LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 03 Απριλίου 2019 13:49

Κομισιόν: “Ανοίγει ο δρόμος” για την αποδέσμευση του 1 δις

Θετικά σημάδια από την επικαιροποιημένη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της για την Ελλάδα. Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Κομισιόν - Συνεδρίαση - Ευρωπαική Επιτροπή

Του Νίκου Ρογκάκου

Με τηλεδιάσκεψη συνεδριάζει σε λίγες ώρες το Euroworking Group προκειμένου να ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση του 1 δις ευρώ για την Ελλάδα. Δύο ημέρες πριν την άτυπη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στο Βουκουρέστι, το Euroworking Group αναμένεται να ανάψει σήμερα το βράδυ το πρώτο πράσινο φως για την εκταμίευση, μετά τη θετικά  «επικαιροποιημένη», έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, αν το σύστημα δεν λειτουργήσει καλά, υπάρχει κίνδυνος οι τράπεζες να είναι λιγότερο πρόθυμες να χορηγήσουν δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις όταν οι τελευταίες θα δίνουν πρώτη κατοικία ως εγγύηση αλλά και ότι ειδικά σε ότι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια θα μειωθούν τα κίνητρα των δανεισμένων να προχωρήσουν σε εξωδικαστική ρύθμιση άλλων οφειλών τους (εφορία και εισφορές) μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Στις επισημάνσεις της Κομισιόν περιλαμβάνεται επίσης το ότι το σχήμα προστασίας είναι ανοικτό και σε δανεισμένους δημόσιους υπαλλήλους που δεν έλαβαν δάνειο από τράπεζα αλλά από δημόσιο ταμείο με προνομιακούς όρους. Αυτό σημειώνει μπορεί να έχει επιπλοκές σε ότι αφορά την κουλτούρα πληρωμών.

 Σε ότι αφορά την χρηματοδότηση από το κράτος σημειώνεται ότι κατά μέσο όρο θα κινηθεί στο 30%. Το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται σε 150 εκατ. ευρώ για φέτος και 200 εκατ. ευρώ ετησίως στη συνέχεια. Η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες θα πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά καθώς οι υφιστάμενες εκτιμήσεις υπόκεινται σε αβεβαιότητες με ότι αφορά τα διαθέσιμα στοιχεία.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι λειτουργική έως τα τέλη του μήνα. Όπως επισημαίνεται θα λειτουργήσει και για το φιλτράρισμα των αιτήσεων προστασίας με βάση τον νόμο Κατσέλη. Σημειώνεται μάλιστα χαρακτηριστικά ότι αν εφαρμοστεί σωστά θα βοηθήσει τα δικαστήρια να ανακαλύψουν περιπτώσεις κατάχρησης του προηγούμενου πλαισίου και επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Κόκκινα δάνεια - χρήματα

Μια αποτελεσματική λειτουργία της πλατφόρμας, επισημαίνεται παρακάτω, θα μπορούσε επί της αρχής να οδηγήσει σε ικανοποιητικό αριθμό αναδιάρθρωσης δανείων.

Συνολικά, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το νέο νομοθετικό πλαίσιο έχει προοπτική για στήριξη της αναδιάρθρωσης των NPLs, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την πειθαρχία στις πληρωμές.

Όπως εξηγεί, υπήρξε σημαντική πρόοδος κατά τη διάρκεια της φάσης προετοιμασίας για την κατάρτιση της νομοθεσίας ώστε να μετριαστούν τα ρίσκα εφαρμογής και αγωγών που αναγνωρίστηκαν σε γνώμη της ΕΚΤ για προηγούμενο προσχέδιο του νόμου, ανησυχίες που σχετίζονταν με την δυνητική επίπτωση του προγράμματος στη χρηματοπιστωτικής σταθερότητα και στην πειθαρχεία αποπληρωμής, καθώς και με ρίσκα κατάχρησης από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Θα πρέπει να τονιστεί, ωστόσο, πως τα ρίσκα αυτά έχουν μετριαστεί σε κάποιον βαθμό, αλλά δεν έχουν εξαλειφθεί, στη νομοθεσία που υιοθετήθηκε: η μοναδικότητα του προγράμματος σημαίνει πως υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το πώς θα λειτουργήσει στην πράξη και συνεπώς και στην κλίμακα και πιθανότητα να ποσοτικοποιηθούν αυτά τα ρίσκα.   

Για τη συνέχεια, οι τεχνικές λεπτομέρειες που απομένουν, ιδιαίτερα σε σχέση με την λειτουργικότητα της πλατφόρμας, θα πρέπει να επιλυθούν γρήγορα, και η τεχνική εφαρμογή θα πρέπει να ρυθμιστεί όσο το δυνατόν συντομότερα. Η εφαρμογή θα χρειαστεί να παρακολουθείται στενά, σε όρους λειτουργικότητας (λειτουργία της πλατφόρμας, ταχύτητα επίλυσης), επίπτωσης στα κεφάλαια των τραπεζών, επίπτωσης στην επιβολή και στις δικαστικές διαφορές, καθώς και στα δημοσιονομικά κόστη της επιδότησης.

Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί θα παρέχουν ενημερώσεις για την εφαρμογή του προγράμματος και για πιθανές ανησυχίες στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Οι Ελληνικές αρχές καλούνται να δεσμευτούν να μην παρατείνουν περαιτέρω τη διάρκεια ή το πεδίο εφαρμογής του νέου προγράμματος και να κάνουν διορθωτικές ενέργειες, και στη νομοθεσία, εάν προκύψουν προβλήματα στην εφαρμογή ή νομικά προβλήματα με το πρόγραμμα. Τέλος, θα πρέπει να υπενθυμιστεί πως το νέο πρόγραμμα θα απαιτήσει την έγκριση της Κομισιόν για την κρατική ενίσχυση.

Σύμφωνα με την επεξηγηματική έκθεση που συνοδεύει τη νομοθεσία για το νέο πρόγραμμα, οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί χαιρετίζουν τη δέσμευση των Ελληνικών αρχών να αναλάβουν δράση για να ενοποιήσουν τους νόμους που σχετίζονται με την αφερεγγυότητα/πτώχευση και την αναδιάρθρωση χρεών.  

Αυτό θα αρχίσει με μια μεταρρύθμιση του νόμου Κατσέλη, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2019, με στόχο να διασφαλιστεί η νομική σαφήνεια και συνέπεια, αίροντας τα «παραθυράκια» στα οποία μπορεί να γίνει κατάχρηση, προκειμένου να ανασταλεί ή να εμποδιστεί η επιβολή, προσθέτοντας δικλείδες ασφαλείας που θεωρούνται επαρκείς για να αποτραπεί η συμπεριφορά των στρατηγικών κακοπληρωτών, και να ενισχυθεί η νοοτροπία των εξωδικαστικών διμερών ή πολυμερών αναδιαρθρώσεων.

Την επικαιροποιημένη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία έχουν εφαρμοστεί όλες οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, ενέκρινε σήμερα το Kολέγιο των Επιτρόπων.

Μαργαρίτης Σχοινάς

Σχοινάς: η Ελλάδα έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες

«Η Επιτροπή ενέκρινε την επικαιροποίηση της δεύτερης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, η οποία αναφέρει λεπτομερώς την πρόοδο της εφαρμογής των δεσμεύσεων από τη δημοσίευση της έκθεσης στις 27 Φεβρουαρίου 2019», σημείωσε.

Επίσης, ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε πως η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει κάνει «τις απαραίτητες ενέργειες» για την εκπλήρωση όλων των «συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων» και ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

«Το περιεχόμενο της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας της 27ης Φεβρουαρίου 2019 και της μετέπειτα επικαιροποίησής της, θα χρησιμοποιηθεί επίσης από το Eurogroup όπου θα συζητηθεί η αποδέσμευση της πρώτης δόσης από τα μέτρα χρέους που έχουν συνδεθεί με την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών», καταλήγει σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)Χθες 20:27 | Ειδήσεις

"Όταν θα λάβετε το επόμενο sms μην το αμελήσετε", είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του εθνικού προγράμματος "Προλαμβάνω".

Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)Χθες 19:43 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας για την κατακόρυφη, όπως είπε, αύξηση του πυροσβεστικού εξοπλισμού της χώρας για τη φετινή χρονιά.

Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φοράΧθες 21:19 | Ειδήσεις

Απόψε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής ο «χρυσός» Έλληνας Ολυμπιονίκης κατάφερε να κάνει ό,τι κανένας άλλος γυμναστής στα 69 χρόνια ιστορία του θεσμού.

Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)Χθες 20:32 | Ειδήσεις

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για "επαγγελματίες κατευναστές" και εγκάλεσε ευθέως την κυβέρνηση ότι υποβαθμίζει την 50ή επέτειο της εισβολής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γκάρι Κασπάροφ - Ρωσία: Ένταλμα για σύλληψη του σκακιστή23:59Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: ήττα στο “game 2” για τους ερυθρόλευκους23:48Κασσελάκης: “Πυρά” στην κυβέρνηση από Χίο και Σάμο (εικόνες)23:38Οχάιο: Άνδρας πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση - “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” φώναζε (βίντεο) 23:25Πάτρα: Συλλήψεις για επιθέσεις σε αστυνομικούς και φθορές σε λεωφορεία23:11Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)22:59Σάββατο του Λαζάρου - Καιρός: τοπικές μπόρες και βοριάδες22:45 Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση22:31Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο χασάπης της Γάζας22:18Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:37BCL: Το Περιστέρι πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε21:23Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:12Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο