LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 03 Απριλίου 2019 06:59

Σικάγο: η πρώτη αφροαμερικανή ομοφυλόφιλη δήμαρχος

Σειρά ανισοτήτων και βίαιων εκδηλώσεων καλείται να διαχειριστεί η πρώτη δήμαρχος που δηλώνει ανοιχτά γκέι. Ποια είναι η Λόρι Λάιτφουτ.

AP - Lori Lightfoot - Δήμαρχος - Σικάγο

Οι ψηφοφόροι του Σικάγου εξέλεξαν χθες Τρίτη μια μαύρη, δηλωμένη ομοφυλόφιλη, δήμαρχο της πόλης τους, εξέλιξη χωρίς προηγούμενο στην αμερικανική μεγαλούπολη, την οποία σημαδεύουν οι κοινωνικές ανισότητες και η βία που συνδέεται με τα πυροβόλα όπλα.

Η Λόρι Λάιτφουτ, 56 ετών, πρώην ομοσπονδιακή εισαγγελέας, η οποία είχε ιδίως ηγηθεί μιας επιτροπής που έλεγχε τη δράση της αστυνομίας, κέρδισε με διαφορά την Τόνι Πρέκγουινκλ, Δημοκρατική πολιτικό και Αφροαμερικανή όπως και η ίδια.

Η Λάιτφουτ έλαβε το 74% των ψήφων, κατά τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, με τα περισσότερα ψηφοδέλτια να έχουν πλέον καταμετρηθεί.

Έκανε εκστρατεία με προοδευτικό πρόγραμμα, υποσχόμενη κυρίως να μειώσει τις κοινωνικές και φυλετικές ανισότητες. Οι νότιες και δυτικές συνοικίες, οι φτωχότερες, όπου κατοικούν κατά πλειοψηφία μαύροι, απέχει πολύ από το κέντρο της πόλης, όπου κυριαρχεί ο χρηματοοικονομικός τομέα και όπου έχουν υπάρξει διάφορα προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης.

Συντελείται όμως μια «αλλαγή εναντίον του status quo», υποστήριξε πρόσφατα η Λάιτφουτ, κάνοντας μια δηκτική νύξη στην Τόνι Πρέκγουινκλ, 72 ετών, που εκλέγεται σε αιρετά αξιώματα εδώ και πολλές δεκαετίες, νυν επικεφαλής της Κομητείας Κουκ, στην οποία υπάγεται διοικητικά το Σικάγο.

AP - Lori Lightfoot - Δήμαρχος - Σικάγο

Οι δύο Δημοκρατικές πολιτικοί είχαν επικρατήσει στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών στα τέλη του Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας αντίστοιχα το 17,5% και το 16% των ψήφων. Ξεπέρασαν τους υπόλοιπους 12 υποψήφιους για τη διαδοχή του Ραμ Εμάνιουελ, που βρισκόταν στον δημαρχικό θώκο του Σικάγου από το 2011. Ο άλλοτε ανερχόμενος αστέρας των Δημοκρατικών ανακοίνωσε, προς γενική έκπληξη, πως δεν θα διεκδικούσε τρίτη θητεία.

Στον δήμο του Σικάγου από το 1837 δήμαρχος υπήρξε Αφροαμερικανός μόνο μία φορά και γυναίκα επίσης μόνο μία φορά. Το Σικάγο θα γίνει η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ με μια μαύρη γυναίκα επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου.

AP - Lori Lightfoot - Δήμαρχος - Σικάγο

Η Λόρι Λάιτφουτ θα γίνει επίσης η πρώτη δηλωμένη ομοφυλόφιλη που θα αναλάβει την αυτοδιοίκηση στην πόλη των 2,7 εκατομμυρίων κατοίκων, τον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, όπου η δυσπιστία ανάμεσα στην αστυνομία και τις εθνικές και φυλετικές μειονότητες είναι εδραιωμένη, οι ανισότητες μεταξύ των συνοικιών βαθιές και η εγκληματικότητα υψηλή.

Πάνω από 550 ανθρωποκτονίες καταμετρήθηκαν το 2018 στο Σικάγο, δηλαδή περισσότερες απ' όσες στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες μαζί, μολονότι τα δύο τελευταία αστικά κέντρα έχουν πολύ περισσότερους κατοίκους.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Πλημμύρες και κατολισθήσεις σε Ιωάννινα και Άρτα – Εκτεταμένα προβλήματα σε Ήπειρο και Ιόνιο (εικόνες)Σήμερα 16:48 | Ειδήσεις

Στο Δήμο Μετεώρων δρόμοι έχουν κοπεί στη μέση, με χωριά να παραμένουν αποκλεισμένα, ενώ γέφυρες κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

Σοβαρό τροχαίο στο Παγκράτι με παράσυρση πεζήςΣήμερα 18:52 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες η γυναίκα είναι πολύ σοβαρά τραυματισμένη.

Κακοκαιρία: Πάνω από 300 κλήσεις έχει δεχθεί η Πυροσβεστική - Πού χρειάστηκαν περισσότερο παροχή βοήθειαςΣήμερα 17:29 | Ειδήσεις

Πολλά προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας, σε μεγάλο τμήμα της χώρας, με κατολισθήσεις να σημειώνονται στην Ήπειρο, την Κέρκυρα, την Άρτα και τα Ιωάννινα.

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Συναντήθηκε με την Λίνα Μενδώνη - Η ατζέντα της συνάντησηςΣήμερα 17:45 | Ειδήσεις

Κεντρικό θέμα της συζήτησης αποτέλεσε η αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ρωσία: Στα χέρια του Πούτιν το ειρηνευτικό σχέδιο με την Ουκρανία20:22Αττική: Συνελήφθησαν δύο οδηγοί ταξί που επέδειξαν πλαστές άδειες οδήγησης20:08Tae Kwon Do: Πρωταθλητής Ευρώπης ο Αριστείδης Ψαρρός, "αργυρές" οι Ασημάκη και Κλακάλα19:54Θεοδωρικάκος: Με τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή ενισχύουμε ουσιαστικά την προστασία του καταναλωτή19:40Σαντορίνη: Συνελήφθη 48χρονος που πουλούσε "πειρατικά" συνδρομητικά κανάλια19:26Σοβαρό τροχαίο στο Παγκράτι με παράσυρση πεζής19:12Ολυμπιακός - Μπαρτζώκας: Έκανα 5-6 διαφορετικές προτάσεις που δεν προχώρησαν για διάφορους λόγους18:58Κακοκαιρία: Πάνω από 300 κλήσεις έχει δεχθεί η Πυροσβεστική - Πού χρειάστηκαν περισσότερο παροχή βοήθειας18:44Formula 1 - Λάντο Νόρις: Χαίρομαι που είχα αυτό το κάπως άσχημο ξεκίνημα18:30Η ΕΕ δεν έχει λάβει επισήμως το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για την Ουκρανία – Θα το συζητήσει στη σύνοδο κορυφής της G2018:16Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Συναντήθηκε με την Λίνα Μενδώνη - Η ατζέντα της συνάντησης18:02Βόρεια Κέρκυρα: Πρωτοβουλίες για άμεση χρηματοδότηση και κήρυξη έκτακτης ανάγκης μετά τις καταστροφές της κακοκαιρίας17:52Ζελένσκι: Η Ουκρανία ίσως χρειαστεί να διαλέξει την απώλεια αξιοπρέπειας ή τον κίνδυνο να χάσει έναν βασικό εταίρο17:42Εισαγγελική παρέμβαση από Άρειο Πάγο για τα μέτρα κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων17:32Κακοκαιρία: Πλημμύρες και κατολισθήσεις σε Ιωάννινα και Άρτα – Εκτεταμένα προβλήματα σε Ήπειρο και Ιόνιο (εικόνες)17:22Αριστοτέλης Μυστακίδης: Η ΕΕΑ χορήγησε άδεια για τη μεταβίβαση των μετοχών της ΚΑΕ ΠΑΟΚ17:12Κύκλωμα καζίνο: Η απάντηση του φερόμενου ως αρχηγού στον Σπύρο Μαρτίκα17:02Βορίζια: Ελεύθερος με όρους ο πατέρας Φραγκιαδάκης - Απαγορεύεται να γυρίσει στο χωριό16:52Κατολίσθηση βράχων στην ΕΟ Λάρισας – Κοζάνης: Διακοπή της κυκλοφορίας, μη ασφαλές το οδόστρωμα (εικόνες)16:42Ολυμπιακός- Φουρνιέ: Είναι μια διαφορετική ομάδα η Παρί γιατί τρέχει - Θα πρέπει να επιβάλλουμε το ρυθμό μας16:32
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο