LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 03 Απριλίου 2019 08:21

Eurobank: Συνάντηση προς τιμήν του νομπελίστα καθηγητή Muhammad Yunus

Συνάντηση της διοίκησης της Eurobank με τον καθηγητή Muhammad Υunus, βραβευμένου με το Νόμπελ Ειρήνης το 2006 ως πρωτοπόρου στην προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης μέσα από το θεσμό των μικροπιστώσεων.

Eurobank - Muhammad Yunus

Γεύμα προς τιμήν του καθηγητή Muhammad Yunus, βραβευμένου με το Νόμπελ Ειρήνης το 2006 ως πρωτοπόρου στην προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης μέσα από το θεσμό των μικροπιστώσεων, παρέθεσε σήμερα η Διοίκηση της Eurobank.

«Είναι ξεχωριστή τιμή να υποδεχόμαστε μια κορυφαία διεθνή προσωπικότητα, έναν διανοούμενο τραπεζίτη, πρωτοπόρο της κοινωνικής οικονομίας», σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, κ. Φωκίων Καραβίας.  «Ο καθηγητής Yunus έδειξε ότι ακόμη και μια μικρή χρηματοδοτική στήριξη, σωστά στοχευμένη, μπορεί να αλλάξει τη ζωή ανθρώπων, κοινοτήτων και κοινωνιών. Αποτελεί δέσμευσή μας η προώθηση της ιδέας των μικροπιστώσεων ως μιας από τις κεντρικές δράσεις κοινωνικής ευθύνης της Eurobank».

Ο κ. M. Yunus δήλωσε: «Η χρηματοδότηση είναι όπως το οξυγόνο.  Χωρίς αυτήν κανείς δεν μπορεί να αναπνεύσει στον κόσμο της οικονομίας.  Η παροχή πιστώσεων σε εκείνους που δεν έχουν πρόσβαση στην τραπεζική πίστη δημιουργεί αμέσως ευκαιρίες για να γίνουν οικονομικά ενεργοί και παραγωγικοί.  Η εμπειρία σε όλο τον κόσμο δείχνει ότι οι μικροδανειολήπτες, κυρίως γυναίκες, έχουν τις ίδιες προοπτικές επιτυχίας με κάθε άλλο επιχειρηματία και ίσως και καλύτερες.  Τα επιτεύγματα του μικροδανεισμού είναι πολλά αλλά πρέπει να εστιάσουμε όχι στο πόσους φτωχούς ανθρώπους καταφέραμε να προσεγγίσουμε αλλά προπάντων σε εκείνους που δεν έχουμε μπορέσει ακόμη να απευθυνθούμε.  Ο αριθμός παραμένει συγκλονιστικά μεγάλος. Καλωσορίζουμε όσους μοιράζονται τις αξίες μας και συμπορεύονται μαζί μας στην προσπάθεια να γίνει η τραπεζική πίστη προσβάσιμη σε όλους και να δημιουργήσουμε ένα κόσμο απαλλαγμένο από τη φτώχεια».

Ο κ. Yunus, γνωστός ως «ο τραπεζίτης των φτωχότερων από τους φτωχούς» ίδρυσε την Grameen Bank στο Μπαγκλαντές το 1983 και ανέδειξε το θεσμό της μικροπίστωσης ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετωπίση της φτώχειας, μέσω μικρών δανείων με ευνοϊκούς όρους για κατηγορίες επαγγελματιών και πολιτών που αντιμετωπίζουν δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση. Το πολυετές του έργο και η τάση που δημιούργησε ιδρύοντας την Grameen Bank και ενεργοποιώντας μια παγκόσμια πρακτική που εξαπλώθηκε σε περισσότερες από 100 χώρες, αναγνωρίστηκε με διεθνείς διακρίσεις με κορυφαία το Νόμπελ Ειρήνης το 2006.

Eurobank - Muhammad Yunus

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας σε όλα τα στάδια ανάπτυξης, η Εurobank έχει εντάξει τον θεσμό της μικροπίστωσης (micro-financing), συμβάλλοντας στη δημιουργία σημαντικών ευκαιριών για πολλούς αυτοαπασχολούμενους αλλά και πολλές μικρές επιχειρήσεις, ειδικά στην παρούσα συγκυρία για την ελληνική οικονομία με ζητούμενο την ανάγκη για νέες θέσεις απασχόλησης.

Στο γεύμα εργασίας συμμετείχαν οι Jean-Luc Perron, αντιπρόεδρος της διεθνούς πρωτοβουλίας Convergences και του «Κέντρου Yunus» στο Παρίσι, Maria Nowak, ιδρύτρια του Adie, βασικού οργανισμού προώθησης των μικροπιστώσεων στη Γαλλία και διεθνώς, ο επενδυτής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της AFI, Ted Petroulas καθώς επίσης και άλλα στελέχη των δύο οργανισμών. 

Από την πλευρά της Eurobank συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, καθ.  Γιώργος Ζανιάς, ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Σταύρος Ιωάννου και άλλα στελέχη.

Η Eurobank στηρίζει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και την αυτοαπασχόληση και στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται με την AFI (Action Finance Initiative) ενώ υπέγραψε με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕταΕ) επέκταση συμφωνίας συνολικού ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση από την Τράπεζα πολύ μικρών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία (EaSI).  Το ΕταΕ παρέχει εγγυήσεις προς την Τράπεζα προσφέροντάς της τη δυνατότητα να διαθέσει μικροπιστώσεις έως €25.000 με ευνοϊκούς όρους, για την κάλυψη δαπανών κεφαλαίου κίνησης και απόκτησης παγίων στοιχείων σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και αυτοαπασχολούμενους, με δυσκολία πρόσβασης στη χρηματοδότηση αλλά και στην αγορά εργασίας. Η AFI, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2014 από την ActionAid Hellas και το γαλλικό σωματείο Adie International, ηγέτη στην Ευρώπη σε θέματα μικροπιστώσεων, αναλαμβάνει την προεπιλογή, την εκπαίδευση και την καθοδήγηση (mentoring) των υποψηφίων, ενώ η Eurobank ασκεί τον πιστωτικό έλεγχο και ελέγχει τη διαδικασία της χρηματοδότησης.

Η χρηματοδότηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάλυψη αναγκών σε:

  • Κεφάλαιο κίνησης (αγορά πρώτων υλών, πληρωμή μισθοδοσίας και ενοικίου κ.λπ.).
  • Κεφάλαια για την υλοποίηση επενδύσεων σε πάγια (αγορά εξοπλισμού, απόκτηση ή επισκευή επαγγελματικής στέγης κ.λπ.).
  • Κεφάλαια για την υλοποίηση επενδύσεων σε άυλα πάγια (λογισμικό κ.λπ.)._
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)Χθες 22:27 | Ειδήσεις

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή ώστε να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς προς κατοικημένες περιοχές, καθώς πνέουν άνεμοι στην περιοχή.

Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψειΧθες 23:12 | Ειδήσεις

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη στον Αλέξη Τσίπρα.

Πύρινη κόλαση στη Σμύρνη: Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν συνοικίες - Στα ελληνικά νησιά έφτασε η στάχτηΣήμερα 07:23 | Ειδήσεις

Μεγάλη δασική πυρκαγιά απειλεί κατοικίες και βιομηχανικές ζώνες στην επαρχία της Σμύρνης.

Μυτιλήνη: Με αίμα βάφτηκε πανηγύρι - 35χρονος δέχτηκε 18 μαχαιριέςΣήμερα 07:10 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 11 περιοχές τη Δευτέρα07:34Πύρινη κόλαση στη Σμύρνη: Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν συνοικίες - Στα ελληνικά νησιά έφτασε η στάχτη07:20Μυτιλήνη: Με αίμα βάφτηκε πανηγύρι - 35χρονος δέχτηκε 18 μαχαιριές 07:04Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα06:47Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 30 Ιουνίου 06:30ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών μέχρι τις 4 Ιουλίου06:14Τήνος: Ιστιοφόρο έδωσε μάχη με τα κύματα και τους θυελλώδεις ανέμους (βίντεο)23:59Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει23:43Ασπροβάλτα: 60χρονος έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε 23:28Τσίπρας: Ποιος φοβάται την αλήθεια για το ’15;23:13Τουρκία: Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί σπίτια στη Σμύρνη - Στην Πάτμο έφτασαν οι καπνοί22:57Φωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)22:43Τασούλας: Στη φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ" την Δευτέρα για να επιθεωρήσει εν πλω τα πολεμικά πλοία του στόλου22:28Τροποποιήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα λιμάνια της Αττικής λόγω ισχυρών ανέμων22:12Χαλκιδική: Νεκρή συνεπιβάτιδα μηχανής μετά από σφοδρή σύγκρουση με ΙΧ21:58Η Ευρώπη σε κλοιό καύσωνα: "Καμίνια" οι πόλεις με 40άρια 21:44Εύβοια: Αστυνομικός έσωσε με αυτοθυσία μητέρα και κόρη που παρασύρθηκαν από τα ρεύματα στη θάλασσα21:30Μουντιάλ Συλλόγων: Η υπερηχητική Παρί Σεν Ζερμέν «σκόρπισε» την παρέα του Μέσι και περιμένει... Μπάγερν21:16Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με την Παλαιστίνια ΥΠΕΞ21:02112 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα20:47
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο