LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 10 Απριλίου 2019 12:18

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για αναβολή στο Brexit

Το ζητούμενο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής δεν είναι αν θα δοθεί τελικά παράταση, αλλά υπό ποιους όρους.

AP - ΓΑΛΛΙΑ - ΤΕΡΕΖΑ ΜΕΙ - ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Της Μαρίας Αρώνη

Στον ρυθμό ακόμη μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το Brexit, που θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), εισέρχονται οι Βρυξέλλες, με μια νέα αναβολή της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου να θεωρείται δεδομένη.

Καμία χώρα της ΕΕ δεν θέλει να διακινδυνεύσει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία, γι’ αυτό το ζητούμενο στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής δεν είναι τόσο το αν θα δοθεί τελικά παράταση (αυτό θεωρείται σχεδόν βέβαιο), αλλά υπό ποιους όρους θα δοθεί αυτή και πόση διάρκεια θα έχει.

Στην πρόσκληση που απέστειλε στους 27 Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, πρότεινε μια «μακρά» και «ευέλικτη» παράταση του Brexit.

Παράλληλα η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία νωρίτερα συναντήθηκε με την Βρετανίδα Πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, θεώρησε πιθανή μια αναβολή του Brexit για μερικούς μήνες, ίσως και μέχρι τις αρχές του 2020.

Η δεύτερη αναβολή του Brexit μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τις 30 Μαρτίου 2020 δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, ώρες πριν την αυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που έχει διαρρεύσει στον Τύπο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται σήμερα να συμφωνήσουν σε μια δεύτερη αναβολή του Brexit, υπό προϋποθέσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και η διεξαγωγή ευρωεκλογών. «Αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν τηρήσει την υποχρέωσή του αυτή, η αποχώρηση θα γίνει την 1η Ιουνίου 2019», αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων. Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει κράτος-μέλος της ΕΕ στις 23-26 Μαΐου 2019, και δεν έχει επικυρώσει μια συμφωνία Brexit έως τις 22 Μαΐου 2019, τότε πρέπει να διεξαγάγει ευρωεκλογές. Παράλληλα, σημειώνεται ότι η χρονική παράταση του Brexit «δεν θα πρέπει να επιτραπεί να υπονομεύσει την εύρυθμη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών».

Υπέρ της ευέλικτης παράτασης ο Τσίπρας

Αλέξης Τσίπρας - Σύνοδος Κορυφής

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υποστηρίξει την πρόταση για ευέλικτη παράταση η οποία θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για τη συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η χώρα μας αντιτίθεται σε κάθε σενάριο άτακτης εξόδου. Ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της ΕΕ στο ενδιάμεσο διάστημα και να συζητηθούν τα μεγάλα ζητήματα της ΕΕ χωρίς να παρακωλύονται από συνεχείς Συνοδούς για το Brexit.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτήΧθες 20:03 | Ειδήσεις

Κρατούμενος θα παραμείνει μέχρι την απολογία του ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό του βουλευτή Βασιλη Γραμμένου.

Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις ΕυρωεκλογέςΧθες 20:12 | Ειδήσεις

Σε 86 από τις 122 σελίδες της απόφασης, αναλύονται οι λόγοι που "μπλόκαραν" τους Σπαρτιάτες.

Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορίαΧθες 19:47 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρουσίαση του προγράμματος "Αιγίς" για την πολιτική προστασία.

Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)Χθες 19:04 | Ειδήσεις

Πως μια φορητή μνήμη βοήθησε τους αστυνομικούς να "ξεκλειδώσουν" πρόσωπα και καταστάσεις. Νέες εικόνες από τους οπαδούς πριν απο το μοιραίο χτύπημα στον αστυνομικό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εορτολόγιο - 25 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα06:21Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη06:07Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Πήραν το πλεονέκτημα έδρας οι “ερυθρόλευκοι”00:12Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:58Λονδίνο: αφηνιασμένα άλογα έσπειραν τον πανικό στους δρόμους της πόλης (βίντεο)23:45Παρά-Κολύμβηση: Μιχαλεντζάκης και Σταματοπούλου πήραν αργυρά μετάλλια23:18Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)23:04Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”22:51Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του Αεροδρομίου22:38H AEK “στρίμωξε” τον Παναθηναϊκό και είναι “αγκαλιά” με τον τίτλο22:25Ακίνητα: Τροπολογία για τα ύψη κτηρίων, μετά τις αντιδράσεις (βίντεο)22:12Ισπανία - Σάντσεθ: Προς παραίτηση ο Πρωθυπουργός, για την έρευνα στην σύζυγο του21:59Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)21:45Άρης - Ολυμπιακός: Ισοπαλία…. “πονοκέφαλος” για τους ερυθρόλευκους21:32Πρωτομαγιά - Απεργία: ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή21:18Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης: Ο Πετρούνιας στον τελικό21:04Make-A-Wish Ελλάδος: 29 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Ευχής20:51Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις Ευρωεκλογές20:38Φλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτή20:25POS - ταμειακές μηχανές: “Εκπνέει” η προθεσμία για τη διασύνδεση τους20:11
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο