LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 10 Απριλίου 2019 22:32

Ασίγαστη η κόντρα ΗΠΑ – Τουρκίας με φόντο τις προκλήσεις της Άγκυρας

Πρωτεύοντα ρόλο στην περιοχή της Μεσογείου, διεκδικούν οι ΗΠΑ. Με νομοσχέδιο ζητούν ενημέρωση για τις τουρκικές παραβιάσεις σε Αιγαίο και Κύπρο. Νέες απειλές από τον Ερντογάν.

AP - Ερντογάν - S-400 - F35

Για πρώτη φορά με τόσο εμφατικό τρόπο οι Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους στο γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και "στριμώχνουν" τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νομοσχέδιο του Κογκρέσου ζητεί λίστα με τον αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και εισηγείται την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Μεγαλόνησο.

«Έχουν ζητήσει ενημέρωση και καταγραφή όλων των παραβιάσεων που έχουν γίνει», αποκάλυψε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

Ένα μήνα μετά την συμμετοχή των ΗΠΑ στην τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, μπαίνει καθαρά στο τραπέζι η προοπτική να ακυρωθεί η μεταφορά των μαχητικών F-35, εφόσον η Άγκυρα αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400. Δεν είναι, δε, αμελητέα η παροχή 3 εκατομμυρίων δολαρίων για στρατιωτική βοήθεια και επιπλέον 2 εκατομμυρίων δολαρίων για Στρατιωτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση .

Η ασφάλεια των εταίρων της Αμερικής όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος,  είναι σημαντική για τα συμφέροντα μας, τονίζει το Αμερικανικό Κογκρέσο.    

Προκλήσεις από τον Ερντογάν

Η Άγκυρα όμως συμπεριφέρεται σαν να μην είναι στρυμωγμένη και διατυμπανίζει ότι αν της κλείσουν την πόρτα οι ΗΠΑ, θα αγοράσει από την Ρωσία και μαχητικά.

«Εάν με τα F-35 δεν τελεσφορήσει, θα πρέπει να προμηθευτώ από αλλού τα μαχητικά, που χρειάζομαι. Υπάρχουν SU-34, SU-57 (ρωσικά) και άλλα. Θα καλύψω απόλυτα τις ανάγκες μου από κάπου. Μέχρι να μπορέσω να τα παράξω μόνος μου», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Λίγες ώρες μετά την συνάντηση του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ερντογάν προαναγγέλλει εγκατάσταση των S400 σε τουρκικό έδαφος ....άμεσα. «Ενδέχεται να επισπευστεί και να γίνει νωρίτερα από τον Ιούλιο, όπως προβλεπόταν μέχρι τώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, ενώ προειδοποιούν ότι θα ακολουθήσει και δεύτερο κύμα αγοράς S 400. 

Μάλιστα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως «αν η Αμερική είναι πρόθυμη να μας πουλήσει, τότε θα αγοράσουμε PATRIOT. Ωστόσο, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να μας τους πουλήσουν, μπορούμε να αγοράσουμε επιπλέον πυραύλους S-400 ή άλλα συστήματα». 

«Ο εξοπλισμός της Αγκύρας με S-400 μας ανησυχεί και αυτή την δυνατότητα δεν μπορούμε να την πάρουμε ως αμυντική όπως λέει η Τουρκία», δήλωσε από την πλευρά του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης. 


Απομόνωση της Τουρκίας – Τι δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ   

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, επανέλαβε για μια ακόμη φορά με σαφήνεια ότι αν η Τουρκία αναπτύξει τους Ρωσικούς πυραύλους S-400 δεν μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35. Ο κ. Πομπέο απάντησε καταφατικά σε σχετική ερώτηση ενώπιον της Επιτροπής Διάθεσης Κονδυλίων της Γερουσίας, για τον προϋπολογισμό το 2020. «Τους το έχω μεταφέρει ιδιωτικά και θα το πράξω και τώρα δημόσια». είπε χαρακτηριστικά.

Η δήλωση Πομπεο  ήρθε την ημέρα που οι γερουσιαστές των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων Μπομπ έΜενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο, με το πολύ σημαντικό νομοσχέδιο που κατέθεσαν προς ψήφιση  αναβαθμίζουν το ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή. Είναι η πρώτη φορά  που ο αμερικανικός παράγοντας με αυτό το νομοσχέδιο επικυρώνει με σαφήνεια την πολιτική του στην ανατολική Μεσόγειο .Όπως σχολίαζε Τούρκος αναλυτής στην Ουάσιγκτον με αυτή την εξέλιξη, η αμερικανική πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο μοιάζε σαν ένα γιγάντιο τάνκερ που αλλάζει σιγά σιγά ρότα με κατεύθυνση από την Τουρκία προς την Ελλάδα. 

Αύξηση 350% στις εμπλοκές με τουρκικά μαχητικά 

Την ίδια ώρα, αύξηση των εμπλοκών κατά 350% τουρκικών μαχητικών με ελληνικά οπλισμένα μαχητικά καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ.

Ειδικότερα το πρώτο τρίμηνο του 2019 καταγράφηκαν 952 παραβιάσεις, δηλαδή 30 περισσότερες σε σχέση με το 2018, 68 εμπλοκές, ενώ το 2019 ήταν μόλις 19. Και όλα αυτά από 516 αεροσκάφη τουρκικά, φέτος, σε σχέση με 247 πέρυσι, δηλαδή αύξηση 100%. 

Η Κύπρος απέστειλε για πρώτη φορά ακόλουθο Άμυνας στις ΗΠΑ 

Σε ότι αφορά το θέμα της άρσης του στρατιωτικού εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Κύπρο, φαίνεται ότι το νομοσχέδιο-πακέτο της Γερουσίας απλά επικύρωσε το χρονικό ενός προαναγγελθέντος «θανάτου». Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του ΑΝΤ1 από στρατιωτικές πηγές σε Ελλάδα και Κύπρο, πριν από 10 ημέρες η  Κύπρος έστειλε για πρώτη φορά ακόλουθο άμυνας στην πρεσβεία της στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Ο Ακόλουθος Άμυνας είναι αξιωματικός που υπάγεται στον εκάστοτε  Υπουργό Άμυνας της χώρας, Εκπροσωπεί το σύνολο των διευθύνσεων και υπηρεσιών του Υπουργείου Αμύνης στις αμερικανικές στρατιωτικές Αρχές. Οι αποστολές του είναι πολλές και αφορούν κυρίως στον επιχειρησιακό τομέα, τον τεχνικό τομέα και τους εξοπλισμούς.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτήΧθες 20:03 | Ειδήσεις

Κρατούμενος θα παραμείνει μέχρι την απολογία του ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό του βουλευτή Βασιλη Γραμμένου.

Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις ΕυρωεκλογέςΧθες 20:12 | Ειδήσεις

Σε 86 από τις 122 σελίδες της απόφασης, αναλύονται οι λόγοι που "μπλόκαραν" τους Σπαρτιάτες.

Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορίαΧθες 19:47 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρουσίαση του προγράμματος "Αιγίς" για την πολιτική προστασία.

Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)Χθες 19:04 | Ειδήσεις

Πως μια φορητή μνήμη βοήθησε τους αστυνομικούς να "ξεκλειδώσουν" πρόσωπα και καταστάσεις. Νέες εικόνες από τους οπαδούς πριν απο το μοιραίο χτύπημα στον αστυνομικό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Πήραν το πλεονέκτημα έδρας οι “ερυθρόλευκοι”00:12Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:58Λονδίνο: αφηνιασμένα άλογα έσπειραν τον πανικό στους δρόμους της πόλης (βίντεο)23:45Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη23:31Παρά-Κολύμβηση: Μιχαλεντζάκης και Σταματοπούλου πήραν αργυρά μετάλλια23:18Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)23:04Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”22:51Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του Αεροδρομίου22:38H AEK “στρίμωξε” τον Παναθηναϊκό και είναι “αγκαλιά” με τον τίτλο22:25Ακίνητα: Τροπολογία για τα ύψη κτηρίων, μετά τις αντιδράσεις (βίντεο)22:12Ισπανία - Σάντσεθ: Προς παραίτηση ο Πρωθυπουργός, για την έρευνα στην σύζυγο του21:59Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)21:45Άρης - Ολυμπιακός: Ισοπαλία…. “πονοκέφαλος” για τους ερυθρόλευκους21:32Πρωτομαγιά - Απεργία: ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή21:18Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης: Ο Πετρούνιας στον τελικό21:04Make-A-Wish Ελλάδος: 29 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Ευχής20:51Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις Ευρωεκλογές20:38Φλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτή20:25POS - ταμειακές μηχανές: “Εκπνέει” η προθεσμία για τη διασύνδεση τους20:11Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορία19:58
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο