LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 07 Απριλίου 2019 17:37

Υποθαλάσσιο μουσείο στην Αλόννησο

Εντυπωσιακό αναμένεται να είναι το μουσείο που ετοιμάζεται στο νησί των Σποράδων. Πώς θα γίνονται οι επισκέψεις.

Ναυάγιο  Περιστέρας - Αλόννησος

Σε έναν ενάλιο αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος θα αποτελεί κατ' ουσίαν ένα μεγάλο υποθαλάσσιο μουσείο και θα είναι επισκέψιμος με καθοδηγούμενη κατάδυση, στοχεύει να μετατρέψει το περίφημο ναυάγιο της Περιστέρας κοντά στην Αλόννησο, στο πλαίσιο του προγράμματος BLUEMED, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, η οποία από κοινού με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, διοργάνωσε διημερίδα για την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά και τη διαχείρισή της, όπου παρέστη και ο υφυπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Στρατής.

Το όλο εγχείρημα άρχισε να προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον, όταν κοντά στο νησάκι Περιστέρα της Αλοννήσου σε βάθος 25 μέτρων, βρέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ανασκάφηκε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια πλοίων της κλασικής εποχής που έχουν βρεθεί στο Αιγαίο. Το εμπορικό πλοίο μετέφερε περισσότερους από 4.000 αμφορείς, πριν ναυαγήσει στα νερά των Σποράδων. Ο αριθμός των αμφορέων, η κατάσταση διατήρησης του ναυαγίου και η ομορφιά των νερών και του βυθού της περιοχής, που βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων, το καθιστούν ένα μοναδικό αξιοθέατο.

Για τους λόγους αυτούς το ναυάγιο της Περιστέρας έχει επιλεγεί από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μαζί με άλλα ναυάγια στον Παγασητικό και τις Βόρειες Σποράδες, για να μετατραπεί σε επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο με καθοδηγούμενη κατάδυση.

Ναυάγιο  Περιστέρας - Αλόννησος

Στο πλαίσιο αυτό, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με άλλους φορείς μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος BLUEMED, μελετούν τρόπους για την απόδοση του ενάλιου πλούτου του Παγασητικού και των Βορείων Σποράδων στο κοινό, των αυτοδυτών αλλά και όσων δεν έχουν δυνατότητα κατάδυσης.

Ήδη, στην περιοχή της Στενής Βάλλας πραγματοποιούνται, αναλόγως φυσικά και των καιρικών συνθηκών, καταδύσεις από έμπειρους δύτες, ώστε να αρχίσει να λαμβάνει σάρκα και οστά η προσπάθεια για την πλήρη αξιοποίηση των υποθαλάσσιων ευρημάτων στο νησάκι Περιστέρα.

Ναυάγιο  Περιστέρας - Αλόννησος

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Στρατής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι «πρέπει να αναδειχθεί η μοναδικότητα του φυσικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με το εξαιρετικό θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου, που αποτελεί και το καταφύγιο για τις φώκιες monachus-monachus. Έχουν βρεθεί σπουδαίοι αρχαιολογικοί θησαυροί στην ευρύτερη περιοχή, από τα δεκάδες ναυάγια στη θάλασσα της Αλοννήσου, που πρέπει να αναδειχθούν και το υπουργείο στηρίζει και συμβάλλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται».

Ναυάγιο  Περιστέρας - Αλόννησος

Εν τω μεταξύ ο κ.Στρατής στην ομιλία του στη διημερίδα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μεγάλη πρόκληση, που προσφέρει ισχυρές προοπτικές για ολόκληρη τη χώρα, να ξεκινήσουν να λειτουργούν επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι, ανοίγοντας τον δρόμο για μια καινούργια μορφή ανάπτυξης στην ελληνική περιφέρεια, που ταιριάζει ιδιαίτερα στη φυσιογνωμία και τις δυνατότητες της Ελλάδας. «Στόχος είναι μέσα στην επόμενη διετία να καταστούν επισκέψιμα αλλά και να αναδειχθούν μέσα από κατάλληλους χώρους ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σημαντικά υποβρύχια μνημεία, όπως είναι το ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο, ίσως το σημαντικότερο ναυάγιο της κλασικής περιόδου με 3.000 οινοαμφορείς», επισήμανε ο κ. Στρατής. Η ενάλια αρχαιολογία αποτελεί σημαντικό ερευνητικό τομέα, που συνδέεται με την οικονομία της γνώσης και την καινοτομία, αλλά και με έναν υψηλού επιπέδου πολιτιστικό τουρισμό, ο οποίος με τη σειρά του συνδυάζεται με τον θαλάσσιο - καταδυτικό και τον οικολογικό τουρισμό, ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτισμού και πρόσθεσε ότι με τον τρόπο αυτό, συνέχισε, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και υπάρχει καθοριστική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, ενώ ταυτόχρονα οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά αλλά και με το οικοσύστημα του κάθε τόπου. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, ως οικοδεσπότης εξέφρασε την αισιοδοξία του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στο νησί, με τις καθοδηγούμενες καταδύσεις στο θαλάσσιο μουσείο που αναπτύσσεται γύρω από την Αλόννησο, θα δώσει νέα ώθηση στις δραστηριότητες, πέραν των καθιερωμένων τουριστικών δράσεων που υπάρχουν και θα αναδείξει την περιοχή ακόμη περισσότερο».

 

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕΛΑΣ: Χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκαν οι πορείες για το Πολυτεχνείο – Έγιναν 13 συλλήψειςΣήμερα 22:16 | Ειδήσεις

Η εκτιμώμενη συμμετοχή πολιτών στις συγκεντρώσεις και τις πορείες της Αθήνας είναι περίπου 23.000.

Βορίζια: Το "ντοκουμέντο" που προσκόμισε ο 23χρονος για να αντικρούσει τις κατηγορίες (εικόνα)Σήμερα 21:54 | Ειδήσεις

Ο 23χρονος ανιψιός του Φανούρη Καργάκη, ισχυρίζεται πως το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου, οπότε και τοποθετήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός στο σπίτι του 27χρονου, βρισκόταν σε γάμο.

Σεισμός στη Σκύρο, αισθητός στην ΑθήναΣήμερα 23:12 | Ειδήσεις

Πού εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού που "κούνησε" και την Αθήνα

Θανατηφόρο τροχαίο στο Νέο Κόσμο: Χτυπήματα στο κεφάλι έφερε ο οδηγός - Τι εξετάζει η αστυνομίαΣήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Το αυτοκίνητο του άτυχου άνδρα προσέκρουσε σε σταθμευμένο όχημα, ενώ εξετάζεται η εμπλοκή και ενός δικύκλου. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Missing alert για την εξαφάνιση 53χρονης23:59Βορίζια: Το "ντοκουμέντο" που προσκόμισε ο 23χρονος για να αντικρούσει τις κατηγορίες (εικόνα)23:43Σεισμός στη Σκύρο, αισθητός στην Αθήνα23:28Missing alert: Εντοπίστηκε η 31χρονη που αγνοούνταν23:14Θεσσαλονίκη: Προκαταρκτική εξέταση για την επίθεση σε δύο 13χρονες στον Εύοσμο22:59Η Χαμάς απορρίπτει "διεθνή κηδεμονία" στη Γάζα, όπως προτείνει το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ22:45ΕΛΑΣ: Χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκαν οι πορείες για το Πολυτεχνείο – Έγιναν 13 συλλήψεις22:31Ιταλία: Νεκρός ο 32χρονος αγνοούμενος στην περιφέρεια Φριούλι 22:17Αιματηρή συμπλοκή στο κέντρο του Ηρακλείου μεταξύ ομάδας αλλοδαπών (βίντεο)22:03Πάτρα: 13χρονος και 15χρονος έκλεψαν αυτοκίνητο και πήγαν βόλτα21:49Γιοβάνοβιτς: Είμαστε απογοητευμένοι γιατί πιστεύαμε στην πρόκριση στο Μουντιάλ 202621:35Αργεντινή: Αλυσιδωτές εκρήξεις και πυρκαγιά σε βιομηχανική ζώνη - Περισσότεροι από 20 τραυματίες21:21Κωνσταντινούπολη: Έντεκα συλλήψεις έπειτα από τον θάνατο μητέρας και των δύο παιδιών της από δηλητηρίαση21:07Στο Μαξίμου ο Τζόκοβιτς, συναντήθηκε με τον Κ. Μητσοτάκη: "Να ανεβάσουμε το ελληνικό τένις" 20:53Ολοκληρώθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ η πορεία για το Πολυτεχνείο - Αποκατάσταση της κυκλοφορίας (εικόνες)20:38Αγρίνιο: Ανήλικη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κατάσταση μέθης20:24Θανατηφόρο τροχαίο στο Νέο Κόσμο: Χτυπήματα στο κεφάλι έφερε ο οδηγός - Τι εξετάζει η αστυνομία20:10Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη19:56Σεισμός στο Κιλκίς 19:42Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση "Δικέφαλος Αετός-25" στην Κρήτη19:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο