LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 03 Απριλίου 2019 18:16

“Φωτιές” στον Πειραιά από την απόφαση του ΚΑΣ για κήρυξη αρχαιολογικού χώρου

 «Ναυμαχία» στον Πειραιά για την απόφαση του ΚΑΣ. Τι λέει ο δήμαρχος της πόλης και τι απαντά το Υπουργείο Πολιτισμού. Το σχόλιο της ΝΔ και του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Πειραιάς - λιμάνι

Την ώρα που ο Πειραιάς ετοιμαζόταν να «ανοίξει τα φτερά του» προς το μέλλον, με έργα υποδομής που αγγίζουν τα 600 εκ. ευρώ, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο… ψαλιδίζει τις προσδοκίες ανάδειξης και ανάπτυξης της πόλης, χαρακτηρίζοντας μεγάλο μέρος του Πειραιά ως αρχαιολογικό χώρο.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση του ΚΑΣ,  αρχαιολογικός χώρος κηρύσσεται η εντός των Μακρών Τειχών αρχαιά πόλη του Πειραιά που οριοθετείτε από την αρχαιά οχύρωση και την ακτογραμμή.

Ο νυν και υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, κάνει λόγο για «απαράδεκτη διαδικασία και αιφνιδιαστική απόφαση, η οποία δεν κινείται σε κανένα όριο λογικής», σημείωσε ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη των Πειραιωτών, ενώ σημειώνει ότι «ο ΟΛΠ με ενημέρωσε ότι η απόφαση του ΚΑΣ δυσχεραίνει την υλοποίηση των επενδύσεων».  

Όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου του Πειραιά ήταν κάτι αναμενόμενο, τώρα που το master plan του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά συνιστά χωρική ρύθμιση.

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Ζαχαράκη, σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, δήλωσε ότι «το ΚΑΣ προέβη στον εξωπραγματικό ισχυρισμό ότι σχεδόν ο μισός Πειραιάς είναι αρχαιολογικός χώρος. Το ΚΑΣ, όμως, το διορίζει η κυβέρνηση και επομένως εκείνη είναι υπόλογη για τις γνωμοδοτήσεις του που υπονομεύουν κάθε οικοδομική δραστηριότητα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Οι ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν άλλο να ταλαιπωρούν την Ελλάδα. Η Νέα Δημοκρατία θα διασφαλίσει την υλοποίηση επενδύσεων που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας και θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας».   

Απαντώντας, το Υπουργείο Πολιτισμού επισημαίνει ότι «η προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν αποτελεί εμπόδιο για το επενδυτικό πλάνο του ΟΛΠ και την οικονομική ανάπτυξη του Πειραιά, αντίθετα προσδίδει ισχυρή προστιθέμενη αξία με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας».

Από την πλευρά του ο  Νίκος Μπελαβίλας, υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά με τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις ότι «πρόκειται για τρικυμία σε ποτήρι» και συμπλήρωσε ότι δεν αλλάζει κάτι από το «master plan» της COSCO, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα.

Σε επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ θα συζητηθεί ειδική κήρυξη για τα Μακρά Τείχη.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕξελίξεις στη διπλή δολοφονία της ΦοινικούνταςΣήμερα 20:31 | Ειδήσεις

Ο ρόλος του 22χρονου που είχε παρουσιαστεί αυτοβούλως στις Αρχές στα μέσα Οκτωβρίου και είχε αρχικά δηλώσει συνεργός.

Ο Τζέικ Σωτηριάδης στον ΑΝΤ1: Η Γροιλανδία υπάγεται διοικητικά στην Δανία, για περισσότερα από 300 χρόνιαΣήμερα 21:00 | Ειδήσεις

Ο Ελληνοαμερικανός πρώην αξιωματικός πληροφοριών, της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Τζέικ Σωτηριάδης, μίλησε στον ΑΝΤ1 για την σπουδαιότητα της χώρας αυτής.

Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1 για τις βλέψεις των ΗΠΑ στη ΓροιλανδίαΣήμερα 20:58 | Ειδήσεις

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, θέλουν να διατηρήσουν αυτή την παγκόσμια τάξη για πολλούς λόγους και προσεγγίζουν θέματα όπως η Γροιλανδία».

Αλεξανδρούπολη: Εικόνες βιβλικής καταστροφής από το πέρασμα της κακοκαιρίας (εικόνες)Σήμερα 22:17 | Ειδήσεις

Δεκάδες δέντρα ξεριζώθηκαν κι έπεσαν πάνω σε αυτοκίνητα. Στο λιμάνι της πόλης αναποδογύρισαν σκάφη!

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Missing Alert για την εξαφάνιση 28χρονης23:36Τραμπ: Το Ιράν λαχταρά την ελευθερία - Oι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να βοηθήσουν23:22Αλεξανδρούπολη: Εικόνες βιβλικής καταστροφής από το πέρασμα της κακοκαιρίας (εικόνες)23:08ΠΑΟΚ: Ο «Ντέλιας» έφερε την... τέλεια βραδιά 22:54Κύπρος: Νέες αποκαλύψεις για το επίμαχο βίντεο που παραπέμπει σε διαφθορά22:40Ατρόμητος – Ολυμπιακός: Εύκολη νίκη για τους Πειραιώτες22:26Θεσσαλονίκη: Αποκολλήθηκε κομμάτι οροφής σε εμπορικό κέντρο και τραυματίστηκε γυναίκα (βίντεο)22:12Πανιώνιος – Κολοσσός Ρόδου: Νίκη “οξυγόνο” για τους γηπεδούχους21:58Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1 για τις βλέψεις των ΗΠΑ στη Γροιλανδία21:44Κηφισιά –ΑΕΛ: Στο τέλος δεν (Χ)αμογέλασε κανείς21:30Ο Τζέικ Σωτηριάδης στον ΑΝΤ1: Η Γροιλανδία υπάγεται διοικητικά στην Δανία, για περισσότερα από 300 χρόνια21:16Άρης – Ηρακλής: Έγινε θρίλερ… στο φινάλε21:02Εξελίξεις στη διπλή δολοφονία της Φοινικούντας 20:48ΑΝΤ1 Sports: “Πικρή” νίκη για τον Ολυμπιακό λόγω του τραυματισμού του Μόρις20:34Θεσσαλονίκη: Τρεις συλλήψεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ20:20Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή20:06Ροδόπη: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον αγνοούμενο αγρότη19:52Ισχυροί άνεμοι: Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο19:38Έφοδος της ΕΛΑΣ στις φυλακές Κορυδαλλού - Εντοπίσθηκαν μαχαίρι, ναρκωτικά και κινητό τηλέφωνο19:24Φθιώτιδα: Έπεσαν δέντρα στη Λοκρίδα λόγω των ισχυρών ανέμων19:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο