφαιρεθεί την περασμένη εβδομάδα για συντήρηση. Η Νοτρ Νταμ, που άρχισε να οικοδομείται το 1163 και ολοκληρώθηκε περίπου έναν αιώνα αργότερα, θεωρείται υπόδειγμα της γαλλικής γοτθικής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής. Η οροφή του ναού, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καταστράφηκε, ήταν μια από τις παλαιότερες τέτοιες κατασκευές στο Παρίσι.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα - Σε ποιες περιοχές χιόνισε (βίντεο)Σήμερα 07:19 | Ειδήσεις

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας. Οι ισχυρές καταιγίδες προκάλεσαν πλημμύρες σε περιοχές της Θεσσαλίας. Που καταγράφονται χιονοπτώσεις.

Κακοκαιρία - Τρίκαλα: Χιόνισε στο Περτούλι (εικόνες)Σήμερα 09:47 | Τοπικά Νέα

Ασυνήθιστες εικόνες για τέτοια εποχή, με την περιοχή "ντυμένη στα λευκά", είδαν το πρωί του Σαββάτου, κάτοικοι και επισκέπτες στο Πετρούλι. Δείτε LIVE την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Πάσχα - Σκρέκας: Αρνί έως 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετΣήμερα 08:53 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Υπ. Ανάπτυξης στον ΑΝΤ1 για την ακρίβεια, τους ελέγχους και τα πρόστιμα στην αγορά. Πότε ενεργοποιούνται το “Καλάθι των νονών” και το “Καλάθι του Πάσχα”.

ΥΠΕΞ Ιράν για Ισραήλ: Δεν γίνεται επίθεση με παιδικά παιχνίδιαΣήμερα 07:52 | Ειδήσεις

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, υποβάθμισε την επίθεση στην Ισφαχάν, ενώ δεν θέλησε να επιρρίψει ευθύνες στο Ισραήλ. Τι ανέφερε για πιιθανά αντίποινα. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Formula 1 - GP Σαγκάης: Ο Φερστάπεν επικράτησε στον αγώνα σπριντ10:35Μίμης Φωτόπουλος: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο σπουδαίος ηθοποιός10:22Κικίλιας - Κουρέτας για Θεσσαλία: Σε λίγες ώρες έπεσε όση βροχή πέφτει σε 3,5 μήνες (βίντεο)10:10Κακοκαιρία - Τρίκαλα: Χιόνισε στο Περτούλι (εικόνες)09:57“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία09:4421η Απριλίου 1967: η ημέρα που η Ελλάδα “μπήκε στον γύψο”09:30Θεσσαλονίκη: Νεκρός οδηγός σε τροχαίο09:17Πάσχα - Σκρέκας: Αρνί έως 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ09:04Ιράκ: Έκρηξη σε στρατιωτική βάση (βίντεο)08:51ΥΠΕΞ Ιράν για Ισραήλ: Δεν γίνεται επίθεση με παιδικά παιχνίδια08:37Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές βροχές και χαλάζι08:24Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, πώς υπολογίζεται08:10Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα - Σε ποιες περιοχές χιόνισε (βίντεο)07:57Μετρό: Κλειστός σταθμός το Σαββατοκύριακο07:44“I LOVE Σου Κου”: Οι καλεσμένοι και οι αποκλειστικές συνεντεύξεις του Σαββατοκύριακου07:30Εορτολόγιο - 20 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα07:17Γιατί ανησυχεί τις αγορές η ένταση στη Μέση Ανατολή07:03Ολυμπιακή Φλόγα: Κλειστοί δρόμοι το Σάββατο για την λαμπαδηδρομία06:50Amber Alert για εξαφάνιση 17χρονου - Φόβοι για την ζωή του06:36Formula 1: Το GP Σαγκάης αποκλειστικά σε ΑΝΤ1 και ΑΝΤ1+06:30
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο