LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 10 Απριλίου 2019 17:01

ΔΝΤ: η Ελλάδα επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους της

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις του Ταμείου για την πορεία των φορολογικών εσόδων και των δαπανών του Δημοσίου.

ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - IMF

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπολογίζει ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει για τα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2022. Η συγκεκριμένη εκτίμηση περιλαμβάνεται στην έκθεση «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor), την οποία παρουσίασε σήμερα ο Διευθυντής του Δημοσιονομικού Τμήματος του ΔΝΤ, Βίτορ Γκασπάρ, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου.

Ειδικότερα, το Ταμείο σημειώνει ότι η χώρα μας κατάφερε το προηγούμενο έτος να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,8% του ΑΕΠ, ενώ για το 2019 το τοποθετεί στο 3,5% του ΑΕΠ. Επιπλέον, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας θα κυμανθεί σε αυτό το επίπεδο ως το 2022. Στη συνέχεια, όμως, βλέπει μια σταδιακή αποκλιμάκωση, καθώς τοποθετεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ για το 2023 και στο 2,8% του ΑΕΠ για το 2024 αντιστοίχως.

Στις υπόλοιπες προβλέψεις το ΔΝΤ προβλέπει σταδιακή αποδυνάμωση των φορολογικών εσόδων ως ποσοστού του ΑΕΠ (από 47,5% του ΑΕΠ φέτος σε 45,2% το 2021 και σε 44% του ΑΕΠ το 2024), με παράλληλη δραστική μείωση και των δημόσιων δαπανών (από 47,7% του ΑΕΠ φέτος σε 45,1% το 2021 και 44,7% του ΑΕΠ το 2024) ενώ στο μέτωπο του δημόσιου χρέους εκτιμά ότι από 174,2% του ΑΕΠ φέτος θα διαμορφωθεί σε 143,2% το 2024.

Το Ταμείο εκτιμά ότι η ανεργία θα αποκλιμακωθεί φέτος στο 18,5% και την επόμενη χρονιά θα υποχωρήσει κατά ακόμα μία ποσοστιαία μονάδα, στο 17,5%. Επιτάχυνση βλέπει αντίθετα το ταμείο σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό. Ο πήχης μπαίνει για το 2019 στο 1,1%, ανεβαίνει στο 1,4% την επόμενη χρονιά και το 2024 διαμορφώνεται σε 1,8%. Σε ό,τι αφορά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται έλλειμμα 2,7% φέτος, 2,6% το 2020 και 3,4% το 2024.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠρο των πυλών η κακοκαιρία Adel με ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥΣήμερα 06:57 | Ειδήσεις

Σε κατάσταση ετοιμότητας RED CODE έθεσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου και τους δήμους αυτών των Περιφερειών, από σήμερα.

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 26 ΝοεμβρίουΧθες 18:18 | Ειδήσεις

Την μνήμη ποιων αγίων και οσίων τιμά σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία.


 

Κωνσταντίνος Φλώρος στον ΑΝΤ1: Η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφέςΧθες 18:51 | Ειδήσεις

Όσα δήλωσε ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ στον ΑΝΤ1 για την αλλαγή συνόρων της Ουκρανίας.

Καρδίτσα: 12χρονος νοσηλεύεται διασωληνωμένος - Υπέστη σοβαρό έγκαυμα προσπαθώντας να ανάψει το τζάκιΧθες 18:29 | Ειδήσεις

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης ο 12χρονος μεταφέρθηκε εσπευσμένα σο νοσοκομείο "Παίδων" της Αθήνας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φωτίστε την επιχείρησή σας με την GlobiLED και το πρόγραμμα "Pay As You Save"07:23Προ των πυλών η κακοκαιρία Adel με ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ07:08Γάζα: Όχημα του πάπα Φραγκίσκου μετατράπηκε σε κινητή μονάδα υγείας για τα παιδιά 06:53Ολυμπιακός - Ντάνι Γκαρθία: Νομίζω ότι έχουμε λιγότερους βαθμούς από όσους αξίζουμε στο Τσάμπιονς Λιγκ06:38Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη06:24Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 26 Νοεμβρίου06:10Ηράκλειο: Επείγουσα αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου λόγω…απείθαρχου επιβάτη23:59Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί θετικά το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 202623:44Πάπας Λέων: Ταξιδεύει στην Τουρκία – θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο23:29Παναθηναϊκός: «Πάτησε» την Παρτιζάν κι έπιασε κορυφή 23:14Ο Τραμπ στέλνει τον Γουίτκοφ στο Κρεμλίνο για συνομιλίες με τον Πούτιν23:00Παραμένει στην ΑΕΚ ο Ρότα μέχρι το 203022:46Ηράκλειο: Φωτιά σε εργοστάσιο - Σοβαρές υλικές ζημιές, μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής22:32Champions League: Εκτός έδρας νίκες για Μπενφίκα και Ούνιον Σεν Ζιλουάζ22:18Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη της «Συμμαχίας των Προθύμων» για την Ουκρανία22:04ΤΑΞΙ: Νέα 48ωρη απεργία21:50Έγκλημα στη Σαλαμίνα: Προσευχόταν τα τελευταία της λεπτά η 75χρονη - Υποψήφια με την Χρυσή Αυγή η 46χρονη21:36ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο "χάρτης" των πληρωμών μέχρι 28 Νοεμβρίου21:22Τέλλογλου - Αισθητήρες σε γέφυρες: Αγώνας δρόμου για ελέγχους στατικότητας21:08Ενδοοικογενειακή βία – ΕΛ.ΑΣ: 47 συλλήψεις καθημερινά μέσα στο 202520:54
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο