LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 04 Απριλίου 2019 11:48

Παραίτηση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Με αιχμές η παραίτηση του Γιώργου Σταυρόπουλου, που πυροδότησε νέα πολιτική κόντρα.

Γιώργος Σταυρόπουλος - πρόεδρος  Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Σε παραίτηση οδηγήθηκε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Γιώργος Σταυρόπουλος κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να αλλοιώσει τη σύνθεση της.

Με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις. Στην παρέμβασή του μάλιστα, ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο έχει στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό, επισημαίνοντας παραβίαση των Αρχών των Παρισίων.

«Δεν ξεκινάμε καλά. Δεν υπάρχει λόγος για τέτοιου είδους πολιτική αντιπαράθεση», ανέφερε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Τζανακόπουλος και συμπλήρωσε πως «οι αρχές των Παρισίων λένε κάτι απλό, ότι η σύνθεση της επιτροπής πρέπει να καθαρίζεται με συνταγματική ή νομοθετική διάταξη για να υπάρχει εγγύηση ανεξαρτησίας. Δεν καθορίζεται με απόφαση της κυβέρνησης αλλά μέσα από την νομοθετική διαδικασία».

Στην επιστολή παραίτησή του ο κ. Σταυρόπουλος σημειώνει μεταξύ άλλων πως «η Κυβέρνηση θέλοντας να αλλοιώσει τη σύνθεσή της, αλλά και να την καταστήσει δυσλειτουργική έως πλήρως αδρανή, προχωρεί μονομερώς σε μια άμετρη και άκριτη προσθήκη 5 μελών από μια μόνο Κοινότητα, εκείνη των ΛΟΑΤΚΙ, και δύο ακόμη μελών, εκτός από το ήδη υφιστάμενο μέλος, από άλλη, την Κοινότητα των Ρομά, κατά παράβαση κάθε αρχής ισότητας έναντι των λοιπών φορέων προστασίας των δικαιωμάτων που είναι ήδη μέλη της ΕΕΔΑ και διαθέτουν μόνο μια ψήφο στην Ολομέλειά της».

Υπαινιγμούς για «παιχνίδια» εκ μέρους του κ. Σταυρόπουλου άφησε η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασία Χριστοδουλοπούλου όταν αναφέρθηκε στην παραίτηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Έτσι κι αλλιώς θα παραιτείτο, σε πέντε ημέρες έληγε η θητεία του», ανέφερε. 

"Πυρά" από την αντιπολίτευση

Ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε δήλωση του αναφέρει «με την παραίτηση του, ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), κ. Γεώργιος Σταυρόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην επιχειρούμενη θεσμική απαξίωση του βασικού ανεξάρτητου συμβούλου της πολιτείας στο πεδίο της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η συμμετοχή της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και των ΡΟΜΑ στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είναι αυτονόητη. Όχι όμως με τον τρόπο που την επέβαλε η κυβέρνηση διαστρεβλώνοντας την ισόρροπη εκπροσώπηση στη σύνθεσή της και θίγοντας έτσι την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας που είναι ένα από τα θεμέλια Δημοκρατίας. Η αλλαγή της σύνθεσης της Εθνικής Επιτροπής με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, χωρίς καμία διαβούλευση και εν αγνοία του ίδιου του θεσμικού οργάνου, συνιστά παρέμβαση μιας ολοένα και πιο αυταρχικής εξουσίας στην ανεξάρτητη λειτουργία της ΕΕΔΑ, που υποβαθμίζει καταλυτικά το θεσμικό της κύρος. Τελικά, αυτή η κυβέρνηση δεν βλάπτει μόνο τους θεσμούς, αλλά επιχειρεί να αντιμετωπίσει θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα με όρους μικροκομματικών σκοπιμοτήτων».

Ο υπεύθυνος  Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης του Κινήματος Αλλαγής, Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, αναφέρει «η παραίτηση του Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κ. Γ. Σταυρόπουλου καθώς και οι καταγγελίες του που τη συνοδεύουν, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την συστηματική υπονόμευση των θεσμών από την Κυβέρνηση. Αυτή η Κυβέρνηση της παρακμής και των σκανδάλων, όποιο θεσμό δεν μπορεί να ελέγξει και να χειραγωγήσει επιχειρεί να τον αλλοιώσει, να τον απαξιώσει και να τον συρρικνώσει. Έτσι η Εθνική επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, απομονωμένη και εγκλωβισμένη στην Κυβερνητική εχθρότητα, δέχθηκε ακόμα ένα πλήγμα με την αλλοίωση της σύνθεσης της και την προσχεδιασμένη επιχείρηση καθοδήγησης και ελέγχου των αποφάσεών της. Η Κυβέρνηση «ΣΥΡΙΖΑ και Προθύμων» βλάπτει σοβαρά τους θεσμούς και οποιαδήποτε ανοχή στην πολιτική της αποτελεί προσβολή στην λειτουργία του Κράτους Δικαίου».

To Ποτάμι: Γεώργιος Σταυρόπουλος, ένας αταλάντευτος υποστηρικτής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σε ανακοίνωσή του Το Ποτάμι αναφέρει «Λύπη μόνο μπορεί να προκαλέσει σε όλους τους σκεπτόμενους Έλληνες η είδηση της παραίτησης του Γεωργίου Σταυρόπουλου από τη θέση του Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ο Γεώργιος Σταυρόπουλος σε όλη του τη ζωή τόσο κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ΣτΕ όσο και γενικότερα υπήρξε ένας αταλάντευτος υποστηρικτής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.  Είναι, λοιπόν, λυπηρό ένας πολίτης κι ένας λειτουργός σαν τον Γεώργιο Σταυρόπουλο να παραιτείται ουσιαστικά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για συμπεριφορές και παρεμβάσεις εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας. To Ποτάμι καταγγέλλει τέτοιες στάσεις που έχουν ως αποτέλεσμα να αποχωρούν από το λειτούργημά τους άνθρωποι ξεχωριστής ποιότητας».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΒόλος: "Απόβαση" στο λιμάνι κάνουν σήμερα εκατοντάδες αγρότεςΣήμερα 08:02 | Ειδήσεις

Ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου έχει ήδη εκδώσει προειδοποίηση για ενδεχόμενες καθυστερήσεις.

Πάτρα: Παραμένουν στα μπλόκα αγρότες και κτηνοτρόφοι της Δυτικής ΕλλάδαςΣήμερα 07:46 | Ειδήσεις

Στην Ηλεία, τα μπλόκα των αγροτών και των κτηνοτρόφων έχουν στηθεί στον κόμβο του Πύργου και στην περιοχή των Λεχαινών.

Ηράκλειο: Στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης παραμένουν οι αγροτοκτηνοτρόφοιΣήμερα 08:04 | Ειδήσεις

Διαμαρτυρόμενοι του πρωτογενούς τομέα από Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Λασίθι παρέμειναν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας στο κτίριο.

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Καρδίτσας και των ΤρικάλωνΣήμερα 07:31 | Ειδήσεις

Σωματεία και φορείς επισκέπτονται καθημερινά τους αγρότες στα μπλόκα για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αθήνα: Πλήθος ναρκωτικών βρέθηκαν στην κατοχή 49χρονου και συνελήφθη - Από αναβολικά μέχρι... παραισθησιογόνα μανιτάρια09:32Πυγμαχία: Ο Μάικ Τάισον επιστρέφει στο ρινγκ για να αντιμετωπίσει τον Φλόιντ Μεϊγουέδερ 09:18Λάρισα: Στο μπλόκο της Νίκαιας παραμένουν οι αγρότες09:02Κοζάνη: Χάος στο άναμμα του δέντρου - Επικίνδυνα πυροτεχνήματα, πανικός και τραυματισμοί08:48Τροχαίο δυστύχημα στη Θεσσαλονίκη με θύμα 23χρονο μοτοσικλετιστή08:34Βόλος: "Απόβαση" στο λιμάνι κάνουν σήμερα εκατοντάδες αγρότες08:20Ηράκλειο: Στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης παραμένουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι08:06Πάτρα: Παραμένουν στα μπλόκα αγρότες και κτηνοτρόφοι της Δυτικής Ελλάδας07:52Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Καρδίτσας και των Τρικάλων07:38Γαλλία: Ύποπτα ντρόουν έκαναν τρεις εμφανίσεις πάνω από βαση των υπηρεσιών πληροφοριών του γαλλικού στρατού 07:24Παναθηναϊκός: Ο Λαφόν κλήθηκε στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής 07:10Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Κλείδωσαν σε εργοστάσιο παράτυπους μετανάστες και τους εκβίαζαν – Στη φυλακή δύο άτομα06:56Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 10 Δεκεμβρίου06:42Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ θα έχουν σύντομα τα βελτιωμένα έγγραφα του ειρηνευτικού σχεδίου06:28Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη06:14Missing alert για την εξαφάνιση 62χρονου 23:59Πιερρακάκης: Η αποκατάσταση των πληγέντων στο Μάτι και τη Μάνδρα ενισχύει την αξιοπιστία του κράτους23:48Θεσσαλονίκη: Πτώση άνδρα που πραγματοποιούσε εργασίες σε σκεπή - Μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού (βίντεο)23:40Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας της Αλγερίας Αχμέντ Ατάφ την Τετάρτη23:32Διορία "μερικών ημερών" δίνει ο Τραμπ στον Ζελένσκι να απαντήσει στο ειρηνευτικό σχέδιο23:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο