LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 16 Απριλίου 2019 08:47

Τα μηνύματα από την συνέντευξη Τσίπρα στον ΑΝΤ1

Τι είπε ο Πρωθυπουργός στον Νίκο Χατζηνικολάου για το αφορολόγητο, τον Πετσίτη και την Novartis, τις εκλογές, την Συμφωνία των Πρεσπών και τα Εξάρχεια.

Αλέξης Τσίπρας - ΑΝΤ1

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο Πρωθυπουργός με την συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, αναφερόμενος σε όλα τα «καυτά» θέματα της επικαιρότητας.

Όπως επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, έρχονται  μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, όσο η οικονομία συνεχίζει να πηγαίνει καλά και υποστήριξε ότι όπως δεν μειώθηκαν οι συντάξεις, έτσι δεν πρόκειται - όσο είναι Κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε - να μειωθεί το αφορολόγητο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για νομοθέτηση της μη εφαρμογής του ψηφισμένου μέτρου.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εθνικών εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας είπε «είμαι συνηθισμένος να χάνω στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζω στις κάλπες, όπως έγινε και το 2014 και το 2015 και στο δημοψήφισμα. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Αυτή είναι στρατηγική επιλογή από την πλευρά μου και δεν πρόκειται να αλλάξει, απλά διότι είναι μια απτή απόδειξη επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα».

Σε ότι αφορά τις Ευρωεκλογές τόνισε ότι «στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, της Προοδευτικής Συμμαχίας που έχουμε σχηματίσει, είναι να δώσουμε στον λαό μια ευκαιρία να στηρίξει την Κυβέρνηση και όσα έχει πετύχει» επισημαίνοντας «στόχος μας είναι να κερδίσουμε τις εκλογές».

Ερωτηθείς για τη σκανδαλολογία που κυριαρχεί στην επικαιρότητα, ο Πρωθυπουργός είπε «από τη μία πλευρά υπάρχουν πραγματικά σκάνδαλα και από την άλλη υπάρχει “Πετσιτολογία”, για πάσα νόσο και πάσα αστοχία υπάρχει ένας Πετσίτης», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας «αν υπάρχει οποιοδήποτε σκάνδαλο που έχει σχέση με δημόσιο χρήμα, πρέπει να μας το αποδείξουν».

Αλέξης Τσίπρας - Νίκος Χατζηνικολάου - ΑΝΤ1

«Το σκάνδαλο του φαρμάκου είναι υπαρκτό, δεν το ανακάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis. Όπως είπε, έχει κοστίσει στη χώρα μας περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Απέρριψε εμφατικά τα όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση περί σκευωρίας, λέγοντας πως αυτό αποδεικνύεται και από γεγονός ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς έβαλε στο αρχείο την υπόθεση για τέσσερα πολιτικά πρόσωπα. Αναφερόμενος ξεχωριστά στον κ. Πικραμένο, είπε πως αν κάποιος πρέπει να του ζητήσει συγγνώμη αυτός είναι ο κ. Βενιζέλος που έφτιαξε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Για την Συμφωνία των Πρεσπών

Σε ό,τι αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών και το πολιτικό κόστος που αυτή μπορεί να έχει για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «εξαιτίας αυτής της συμφωνίας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια μεγάλη ευκαιρία, μέσα από την αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος, να προωθήσει αυτόν τον προοδευτικό πόλο. Στα κρίσιμα εθνικά θέματα, οι προκάτοχοι μου σκέφτονταν το πολιτικό κόστος; Εγώ ποτέ δεν το σκέφθηκα αυτό. Ούτε το καλοκαίρι του 2015, που είχα την μισή κοινοβουλευτική μου ομάδα, που επέλεξα να κάνω αυτό που ήταν καλό για τον τόπο».

Σε ό,τι αφορά τα πυρά της αντιπολίτευσης για εκχώρηση του ονόματος «Μακεδονία» αφού σχολίασε δηκτικά «Θα κάνουμε εμείς δημοψήφισμα για το πώς θα λέγονται οι γείτονες μας;», ανέφερε «σήμερα στο διαδίκτυο, αν πληκτρολογήσετε «Macedonia» δεν βγαίνει, δεν υπάρχει αποτέλεσμα «Macedonia». Ξέρω ότι οι γείτονες μας άλλαξαν το όνομα τους, βάζοντας έναν γεωγραφικό προσδιορισμό, άλλαξαν και το Σύνταγμα τους απαλείφοντας τον όποιο αλυτρωτισμό, άλλαξαν ονομασίες και ταμπέλες σε αεροδρόμια και κτήρια, ακόμη και τις πινακίδες στα αυτοκίνητα τους και ξεκαθάρισαν ότι δεν έχουν σχέση με την αρχαία μακεδονική πολιτιστική κληρονομιά».

Αλέξης Τσίπρας - Νίκος Χατζηνικολάου - ΑΝΤ1

Όπως επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας «δεν δώσαμε …πήραμε κάτι από αυτήν την υπόθεση». Σημείωσε «φώναξα δύο φορές τους πολιτικούς αρχηγούς. Ήταν προδιαγεγραμμένη η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, διότι αργότερα φιλοδοξούσε να πατήσει πάνω σε αυτό, κράτησε μια στάση ακραία αντιπολιτευτική. Έχουν γραφτεί πάρα πολλά και ειπωθεί πάρα πολλά, είδαμε και τις αντιδράσεις ακραίων κύκλων. Το χειρότερο δεν είναι ότι ήταν ανακόλουθος και με όσα έλεγε και ο πατέρας του και ο ίδιος, είναι ότι υποστήριξε πως δήθεν υπήρξε μια συναλλαγή με το ζήτημα των συντάξεων, κάτι που δεν μπορεί να αποδείξει».

Για ΔΝΤ και επενδύσεις 

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «σημαντική εξέλιξη την συμφωνία για την αποπληρωμή τμήματος του δανείου του ΔΝΤ», λέγοντας ότι «είναι η δεύτερη σημαντικότερη συμφωνία μετά την έξοδο από τα προγράμματα επιτήρησης». Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η αυστηρότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής ερχόταν κυρίως από το Διεθνές Ταμείο, χαρακτηρίζοντας λαθεμένη την επιλογή Παπανδρέου να καλέσει το ΔΝΤ».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «όσο βγαίνουμε από την μη κανονικότητα του μνημονίου η χώρα πρέπει να έχει μια διαρκή προοδευτική πορεία». Ανέφερε ότι «η ελληνική οικονομία, η οποία υπεραποδίδει, έχει μπει σε νέο πλαίσιο, καθώς όλοι οι δείκτες της οικονομίας είναι θετικοί».

Για τις επενδύσεις, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια και ένα πλαίσιο που δεν μπορείς να το παρακάμψεις, γιατί πέφτεις «στον τοίχο» του ΣτΕ. Υπάρχουν οι επενδύσεις που έχουν «κολλήσει», επειδή οι προηγούμενες Κυβερνήσεις προσπαθούσαν να τις κάνουν “άρπα κόλλα”», λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες μέσα στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, λέγοντας πως η Κυβέρνηση έχει επιταχύνει τον βηματισμό για τις επενδύσεις και αναφέροντας ότι «το 2018 καταγράφηκε ρεκόρ σε άμεσες ξένες επενδύσεις, μετά από το 1996».

Αλέξης Τσίπρας - Νίκος Χατζηνικολάου - ΑΝΤ1

Για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά 

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και τις κατηγορίες ότι διαλύει κόμματα, ο Πρωθυπουργός σχολίασε «εκτός Βουλής αφήνει κόμματα ο λαός και όχι εγώ. Τελικός μας κριτής είναι ο λαός», συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει μια αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν καταλύτης για αυτό. Εξ αιτίας των Πρεσπών ξαναφτιάχνουμε την προοδευτική παράταξη».

Απαντώντας στο ερώτημα του Νίκου Χατζηνικολάου για το πολιτικό μέλλον του ίδιου, εάν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες εθνικές εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είναι 45 ετών και έχει ήδη «στην πλάτη του» 11 χρόνια ως αρχηγός κόμματος και άνω των 4 ετών ως Πρωθυπουργός. «Όλα τα μεγάλα αξιώματα δεν τα διεκδίκησα ούτε γεννήθηκα με την “δαμόκλειο σπάθη” επάνω από το κεφάλι μου ότι εγώ πρέπει να γίνω Πρωθυπουργός, εγώ δεν έχω τέτοιο άγχος, άλλοι έχουν».

Λέγοντας ότι δεν έχει διαβάσει επακριβώς την δήλωση της Κατερίνας Παπακώστα, η οποία συνέκρινε τα Εξάρχεια με την Μονμάρτη και ότι δεν θα ήθελε να την αδικήσει, για την κατάσταση στα Εξάρχεια, ο Πρωθυπουργός, αφού είπε ότι έχει περάσει μεγάλο διάστημα στην περιοχή και ως φοιτητής στο ΕΜΠ, ανέφερε ότι «η κατάσταση δεν έγινε τώρα αβίωτη, αλλά χρόνο με τον χρόνο χειροτερεύει. Το Υπ. Δημοσίας Τάξης έχει εδώ και δύο χρόνια κάνει σοβαρές επιχειρήσεις στην περιοχή, υπάρχουν σοβαρά στελέχη στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και σχεδιασμός. Η τελευταία επιχείρηση που έγινε ήταν τον Μάρτιο, οπότε συνελήφθησαν δεκάδες άνθρωποι για κλοπές και άλλα αδικήματα».

Τόνισε ότι για να αλλάξει η εικόνα στην περιοχή, «χρειάζεται ένα σχέδιο σε συνεργασία και με τον Δήμο Αθηναίων, το Πολυτεχνείο και τους κατοίκους των Εξαρχείων για την ριζική αναμόρφωση της περιοχής».

Αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως «υπάρχει ένα στοιχείο ανησυχίας», ωστόσο τόνισε πως υπάρχει από την άλλη η αυτοπεποίθηση που πηγάζει από την αναβαθμισμένη παρουσία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)Χθες 20:27 | Ειδήσεις

"Όταν θα λάβετε το επόμενο sms μην το αμελήσετε", είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του εθνικού προγράμματος "Προλαμβάνω".

Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)Χθες 19:43 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας για την κατακόρυφη, όπως είπε, αύξηση του πυροσβεστικού εξοπλισμού της χώρας για τη φετινή χρονιά.

Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φοράΧθες 21:19 | Ειδήσεις

Απόψε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής ο «χρυσός» Έλληνας Ολυμπιονίκης κατάφερε να κάνει ό,τι κανένας άλλος γυμναστής στα 69 χρόνια ιστορία του θεσμού.

Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)Χθες 20:32 | Ειδήσεις

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για "επαγγελματίες κατευναστές" και εγκάλεσε ευθέως την κυβέρνηση ότι υποβαθμίζει την 50ή επέτειο της εισβολής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γκάρι Κασπάροφ - Ρωσία: Ένταλμα για σύλληψη του σκακιστή23:59Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: ήττα στο “game 2” για τους ερυθρόλευκους23:48Κασσελάκης: “Πυρά” στην κυβέρνηση από Χίο και Σάμο (εικόνες)23:38Οχάιο: Άνδρας πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση - “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” φώναζε (βίντεο) 23:25Πάτρα: Συλλήψεις για επιθέσεις σε αστυνομικούς και φθορές σε λεωφορεία23:11Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)22:59Σάββατο του Λαζάρου - Καιρός: τοπικές μπόρες και βοριάδες22:45 Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση22:31Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο χασάπης της Γάζας22:18Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:37BCL: Το Περιστέρι πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε21:23Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:12Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο