LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 12 Απριλίου 2019 07:30

Νίκολας Μπερνς: καρκίνωμα αυταρχισμού η κυβέρνηση Ερντογάν

“Καταπέλτης” ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και στο ΝΑΤΟ. Δεν μάσησε τα λόγια του μπροστά σε σύμβουλο του Τούρκου Προέδρου.

Μπερνς

Η δεξαμενή σκέψης Turkish Heritage Organization διοργάνωσε την Πέμπτη συζήτηση με θέμα “Conversation on Transatlantic Relations” με τη συμμετοχή της Gulnur Aybet, συμβούλου του Προέδρου της Τουρκίας, και του Nicholas Burns, πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μπερνς σημείωσε στην εισήγηση του ότι η Τουρκία θεωρήθηκε ανέκαθεν ως ένας από τους πιο στρατηγικούς συμμάχους των ΗΠΑ, ήδη από το δόγμα του Τρούμαν, αλλά ανέφερε ότι, αν και υπήρξαν «αναταράξεις στη σχέση», οι ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ απρόσεκτες προς τις ανάγκες τις Τουρκίας. «Είμαστε πάντοτε καλός σύμμαχος στην Τουρκία και αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι στο παρελθόν οι ΗΠΑ κατηγορήθηκαν ότι «υποστήριζαν υπέρ το δέον» την Τουρκία.

Ο κ. Μπερνς τόνισε ότι οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τις προτεραιότητες και τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια, όμως τώρα ανησυχούν για το γεγονός ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει γίνει αυταρχική, αναφέροντας ότι «υπάρχουν περισσότερα μέλη του Τύπου στη φυλακή από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου. Ο Πρόεδρος Ομπάμα και ο Πρόεδρος Τραμπ έχουν γίνει επιφυλακτικοί (...) Το ΝΑΤΟ δεν είναι απλώς μια στρατιωτική συμμαχία, αλλά και μια πολιτική συμμαχία και οι δημοκρατικές αξίες πρέπει να ευθυγραμμίζονται». 

Ο κ. Μπερνς επεσήμανε ότι για να συνεχιστούν οι καλές σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας «δεν είναι σώφρον για την Τουρκία να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 το οποίο απλά δεν μπορεί να ενταχθεί σε συστήματα αεράμυνας του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, αν η Τουρκία αποκτήσει τους S-400, θα αποκοπεί από  το πρόγραμμα F-35 και Patriot». «Η Τουρκία έχει πάψει να είναι παραγωγικός σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ» παρατήρησε.

Στη συνέχεια της συζήτησης ο κ. Μπερνς σημείωσε ότι αν η Τουρκία αποκτήσει τους S-400 θα περιθωριοποιηθεί στο ΝΑΤΟ, θα υπάρξουν αμερικανικές κυρώσεις και θα αποκλειστεί από το πρόγραμμα των F-35, επισημαίνοντας ότι αυτή η κίνηση θα ήταν κίνηση προδοσίας του ΝΑΤΟ από την πλευρά της Τουρκίας και σημείωσε ότι εντός του ΝΑΤΟ υπάρχουν «τρία καρκινώματα αυταρχισμού, η Τουρκία, η Ουγγαρία και η Πολωνία».

Από την πλευρά της η Gulnur Aybet υπερασπίστηκε τις αποφάσεις και κινήσεις  του Προέδρου Ερντογαν και επέμεινε ότι το σύστημα S-400 που έχει αποφασίσει να προμηθευτεί η Τουρκία θα είναι αυτόνομο και δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με το ΝΑΤΟ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η κρίση στη Μέση Ανατολή να μην γίνει περιφερειακή σύγκρουσηΧθες 20:14 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πειραιάς - Κατάρρευση κτηρίου: ο τραγικός θάνατος του αστυνομικού και οι μαρτυρίες (βίντεο)Χθες 18:25 | Ειδήσεις

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες στον ΑΝΤ1 για την τραγωδία στο Πασαλιμάνι όπου ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του. Ελεύθεροι οι 8 συλληφθέντες εργάτες, κρατείται ο εργολάβος.

Μέση Ανατολή – Βίντεο ντοκουμέντο: Οδοιπορικό του ΑΝΤ1 στην ΙερουσαλήμΧθες 21:17 | Ειδήσεις


Εκεί όπου κάποτε η ευλάβεια και η κατάνυξη βασίλευαν, σήμερα ρουκέτες και πυροβολισμοί ταράζουν τον ιερό τόπο.

Θεσσαλονίκη: Αδιανόητο οικογενειακό επεισόδιο πάνω από τάφοΧθες 17:53 | Ειδήσεις

Άνδρας άρπαξε μαρμάρινο σταυρό από παρακείμενο τάφο και χτύπησε την χήρα – και νύφη του – στο κεφάλι. Η ποινή που του επέβαλλε το δικαστήριο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δικηγόρος έκανε λάθος “κλικ” και “έδωσε” διαζύγιο σε άλλο ζευγάρι23:59Ρέθυμνο: Ένστολοι έσωσαν 6χρονη από πνιγμό23:46Viral ο ψαράς που…βάφτηκε με μελάνι σουπιάς (βίντεο)23:32Τρεις συλλήψεις για παράνομα όπλα σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής (εικόνες)23:18Ισπανία – Ιταλία: Το δικαίωμα στην άμβλωση έφερε διπλωματική αντιπαράθεση23:04Άργος - Μυκήνες: Η Ολυμπιακή Φλόγα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό (εικόνες)22:51Παναθηναϊκός – Παπαθανάσης: Ξεκινάνε τα χωματουργικά στο νέο γήπεδο22:37Δώρα επικουρικών συντάξεων: Στο Ειδικό Δικαστήριο η υπόθεση της κατάργησης22:25Εποχικές λοιμώξεις: Πρόληψη και αντιμετώπιση22:11Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: Ξεκίνημα…με το δεξί21:57Εξάρθρωση σπείρας που έκανε ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία - Τεράστια η λεία τους21:44Εθνική Ελλάδος: Η UEFA ενημέρωσε την ΕΠΟ ότι δεν υπάρχει θετικό δείγμα διεθνούς παίκτη21:30Μέση Ανατολή – Βίντεο ντοκουμέντο: Οδοιπορικό του ΑΝΤ1 στην Ιερουσαλήμ21:17Ταμείο Ανάκαμψης: Η Ελλάδα υπέβαλε το 4ο αίτημα για πληρωμή21:03Τροχαίο: Οδηγοί πιάστηκαν στα χέρια και τις έφαγε… αστυνομικός20:49Κασσελάκης: Η δεξιά καπηλεύεται πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια (βίντεο)20:35Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η κρίση στη Μέση Ανατολή να μην γίνει περιφερειακή σύγκρουση20:22Μέση Ανατολή: Επίθεση της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ - Τραυματίες στρατιώτες (βίντεο)20:09Καιρός: τοπικές βροχές και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη19:55“Our Ocean Conference” – Γεραπετρίτης: Τα παρόντα κράτη δεσμεύτηκαν για μέτρα κόστους 11,5 δις δολαρίων, υπέρ της θάλασσας (εικόνες)19:41
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο