LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 05 Απριλίου 2019 14:52

Μετά την δόση… αφορολόγητο και ΔΝΤ

Στήριξη των Βρυξελλών στην Ελλάδα για πρόωρη αποπληρωμή του Ταμείου. Οι δεσμεύσεις της Αθήνας για το 1 δις.

Του Νίκου Ρογκάκου

Σαφές μήνυμα προς την Αθήνα να προχωρήσει στη μείωση του αφορολόγητου προκειμένου να υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης στέλνει το ανακοινωθέν του Eurogroup, στο οποίο τονίζεται ότι η κυβέρνηση «επανέλαβε τη γενική δέσμευση» να συνεχίζει να εφαρμόζει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν από το πρόγραμμα του ESM.

Σε ότι αφορά δε την προστασία της πρώτης κατοικίας σημειώνεται ότι «καλωσορίζουμε την δέσμευση των ελληνικών αρχών να εναρμονίσουν και να βελτιώσουν τους επόμενους μήνες με ολιστικό τρόπο τα σχήματα πτώχευσης και αφερεγγυότητας».

Τη δέσμευση της κυβέρνησης να διευρύνει τη φορολογική βάση, δηλαδή να μειώσει το αφορολόγητο όριο από το 2020, αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, η απόφαση του σημερινού Eurogroup για την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

Η απόφαση στέλνει σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί. Μάλιστα, το κείμενο προχωρά σε αναλυτική αναφορά στις κυριότερες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας και τονίζει: «Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη γενική δέσμευσή τους να συνεχίσουν να εφαρμόζουν όλες τις μεταρρυθμίσεις-κλειδιά που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, ιδίως αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και άλλες φορολογικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να διασφαλιστούν φιλικά προς την ανάπτυξη μέτρα και στοχευμένα κοινωνικά προγράμματα, ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η συλλογή των φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, προσλήψεις στον Δημόσιο Τομέα, ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας».

Για την Α΄ κατοικία

Στην απόφαση υπογραμμίζεται ότι το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα είναι προσωρινό και θα λήξει στο τέλος του 2019, όπως έχουν δεσμευτεί οι ελληνικές αρχές, ενώ επισημαίνεται ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα παρακολουθούν στενά τον αντίκτυπό του στα κεφάλαια των τραπεζών, στον δανεισμό, στην κουλτούρα πληρωμών και στις προσπάθειες μείωσης του στοκ εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη. Επίσης, θα εξετάσουν τις δημοσιονομικές διαστάσεις του σχήματος. Το Eurogroup εκτιμά, πάντως, ότι το νέο πλαίσιο προστασίας της Α΄ κατοικίας «έχει τη δυνατότητα να στηρίξει τις τράπεζες στη μείωση των κόκκινων στεγαστικών δανείων».

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μπενουά Κερέ επισήμανε στη συνέντευξη Τύπου μετά το σημερινό Eurogroup στο Βουκουρέστι ότι η ΕΚΤ δίνει «πράσινο φως άνευ όρων στον νέο νόμο για την προστασία της Α΄ κατοικίας, μετά τις αλλαγές που έγιναν» και συμπλήρωσε: «Το τελικό κείμενο του νέου νόμου για την προστασία της Α΄ κατοικίας μετριάζει τους κινδύνους που είχε εντοπίσει η ΕΚΤ στη γνωμοδότησή της για το προσχέδιο του νόμου». Ο κ. Κερέ υπογράμμισε ότι περιμένει να ολοκληρωθεί σύντομα η σχετική δευτερογενής νομοθεσία (υπουργικές αποφάσεις κ.λπ.), προσθέτοντας: «Θα παρακολουθούμε στενά την υλοποίηση του σχήματος, με πρώτη αξιολόγηση στα μέσα του 2019».

Ερωτηθείς γιατί το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη είναι προσωρινό, ο κ. Κερέ απάντησε πως είχε από την αρχή σχεδιαστεί ως προσωρινό μέτρο και έρχεται πάνω σε δύο υφιστάμενα πλαίσια: τον νόμο Κατσέλη, που εξακολουθεί να ισχύει, και το πτωχευτικό πλαίσιο. «Ετσι το βλέπουμε και δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των θεσμών. Είμαστε θετικοί στο νέο πλαίσιο και εξετάζουμε τα μακροπρόθεσμα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Η απόφαση του Eurogroup χαιρετίζει επίσης τη δέσμευση των ελληνικών αρχών:

  • Να ολοκληρώσουν τη μεταρρύθμιση του νόμου Κατσέλη, προωθώντας νέο Ενιαίο Πτωχευτικό Νόμο (έως τον Ιούνιο, όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση της Κομισιόν).
  • Να συνεχίσουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ώστε να διασφαλιστεί, μεταξύ άλλων, ένα αποτελεσματικό πλαίσιο ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη έως το τέλος του 2021 και βελτιώσεις στη διαχείριση των κρατικών εγγυήσεων των δανείων.
  • Να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στους μισθούς κατά τη διάρκεια του 2019 και να αναλύσουν τις επιπτώσεις της πρόσφατης αύξησης του κατώτατου μισθού και των αλλαγών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις για την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα.

Το Eurogroup επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά ότι οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά και τις συνεχιζόμενες δικαστικές διαδικασίες σε βάρος των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και του τέως προέδρου και των ανώτερων στελεχών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Με τα δεδομένα αυτά, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υιοθέτησαν την αποτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμών ότι «η Ελλάδα έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για να καλύψει όλες τις συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις για τα τέλη του 2018 και ότι έχουν εκπληρωθεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις, ώστε να επιβεβαιωθεί η αποδέσμευση της πρώτης δόσης των υπό όρους μέτρων για το χρέος».

Αποδεσμεύθηκε η συμμετοχή της Κυβέρνησης για την συνεισφορά του Δημοσίου στην προστασία πρώτης κατοικίας οφειλετών

Δεσμεύτηκε πίστωση, ύψους 150 εκατ. ευρώ, σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οικονομικού έτους 2019, προκειμένου να επιχορηγηθεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης(ΟΠΕΚΑ) για την κάλυψη των δαπανών συνεισφοράς του δημοσίου στις μηνιαίες καταβολές που έχουν προσδιοριστεί κατ’ εφαρμογή του άρθρου 75 Ν. 4605/2019 (Α' 52) και έχουν γίνει αποδεκτές από τον οφειλέτη στο πλαίσιο υπαγωγής του στο νόμο αυτό, προκειμένου για την προστασία της κύριας κατοικίας του. Αυτό ορίζει απόφαση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».?

Η επιστροφή των κερδών

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, η σημερινή απόφαση του Eurogroup για την αποδέσμευση των 970 εκατ. ευρώ στέλνει θετικό μήνυμα στις αγορές, γεγονός που έχει ήδη ληφθεί υπόψη από τους επενδυτές, καθώς επιβεβαιώνεται ότι η Ελλάδα τηρεί τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της. Για «ακόμα ένα βήμα στο success story της Ελλάδας» έκανε λόγο ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι η εκταμίευση των χρημάτων αναμένεται να γίνει στις αρχές Μαΐου, μετά την έγκριση από ορισμένα κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης (όπως το γερμανικό, το ολλανδικό και το αυστριακό). Σημείωσε ακόμα ότι το ακριβές ποσό που θα λάβει η Ελλάδα ανέρχεται στα 973 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων:

  • 644 εκατ. ευρώ προέρχονται από την επιστροφή των κερδών που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα.
  • 339 εκατ. ευρώ προέρχονται από την κατάργηση της αύξησης επιτοκίου σε μέρος του δανείου που έλαβε η Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στο πλαίσιο του 2ου Μνημονίου. Από το ποσό αυτό, τα 103 εκατ. ευρώ αποτελούν επιστροφή της αύξησης επιτοκίου την οποία είχε ήδη πληρώσει πέρυσι η Ελλάδα και τα υπόλοιπα 236 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στην αύξηση που επρόκειτο να πληρώσει η χώρα μας τον Ιούνιο για την περίοδο Ιουνίου 2018-Ιουνίου 2019.

«Δεν είναι δάνειο, είναι μεταφορά χρημάτων και δεν πρέπει να αποπληρωθεί», τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ για την εκταμίευση της σημερινής «δόσης». Η απόφαση του Eurogroup καταλήγει σημειώνοντας ότι οι επόμενες συζητήσεις για την Ελλάδα θα βασιστούν στην τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η οποία αναμένεται να εκδοθεί τον Ιούνιο.

Η αποπληρωμή του ΔΝΤ
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ήρθε η στιγμή για μερική ή πλήρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ ο Μάριο Σεντένο σημείωσε ότι και μόνο ότι τίθεται η ερώτηση είναι ένδειξη ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα. Εχουμε προηγούμενη εμπειρία σε αυτό, η Πορτογαλία και η Ισπανία διαχειρίστηκαν το δανειακό τους βάρος με τέτοιες διαδικασίες, είπε. Υπάρχει η προϋπόθεση ότι όλοι πρέπει να νοιώθουν καλά με αυτή την κίνηση.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι ξέρουμε ότι τμήμα των δανείων του ΔΝΤ είναι πολύ ακριβά. Από τα 9,5 δισ. ευρώ περίπου το 1/3 ή 3,5 δισ. ευρώ φέρουν επιτόκιο σχεδόν 5%, πολύ υψηλότερο απ’ ότι δανείζεται η Ελλάδα από την αγορά. Υπό αυτό το πρίσμα για τον ESM έχει νόημα να γίνει αποπληρωμή αυτού του ποσού καθώς αυτό ενισχύει την βιωσιμότητα χρέους. Πρέπει, τόνισε, να ακολουθηθούν οι διαδικασίες μεταξύ των πιστωτών, είπε τονίζοντας «από την πλευρά μου το στηρίζω».

«Σε αντίθεση με το “μεταμνημονιακό” παραμύθι της κυβέρνησης, η απόφαση του Eurogroup επιβεβαιώνει ότι οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις υλοποιούνται κανονικά, ενώ δίνονται κι υποσχέσεις για συνέχισή τους, όπως για παράδειγμα με το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εκτίναξη της φοροληστείας για το λαό. Άρα, τα “καλά λόγια” για την ελληνική οικονομία και τις όποιες προοπτικές ανάπτυξης, όχι μόνο δεν έχουν κανένα αντίκρυσμα στο λαό, αλλά στηρίζονται πάνω στο συνεχές τσάκισμα της ζωής του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Στις Οινούσσες η μεγαλύτερη ελληνική σημαία (εικόνες)23:59Ευθύμης Γεωργόπουλος: Ο ρόλος του στην “Γυναίκα χωρίς όνομα” και η αγάπη του κόσμου (βίντεο)23:50Έρευνες για λέμβο με μετανάστες που εξέπεμψαν “SOS” μέσω του 112 23:41Μηχανή “λαμπάδιασε” την ώρα που την έβαζε μπροστά ο αναβάτης (βίντεο)23:32Θέσεις σε γειτονιές της Αθήνας έχουν λάβει οι “Μαύροι Πάνθηρες” της Αστυνομίας (βίντεο)23:23“Αυτοκτόνησε” ο Παναθηναϊκός κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο23:15Αναγκαστική προσγείωση εκπαιδευτικού αεροσκάφους στη Μυτιλήνη 23:04Αποκλειστικό για κλοπή Πικάσο: πώς παγιδεύτηκε η επιχειρηματίας (βίντεο)22:51Στο “μικροσκόπιο” όλες οι δηλώσεις ακινήτων στο Ε9 (βίντεο)22:38Βουλευτής της ΝΔ έσωσε γυναίκα που έπαθε ανακοπή στην μέση του δρόμου (εικόνα)22:25Σε δίκη 60χρονος για την εξαφάνιση της Βουλγάρας συντρόφου του (βίντεο)22:13“Συναγερμός” για την εξαφάνιση 18χρονης21:59Σε επιφυλακή οι Αρχές για την πιθανή διέλευση τζιχαντιστών από την Ελλάδα (βίντεο)21:44Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ήδη με άλλαξε το μωρό, είμαι πιο ώριμος (βίντεο)21:31Ελεύθερη διέλευση ανέργων από σταθμούς διοδίων21:18Αυτοψία Κουτσούμπα στο ΚΥΤ Χίου, τι ζήτησε από την Κυβέρνηση21:04Συγκινητικό κύμα αλληλεγγύης για να σωθεί ο μικρός Παναγιώτης-Ραφαήλ (βίντεο)20:51“Λευκός καπνός” για εκεχειρία στη Συρία20:40Brexit: Ευρωπαϊκό “ναι” στο διαζύγιο με την Βρετανία20:27Αποστολή ΑΝΤ1 στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας: τρόμος για τους τζιχαντιστές που απελευθερώθηκαν (βίντεο)20:13
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο