LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 10 Απριλίου 2019 07:27

Τσακαλώτος: η μάχη στις εκλογές πρέπει να έχει και ιδεολογική χροιά

Αποδοκιμασίες από ομάδα διαδηλωτών έξω από τον χώρο της εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη. Το σχόλιο του Υπουργού Οικονομικών.

Τσακαλώτος - εκδήλωση - Θεσσαλονίκη

Η Αριστερά «δεν έχει άλλο δρόμο» από την συμμαχία «κόκκινο, κόκκινο, πράσινο», τόνισε, σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στην προοπτική συνεργασίας της Αριστεράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και της οικολογίας. Διευκρίνισε, πάντως, ότι το κάθε κομμάτι αυτής της συμμαχίας θα «πρέπει να κρατήσει την ταυτότητα του».

Η τοποθέτηση του κ. Τσακαλώτου έγινε σε εκδήλωση - συζήτηση με τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου, με ερωτήσεις που υποβλήθηκαν διαδικτυακά από το κοινό.

«Νομίζω, ότι δεν έχει άλλο δρόμο η Αριστερά - και για την άνοδο της ακροδεξιάς που είναι το βασικό μας θέμα - από το κόκκινο, κόκκινο, πράσινο, αυτή τη συμμαχία. Αυτό δε σημαίνει ότι εμείς θα γίνουμε σοσιαλδημοκράτες, ούτε ότι θα γίνουν εκείνοι σαν εμάς, το κάθε κομμάτι πρέπει να κρατήσει την ταυτότητα του, νομίζω το είπε πολύ καλά ο Αλέξης (Τσίπρας) στο Γαλάτσι, πριν τρεις μέρες» είπε ο κ. Τσακαλώτος και συνέχισε: «Κανένας δε θέλει τη σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οι σοσιαλδημοκράτες. Δηλαδή, αυτό που έχουμε κερδίσει, και το όνομα που έχουμε κερδίσει και τις λύσεις που έχουμε δώσει ως αριστερά».

«Εμείς πρέπει να παραμείνουμε αριστερό κόμμα, αλλά το να παραμείνεις ένα αριστερό κόμμα δε σημαίνει ότι δεν συζητάς, ότι δεν ανοίγεις διαλόγους, ότι δεν βρίσκεις κοινό πόλο, όχι μόνο αρνητικά απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά επίσης και επιθετικά δηλαδή το καινούριο μοντέλο, που μπορεί να αντιμετωπίσει και το δημοκρατικό (έλλειμμα) και το κοινωνικό ζήτημα» πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

Τσακαλώτος - εκδήλωση - Θεσσαλονίκη

Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Αριστερά δε χτίζει τις συμμαχίες της μόνο πάνω στο επίπεδο της φορολογίας, για τη μείωση της οποίας, μόνο, μιλάει ο κ. Μητσοτάκης, αλλά στο ότι αυτή θα πρέπει να συνδυάζεται με περισσότερα πράγματα, όπως ότι «πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία στη μείωση των φόρων και στην αύξηση των δαπανών για κοινωνικούς λόγους». Πρόσθεσε, επίσης, ότι για τα μεσαία στρώματα, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη και οι προσπάθειες για κοινωνικό κράτος, με ανακατανομή των πόρων, με φορολογικές υποχρεώσεις, αλλά και με παραγωγική οικονομία. «Να βοηθήσουμε, να μην πηγαίνουν όλα τα λεφτά στα μεγάλα ψάρια» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

«Η μάχη στις εκλογές πρέπει να έχει και ιδεολογική χροιά. Γι’ αυτό ο τόπος χρειάζεται την Αριστερά» συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. “ζορίζεται” από το «μοντέλο, που υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης», το οποίο προβάλλεται απλώς «ως «περιορισμοί της Ε.Ε.», σαν να ήταν - όπως είπε - ένα φαινόμενο «από τον Θεό» και σα να μην προήλθε το Σύμφωνο Σταθερότητας, από τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν πριν το 2009.

«Καλά, εσείς, αυτόν τον στενό κορσέ, αυτή τη λιτότητα, εσείς δεν τη ψηφίσατε στο ευρωκοινοβούλιο και στα αστικά κοινοβούλια; Δηλαδή, αυτός τον περιορισμό - που είχα κι εγώ όταν διαπραγματευόμουν - ποιος τον έχτισε ; Ο ΣΥΡΙΖΑ τον έχτισε, οι Podemos τον χτίσανε, οι αριστεροί σοσιαλδημοκράτες τον χτίσανε; Αυτή η στενότητα, που περιόρισε αφάνταστα τι μπορεί να κάνει μια αριστερή κυβέρνηση, ήταν έργο της σοσιαλδημοκρατίας και της δεξιάς, στα χρόνια πριν από την κρίση» είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Σπάει σιγά - σιγά η κυριαρχία της λιτότητας - ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει και έχει επεκτατικούς προϋπολογισμούς - και στην Ευρώπη, αλλά στην Ευρώπη πάει πολύ αργά».

Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι για τους λόγους αυτούς η συμμαχία, που προανέφερε, έχει να αντιμετωπίσει τρία ζητήματα, «το κοινωνικό, το δημοκρατικό- πολιτικό και το περιβαλλοντικό».

Τσακαλώτος - εκδήλωση - Θεσσαλονίκη

Σε προβολή εσωτερικής ψηφοφορίας με την ερώτηση: «πιστεύετε ότι η χώρα θα αποπληρώσει πιο γρήγορα το χρέος προς το ΔΝΤ», η οποία προβάλλονταν στην οθόνη της αίθουσας και όπου το 77% αποφαινόταν ΝΑΙ και το 23% ΟΧΙ, ο κ. Τσακαλώτος, είπε με εύθυμη διάθεση: «Θα σας έλεγα ότι έχουν δίκιο οι ΝΑΙ, οι 23% παίξανε και χάσανε». Αστειεύτηκε, μάλιστα, όταν αυξήθηκε η διαφορά υπέρ του ΟΧΙ, ότι διακρίνει μια «δυσπιστία» προς τον υπουργό Οικονομικών… Πρόσθεσε, ότι η χαλαρότητα του κλίματος στην αίθουσα επιτρέπει μια τέτοια τοποθέτηση, αν και διευκρίνισε ότι γενικώς προτιμά να δηλώνει ότι «το κάθε πράγμα είναι στην ώρα του».

Απαντώντας σε ερώτηση «εάν πρέπει να απαγορευτούν κόμματα που είναι ενάντια στο δημοκρατικό πολίτευμα» ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες, ώστε να εξαλειφθούν οι αιτίες που προκαλούν την άνοδο του φόβου και της ανασφάλειας των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων.

«Η άποψη του είναι ότι εάν δεν αντιμετωπίσουμε την κοινωνική ρίζα του προβλήματος, δε δουλεύουν οι απαγορεύσεις, Ρίζα είναι η ανισότητα, η φτώχια» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι εξαιτίας αυτών δημιουργείται στα χαμηλότερα οικονομικά και στα μεσαία στρώματα η αίσθηση «ανασφάλειας και φόβου», που «οι δεξιοί το καλλιεργούν, οι ακροδεξιοί το κεφαλαιοποιούν».

Τσακαλώτος - εκδήλωση - Θεσσαλονίκη

Σε ερώτηση για τη σχέση του με τον Γιάννη Βαρουφάκη είπε ότι τον γνώριζε από παλιά και είχε εξαιρετικές σχέσεις μαζί του και στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και πρόσθεσε ότι ποτέ δεν έχει πει κάτι εναντίον του γιατί, αφενός γιατί ότι έγινε και στην πρώτη, όπως και ότι γίνεται και στη δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αποτέλεσμα ατομικής αλλά συλλογικής δουλειάς, όμως και επειδή οι συσχετισμοί στην Ευρώπη ήταν σε βάρος μιας αριστερής προσέγγισης.

«Και τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό και τον άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης να είχαμε Υπουργό, οι κυρίαρχες δυνάμεις ήθελαν ήττα μιας αριστερής προσέγγισης στο πρώτο εξάμηνο» είπε ο κ. Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι ήδη τότε υπήρχε και μια άνοδο των δυνάμεων της αριστεράς στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ισπανία και στη Γαλλία. «Δεν πιστεύω, λοιπόν, ότι ήταν ο Βαρουφάκης το πρόβλημα. Θέλανε μια ήττα».

Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι ένα μεγάλο μέρος του κόσμου δεν γνωρίζει τι έχει πετύχει η κυβέρνηση, για πολύ σοβαρά ζητήματα, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι πολλοί, όπως φάνηκε σε δημοσκόπηση πίστευαν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα κόψει τις συντάξεις», ενώ είχε ήδη αποφασιστεί η μη περικοπή τους και υπήρχαν δηλώσεις και του πρωθυπουργού και του ίδιου και της κ. Αχτσιόγλου, ή για τη δουλειά στην υγεία που έκανε ο κ. Ξανθός, όπως για παράδειγμα τη Συμφωνία της Βαλέτας με την οποία οκτώ χώρες και όχι η κάθε μια μόνη της διαπραγματεύονται με τις φαρμακευτικές για την τιμή των φαρμάκων.

Τσακαλώτος - εκδήλωση - Θεσσαλονίκη

Μιλώντας, ο Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, αλλά και στο πώς «ψηφίζει», τονίζοντας ότι οι δυνάμεις αυτές τοποθετούνται αρνητικά στο ευρωκοινοβούλιο σε όλα τα κοινωνικά ζητήματα, όπως το οκτάωρο, τα εργασιακά, κτλ. Σχολίασε, με αυτοκριτική διάθεση για το επικοινωνιακό κομμάτι στη χώρα μας, όπως π.χ. γιατί δεν περνούν τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης στο ευρύ κοινό, λέγοντας ότι η ΕΡΤ δε θα έπρεπε να ακολουθήσει «το παλιό μοντέλο», αλλά να είναι «ανεξάρτητη, με κοινοβουλευτικό έλεγχο», παρότι «είναι καλύτερη από τα ιδιωτικά κανάλια». Πρόσθεσε, ότι «υπάρχει χρόνος να αλλάξουν τα πράγματα». «Θα επανεκλεγούμε και θα τα κάνουμε είπε» είπε. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το ζήτημα της αδειοδότησης των καναλιών θα έπρεπε να είχε ακολουθηθεί ένας διαφορετικός χειρισμός, αν και ο στόχος να πληρώσουν οι καναλάρχες, επιτεύχθηκε.

Τοποθετήθηκαν επίσης, ο βουλευτής Νίκος Παρασκευόπουλος, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας. Χρήστος Γιαννούλης, η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Αλέξανδρος Νικολαίδης, ενώ παρέστησαν οι βουλευτες Τάσος Κουράκης και Γιάννης Αμανατίδης.

Έξω από την εκδήλωση, μπροστά από την αστυνομική δύναμη, μία μικρή ομάδα διαδηλωτών, αποδοκίμασε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, την ώρα που εξέρχονταν από το κτήριο, για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Με ανάρτησή του στα social media, ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε τον μικρό αριθμό των διαδηλωτών:

Τσακαλώτος - twitter - Ολύμπιον

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι πρώτοι κατηγορούμενοιΧθες 19:19 | Ειδήσεις

Οι έντεκα κατηγορούμενοι που παρουσιάστηκαν στον ανακριτή σήμερα αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους ενώ ένας δωδέκατος ζήτησε νέα προθεσμία και θα απολογηθεί την Δευτέρα.

Ο Πέτρος Κουσουλός στον ΑΝΤ1 για τον θάνατο της 16χρονης: Εννέα στις δέκα κριτικές του κλαμπ έκαναν λόγο για νοθευμένα ποτάΧθες 20:52 | Ειδήσεις

Όσα αποκάλυψε για τους "αυτοφωράκηδες" αλλά και τις κριτικές για το κλαμπ που διασκέδαζε η άτυχη 16χρονη λίγο πριν καταλήξει.

Ενδοοικογενειακή βία - Κορωπί: Δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας στον 50χρονοΧθες 21:21 | Ειδήσεις

Η 40χρνη σύζυγος του, εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένη στο νοσοκομείο  «Ερυθρός Σταυρός».

Διονύσης Σαββόπουλος: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο για την κηδεία τουΧθες 19:04 | Ειδήσεις

Το Σάββατο 25 Οκτωβρίου θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία και ο ενταφιασμός του Διονύση Σαββόπουλου στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μπάγερν Μονάχου – Ολυμπιακός: Έκανε παρέλαση… λίγες μέρες νωρίτερα ο “Θρύλος”23:59Κως: Υπόθεση εκδικητικής πορνογραφίας με ανήλικα θύματα23:46Βίρτους Μπολόνια – Παναθηναϊκός: Το “τριφύλλι” λύγισε… από τις απουσίες και τους τραυματισμούς23:32"Αποκαλύψεις" - ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι επιδοτήσεις που έγιναν ταξίδια στο Ντουμπάι και..... ρούχα23:19Missing Alert για την εξαφάνιση ανηλίκων23:05Εργατικό ατύχημα στο Βόλο: 58χρονος έπαθε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς την ώρα που εκτελούσε εργασίες22:52Θεσσαλονίκη: Πολυετής φυλάκιση σε 25χρονη που έβαζε την κορούλα της να ζητιανεύει22:38Ο Ράφα Μπενίτεθ θα παρουσιαστεί από τον Γιάννη Αλαφούζο22:25Έκαψε το διαμέρισμα της προσπαθώντας να σκοτώσει κατσαρίδα – Νεκρή μια 30χρονη γειτόνισσα22:11Ο Πέτρος Κουσουλός στον ΑΝΤ1 για τον θάνατο της 16χρονης: Εννέα στις δέκα κριτικές του κλαμπ έκαναν λόγο για νοθευμένα ποτά 21:58Ενδοοικογενειακή βία - Κορωπί: Δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας στον 50χρονο21:44Λάρισα: Συνοδός ασθενή επιτέθηκε σε νοσηλευτή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου21:31Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο 21:17Γκάζι - 16χρονη: Αίτημα για σφράγιση του κλαμπ κατέθεσε η ΕΛΑΣ στον Δήμο Αθηναίων21:04Ηράκλειο: 50χρονος κρατούμενος κατάπιε ναρκωτικά για να τα περάσει στις φυλακές20:50Λάρισα: Τέσσερις συλλήψεις για κλοπές, διαρρήξεις και εμπρησμούς20:37Ευλογιά των προβάτων – ΕΟΦ: Δεν υπάρχει αδειοδοτημένο συμβόλαιο στην ΕΕ20:23Παναθηναϊκός: Αμφίβολοι οι Ερνανγκόμεθ, Ρογκαβόπουλος με Βίρτους 20:09Μαξ Φερστάπεν: Όλοι πίστευαν ότι αυτό θα ήταν ένα εύκολο πρωτάθλημα για τη McLaren και τουλάχιστον δεν είναι19:55Διονύσης Σαββόπουλος: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο για την κηδεία του19:41
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο