Η καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη μεταφέρεται στο Μεσολόγγι
Το Σάββατο 13 Απριλίου, στις 12:00, το Μεσολόγγι θα υποδεχθεί την καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη.
Πρόκειται για ένα μεγάλο και σπουδαίο γεγονός, αναφέρει ο ιστότοπος onairnews.gr, μιας και η καρδιά του Αρχηγού της Επανάστασης του ’21 θα έρθει στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, την πόλη που σηματοδότησε με την Ηρωική Έξοδο την Επανάσταση.
Οι προσπάθειες της διοίκησης του Συλλόγου “Φίλοι Της Μουσικής - Διονύσιος Σολωμός” να μεταφερθεί η καρδιά του Υψηλάντη στο Μεσολόγγι είχαν θετικό αποτέλεσμα και έτσι τα μέλη του Συλλόγου, με την νέα στολή του Ιερού Λόχου, θα υποδεχθούν τον Αρχηγό της Επανάστασης του ’21.
Οι βαλσαμωμένες καρδιές του Αλέξανδρου Υψηλάντη, εκ των πρωταγωνιστών της Επανάστασης του 1821 και του αδελφού του Γεωργίου Υψηλάντη, «χτυπούν» πίσω από το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου, στο ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.
Μέσα σε ειδική προθήκη που βρίσκεται αριστερά του δεσποτικού θρόνου και σε υψηλό σημείο, βρίσκονται δύο λήκυθοι. Στον επάργυρο βρίσκεται η καρδιά του μεγάλου ηγέτη της Φιλικής Eταιρείας και αρχηγού της Eλληνικής Eπανάστασης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες Aλέξανδρου Yψηλάντη και στον επίχρυσο η καρδιά του αδελφού του Γεωργίου.
Πώς όμως έφθασαν σε προθήκη του ιερού ναού οι δύο καρδιές;
Το 1843 ο Γεώργιος Yψηλάντης υπέβαλε αίτημα στον βασιλιά Όθωνα να φέρει την καρδιά του αδελφού του Αλέξανδρου στην Ελλάδα, εκπληρώνοντας την επιθυμία του τελευταίου. Να σημειωθεί ότι την εποχή εκείνη, ήταν της μόδας, η ταρίχευση των καρδιών, κάτι που φυσικά δεν αποδέχεται η Ορθόδοξη Εκκλησία.
O Όθωνας λοιπόν συμφώνησε χωρίς δισταγμό και στις 3/4/1843 η καρδιά τοποθετήθηκε με επίσημη τελετή στην τότε μητρόπολη, Αγία Ειρήνη.
Το 1854, έτος της μεγάλης επιδημίας χολέρας στην Αττική, η Μαρία Υψηλάντη, σύζυγος του Γεωργίου το γένος Μουρούζη, πρωτοστάτησε μαζί με τη βασίλισσα Αμαλία στη ανέγερση ορφανοτροφείου για τα ορφανά της επιδημίας. Το οικοτροφείο τελικώς χτίστηκε επί της συμβολής των οδών Λυκείου και Στησιχόρου λαμβάνοντας το όνομα της βασίλισσας. Δίπλα του ακριβώς χτίστηκε το μκρό εκκλησάκι των Ταξιαρχών, στο οποίο μετεφέρθη η καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη και αργότερα η καρδιά του αδελφού του Γεωργίου.