LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 04 Απριλίου 2019 11:48

Παραίτηση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Με αιχμές η παραίτηση του Γιώργου Σταυρόπουλου, που πυροδότησε νέα πολιτική κόντρα.

Γιώργος Σταυρόπουλος - πρόεδρος  Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Σε παραίτηση οδηγήθηκε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Γιώργος Σταυρόπουλος κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να αλλοιώσει τη σύνθεση της.

Με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις. Στην παρέμβασή του μάλιστα, ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο έχει στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό, επισημαίνοντας παραβίαση των Αρχών των Παρισίων.

«Δεν ξεκινάμε καλά. Δεν υπάρχει λόγος για τέτοιου είδους πολιτική αντιπαράθεση», ανέφερε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Τζανακόπουλος και συμπλήρωσε πως «οι αρχές των Παρισίων λένε κάτι απλό, ότι η σύνθεση της επιτροπής πρέπει να καθαρίζεται με συνταγματική ή νομοθετική διάταξη για να υπάρχει εγγύηση ανεξαρτησίας. Δεν καθορίζεται με απόφαση της κυβέρνησης αλλά μέσα από την νομοθετική διαδικασία».

Στην επιστολή παραίτησή του ο κ. Σταυρόπουλος σημειώνει μεταξύ άλλων πως «η Κυβέρνηση θέλοντας να αλλοιώσει τη σύνθεσή της, αλλά και να την καταστήσει δυσλειτουργική έως πλήρως αδρανή, προχωρεί μονομερώς σε μια άμετρη και άκριτη προσθήκη 5 μελών από μια μόνο Κοινότητα, εκείνη των ΛΟΑΤΚΙ, και δύο ακόμη μελών, εκτός από το ήδη υφιστάμενο μέλος, από άλλη, την Κοινότητα των Ρομά, κατά παράβαση κάθε αρχής ισότητας έναντι των λοιπών φορέων προστασίας των δικαιωμάτων που είναι ήδη μέλη της ΕΕΔΑ και διαθέτουν μόνο μια ψήφο στην Ολομέλειά της».

Υπαινιγμούς για «παιχνίδια» εκ μέρους του κ. Σταυρόπουλου άφησε η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασία Χριστοδουλοπούλου όταν αναφέρθηκε στην παραίτηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Έτσι κι αλλιώς θα παραιτείτο, σε πέντε ημέρες έληγε η θητεία του», ανέφερε. 

"Πυρά" από την αντιπολίτευση

Ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε δήλωση του αναφέρει «με την παραίτηση του, ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), κ. Γεώργιος Σταυρόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην επιχειρούμενη θεσμική απαξίωση του βασικού ανεξάρτητου συμβούλου της πολιτείας στο πεδίο της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η συμμετοχή της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και των ΡΟΜΑ στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είναι αυτονόητη. Όχι όμως με τον τρόπο που την επέβαλε η κυβέρνηση διαστρεβλώνοντας την ισόρροπη εκπροσώπηση στη σύνθεσή της και θίγοντας έτσι την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας που είναι ένα από τα θεμέλια Δημοκρατίας. Η αλλαγή της σύνθεσης της Εθνικής Επιτροπής με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, χωρίς καμία διαβούλευση και εν αγνοία του ίδιου του θεσμικού οργάνου, συνιστά παρέμβαση μιας ολοένα και πιο αυταρχικής εξουσίας στην ανεξάρτητη λειτουργία της ΕΕΔΑ, που υποβαθμίζει καταλυτικά το θεσμικό της κύρος. Τελικά, αυτή η κυβέρνηση δεν βλάπτει μόνο τους θεσμούς, αλλά επιχειρεί να αντιμετωπίσει θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα με όρους μικροκομματικών σκοπιμοτήτων».

Ο υπεύθυνος  Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης του Κινήματος Αλλαγής, Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, αναφέρει «η παραίτηση του Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κ. Γ. Σταυρόπουλου καθώς και οι καταγγελίες του που τη συνοδεύουν, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την συστηματική υπονόμευση των θεσμών από την Κυβέρνηση. Αυτή η Κυβέρνηση της παρακμής και των σκανδάλων, όποιο θεσμό δεν μπορεί να ελέγξει και να χειραγωγήσει επιχειρεί να τον αλλοιώσει, να τον απαξιώσει και να τον συρρικνώσει. Έτσι η Εθνική επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, απομονωμένη και εγκλωβισμένη στην Κυβερνητική εχθρότητα, δέχθηκε ακόμα ένα πλήγμα με την αλλοίωση της σύνθεσης της και την προσχεδιασμένη επιχείρηση καθοδήγησης και ελέγχου των αποφάσεών της. Η Κυβέρνηση «ΣΥΡΙΖΑ και Προθύμων» βλάπτει σοβαρά τους θεσμούς και οποιαδήποτε ανοχή στην πολιτική της αποτελεί προσβολή στην λειτουργία του Κράτους Δικαίου».

To Ποτάμι: Γεώργιος Σταυρόπουλος, ένας αταλάντευτος υποστηρικτής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σε ανακοίνωσή του Το Ποτάμι αναφέρει «Λύπη μόνο μπορεί να προκαλέσει σε όλους τους σκεπτόμενους Έλληνες η είδηση της παραίτησης του Γεωργίου Σταυρόπουλου από τη θέση του Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ο Γεώργιος Σταυρόπουλος σε όλη του τη ζωή τόσο κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ΣτΕ όσο και γενικότερα υπήρξε ένας αταλάντευτος υποστηρικτής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.  Είναι, λοιπόν, λυπηρό ένας πολίτης κι ένας λειτουργός σαν τον Γεώργιο Σταυρόπουλο να παραιτείται ουσιαστικά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για συμπεριφορές και παρεμβάσεις εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας. To Ποτάμι καταγγέλλει τέτοιες στάσεις που έχουν ως αποτέλεσμα να αποχωρούν από το λειτούργημά τους άνθρωποι ξεχωριστής ποιότητας».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑφρικανική σκόνη: η “επέλαση”, η πρόβλεψη για την Τετάρτη και οι οδηγίες των ειδικώνΧθες 22:14 | Ειδήσεις

Πως κατέγραψε η NASA την αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα. Πρόγνωση καιρού για την Τετάρτη από τον Τάσο Αρνιακό. Οδηγίες από ειδικούς για ευπαθείς ομάδες.

Ευρωεκλογές - Γκάλοπ: Ποιοι υποψήφιοι προηγούνται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρωνΧθες 19:36 | Ειδήσεις

Ποιο ποσοστό συγκεντρώνει το πρώτο κόμμα στην εκίμηση ψήφου. Ποιο κόμμα είναι δεύτερο και ποιο τρίτο. Πώς κινούνται τα υπόλοιπα κόμματα.

Επιστολική ψήφος - Μητσοτάκης στο TikTok: Η συμμετοχή στις εκλογές στηρίζει τη Δημοκρατία (βίντεο)Χθες 20:33 | Ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η επιστολική ψήφος απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες

Ανακάλυψη: Ο τάφος του Πλάτωνα εντοπίστηκε στην Ακαδημία ΠλάτωνοςΧθες 15:57 | Ειδήσεις

Που ακριβώς βρίσκεται σύμφωνα με την έρευνα ο τάφος του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Πλάτωνα. Πώς οδηγήθηκαν οι ερευνητές στο σημείο ταφής του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός αθωώθηκε επειδή... “το σώμα του παράγει αλκοόλ”23:59Youth League - Ολυμπιακός: Η επιστροφή των πρωταθλητών, τα ρεκόρ και οι αλλαγές στον θεσμό (εικόνες)23:48Τροχαίο: Σκοτώθηκε οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε σε φανάρι23:39Παρά-Κολύμβηση: “Χάλκινος” ο Λεργιός στην Μαδέιρα23:27Καιρός - Τετάρτη: Σκόνη, λασποβροχές και άνεμοι έως 8 μποφόρ23:14Αττική: “Μπλακ άουτ” σε πολλές περιοχές στα νότια23:05Δίκη Τραμπ – Εκδότης “National Enquirer”: Συμφωνήσαμε να “θάβω” ρεπορτάζ εναντίον του22:52Euroleague: Ο Παναθηναϊκός έχασε από την Μακάμπι στο ΟΑΚΑ22:38Αφρικανική σκόνη: η “επέλαση”, η πρόβλεψη για την Τετάρτη και οι οδηγίες των ειδικών22:24Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας22:11“MeToo” - ΗΠΑ: Αποζημίωση “μαμούθ” σε θύματα αθλίατρου θα πληρώσει το... FBI!21:57Κώστας Στεφανάκης: Έφυγε από την ζωή ο ηθοποιός21:43Καούρες: Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;21:29Ελλείψεις φαρμάκων - Γεωργιάδης: Υπάρχει φόβος ότι θα ξαναζήσουμε ό,τι έγινε με τον κορονοϊό (εικόνες)21:16Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου21:02Επιστολική ψήφος - Μητσοτάκης στο TikTok: Η συμμετοχή στις εκλογές στηρίζει τη Δημοκρατία (βίντεο)20:49e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών σε χιλιάδες επαγγελματίες 20:36Φωτιά στην Πάρο: Τρεις συλλήψεις 20:22Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας20:09Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών: Καμπάνια του ΕΟΔΥ19:55
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο