LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 03 Απριλίου 2019 18:16

“Φωτιές” στον Πειραιά από την απόφαση του ΚΑΣ για κήρυξη αρχαιολογικού χώρου

 «Ναυμαχία» στον Πειραιά για την απόφαση του ΚΑΣ. Τι λέει ο δήμαρχος της πόλης και τι απαντά το Υπουργείο Πολιτισμού. Το σχόλιο της ΝΔ και του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Πειραιάς - λιμάνι

Την ώρα που ο Πειραιάς ετοιμαζόταν να «ανοίξει τα φτερά του» προς το μέλλον, με έργα υποδομής που αγγίζουν τα 600 εκ. ευρώ, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο… ψαλιδίζει τις προσδοκίες ανάδειξης και ανάπτυξης της πόλης, χαρακτηρίζοντας μεγάλο μέρος του Πειραιά ως αρχαιολογικό χώρο.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση του ΚΑΣ,  αρχαιολογικός χώρος κηρύσσεται η εντός των Μακρών Τειχών αρχαιά πόλη του Πειραιά που οριοθετείτε από την αρχαιά οχύρωση και την ακτογραμμή.

Ο νυν και υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, κάνει λόγο για «απαράδεκτη διαδικασία και αιφνιδιαστική απόφαση, η οποία δεν κινείται σε κανένα όριο λογικής», σημείωσε ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη των Πειραιωτών, ενώ σημειώνει ότι «ο ΟΛΠ με ενημέρωσε ότι η απόφαση του ΚΑΣ δυσχεραίνει την υλοποίηση των επενδύσεων».  

Όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου του Πειραιά ήταν κάτι αναμενόμενο, τώρα που το master plan του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά συνιστά χωρική ρύθμιση.

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Ζαχαράκη, σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, δήλωσε ότι «το ΚΑΣ προέβη στον εξωπραγματικό ισχυρισμό ότι σχεδόν ο μισός Πειραιάς είναι αρχαιολογικός χώρος. Το ΚΑΣ, όμως, το διορίζει η κυβέρνηση και επομένως εκείνη είναι υπόλογη για τις γνωμοδοτήσεις του που υπονομεύουν κάθε οικοδομική δραστηριότητα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Οι ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν άλλο να ταλαιπωρούν την Ελλάδα. Η Νέα Δημοκρατία θα διασφαλίσει την υλοποίηση επενδύσεων που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας και θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας».   

Απαντώντας, το Υπουργείο Πολιτισμού επισημαίνει ότι «η προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν αποτελεί εμπόδιο για το επενδυτικό πλάνο του ΟΛΠ και την οικονομική ανάπτυξη του Πειραιά, αντίθετα προσδίδει ισχυρή προστιθέμενη αξία με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας».

Από την πλευρά του ο  Νίκος Μπελαβίλας, υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά με τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις ότι «πρόκειται για τρικυμία σε ποτήρι» και συμπλήρωσε ότι δεν αλλάζει κάτι από το «master plan» της COSCO, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα.

Σε επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ θα συζητηθεί ειδική κήρυξη για τα Μακρά Τείχη.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠιερρακάκης - Προεδρία Eurogroup: Οι παλιές διακρίσεις ανάμεσα σε βορρά και νότο, ανατολή και δύση έχουν πλέον υποχωρήσειΣήμερα 20:50 | Ειδήσεις

 Οι πρώτες δηλώσεις του Κυριάκου Πιερρακάκη μετά την ομόφωνη εκλογή του στην προεδρία του Eurogroup.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ομόφωνα νέος πρόεδρος του Eurogroup - Ιστορική στιγμή για την ΕλλάδαΣήμερα 16:46 | Ειδήσεις

Ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας κατάφερε να επικρατήσει του Βέλγου υπουργού Οικονομικών Βίνσεν βαν Πέτεγκεμ.

Φοινικούντα - Πέτρος Κουσουλός στον ΑΝΤ1: Το σενάριο του φυσικού αυτουργού της διπλής δολοφονίαςΣήμερα 19:06 | Ειδήσεις

«Ενδεχομένως το προσεχές διάστημα να έχουμε και νέα εντάλματα σύλληψης».

Η ανακοίνωση του Eurogroup μετά την εκλογή ΠιερρακάκηΣήμερα 19:05 | Ειδήσεις

Η πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup υπό την προεδρία του Κυριάκου Πιερρακάκη προγραμματίζεται επί του παρόντος για τις 19 Ιανουαρίου 2026.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ANT1 Sports: Ο Παναθηναϊκός θέλει να κλειδώσει μια θέση στην οκτάδα απέναντι στην Βικτόρια Πλζεν21:13Πιερρακάκης - Προεδρία Eurogroup: Οι παλιές διακρίσεις ανάμεσα σε βορρά και νότο, ανατολή και δύση έχουν πλέον υποχωρήσει20:59Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή20:45Φοινικούντα - Πέτρος Κουσουλός στον ΑΝΤ1: Το σενάριο του φυσικού αυτουργού της διπλής δολοφονίας20:31Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ζήτησε τη σύλληψη του «Φραπέ» - Μου είπε ότι "θα μου στρίψει το λαρύγγι"20:17Η τεχνητή νοημοσύνη στην εξωσωματική γονιμοποίηση20:10Λαχειοφόρος Αγορά ΕΛΕΠΑΠ 2025: Από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών20:03Συγκλονίζει ο 11χρονος Ρόμαν από την Ουκρανία - Λύγισε η διερμηνέας19:58Χανιά: Περιπέτεια σε σχολική εκδρομή – Μαθητές διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα δύσπνοιας19:44Μητσοτάκης για εκλογή Πιερρακάκη στο Eurogroup: Ημέρα υπερηφάνειας για τη χώρα και όλους τους πολίτες 19:30Η ανακοίνωση του Eurogroup μετά την εκλογή Πιερρακάκη19:16Συνελήφθη ο οδηγός μηχανής που παρέσυρε και τραυμάτισε τροχονόμο στην Αττική Οδό19:02Επιπλέον 21 εκατ. ευρώ σε αιγοπροβατοτρόφους για το αυξημένο κόστος ζωοτροφών λόγω ευλογιάς18:48Εργατικό ατύχημα - Ηράκλειο: Άνδρας τραυματίστηκε στο πρόσωπο από ξυλοκοπτικό εργαλείο18:34Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ομόφωνα νέος πρόεδρος του Eurogroup - Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα 18:22Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ - Ξυλούρης: Είμαι αθώος και θα αποδειχθεί18:10Ξεκινά από σήμερα το εορταστικό ωράριο18:00ΥΠΑΑΤ: Πώς μπορούν οι αγρότες να κάνουν διορθώσεις - ενστάσεις για τις επιδοτήσεις17:49ΟΠΕΚΕΠΕ: Συμβολικός αποκλεισμός των γραφείων στο Μαυροδένδρι17:39Θεσσαλονίκη: Σε καταφύγιο για φιλοξενία το σκυλί που είχε θάψει ζωντανό 90χρονος17:29
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο